Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 24 825
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
  • Terra incognita
Не знам дали въпросът ми е за тук, извинявам се, ако не е. Забелязах две бели пъпчици по венеца на бебка. Изключвам да са зъби. Някой имал ли е бещо подобно? Възможно ли е за това денем да се дърпа при кърмене и да реве?

# 676
Може да са Епщайн перлички, нямат друга симптоматика, освен външния си вид, не пречат и не са болезнени за детето. Виж тук дали е подобно https://www.healthline.com/health/epstein-pearls#symptoms

# 677
  • Terra incognita
Да, така изглежда, благодаря, но са само на венеца.  В първия момент си помислих, че излизат някакви зъби 😂
Весела Коледа!

# 678
# 679
Весела Коледа, момичета! Нека са ни здрави и добре нахранени бебоците ❤️

# 680
Здравейте мили мами! Честита Коледа!
Порових се доста из форума, но не намерих това, което ме интересува.

Имам дъщеричка на 1г. 5м. и все още кърмя (предимно вечер, но се буди доста често.)
Цикълът ми се възстанови на деветия месец след раждането и беше що-годе редовен, но до скоро. Последната ми менструация беше на 1.10 и до сега нищо. Имам 2 отрицателни теста и преглед при АГ (края на ноември). Няма бременност, нито кисти или някакъв друг проблем, но и цикъл няма.
На някоя от вас да се е случвало след възстановяване на цикъла, отново да спре?
Знам, че кърменето има голяма роля, но чак пък това не съм очаквала.

# 681
Всякакви отклонения на зикъла по време на кърмене са допустими.

# 682
Да, абсолютно нормално е, може да прочетете тук, към края на статията https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2009/01/16/menstruation/amp/

# 683
Много ви благодаря!

# 684
Здравейте имам нужда от съдействие.
Бебчето ми е на 27 дни и суче на поискване,имах доста кърма до преди седмица и се налагаше да се цедя след всяко хранене.
От седмица не се цедя и бебчо се буди през деня няколко пъти  през час,обаче след второто будене гърдите са ми доста меки и той плаче,бута ме и се ядосва. Това ме наведе на мисълта че може би нямам достатъчни мляко и му додавам адаптирано 60мл и чак тогава се успокоява.

И също как да продължа да го храня от гърда или да се цедя, за да продължа да стимулирам лактация та и да не ми спре кърмата, попринцип ми се искаше да имам толкова колкото да изяжда и да не се налага да се цедя, но произвеждах твърде много, а сега не мога и не знам какво да правя?

Не съм запозната със смесеното хранене,може ли съвет?

# 685
Алекс, по кое време го прави това бебенцето Ви?
Аз мога да споделя моя опит, че след 2 седмица на бебето ми, към 16 часа започваха колики явно и буквално от 16 до 19 беше почти нон стоп на гърдите ми, иначе рев и също доста неспокойно на моменти. Тогава прочетох и за cluster feeding-a и се успокоих, че е нормално и не съм додавала. Няма как да виси 2 часа ба цица, а те да са твърди..

Напиши, колко често кърмиш за денонощие, наддава ли бебето...

Кактусчето ще посъветва по-разумни неща.

# 686
Ами всеки ден различно днес хапва в 17:00 след един час стана пак хапва и в 19:00 вече доста се ядоса и почна да мрънка. Не иска да стои на гърда бута ме и плаче,като го махна почва да си цока ръчичките.
Той е с колики от самото начало но бяха предимно от 21:00 до към 23:00-00:00 от две седмици някъде е спокоен.
Наддава си нормално каза педиатърката.
А за денонощие хапва 8-9 пъти, като нощем са 2-3 хранения останалите през деня.

# 687
Алекс, моля те опиши един ден как минава храненето. Опиши броя кърмения,по колко време седи на гърда (едната ли даваш или двете),сам ли пуска или ти иниицирош края на кърменето. Кога, по колко точно АМ се дава.

Запиши си ако трябва утре и пиши после. 8 пъти е минимумът кърмения за денонощието, но пишеш,че 2-3 са през нощта, което ме навежда на мисълта, че през деня има моменти на големи паузи.

Отколко време е дохранването и как и кой определи количеството добавка. На каква база, казваш педиатърката казва,че наддава добре, тогава как се определиха тези 60 мл?

Може ли да кажеш рождено тегло,тегло при изписване, тегло към днешна дата?

С какво се додава добавката? Биберон,вода дават ли се? Ако да - кога?

Иначе Тони правилно е насочила,че при някои бебета има периоди на cluster feeding, т.е. в даден период от деня в рамките на няколко часа бебето иска да седи на гърда почти постоянно. Това е нормален период. Отминава. Кърменето не е само хранене и бебето може да иска да седи на гърда, защото има нужда от комфорт, от болкоуспокояващо, от топлина, от това да чува сърцето на майка си.
При кърмене прилагай компресия и използвай кожа в кожа.
https://www.namama.bg/article/kompresiia-na-gardata-ili-kak-da-p … a-poveche-mliako/

http://www.podkrepazakarmene.com/early-contact-878.html

За повече насочи, очаквам отговора.

# 688
  • Terra incognita
Здравейте, нормално ли е бебето да си има предпочитание само към едната гърда? От любимата си суче доволно, от другата съвсем малко. Не, че ми пречи, но вече разликата в големината е доста видима 😆

# 689
Напълно нормално е. Ако искате да поизравните гърдите давайте винаги първо малката.

Общи условия

Активация на акаунт