Паническо разстройство - 47

• 35 280
  • 762
  •   2
Отговори
# 600
Здравейте.
След прекаран ковид имам проблем със заспиването.По-точно,след като започна да се унасям,внезапно се сепвам,поемам си дълбоко въздух сякаш се задушавам,получавам сърцебиене и студена пот,стаята ми е тясна и имам усещане,че се побърквам...и това се повтаря цяла нощ.Позната мед.сестра сподели,че доста ковид болни изпадали в подобни състояния и им давали СЕТИНИН.
Въпросът ми е относно този медикамент.Взех си хапчета от 100мг.и ги деля на четвъртинки,защото първия път взех цяло и направо ме "отряза".Страх ме е дали да продължавам,но без него не мога да заспя.Чета,че се отказва със схема...
Моля за съвети!

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 22:46 от maksuel45

# 601
Обсъждали сме го това с рецепторите в стомаха преди време. Много често вредните храни с преработени захари, трансмазнини и синтетика (90% от храните масовите) провокират ПА. Интензивните физически натоварвания  при който се увеличава пулса доста също провокират постоянни паник атаки. С времето и адаптацията се свиква. Аз винаги съм препоръчвал като се докараме до тая тема, да минаваме на НВД хранене и тренировки кардио и тежести поне 90 минути , като кардиото да е 40 най малко. И така 5 дена седмично. Просто състоянието ми иска време и свикване. Много време искаше при мен да отмине, но и в момента като тренирам здраво имам редуващи се атаки, на които не обръщам внимание, явно все още не е отминало всичко, и няма никога да отмине. Но пък не е кой знае какво.
Реално погледнато глутаматът в нашите случаи са на по-високо ниво, няма защо с глутаминовите храни да "добавяме масло в огъня".
Относно тренировките - моето лично мнение е, че физическото натоварване помага доста в справянето с ежедневния стрес.

Повече въглехидрати - повече енергия
Повече енергия - повече тренировки
Много голяма грешка. Въглехидратите скапват. Кетоните дават доста повече енергия и сила. Въглехидратите не носят нищо полезно. Ненапразно в силовите спортове се гледа кое увеличава протеиновия синтез, кое дава сила и кое е най ефективно. И въглехидратите са единствено при покачването на тегло.

# 602
Много голяма грешка. Въглехидратите скапват. Кетоните дават доста повече енергия и сила. Въглехидратите не носят нищо полезно. Ненапразно в силовите спортове се гледа кое увеличава протеиновия синтез, кое дава сила и кое е най ефективно. И въглехидратите са единствено при покачването на тегло.
Извинявям се, аз не се изказах правилно. Понеже жената се чудеше дали да маха глутен и просто се опитах да разясня как седят нещата с въглехидратите като цяло. Иначе сте прав. Не водят до нищо добро, освен ако не са за покачване на тегло/мускулна маса.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 22:48 от bubanka

# 603
Тогава освен да премина на безглутенови храни, да намаля въглехидратите и да вляза в т.нар. кетоза.

Пандемията скапа психиката на много хора, които принципно нямат подобни проблеми, а за нас да не говорим. Този СЕТИНИН от лекар ли е предписан или си го самоназначихте? Той е антипсихотик.

На много хора мелатонинът им действа идеално преди лягане, аз обаче не се чувствам добре от него. Novanight ме трупяса и се чувствах ужасно на сутринта.

# 604
Сетинина не е изписан от лекар.Мелатонин пих по време на лечението на ковид,но не ми действа.
Novanight с рецепта ли е.Да взема с него да пробвам,че ме е страх с този сетинин.

# 605
Аз да се включа-безглутеновите храни не са кетогенни.Освен това в кетоза не се влиза много лесно, а и не мисля, че е необходимо. Аз от простотия елиминира глутен заради щитовидната и продължих да плюскам картофи, ориз, царевица и тн... и се докарах до прединсулинова резистентност. Въглехидратите от ядки и зеленчуци са много добре даже.. Аз даже си позволявам и разни пълнозърнести(лимец). Според мен е достатъчно да спрете бързите ВХ и захар и да се храните разнообразно и предимно с домашна храна и нещата ще си дойдат на мястото. При мен поне така стана

# 606
какво представлява тази "прединсулинова резистентност". Жена ми е на безглутенова диета и аз покрай нея доста намалих глутена и почнах доста картофи и ориз да хапвам. Въпреки че аз си плюскам всичко менюто ми се промени последната година.
Имам едни моменти с често уриниране (през 20 мин.) ЛЛ ми изследва урина и всичко беше ОК и отхвърлих преддиабетното състочние.

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 10:48 от IvanGeorgiew

# 607
В кетоза се влиза сравнително лесно, но периода на влизане е все едно си хванал грип и те е ударил товарния влак Русе - Подкова в участъка преди Стара Загора. Но има и вариант да не се прави кетогенна диета, а да се подбират храни с нисък гликемичен индекс. И това е добре. Има много информация какви са те. Плодовете също са ОК, но за тях се чете допълнително. Аз лично ям предимно боровинки и лимони. Но понякога някоя мандарина или ананас. За нашите състояния кетогенната диета помага, защото държи ниски нивата на инсулина , захарта и пулса.

# 608
Честото уриниране е сериозен сигнал за висок инсуюин(аз бях така), Смени диетата

# 609
Честото уриниране е сериозен сигнал за висок инсуюин(аз бях така), Смени диетата
По принцип е така. Но дебелите книги казват, че и при други състояния има често уриниране.

# 610
Миналия януари имах завишен калций. Гастрото каза че всичко е ОК.
Това е другото ми съмнение.
Ако е от инсулина няма ли да излезе в изследването на урина.

# 611
Няма да излезе. Даже само с кръвна захар може да не покаже. Изследва инсулин на гладно с кръвна захар като начало. Може и друго да е, но все пак не е лошо да провериш. Аз се изненадах, че имах инсулин 15 на гладно при положение че съм 50 кг(обикновено се свързва с напълняване). Имаше там разни мерки за талията при мъже и жени и вероятността от инс резистентност

# 612
Здравейте,
На 43 съм
От няколко дни вдигам вечер кръвно 140/85
145/80 пия един валидол и го регулира до 130/70
А през деня съм с ниско 100/70
115/60
От 7-8 месеца не пия никакви АД
Но имах по интензивни дни и напрежение и в работа и гости и т.н
Ама имам някво мравучкане или
Рефлукс под сърцето като ми е напрегнато
Иначе пулса ми е 70,65,до 90 макс
Да ходя ли на Кардиолог за едно обстойно гледане на сърцето или
Да си пийна малко мента глог😏

# 613
Здравейте, поставиха ми диагноза смесено тревожно депресивно разтройство.  От 23 дни съм на ципралекс по схема, но не виждам подобрение. Нямам сили апетит и при усилие да свърша нещо краката ми се разтреперват.
Моля ако някой има опит да сподели как е действал при него и след колко време е почувствал подобрение. Психиатъра ми казва имай търпение ,  е да ама докога. Освен това ме е страх да излизам от вкъщи .

# 614
Аз пих ципралекс . Да, началото е много трудно, при мен направо ад. Още повече че смятам , че беше излишно при мен специално да го пия. Но това е друга тема. След месец и половина ще се почувстваш по-добре. Но чак след втория, даже третия месец ставаш наистина стабилен. За жалост много търпение трябва с тези АД.  За страхът от излизането от в къщи ципралекс няма да ти помогне. Да, страхът леко се тушира, но го има и само със ежедневни излизания и постоянство стават нещата. Незнам колко сериозно е при теб, но при мен беше много тежка агорафобията. Бях в болнични. Правих си маршрути. В началото съвсем къси , после постепенно по-далеч ходех. Признавам, много ми беше трудно. На става. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт