Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 24 827
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
  • Charming
Здравейте, имам бебе на 1 месец, което кърмя и дохранвам с АМ, защото кърмата ми не е достатъчна. Държа го по 20 мин на всяка гърда и след това не изглежда нахранен както след като е ял и добавка. В смисъл плаче, лапа си ръцете и не е отпуснат и доволен. До миналата седмица го държа жълтеницата и тъй като ми бяха казали, че трябва да се храни добре и да е хидратиран не посмях да го оставя само на кърма от страх да не се влоши жълтеницата. Има ли шанс на този етап кърмата ми да се регулира ако се опитам да спра адаптираното мляко ( или да го намаля постепенно) и да го слагам да суче по - често или вече е късно? След като е сукал изпива и 100 мл АМ. Благодаря!

# 661
На всеки един етап от кърменето може да се увеличи лактацията или да се намали, зависи изцяло от вашите действия и жилания. Дохранване с по 100 мл АМ определено не помага да има повече кърма. Нека Кактусчето препоръча стратегия за увеличаване. Подозирам, че тя ще иска повече информация като рожденно тегло, тегло в момента, огранизация на храненето и брой напишкани и наакани памперси за денонощие. На ишете тези неща докато тя се включи.

# 662
  • Charming
Роди се 3860 кг, изписаха ни 3680 кг. В болницата теглото му беше спаднало с повече от 10% , дори с дохранването тогава дозата АМ му беше малко отначало, но заради жълтеницата не е протестирал и си заспиваше. За памперсите - доволно са наакани и напишкани. Не съм следила точна бройка, рядко има дни, в които два последователни памперса са само напишкани. Храненето е на 3 часа горе долу, 7-8 хранения като и през нощта хапва. Отначало аз го будех на 3 часа и през ноща заради жълтеницата, сега вече го оставям сам да се събуди и понякога прави 4 - 4:30 ч пауза между храненето в 9/10 и следващото.

# 663
Можете да махнете добавката,но ще трябва много работа, търпение и постоянство. Най-добре се свържете по телефона с доброволен консултант http://www.podkrepazakarmene.com/consulting или с ibclc консултант.

Като начало добавката е доста и за да вървиге в посока намаляване, ще трябва много стриктно организация на кърмене - доста по-често от сегашната честота и включване на изцеждане за стимулация. Има много фактори,включително какво вие можете, желаете и приемате за постижимо според личните сили и време, няма как да стане във форума това. Трябва лична консултация.

# 664
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук, но дали някой знае дали е възможно да даря кърма и къде?

# 665
За тук е разбира се. Може, но само на едно място http://milkbank.bg/връзка-с-нас/
Има обаче доста изисквания към донорките. Така, че може и по някой алтернативен начин да се ползва кърмата, ако това отпадне като вариант.

# 666
  • София
Момичета, имам нужда от съвет, защото, въпреки желанието и всичките ми усилия, вече съм пред отказване!
Бебо вече е на 33 дни и за мен всичките са ад по отношение на кърменето.
След всичко изчетено, разбрах, че проблемът е вазоспазми - зърното винаги е сплескано, понякога бяло, болките са брутални през цялото време, а не само по време на кърмене. При излизане от банята съм пред рев заради смяната в температурата. Съответно след 3 последователни кърмения вече не мога да доближа детето до мен и минавам на помпата за през дена, за да си починат зърната ми. И въпреки, че проблемът е ясен, не мога да намеря решение. Пробвах всички пози, изпълних всичко, което ми каза консултантката по телефона, оставих детето само да захапва, аз му помагах, подпирах му брадичката и какво ли още не, резултат няма.
Сложих си пръста в устата му, за да проверя дали покрива с езичето венеца си и не го покрива изцяло, усетих целия натиск от венеца, но пък в същото време, когато плаче, виждам, че свободно си движи езика в устата и явно не е къса юздичката, което съвсем ме отчая, защото разчитах, че ако е това, ще успеем да го оправим.
Вече не знам какво да правя, освен да се откажа, от раждането до сега болките са брутални, това ме натоварва адски много и физически, и психически...
Не знам дали някой е минал през това и как се е справил, защото не остана поза, която да не съм пробвала, а бебето така и не успява да си отвори устата повече и да захапе правилно. Cold Sweat

Последна редакция: чт, 24 дек 2020, 02:52 от Пандишпан*

# 667
  • Варна
Пандишпан, и при мен е така или поне донякъде. Боли си ме през цялото време, вече месец и половина. В началото плаках и кърмих, беше брутално. И аз така пробвах всичко, пози, кремове... Накрая просто свикнах с болката и си търпя. Вече е по-слаба и не се стига до рев, но определено не мога да кажа, че кърменето е приятно, както уж трябва да е. За мен си е болка и ужас.
Съжалявам, нямам съвет. Просто исках да кажа, че не си сама. Cry

# 668
Щом сте работили с консултант,направете си една видео консултация с нея. Нека види засукването. Или й пратете клипче на засукването. Снимайте също детето като плаче и се вижда по-ясно езичето и под езичето. Няма как на теория само да се обсъжда и само с телефонен разговор, защото е пряко свързано със засукването. А това вече е много специфично, нето гърдите и зърната на всяка жена са еднакви, нито пък бебета са еднакви и тяхната специфика на устата и устната кухина.
Може да се свържете с друг консултант или дори с ibclc консултант, но няма как да се даде конкретен съвет без да се види реално ситуацията.

Предполагам вече ви е казала консултантката ви за топлите компреси със сух източник на топлина? Те ще ви облекчат на първо време.

Кърменето не бива да боли. Но трябва да се потърси адекватна помощ. Няма как по телефона да се оправи засукване или по форума. То е като дерматолог да диагностицира проблем по описание, че е червено и сърбящо. Няма нищо страшно да си направите видео консултация.

# 669
  • Бургас
Добро утро !

Моето бебе е на 7 месеца и е само на кърма. От вчера имам ужасна болка над кръста вляво, не знам дали е схващане или нерв, но не мога да се наведа, всяко мърдане и вдишване боли.

Въпроса ми е, колко време мога да пия Нурофен? На преглед ще мога да отида чак в понеделник. Четох че максимума е 3 пъти за 24 часа. Вчера така приемах, но се притеснявам ,че до понеделник има много време, дали мога дотогава да го пия по два пъти на ден?

Предварително благодаря ! И весели и светли празници ! Heart

# 670
Как се процедира с миенето на зъби на кърмено бебе с 4 зъба. Тя суче преди заспиване вечер, а някои нощи и нощем суче.

# 671
С напръстник. Когато можеш.

Иначе самото сукане не е проблематично за зъбите, защото когато детето засуква правилно, зърното реално попада на пътя на гърлото и млякото се впръсква не цялостно в устната кухина, а в гърлото.

Кърмата не е проблематична за кариесите от тая гледна точка, виж с шишето е различно. Все пак, може в момента, когато бебето тръгне да се унася да изпусне вакуума и да всмукне мляко в устата, така,че би било добре като видим,че детето се унася, направо да го откачим от гърдата.
Иначе популярният мит за развалени бебешки зъби е,че кърмата е виновна, а всъщност не е така.

Последна редакция: чт, 24 дек 2020, 20:26 от LittleCactus🌵

# 672
Да с напръстник почиствам и гледам да е след сукането и преди лягане. За нощните кърмения ще разчитам на споделеното, Кактусче. Няма как да търкам зъби по нощите..

# 673
Аз съм мила зъби сутрин и вечер преди лягане и кърменето е след миенето на зъбите, то иначе няма как.

# 674

Общи условия

Активация на акаунт