Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 25 565
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
Давам капки за колики Био Амика,няма кръв или слуз, просто се редуват или са смесени жълто и зелено, гука и се смее, но в по-голямата част от времето иска да стои на гърда, за да не е раздразнителна и крива и общо взето имам чувството, че по цял ден ми е на гърдата по няколко часа, освен следобедния сън от 2/3часа, през другото време( по-голямата част, защото прекарва и време на шезлонга после на активната гимнастика, но не толкова, колкото върху гърдата Sad,само така е спокойна, като веднъж в деня (сутрин или вечер) се присвива доста, някой път и плаче, това също исках да питам дали е нормално, не свиква ли така прекалено много с гърдата, а и освен това, залъгалка или шише категорично отказва, вече се отказах да я мъча дори ...

Здравейте! Аз пак да запитам за нощните паузи. От около 10тина дни моята бебка на 2 месеца спи по 5-6 часа вечер, без да се буди за сукане. Тоест пропуска 1 хранене. През деня си хапваме на 2-3 часа, но стабилно. Рядко яде на час и половина, но тя от много мъничка си е така, не съм и налагала режим.
Памперси пълним добре. Наддадохме 1кг първия месец, сега отново така - изписаха ни 2890гр, сега сме вече 4950гр. Та, чудя се, тези паузи нощем проблем ли са. Като гледам не са се отразили последните 10 дни на наддаването. Пък и щом си спи, предполагам и е добре. А ще се отрази ли този интервал от време на лактацията? Трябва ли да ставам да се изцеждам, понеже гърдите ми направо ще се пръснат. Притеснявам се, да няма намаляване на кърмата, понеже и без това едната едва пуска Grinning
С уговорката,че съдя по наддаването и конкретната ситуация на Съншайн - детето получава достатъчто количество кърма, наддава добре, може да го оставиш да спинка и да цедиш само при нужда (гърдите са много твърди,болезнени,не можиш да спиш,но цедиш само до облекчение и спираш). Лактацията ще се регулира според паузата. А с това наддаване,защо казвате едва пуска едната? Храни се предимно от едната гърда или просно има предпочитание към една или друга?
Моята е почти на 3 месеца и снощи спа 5 часа ( направо умрях от желание да се събуди).
Щях да се пръсна, пижамата бе мокра от кърма.
Някой ползвал ли е тези колектори- евтини са и не знам доколко ги бива:

https://www.baby.store.bg/p226523/kolektori-za-kyrma-komplekt-ot-2-broia.html

Същото за цеденето - ако гърдите са твърди,болезнени,изцеждане малко до облекчение на болката само. Но предполагам,че щом има спонтанно изтичане,няма такова напрежение чак в гърдите. Марки не мога да препоръчвам, но в чуждите сайтове са доста по-евтини колекторите, та разгледайте и там, тук са доста оскъпени по принцип тези аксесоари за кърмачки.

Верче
Как се прави компресия
https://www.namama.bg/article/kompresiia-na-gardata-ili-kak-da-p … a-poveche-mliako/
Ще станат нещата, няма да се притесняваш.
Здравейте, напоследък акото доста се променя веднъж е зелено, веднъж жълто, веднъж жълто-зелено, това нормално ли е? Възможно ли е, защото напоследък попрекалих с газираното, макар че наистина се съобразявам какво ям и пия, но просто така като бях бременна не ми се е искало нещо ?
Не е от газираното. Няма нищо забранено за ядене и пиене по време на кърмене,освен ако нямате алергии. Тъй,че съобразявате се доколкото диетата ви да е балансирана и полезна за вас.
От колко време е зелено? Давате ли някакви капки, добавки? Детето как е? Някакви симптоми на неврност,раздразнителност, слуз в акото?
Елисавета,трябва да си запишете кърменията, памперсите, да проследите наддаването при възможност. Иначе няма как да коментираме въпроса получава ли достатъчно кърма.
Описаното като поза не е добре. Вижге в първи пост позите и видеата на пози, бебето не трябва да е на разстояние от вас, защото няма как да захване зърното правилно. Както и Ваня ви е написала. Не може легнало по гръб на възглавницата, освен ако не сте на 4 крака над него. Трябва да коригирате позата. Обаче оптималната поза за вас и бебето зависи много от размера на гърдите и типа зърна,затова ви казах,звъннете на консултант, защото от тука няма как да знаем и може само на теория да ви се предлагат варианти, а трябва да се работи конкретно върху вашата ситуация. Консултантите не сме страшни, не хапем и работим безплатно (доброволците).  Пратих вече линк с контакти. Хората,които да са те,не са консултанти и със съвет цеди се, няма да се оправи засукването на бебето,тъй че обърнете се към консултант,за да се разреши бързо въпроса и да си кърмите спокойно.

# 211
Violet, при нас е същото, но съм приела, че щом детето ми е спокойно в мен, това е прсвилното нещо.

# 212
Аз изхраних големия ми син с лявата гърда, дясната не я харесваше, и едва произвеждаше. На цедене разликата беше 3 пъти.
Сега като гледам и малкия има афинитет към лявата и виси повече на нея Grinning

# 213
Верче, честито бебче. Да е живо и здраво!

Преди няколко поста споменах, че и аз кърмя 98% само от едната си гърда. Разликата в обема е вече много осезаема. Чудех се, когато я отбия някой ден, ще стане ли поне малко по- незабележима. Как беш при теб?

# 214
Верче, сега е момента това да си оправи. При мен беше така с голямата, гърдите останаха видимо различни, едната по-отпусната...абе трагедия. Малката от ден 1 съм слагала първо на малката гърда и така до самия край на 2 години. Успях да накарам малката и голямата да изглеждат почти еднакво. Сега след края и на това кърмене почти няма разлика в гърдите, само дето кожата е тотал щета, много отпусната все едно съм баба. В тоя ред на мисли, освен да давам акъл, да взема и да питам...има ли крем или нещо, което да пооправи кожата, да се постегне.

# 215
Кристалин, върнаха си предишните размери след спиране на кърменето. Не съм забелязала нещо драматично.

Ваня, знам. Предлагам първо дясната, но нещо и със зърното му е по-трудно да се справии да захапе правилно. Каквота сабя покаже, ще гледам да не се втилясвам.

Май успях с компресията. Чувах го как гълта.

Аз родих преди 96 часа и вече лявата гърда е гигантскааа. Тъкмо мислех да почвам да цедя, обаче ще се въздържа, да не мина на хиперлактация

# 216
Значи имам някаква надежда да се уравновесят нещата. В момента между двете има поне 2 номера разлика. Ще видим. Иначе да, има Ваня, силиконов бюст или яко тренировки за гърди Grinning

# 217
Оо рязане не, само по медицински причини... иначе тренировки по-може.

# 218
имам няколко такива мострички, ползвам ги, за сега се чувствам добре, ефект е рано да се отчете

# 219
Аз с два бързи въпроса:

В началото при слагане на гърда усещам болка в зърната. В последствие тази болка намалява и не се усеща. Това е нормално нали? Постоянно гледам дали е захапал правилно, чувам го как преглъща.

Гърдите ми много се напълниха Flushed с твърди участъци са, след сукане усещам облекчение, но не изпива цялото количество.
Предполагам и това е нормално?

Прилагам компресия, чувам го как гълта. В мен спи. Оставям го в креватчето и почва да отваря уста и го приемам като знак, че е още гладен.

# 220
Болката е нормално да е само в началото на кърменето.
Подуването на гърдите е и от засържане на течности след раждането. Докато кърмите правете компресията и масаж на тези твърди места по посока на зърното.

# 221
  • София
Ваня, мога един бабешки метод за стягане на гърди да споделя, но лично аз не съм го пробвала. Моя позната, обаче, твърди, че така си е стегнала бюста след кърменето. Та цялата работа е да мажеш гърдите с пяна от бира и оставяш да попие и изсъхне хубаво. Аз лично съм малко скептична към такива неща, но пък нищо не пречи да се пробва Wink

# 222
И аз съм скептична. Ще питам по аптеките какви кремове има, все забравям.

# 223
Благодаря за отговора! Сучем от едната, защото от самото начало си имаше предпочитания към нея. Ние засукахме трудно като цяло и то с помощта на консултант чрез силиконови зърна (след 2 седмично бясно цедене и хранене с кърма от шише). По друг начин не можахме да я накараме. Освен това с позите ми е трудно от самото начало, имам доста големи гърди и бях много стресирана как да наместя това малко човече, чието телце беше почти колкото размера на едната.. Притеснявах се как да я хвана, тя дишаше едно такова тежко първите дни и съвсем се панирах.
Намерих за най-удобно легнала поза настрани, и тя обърната към мен. Зърното и идва точно на място и на двете ни беше удобно. Нощем обаче, нямаше как да я сложа на другата страна (и съответно гърда), тъй като понякога заспивахме и ме беше страх да остане между мен и мъжа ми. С времето горе долу усвоявам и поза "люлка", но отново само на дясната гърда ми е удобна. Мисля да се помъча пак с "футболна топка" на лявата. Сега вече съм по-ловка и смела в захвата на бебето. Но постепенно едната спря да се пълни толкова, и тя си предпочита "напомпаната".. Дори нямах представа, че може да се случи такова нещо - почти да пресъхне. В момента дясната събира между 100-130мл, а лявата - скромните 20-30мл. Знам, защото цедих пробно няколко пъти за да видя.
Даже преди време бях писала пак тук дали мога да я върна към живот. Опитвам се да я слагам първо на проблемната, или поне да я изцеждам, ако не е сукала от нея.. Като цока чувам, че преглъща стабилно, значи има някакъв интерес все пак.. Много ми се иска да я подкарам, защото ме е яд, че от невежество я докарахме до тук.
Бях чела също, че е хубаво бебето да се кърми от едната гърда и  на всяко хранене да се редуват, за да изпивало и предно и задно мляко.. Не знам до колко е вярно. Абе, трудна работа си е, но полагаме усилия и правим каквото можем, за да се кърмим успешно. Затова наддаванията много ме радват и успокояват - защото все пак, въпреки всички перипетии и само с една гърда, все пак успявам да я изхранвам. Не знам обаче занапред дали ще и е достатъчна, та ще се мъча със стимулирането на проблемната.
Може да се свържеш пак с твоя консултант, работата ни обикновено е продължителна във времето,стига да й имаш доверие и даъсе чувстваш добре в комуникацията си с нея.
Лявата хич не е скромна,в сравнение с дясната - да, но някои жени събилат 30мл от двете гърди общо, просто в твоя случай има по-обилни количества, което е чудесно. Ще можеш и с едната гърда да изхраниш бебето, дори изобщо да не даваш другата, това го казвам за успокоение на всяка дама тук, която преминава през подобна ситуация на предпочитание или отказ от едната гърда за сметка на другата.

Сега как предлагаш гърдите в каква поредност на хранене? Питам, за да видим как да балансираме двете гърди.
Предното и задно мляко не го мисли, мит е като цяло това разделение, но оставям подробна информация
https://xedra.wordpress.com/2012/06/25/fore-hindmilk/
Скрит текст:
Давам капки за колики Био Амика,няма кръв или слуз, просто се редуват или са смесени жълто и зелено, гука и се смее, но в по-голямата част от времето иска да стои на гърда, за да не е раздразнителна и крива и общо взето имам чувството, че по цял ден ми е на гърдата по няколко часа, освен следобедния сън от 2/3часа, през другото време( по-голямата част, защото прекарва и време на шезлонга после на активната гимнастика, но не толкова, колкото върху гърдата Sad,само така е спокойна, като веднъж в деня (сутрин или вечер) се присвива доста, някой път и плаче, това също исках да питам дали е нормално, не свиква ли така прекалено много с гърдата, а и освен това, залъгалка или шише категорично отказва, вече се отказах да я мъча дори ...
А защо са предписани тези капки с лактаза? От гастроентеролог ли са дадени?
Нормално е поведението на бебето ви. Чудесно е,че отказва залъгалка (тя е точно това "залъгва",когато бебето има нужда от гърда и може да компрометира успеха с кърменето на толкова ранен етап, шишето е нормално също да бъде отказано от кърменото бебе. Няма как бебе да свикне много с гърда,това е нормално,очаквано състояние,то има нужда от гушкане,кърмене и топлината на майка си. Прочетете повече за 4тия триместър. Гушкайте си бебето, не си създавайте излишни филми.
Зеленото ако не е индикатор за проблем, може да се случи,ако мама е яла храна богата на желязо, ако бебето прекарва някакъв вирус в момента, ако бебето приема суплементи желязо.
Ако бебето наддава добре (как са памперсите за денонощие и как е наддаването) и ако това не е продължителна тенденция,по-скоро не е нищо тревожно,в противен случай ви трябва консултация с гастроентеролог,който да прегледа бебето.

Верче, нормално е всичко.
Kristaline, след отбиване гърдите инвоюлират до предишния си размер, т.е. не би трябвало изобщо да има разлика след спиране на кърменето или ще е много минимална. Тази асиметрия ще е докато кърмиш.
Ваня, има кремове, ама не знам дали са ефективни. Може би със спорт да се постигне някакво стягане, но не ми е във сферата и нямам идея на практика как седят нещата.

# 224
Спорта мисля, че може да увеличи обема и кожата да не изг.ежда толкова жалка. Проблема е реално в кожата, отпусната е. Ще пробвам все неща, дано се сетя да купя крем скоро.

Общи условия

Активация на акаунт