Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 25 557
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
Ще пробвам това с топлия душ.
Иначе мисля пюрета да правя с кърма и зеленчуци/ плодове, но то има време.
Чаят ви звучи много вкусно, откъде купувате лимонова трева ?.
Не живея в София, за жалост, там има всичко.
Един два пъти успях да й капна в устата
, Не я отваря и ще опитам със спринцовка
преодоляла е рефлекс за сукане и явно заради това намрази шишетата.
Аз я слагам да легне и й отварям устата преди да капне капката, вече свикна и чака сама. Дори и да капне на бузата , капя втори/трети път.
Може на зърното да капете и да й го дадете

# 181
Превръщате даването на 1 капка вит. Д в прекалено голяма драма. Давайки го в шише какво се получава, мазната капка залепва по иишето и до там, там си и остава. Научете детето да приема лъжица, капете вътре и облизва. Има меки лъжици и с тях е лесно. На вит Д, който имам даже пише родителя да си капне на пръста и да натърка от вътрешната страна на бузата.
Ако толкова искате да цедите за щелта ви трябва 1 лъжичка кърма, а не 30 мл.. Вкарвате се в излишен труд за нищо.

# 182
Едит: трия си мнението, дублира написаното над мен, не прочетох навреме.

За протокола: Моя приятелка също хвърли 60 пакета кърма.

# 183
Превръщате даването на 1 капка вит. Д в прекалено голяма драма. Давайки го в шише какво се получава, мазната капка залепва по иишето и до там, там си и остава. Научете детето да приема лъжица, капете вътре и облизва. Има меки лъжици и с тях е лесно. На вит Д, който имам даже пише родителя да си капне на пръста и да натърка от вътрешната страна на бузата.
Ако толкова искате да цедите за щелта ви трябва 1 лъжичка кърма, а не 30 мл.. Вкарвате се в излишен труд за нищо.
Аз й давам да облизва, но й доста витамин остава по лъжицата.
Ще пробвам и с пръст, това го мярнах някъде като идея.
По принцип искам малко кърма, да има евентуално и за други цели.
Изписаха й сироп Гастротус, но понеже съм против химията, не съм го взела.
Връща мляко, може и да не е повече от 2 супени лъжици, но ме притеснява да няма рефлукс.
Най много три пъти да е връщала на фонтан.
Дебеланка е, добре качва.
За жалост, в моят град няма детски гастроентеролог.

# 184
Повръщането не винаги е проблем. Отшумява с времето.

# 185
Повръщането е нормално, физиологично обусловено, има една клапичка на стомахчето, която на този етап още не е затворена и ще се затвори към 4тия месец на детето. Това не е рефлукс, при рефлукс ще има доста голям набор от симптоматика и видим дискомфорт.
Витамин Д вече са ви казали как се дава, изцедете си за една лъжица(бебешка мека) и го дайте така. Погалете бузката отстрани, Леко в ъгъла на устата пъхнете лъжицата и бебето ще отвори само уста. Това е по-добре от спринцовката, която изстрелва съдържанието в устата и може да задави и полепва по нея.

Идеята да размразявате кърма за пюрета, звучи добре, но на практика не е оптимална. Размразена веднъж кърма, не можете да замразите пак или да седи часове, хвърля се, ако не се употреби на момента. А при захранване се започва с 2-3 лъжички, няма как да направите пюрето с кърма (няма как да размразите само 10мл например) такова малко количество и ще сте принудена да хвърляте. Ако го направите чисто или с добавка мазнина пюрето, преспокойно може да се съхрани 2-3 дена в хладилник и дори да си стерилизирате за време напред бурканчета. Поне първите месеци, ако ще добавяте кърма - е по-добре да изцедите непосредствено преди храненето, да отделите малко количество колкото за едно хранене от направеното пюре и да му добавите кърмата. Като трябва консистенцията да не е твърде течна, защото не може да се дава така на бебето , ще изтича от лъжицата.

Смисъл от запаси кърма има когато планирате дълго отсъствие.
И една малка забележка преодоляла е рефлекс за сукане и явно заради това намрази шишетата - инстинктът бебето да суче е активен до годинката му, не съм сигурна какво се има предвид с фразата, но със сигурност няма как да е това. Кърмените бебета не обичат шишета, това е нормално, кой обича пластмаса пред мама? Това, че отказва биберон също е нормално, очаквано и всъщност добре за бебето. В такава ранна възраст може да компрометира успешното кърмене, водете се по детето си, то само показва от какво има нужда.

Чайовете за кърмачки са просто чай. Ако обичате чай, пийте колкото искате. Но сам по себе си, той просто Ви хидратира и толкова. Повече мляко има с повече стимулация, само, че създавайки повече от нуждите на детето, може да се завъртите в кръга на "имам твърде много мляко", некачествено изпразване на гърдите и запушвания съответно. Затова, ако няма причина да вкарвате допълнително стимулация, а в случая имате добре сучещо бебе, добре наддаващо, е излишно упражнение, наистина.

Тони, Hands Metal знаеш, че сме в един отбор със звб-то, но всяка майка има различен подход. Все пак, ако майката планира дълго кърмене и естествено заместване на хранене, препоръката на Тони е чудесен вариант и имаме хубава тема, посветена специално на този метод за захранване.
Аз от хапане са се оплача. 😔 Излязоха първите две долни зъбчета и на няколко пъти така ме ухапа, че ми се приплака. Вече на всяко кърмене съм под напрежение. Или съм забравила или батко ѝ не ме е хапал така, но болката беше ужасна.
Казвам ѝ "не" със сериозен глас, но тя се смее и го приема на игра. Малка е още, на 6 месеца и едва ли скоро ще разбере, като ѝ обяснявам, че ме боли. Пробвах и с притискането на главата към гърдата, но тя за секунда ме захапва и пуска. Аз докато реагирам, вече е пуснала зърното и не знам дали изобщо ще направи връзка.
Продължавай така. като усетиш, че затяга зъбите, пъхаш кутре в края на устните и между венците, така разваляш вакуума, прибираш гърдата и обясняваш, че боли и няма повече да суче, ако хапе. Започват да го правят, когато вече са се нахранили/унасят се в сън и тестват новите придобивки зъбки, та не се притеснявай да отказваш кърменето в тия моменти. Имаш ли раничка?

# 186
  • Бургас
Благодаря, LittleCactus!
Тазй вечер и аз забелязах, че го прави когато вече се е нахранила или се унася. На няколко пъти ме ухапа, накрая я вдигнах и приключихме с кърменето и приспиването. След около 30 мин я сложих отново и заспа бързо, без хапане. 🙂
За щастие раничка няма. Тя го прави много бързо - стиска и пуска веднага. Докато успея да реагирам вече е отпуснала захвата, ама пак е доста болезнено. Дано бързо ѝ мине.

# 187
Благодаря, Little Cactus! Не съм решила кой вид захранване, рано е, но ще погледна за ЗБВ.
Неволевият рефлекс на засукване се преодолявал към 3 месец, според една консултантка. Но сигурно не съм разбрала добре.
Аз съм голям фен на Ася Демирева и Хедра, постоянно гледам клиповете на първата,
страхотна е Simple Smile!
Ще внимавам с цеденето, че прекалено се препълниха( въпреки че цедих не повече от 30 минути общо и от двете ).
Не планирам отсъствие, а така ми се ходи на еднодневна екскурзия Sad.
Бебка има обрив, зачервени , но гладки пъпки по бузките и уж не съм яла нищо по различно, но...
Мазах я с крем с цинк, с крем на hipp, не помагат.

# 188
Понеже стана дума, бихте ли ми препоръчали книга или сайт с достоверна и правилна информация , насоки и съвети за захранването. На 3++ сме, изключително кърмено, искам да събера повече данни за видовете хранене и да преценя с кой да започна. Бих била много благодарна за съвети. 🍀

# 189
Благодаря, Little Cactus! Не съм решила кой вид захранване, рано е, но ще погледна за ЗБВ.
Неволевият рефлекс на засукване се преодолявал към 3 месец, според една консултантка. Но сигурно не съм разбрала добре.
Аз съм голям фен на Ася Демирева и Хедра, постоянно гледам клиповете на първата,
Ще внимавам с цеденето, че прекалено се препълниха( въпреки че цедих не повече от 30 минути общо и от двете ).
Бебка има обрив, зачервени , но гладки пъпки по бузките и уж не съм яла нищо по различно, но...

Здравей! Имахме малко подобни пъпчици по лицето и шията, по-скоро приличаха на петънца, защото бяха равни с кожата. Педиатърката изписа Джинджира Алба спрей и каза, че не са притеснителни и са нормална част от адаптирането на бебешката кожа към света. Спреят помага и кожата придобива нормален вид за минути. И аз се бях притеснила, но след няколко появявания и изчезвания за 2-3 седмици, вече няма и следа от тях.
Но все пак, я заведох веднага и лекарката ме успокои. И аз не разбирам много от видове обриви и пъпки.. Така че, за всеки случай може да се консултираш.

# 190
Моето човече имаше пъпки по бузите от балсама ми за устни...

# 191
  • Несебър
При ограничаване на млечните продукти, мога ли да приемам такива от козе или овче мляко? Или като спирам, спирам всякакви?

# 192
Не може!

# 193

Здравей! Имахме малко подобни пъпчици по лицето и шията, по-скоро приличаха на петънца, защото бяха равни с кожата. Педиатърката изписа Джинджира Алба спрей и каза, че не са притеснителни и са нормална част от адаптирането на бебешката кожа към света. Спреят помага и кожата придобива нормален вид за минути. И аз се бях притеснила, но след няколко появявания и изчезвания за 2-3 седмици, вече няма и следа от тях.
Но все пак, я заведох веднага и лекарката ме успокои. И аз не разбирам много от видове обриви и пъпки.. Така че, за всеки случай може да се консултираш.
Здравей,
Аз точно с Джинджира Алба я мазах и понякога помага веднага, но тоя път не.
Тая сутрин са изчезнали почти напълно.
Като цяло, се убедих, че е най- добре с нищо да не я мажа- само миене с преварена вода и чакане да си минат сами.
Някъде четох да я мажа с шеа, но пък това сигурно ще й запуши порите, а и не видях ефект и го спрях.

# 194
Може да намажете с чай от лайка, много помага за всякакви пъпки.

Общи условия

Активация на акаунт