Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №5

• 55 502
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
  • пустинята Гоби
Абсолютно против малоумните помагала съм. Трябва да ги забранят официално. Освен, че остават неизписани, раницата с тях става ненормално тежка и обемна. Парите не ме бъркат, ако се дават за нещо смислено, а то за поредните неграмотно написани тетрадки. Но смее ли човек да каже нещо..Но като се замисля не пречи да драсна едно писмо до МОН, да си знаят, че сме изнудвани за закупуването им. Отделно ме дразнят допълнителните часове, която учителката на моя син пробутва всяка година и заради които децата не могат да почиват 2 дни в седмицата. Още в края на миналата учебна година изненадващо си пробута декларациите за тази. Та и затова ще взема да се оплача. За да вземе допълнително пари госпожата, деца в 3 клас нямат обедна почивка.

# 676
Мими, искаш да кажеш, че ги викат да учат събота ли?? Да не съм луда да го пусна?? Аз си имам планове за уикенда.

# 677
  • пустинята Гоби
Не, не, пази боже. Два пъти седмично може децата да имат допълнителни часове след редовните по програма. В първи и втори клас беше приемливо, защото часовете бяха по-кратки. Лично аз и тогава не бих ги избрала, но всички родители ги заявяват с молба и не върви само моето дете да не ги посещава. В трети клас без да бъдем предупредени се оказа, че децата вече ще са с по-дълги часове и тези допълнителните ще им взимат от почивката между часовете и занималнята ( при нас всички са на занималня). Бяхме възмутени, ама вече попълнили молбите. И в края на учебната година изведнъж отново изникнаха молбите, без да има време да се реагира. После се оказа, че половината родители не са искали да ги попълнят, ама за да не се цепят от колектива и поради особеностите на учителката, хайде пак ще има допълнителни часове. Нямам против, който има нужда да ходи, но тези часове се заплащат на учителя и той си гледа изгодата, а не ползите за учениците. То полза няма реално, там се попълват безумните помагала, за които даваме допълнително пари и които са повече от наполовина празни. Ще си излея мъката аз тази година, пък полза и да няма, поне ще им скръцнат със зъби от общината/ МОН/ РИО.

Извинявам се за чаршафа!

# 678
  • Ямбол
Никой не ви задължава нито да пишете декларации за допълнителни часове, нито купувате помагала. Друг е въпросът защо остават неизписани.
По тази причина е безмислено да се жалвате, но опитайте и кажете после, ако ви отговорят.

# 679
За помагала та задължават и още как. Пишат се забележки, ако го няма, а понякога и двойки, ако не е попълнен. Това, в 3 училища, в които е бил синът ми. Добрата новина е, че с напредването на класовете помагала та, че и учебниците стават все по-малко, раници те олекват.

# 680
  • пустинята Гоби
И за допълнителните часове е по същия начин, учителят така постави въпроса, че нямаше как класът да се откаже.

Аз няма да се жалвам, че не са попълнени помагалата, а че ни изнудват да ги купуваме, а накрая остават непопълнени, т.е. спокойно може да се мине без тях или да се редуцира бройката.

# 681
Аз пък не съм против помагалата. Вместо да се чудя откъде да му търся допълнителни материали за упражнение, така си има помагало, решава си от него. Да, може част от него да остане непопълнено, но нищо не пречи вкъщи да си го попълни.
Сметнах, че горе-долу стотина лева ще отидат за УТ и основни помагала тази година и то, ако ги купим с намалението за количество. Frowning1

Също не съм против допълнителните часове. Вместо да дивеят и да ровят в телефоните, не пречи да се занимават по даден предмет. Това като бяха цял ден. Сега не знам как ще се организираме, като са вече половин ден, ама няма начин, ще се адаптираме......

# 682
  • пустинята Гоби
При нас телефоните не са разрешени, а дивеенето на деца на 7-8-9 години е нормално мисля. Не е нормално по цял ден да се занимават. Деца са. По-образовани не стават, просто се скапват. Има деца в класа в проблеми в усвояването, може да се набляга на техните нужди в тези часове, но и това не се прави. Просто се прибират едни пари и това е.

# 683
Всеки си има мнение. Моето е това, което съм написала. Колкото и да са забранени телефоните, половината мъкнат. Моят не носеше в училище, ама какво от това - все има някой с телефон и се събират на групички да зяпат. За дивеенето - училището не е място за това. Като искате да дивее - вкъщи, в парка, на други подходящи места. Да не говорим от това "деца са, нормално е", колко сакатлъци стават.

# 684
  • пустинята Гоби
Под дивеене разбирам почивка. Детето ми по принцип не дивее, камо ли в училище. Хайде да не си четем лекции за елементарни неща.

Както казах телефоните са забранени, никой не мъкне.

Да, всеки има право на мнение, аз споделям как е при нас. Ако часовете бяха по рисуване или се запълваха с друга дейност, която не е свързана с учене - нямаше да ми пречи.

# 685
Не ти чета лекции, казвам си мнението. Не държа да го споделяш.

# 686
  • European Union
И за допълнителните часове е по същия начин, учителят така постави въпроса, че нямаше как класът да се откаже.
А вие сигурни ли сте, че това са часове над учебния план? Защото всеки родител попълва такива декларации. Започва се от първи клас, а в една професионална паралелка например има десетина такива часа. Мислите ли, че ако родител не попълни декларация, детето ще учи 10 часа по-малко. Това са само допълнителни проблеми за класния ръководител, а той не взема една стотинка за това.
Ако все пак попълвате декларации за т.нар. клубове, за които на учителя се плаща допълнително, имайте предвид, че там се заплаща на взет час, а не на брой деца. Няма нужда целият клас да е ангажиран. И 15 деца са достатъчни.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 10:29 от Кети В

# 687
  • пустинята Гоби
Говоря за 1-4 клас. Няма филми като достатъчни са 15 деца, другите какво ще ги правят? Мисля, че говорим за различни неща.

Да, над учебния план са часовете, затова и се попълват декларации за избираеми часове.

# 688
Не е точно така.
Декларациите за часовете в учебно време са за ИУЧ и ФУЧ. Те са задължителни, но избираеми. Обикновено учителят казва какво да бъде попълнено (БЕЛ, математика), за да няма свободни съчинения.

Отделно има клубове, които не са задължителни, провеждат се извън учебното време и може да не ходи целият клас.

Не мога да разбера каква точно е драмата? Много ще преучат ли децата?!?! Айде, пък чак 1-4 клас не са се презорили. Да не говорим и, че винаги може родителят да им направи една "почивка", на който му е в повече. Точно в началния курс са доста обгрижени. Ако от тогава им идва нанагорно, не знам от 5 клас натам как ще им се види....
Който не иска детето му да ходи на клубове, курсове и подобни училищни занимания, просто не го пуска.

# 689
  • sofia
Часовете ФУЧ също не са задължителни. Ако не попълните декларация, никой не може да задължи ученика да ги посещава.

Общи условия

Активация на акаунт