ОСМИ клас 2020/2021 - Тестове, контролни и диктовки, в паузата пък снимки по пантофки!

• 24 553
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Естествено, че е прехвърляне на отговорност тази заповед. Каквото и решение да се вземе в този случай, все ще има много недоволни, и винаги ще се отнесат негативи. И понеже е много кофти решение, прехвърляме удара към директорите, че на нас и без това не са ни малко проблемите. Няма нищо общо с демократичното и децентрализирано мислене на управляващите, не се заблуждавайте. По отношение на други въпроси, които е много по-удачно да оставят в правомощията на директорите, съвсем не са толкова демократични и не им предоставят никаква гъвкавост, а баш за най-неудобното решение, решиха да децентрализират. Smirk

Последна редакция: пн, 26 окт 2020, 12:25 от sanaka

# 556
"отчитане мнението на преобладаващата част от родителите" - как ще се отчита?!

# 557
  • София
В генезиса си носи вътреобщностен конфликт и противопоставяне на ниво училище тази заповед.

# 558
  • София
Директорите можеха да си облекчат част от това решение още на 15/09, информирайки родителите за опцията за ОЕСР по желание. Тогава, че и досега, масата се правят на ощипани госпожици.
Проблемът ги връхлита като лавина в момента.
Каквото и да направят ще е грешно и ще е късно, родителите са настроени един срещу друг, а всички са срещу училището. Знам, че не им е лесно, не ги обвинявам във всички грехове, но не мога и да ги оправдая...

# 559
  • София
Нямам никакви претенции, че разбирам от образование.
И тъй като може и да не ми достига логическо мислене, пак ще помоля - кажете как според вас трябваше да постулират и организират от МОН нещата.
Аз наистина не се сещам, но ако някой даде друго разумно предложение, с радост ще го приема като по-добро.

# 560
Тя заповедта не е лоша. Проблема е като в болниците, а и навсякъде. Наслагали са за ръководители едни наши хора, които често са вредни и некомпетентни Simple Smile. Където са кадърни, върви и ДО, и "нормалното".
Това е проблема.
Редно е сега министъра да забрани отпуските на директорите!

# 561
  • у дома...
До колкото знам, областните и общинските оперативни щабове също имат думата при затваряне на учебни заведения. Ако те решат, че ще затворят всички училища в дадена община или област, директорите на училищата до къде ще имат право на глас?

# 562
И аз се чудя какво точно предлагате... Каква е логиката  да се приложат едни и същи мерки за училищата във Видин, където има по един новодиагностициран за денонощие и за Търговище, където са около 30 ?
Или да се остави на кметовете и на РЗИ да решават?
При всички случаи трябва ясно да е разписано при какъв процент заболели училищата преминават задължително на ДО. Защото директорите на училища не са лекари.

# 563
  • София
Аманда, дори не е нужно да има болни в училището. Може да се затвори, като превантивна мярка...

# 564
  • София
Нямам никакви претенции, че разбирам от образование.
И тъй като може и да не ми достига логическо мислене, пак ще помоля - кажете как според вас трябваше да постулират и организират от МОН нещата.
Аз наистина не се сещам, но ако някой даде друго разумно предложение, с радост ще го приема като по-добро.
Така, както направиха в Гърция и в други европейски държави - да се определят конкретни нива за въвеждане на мерки, спрямо конкретния брой/процент на заболели и по зони  - конкретен пакет от мерки. И тези мерки да са вътрешно съгласувани във всички сфери на дейност, а не единични и вътрешнопротиворечиви. В ситуация на извърнредна обстановка мерките трябва да се решават централизирано, абсурдно е даването на автономия в такава ситуация. Извънредната ситуация по дефиниция предполага по-голяма централизираност и повече правомощия на изпълнителната власт, а не обратното.

# 565
  • София
Така, както направиха в Гърция и в други европейски държави - да се определят конкретни нива за въвеждане на мерки, спрямо конкретния брой/процент на заболели и по зони  - конкретен пакет от мерки. И тези мерки да са вътрешно съгласувани във всички сфери на дейност, а не единични и вътрешнопротиворечиви. В ситуация на извърнредна обстановка мерките трябва да се решават централизирано, абсурдно е даването на автономия в такава ситуация. Извънредната ситуация по дефиниция предполага по-голяма централизираност и повече правомощия на изпълнителната власт, а не обратното.
И в това има логика, съгласна съм.
Но пък в заповедта е дадена общата рамка - че аргументирано предложение за преминаване към ДО се прави при изрично упоменати параметри на заболеваемост.
Дадени са и няколко страни - директор, педагогически съвет, обществен съвет, родители - и финалното решение зависи от всички тях.
Аз не мисля, че директорите са натоварени със свръхотговорост при така разписаната заповед.

# 566
  • София
Честити да са имената на Didia и  Митковците в темата! Да са здрави и благословени!
  По повод на запушените носове , се сетих за нашите перипетии в края на юни месец. По време   на вечеря установих, че набора няма никакво обоняние, а му предстоеше спортен лагер. Паникьосах се, че е хванал вируса . Никаква миризма на подушваше!  Тогава реших да приложа  инхалация със сода бикарбонат , главата над тенджера с вряща вода , с прибавена сода. Само след 5 минути , носа му потече и се отпуши! Възвърна си цялото обоняние. За хрема, особено при малкия, ползвам спрей с прополис , който редувам с назик. За 1-2 дни всичко минава леко!
 Бъдете здрави, всички! Пазете си  и психическото здраве!

# 567
Аз днес бях изправена пред конкретен казус в работата,свързан и с ковид. Предложих, предвид обстановката, да си създадем процедура за различни варианти.  Получих отговор " ми направи, като искаш" и "ще си решаваме за всеки отделен случай". Ами...не става така. на всички нива и места, където така не желаят да живеят в новата реалност, е хаос.
Живота продължава,да, но с Ковид.  С всички административни и всякакви други последствия от това. Аз лично смятам за грешка, когато Ковид се отрича по всякакъв начин и се правим, че не съществува. Няма как да стане.
Същото е и с училищата. Трябва да има организация и план за всякакви варианти. И в случай на нужда да няма хаос, а действия.

# 568
Нас ни уведомиха на първата родителска среща, че към обучение в ОЕСР може да се премине и по желание след разрешение на РИО. И в Школо го написаха като съобщение до родителите. Това стана в момента, в който го приеха в парламента. От класовете на двете ми деца нямаше желаещи за тази форма на обучение. И родителите определено не я искаха. Само в класа на малкия имаше едно дете по медицински причини и те си го бяха решили още през лятото. Месец по-късно, когато в града вече имаше доста заразени и болни, разбираемо част от родителите промениха нагласите си. Предполагам, че сега, когато децата се върнат присъствено, ще има такива, които ще продължат онлайн.

# 569
  • Отвъд алеята зад шкафа
Честит Имен Ден на всички, които имат име, свързано с Димитър!

Съгласна съм с Ред. Единствено ме притеснява даването на достъп до решението на родителите, това е нож с две остриета. Както може да има разумни родители, така може да има и изплашени, склонни към нерационални решения. А хората, превърнат ли се в "тълпа", се повличат от общия импулс на масата.

Общи условия

Активация на акаунт