Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 24 813
  • 748
  •   1
Отговори
# 690
Мами, заболя ме зъб ще се наложи сигурно и снимка, че бешв проблемен, върпосът ми е, трябва ли да изчаквам определено време след рентгена?

# 691
Няма нужда да се чака.

# 692
Алекс, моля те опиши един ден как минава храненето. Опиши броя кърмения,по колко време седи на гърда (едната ли даваш или двете),сам ли пуска или ти иниицирош края на кърменето. Кога, по колко точно АМ се дава.

Запиши си ако трябва утре и пиши после. 8 пъти е минимумът кърмения за денонощието, но пишеш,че 2-3 са през нощта, което ме навежда на мисълта, че през деня има моменти на големи паузи.

Отколко време е дохранването и как и кой определи количеството добавка. На каква база, казваш педиатърката казва,че наддава добре, тогава как се определиха тези 60 мл?

Може ли да кажеш рождено тегло,тегло при изписване, тегло към днешна дата?

С какво се додава добавката? Биберон,вода дават ли се? Ако да - кога?

Иначе Тони правилно е насочила,че при някои бебета има периоди на cluster feeding, т.е. в даден период от деня в рамките на няколко часа бебето иска да седи на гърда почти постоянно. Това е нормален период. Отминава. Кърменето не е само хранене и бебето може да иска да седи на гърда, защото има нужда от комфорт, от болкоуспокояващо, от топлина, от това да чува сърцето на майка си.
При кърмене прилагай компресия и използвай кожа в кожа.
https://www.namama.bg/article/kompresiia-na-gardata-ili-kak-da-p … a-poveche-mliako/

http://www.podkrepazakarmene.com/early-contact-878.html

За повече насочи, очаквам отговора.

Малкият се роди на 01.12  3330гр изписаха след 8дни престой 3480гр и към днешна дата е 4200гр.
Добавката се случва да я давам един два пъти в деня(но не всеки ден) ,правя му 60гр от който изяжда или 40гр или 60гр  .Водичка му давам почти след всяко хранене и когато бодува повече му давам мъничко,през останалото време когато е неспокоен му давам биберон.
През деня прави по две паузи сън по 3 часа,а нощем се случва да прави и пауза от 4 часа тогава му се събират 8 хранения горе долу за денонощие.
Случва се между храненията да иска да цокне за 3-4мин. но аз това не го броя за хранене тъй като не е активно и по скоро си мисля че се успокоява.
90% от пътите когато хапва сам пуска гърдата и заспива.Когато усетя че гърдата ми е станала много мека и той печне да ме бута и плаче му дават и другата. Когато е по неспокоен през дененощтието се случва да хапва до 12 пъти но е по рядко.
Прилагам и снимка с храненията като между 4-то и 5-то хранене цокна за 3-4мин.
Възможно ли е да отказва да суче защото съм му давала от шише,тъй като през деня ме бута и плаче не иска да суче а като му дам от шише си хапва спокойно.

# 693
Благодаря, отново сте ми много полезни :*
Весели празници момичета!!!

# 694
Алекс, моля те опиши един ден как минава храненето. Опиши броя кърмения,по колко време седи на гърда (едната ли даваш или двете),сам ли пуска или ти иниицирош края на кърменето. Кога, по колко точно АМ се дава.

Запиши си ако трябва утре и пиши после. 8 пъти е минимумът кърмения за денонощието, но пишеш,че 2-3 са през нощта, което ме навежда на мисълта, че през деня има моменти на големи паузи.

Отколко време е дохранването и как и кой определи количеството добавка. На каква база, казваш педиатърката казва,че наддава добре, тогава как се определиха тези 60 мл?

Може ли да кажеш рождено тегло,тегло при изписване, тегло към днешна дата?

С какво се додава добавката? Биберон,вода дават ли се? Ако да - кога?

Иначе Тони правилно е насочила,че при някои бебета има периоди на cluster feeding, т.е. в даден период от деня в рамките на няколко часа бебето иска да седи на гърда почти постоянно. Това е нормален период. Отминава. Кърменето не е само хранене и бебето може да иска да седи на гърда, защото има нужда от комфорт, от болкоуспокояващо, от топлина, от това да чува сърцето на майка си.
При кърмене прилагай компресия и използвай кожа в кожа.
https://www.namama.bg/article/kompresiia-na-gardata-ili-kak-da-p … a-poveche-mliako/

http://www.podkrepazakarmene.com/early-contact-878.html

За повече насочи, очаквам отговора.

Малкият се роди на 01.12  3330гр изписаха след 8дни престой 3480гр и към днешна дата е 4200гр.
Добавката се случва да я давам един два пъти в деня(но не всеки ден) ,правя му 60гр от който изяжда или 40гр или 60гр  .Водичка му давам почти след всяко хранене и когато бодува повече му давам мъничко,през останалото време когато е неспокоен му давам биберон.
През деня прави по две паузи сън по 3 часа,а нощем се случва да прави и пауза от 4 часа тогава му се събират 8 хранения горе долу за денонощие.
Случва се между храненията да иска да цокне за 3-4мин. но аз това не го броя за хранене тъй като не е активно и по скоро си мисля че се успокоява.
90% от пътите когато хапва сам пуска гърдата и заспива.Когато усетя че гърдата ми е станала много мека и той печне да ме бута и плаче му дават и другата. Когато е по неспокоен през дененощтието се случва да хапва до 12 пъти но е по рядко.
Прилагам и снимка с храненията като между 4-то и 5-то хранене цокна за 3-4мин.
Възможно ли е да отказва да суче защото съм му давала от шише,тъй като през деня ме бута и плаче не иска да суче а като му дам от шише си хапва спокойно.

Наддаване от 720гр до момента за 20 дни е повече от чудесно. Няма нужда от дохранване. Не се самосаботирайте давайки ненужно АМ.

Вода не се дава преди началото на захранването. На този етап тя е празна калория, която пълни корема и вскя капка вода е по-малко кърма. Това са официалните препоръки на всички международни здравни организации, включително нашето здравно министерство - за изключително кърмене до захранване, демек без даване на друго освен кърма.

Биберон на този етап също не е препоръчителен, защото може да саботира кърменето. Когато бебето има нужда от успокояване, то има нужда от гърда и от мама. В един от тези моменти на успокояване, може да си изпие 20 мл мляко или повече, вместо да се залъгва със "залъгалката".

Ако има само 8 хранения, просто иниицирайте едно-две допълнителни кърмения през деня, така, ако бебето иска - ще суче. Производство на кърма се стимулира с кърмене, даването на АМ, когато то наистина не е необходимо Ви завърта в кръг, в който бебето се "затапва" с добавката, защото тя е по-трудно усвоима, буди се по-трудно и суче по-малко, което се отразява негативно на лактацията.

Предлагайте и двете гърди на кърмене - ако бебето иска, ще суче, ако не - ще откаже, но това е важно за стимулиране на лактацията. Подробно е обяснено защо предлагаме двете гърди на хранене ето тук, прочетете
https://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/

Да, възможно е да си търси шишето, защото то пуска веднага и не се изисква усилие да се нахрани с него. А на гърда е необходимо да положи усилие, да направи вакуум, да суче и преглъща. Не Ви е необходима добавка изобщо. Просто си кърмете детето, нямате повод за притеснение, нормално очаквано поведение на малко бебе. Прочетете повече за четвърти триместър, гушкайте си го, кърмете и се радвайте на тези скъпи моменти, че излитат бързо Wink

# 695
Аз може ли да попитам от каква възраст е безопасно да се дава залъгалка? В смисъл като цяло ли не се препоръчва, че пречи на кърменето или до определена възраст е по-рисковано? Аз вече я научих моята и действително имаше саботиране на кърменето, но слава Богу й намерих цаката. Но все пак за второто дете да си знам. 🙄

# 696
Възможно ли е кърмата да не насища бебето и за това да се събужда на 20 мин и да иска да яде?

# 697
Въпрос без контекст как се отговаря?

Няма незасищаща кърма. Има неефективно сукане - следователно бебето не успява да изсуче достатъчно количество или вариант 2- има недостатъчно количество.

Събуждането на 20 минути само по себе си не е индикатор за нито едно от двете. Бебето може да плаче и да се буди поради множество причини.  Например, защото е новородено и от топлата сигурна среда,в която е растяло, попада в една друга студена, непозната и изпълнена с непознати шумове и светлини. А то има има нужда само да чувства топлината на майка си,да чува гласа й и да е в ръцете й.

Контекст. Без контекст въпросът е излишен.

Shanan4e, може да се ползва, когато има регулирана лактация, детето наддава добре, а майката е наясно кога бебето е приключило с храненето и ползва биберона в момента, в който бебето се унася вече например. Като цяло залъгалката биберон в исторически план е измислена като заместител на гърдата и изобщо не е нужно да бъде ползвана подобна вещ. Повечето кърмачета сами я отказват даже. Има определени минуси и плюсове, които всяка майка може да погледне и да прецени за себе си.

Но излиза извън темата тук и е прекалено обширно с прекалено многостранни мнения така,че моля да избегнем тоя спам. Със сигурност мога да кажа,че след годинката, минусите са повече. Който иска, има инфо доста на английски.

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 00:15 от LittleCactus🌵

# 698
  • Варна
Каква е вредата от дохранването с АМ веднъж или два пъти на ден? Rolling Eyes
Понеже за нас кърменето между 16ч и 19ч изисква неимоверни усилия и трябва да оставя детето да се дере ... И всеки ми казва "не давай АМ" сякаш ще го отровя, а не успокоя. Иска ми се да знам защо го мъча .. Confused

# 699
  • Несебър
На колко месеца ви е бебето? По-назад са писали за cluster feeding-a. Съветите да не давате добавка са, за да не си прецакате кърменето. Всяка стимулация на гърдите е важна, особено първите месеци. Моето бебе искаше първия месец и половина да суче по три часа, по часовник, от 5 до 8.

# 700
Ами писала съм. Нямам физическата възможност да повтарям едно и също във всеки втори пост.

Винаги е за предпочитане да дадете изцедена кърма вместо АМ, ако изобщо се налага дохранване. Защо Вие давате и има ли обективно нужда от добавка изобщо, е друга тема.
Мляко за кърмачета се дава, когато бебето не наддава или губи тегло, когато имаме наистина недостиг на количество и трябва тоя недостиг да се навакса, когато имаме медицинска причина също, даване без обективна причина може да саботира кърменето.

# 701
Кактусче, здравей, появявам се и аз с питане. Момчето ми е с къса юздичка и така и не засука, беше роден 3580, изписан 3400, но при 9 кърмения от моя страна дневно за 12 дни беше наддал само 30 грама и се наложи да давам АМ. За да запазя лактацията, почнах да цедя, но понеже съм с Хашимото, количеството на кърмата ми е малко и додавам АМ. Днес ще клипват юздичката. Консултирах се с Хедра, бебочето трансферира, но трудно, тъй като захапва плитко мляко със силиконови протектори. Планът, който изготвихме с Хедра до днес, беше да се храни детето смесено и да давам гърда поне два-три пъти дневно, за да не забрави какво да прави на гърда и да храня по онзи особен начин с шише, за да запазя рефлекса. Днес трябваше да имаме нова консултация за промяна на плана, но тя няма да се състои по ред причини. Поради това питам как следва да се процедира след процедурата. Чела съм, че трябва веднага да се даде гърда. Без силиконов протектор ли, със силиконов протектор ли? Да се опитвам ли про всяко мрън да давам гърда и как да съм сигурна, че захапва добре, а не продължава да захапва плитко, както до сега? Изобщо ще ми се едно по-компетентно мнение от моето как да процедирам?

# 702
  • Варна
Прочетох за cluster feeding-a, но при нас случая не е такъв, тъй като той НЕ иска да стои на гърда, а е гладен. Разбирам, че е гладен по специалния му плач за глад на "Ле" и това, че търси да суче. Като го сложа обаче, цоква 2-3 пъти и почва да плаче и виждам, че протектора ми е празен, та направо сух. Когато имам кърма се пълни до горе. Просто в следобедния/вечерен период почти нямам кърма. Не разбирам защо в този период трябва да го държа гладен и да реве. Не мисля, че ще се развали кърменето при положение, че когато имам кърма през другите части на денонощието си цоцка без проблем и не е отказвал. На 2 месеца е и си наддава добре.
Никога не му тикам веднага шишето, оставям го да се помъчи и да стимулира.
Все пак въпроса ми беше генерално какво му е лошото на 1 шише АМ.

# 703
Misery, пиши ми едно ЛС с всички подробности около сегашния план - как дохранваш, колко, колко често,на какъв интервал, всичко,което сте си говорили и е релевантно. Хедра в момента преустанови консултациите, заради ковид, дано мине леко и бързо. Ще опитам да помогна с каквото мога! Иначе след клипване директно предложи зърното без протектор. Но пиши и ще обсъдим как да действаш.

Лили, отговори Ви се, мисля достатъчно ясно. Очевидно отговора не Ви харесва, съжалявам,че е така. Ако желаете може да се консултирате с доброволен или ibclc консултант относно това и използването на протектори.
П.С. за първи път чувам, че има специален плач на Ле, който е запазен за глад. Смятам,че достатъчно опит имам от кърмаческия си стаж и консултантското си обучение, че да кажа,че бебетата плачат различно и че причините за плача са разнообразни. Да не говорим,че едно новородено може и да не плаче и да е гладно, а да спи. Както и да решите да подхождате с храненето на детето си, Ви съветвам да формирате мнението си информирано. Успех!

# 704
  • Варна
Кактусче, не е въпроса, че не ми харесва, а че не разбирам. Единствения отговор е да не се прецака кърменето. Имах среща с консултант в началото и ми помогна доста.. бяхме на смесеното хранене 50-50 кърма и АМ, а сега е 90% кърмене, единствено не мога да разкарам едно последно АМ. Мъчим се да махнем и него, но не става, а не съм от хората, които търпят на рев дълго. Знам, че може да плаче по различни причини, но говоря за период, когато бебето е наспано и се успокоява само като хапне.

За плача, явно аз бъркам звука с Neh.
https://www.petitjourney.com.au/understand-the-different-cries-of-your-baby/
Не знам колко е достоверна статията, но аз наистина си го чувам, че плаче с различен звук като е гладен и знам кога е.
Както и да е, просто наистина не разбирам ...

Общи условия

Активация на акаунт