Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 25 566
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Аз мисля, че кожата на гърдите, както и тази на корема след бременност, се стяга, но в зависимост от ген, възраст и начин на живот отнема различно време. След кърменето на първото ми дете гърдите ми приличаха на сушени чушки, тъй като бяха много големи в периода на кърмене, а след това и аз отслабнах, което доведе до още по-малки гърди. С времето обаче кожата се възвърна.

Относно предпочитаните гърди само да споделя от опита ми с настоящото кърмене - първият месец и 1/2 бебка имаше сериозно предпочитание към едната гърда и тя съответно образуваше повече мляко и течеше доста по-обилно. Не съм правила нищо по-различно от това да продължа все пак да предлагам и едната и другата и през последните 3 седмици имаме обратното проявление - сега другата гърда е любима и тя образува повече мляко и тече по-обилно.

# 226
Ванче,гарантирам ти осезаема успеваемост с определен вид тренировки за гърди. Просто мускулите там се активират много лесно, кожата е по природа по-еластична в тази област и с относително постоянство ще увеличиш и повдигнеш бюста. Успявала съм и то лесно, но бях младо гадже тогава и перфектна спортна фигура. Сигурна съм обаче, че всяка една жена, независимо от възраст и състояние, при постоянство ще успее. Надявам се и аз някой ден.
Не си давай парите, че хич не са евтини. Просто само ще се разочароваш. Тези продукти са спомагателни, няма нито един,заместващ спортуването.

Извинявам се за спама Relaxed

# 227
Здравейте, имам момиченце, което е на 45 дни. Кърмим се на поискване (около 10-12 пъти на денонощие), но от 2 дни осезаемо намали кърменията - аз ги инициирам, но сукне 2-3 минути и отказва - бута с език.

Видимо няма запушено носле, не съм променяла нищо в начина си на хранене, жизнена е...Дадох й дори АМ да пробвам, но категорично го отказа (само в родилния дом е пила). Не давам вода. Някакви идеи на какво може да се дължи?

# 228
Водете се по бебето. Вижте как ще е на броя кърмения, които иска детето, т.е. дали пишка ифака достатоъчно и ако всичко е ок, тогава спирате да предлагате, чакате да поиска. Може би бебето е заякнало достатъчно и изсуква повечехи така е сито по-дълго време.

# 229
Благодаря за бързия отговор, Ваня А.

За сега памперсите са добре като брой. Дали може да се дължи на някакъв скок в растежа?

# 230
При скок се суче често и се реве много Grinning

# 231
Момичета, от снощи не се чувствам добре...или съм настинала или е вирус, Незнам. Продължавам да кърмя, бебето е на почти 4 мес. като пия парацетамол, клеева тинктура, джинджифил с мед, може би ще започна и авирон рапид по - късно, слагам и маска, има ли нещо друго , което да пия , за да предпазя Бебето? И още нещо, ако се наложи снимка , после спира ли се кърменето?

# 232
Вие предпазвате бебето, именно с кърменето. Предавате антитела с кърмата. Така,че бъдете спокойна.
За ковид ли се притеснявате? Ще дам инфо,че напоследък много зачестиха тия питания.
Този пост на Хедра прочетете.
https://www.instagram.com/p/CHXPy1loNc7/?igshid=m6hw4463qb4f

Международните препоръки при кърмачки с ковид - кърменето продължава! Защото е вече доказано с изследване,че кърмата съдържа антитела за ковид. Просто се спазва по-стриктна хигиена, мият се ръцете преди да вземаме бебето, хубаво е да слагаме маска, докато кърмим. Това е.
Въпреки, че в горния пост на Хедра се споменават лекарства, това е защото ни питат често за съвместимостта им, НЕ си назначавайте самоволно на своя глава медикаменти! В групите във фб все по-често наблюдавам тази практика. При съмнение за коронавирус се свържете с ЛЛ и се изследвайте, не взимайте имунностимулатори без медицинска препоръка за такива, аспирин или антикоагуланти или пък антибиотици. Всеки човек има различна здравна история и състояние, затова медицински специалист назначава лечението, не прескачайте лекарите и не се самолекувайте.
При рентгенова снимка не се налага спиране на кърменето. Единствено,ако се използва контрастно вещество https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2827633700598081& … d=174229282605216

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 14:57 от LittleCactus🌵

# 233
Здравейте , не е точно с кърмене проблемът .. Може ли да споделите как заспиват ваште бебчета през денят.
На 4 месеца е бебчо , но през деня заспива на гърда и не мога да я преместя. Чакам малко време и я дърпам , захапва пак зърното и спи / или яде и спи. Ако я преместя се буди още при оставянето с рев или след 10-15 мин и си търси гърдата/ мен. Дали се израства ?( май така си мислих) или с малко рев да се приучаваме на друго? Пробвам вече кърмене с лежане, за да я оставя на спалнята , но 20 мин , докато се отделя и след 10–15 мин рев.

# 234
По този въпрос има толкова мнения колкото и хора. Вариант е преди да опитате да местите да изчакате 20тина минути, за да заспи дълбоко и да пусне гърдата. Моите с малко рев са приучавали това, защото бяха много упорити, а  аз недостатъчно търпилева.

# 235
Детето заспива на гърда и като се пробуди, пак си я търси, за да дозаспи. Нормално е.

На тези месеци само "меки" техники препоръчват консултантите за промяна на начина на заспиване. Може да прочетете за fading метода. След 6 месец се допуска и учене за самостоятелно заспиване с плач, но как, колко и т.н. плач можете да изтърпите си зависи от Вас. Ако изобщо се стигне до там, много бебета с подходящи меки методи и изграждане на предвидим режим свикват да си спят самостоятелно и без плач.

# 236
Нормално поведение за възрастта. Как ще подходите е личен избор. Но бебето е малко и има нужда да усеща майка си. Тепърва ще започнат болки,свързани със зъбоникнене,преживяване на нови умения и емоции и всичко това води до будене и нужда от близост.
Варианти различни - да не местите бебето,да си лежите/спите до него, co-sleeping или някакъв хибриден вариант поне през деня да споделяте това време и да се гушкате. Носенето в слинг или хибридна носилка е изключително ефективно за приспиването и ви позволява мобилност. Може да използвате бебешко легло,което се долепя плътно до вашето и така да можете да галите бебето, когато се разтревожи или дори да кърмите така. Може да пробвате и други методи, но на този етап няма как се очаква от бебето да заспива само и да не се буди. Може да се обърнете към консултянт по сън,споменавала съм кои от тях се съобразяват с кърменето.

# 237
Кактусче, извинявай, пропуснала съм, когато си споменавала. Кажи отново моля, мнението си за консултантите по сън. Доколкото знам, до този момент има само две, и аз тъкмо влизам в комуникация с едната. Мнението ти ще ми е много полезно.

друго да питам- при възстановен цикъл почти веднага след раждането, кога би трябвало да се регулира? След отбиването ли?

# 238
Скоро имам среща с консултантката си и ще го обсъдя и с нея. Много благодаря и на Вас за съдействието, съветите и топлото отношение! Наистина в тези не леки първи месеци на майчинството, човек има нужда точно от това - подкрепа, информация, отговори, и помощ, мнооого помощ.

Сега предлагам първо по-пресъхналата гърда. Малко е сложно със силиконовото зърно, защото тя е наистина мека и отпусната, и е много трудно да го закрепя както трябва. Но щом я сложа, чувам че преглъща и като пусне гърдата виждам, че в зърното има мляко. Значи си правя извод, че успява да си изсуче някакво количество. Бързо и омръзва обаче. Не я чувам да преглъща на чести и равни интервали в началото, както другата. По-скоро дърпа, дърпа, преглъща веднъж. (надявам се да разберете недодяланите ми обяснения). За жалост бързо губи интерес и започва да плаче, да се гърчи и да се дърпа. Явно е свикнала като засмуче, да и се излива в устата, както другата гърда. На моменти, когато бебката е неспокойна и иска да суче не от глад, а от по-скоро от превъзбуда, също я слагам на празната. Имам чувството, че ме използва като биберон понякога. Тогава само цока ей така, дори не дърпа. Да обаче, ако не изцежда празната до края, няма да има увеличаване на количеството, ако не се лъжа, нали така?

Ох, не знам вече и аз. Понякога просто бързам да свърша нещо или да изляза по работа и директно си я мятам на по-напомпаната гърда, за да си я нахраня мирно и спокойно. След това гледам да я изцедя, ама ако има време..  

Виждам, че има начин, но не знам дали имам нерви вече да се занимавам. Напоследък доста ми се насъбра, и понякога просто се гушвам с детенцето в топло одеялце и си я храня спокойно с обилно пускащата гърда, без драми и без тормоз. Просто наистина ми е приятно да се насладя на този прекрасен, интимен момент с нея, без да мисля за изцеждане и стимулация на лактацията..

Така че, ако наистина имам шанс да я изхраня с една гърда, сериозно се замислям дали да не поема по този път.. А после ще се надявам двете да не са с много грамадна разлика..

# 239
  • Пловдив
Кактусче, можеш ли да припомниш кои консултанти по сън се съобразяват с кърменето? Пропуснала съм го, а точно в момента издирвам такива.
Малката (1г 6м) промени навиците си драстично от 2 седмици насам, като търси гърда по 100 пъти на денонощие, а преди беше само преди сън, 3-4 пъти всичко. Заспива между 00:30 и 03:20, вместо както преди към 22-23. Мислех, че е период, съвпадна и с изникването на 3 зъба, но зъбите се показаха, а зомбирането ни продължава. Накратко, няма да мина без консултант явно. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт