Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори- 68

• 41 627
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
  • София / Виена
Здравейте! Имам три питания. Първото е: Правихте ли пренатален тест и препоръчва ли се за по-голяма сигурност?  13 г.с. съм вече, преди седмица имах биохимичен скрининг и за синдром на Даун е излязло 1:3225, което било нисък риск, но много разнопосочни мнения четох отностно биохимичния скрининг и неговата точност.
А другият ми въпрос е свързан с пакета изследвания за започване на следене на бременност по ЗК (аз пуснах плюс токсоплазмоза). Правихте ли си допълнителни изследвания за витамините си.
Последно: Нормално ли е да съм със синини и кръвонасядания от вземане на кръв? Първо при мед.сестрата на АГ-то, при което се регистрирах, два дни по-късно казах на момичето то медицинския център, че лявата ми ръка е негодна за вземане заради синините и тя като ме видя се ококори. Ами същото се случи и при нея, но с по-малко синини. Казаха ми да слагам компреси с риванол през нощта, но нищо не се промени, а само изглежда още по-зле и вече е червено, синьо и от риванола жълто. Не знам дали е нормално, много рядко се е случвало да ми вземат кръв, а последно ми взеха за ЧХГ, когато видях двете чертички, но такова нещо нямаше.

# 496
Здравейте! Имам три питания. Първото е: Правихте ли пренатален тест и препоръчва ли се за по-голяма сигурност?  13 г.с. съм вече, преди седмица имах биохимичен скрининг и за синдром на Даун е излязло 1:3225, което било нисък риск, но много разнопосочни мнения четох отностно биохимичния скрининг и неговата точност.
А другият ми въпрос е свързан с пакета изследвания за започване на следене на бременност по ЗК (аз пуснах плюс токсоплазмоза). Правихте ли си допълнителни изследвания за витамините си.
Последно: Нормално ли е да съм със синини и кръвонасядания от вземане на кръв? Първо при мед.сестрата на АГ-то, при което се регистрирах, два дни по-късно казах на момичето то медицинския център, че лявата ми ръка е негодна за вземане заради синините и тя като ме видя се ококори. Ами същото се случи и при нея, но с по-малко синини. Казаха ми да слагам компреси с риванол през нощта, но нищо не се промени, а само изглежда още по-зле и вече е червено, синьо и от риванола жълто. Не знам дали е нормално, много рядко се е случвало да ми вземат кръв, а последно ми взеха за ЧХГ, когато видях двете чертички, но такова нещо нямаше.
Привет,
Пренаталните тестове изследват за доста възможни генетични дефекти, някои от които по-късно от сега могат да се засекат на ехограф. Ако имате възможност и желание, можете да си пуснете. Аз питах в 13гс, тогава казваха, че всичко е супер и после в 20 се появи проблем, заради който по спешност направих пренатален тест.
Изследвания, ако нямате данни за заболявания или преди нещо да не е било наред, може и да не пускате. Лекарят ви трябва да е преценил какво трябва да провери.
За синините - зависи колко са били внимателни, вие колко време сте държали после, дали приемате антикуаголанти. Не би трябвало да е притеснително, но наблюдавайте и споделете с вашия лекар, ако продължава или ако имате и повече синини от удар, от обикновено.

# 497
Аз правих най-разширеният пренатест, защото БХС ми беше пълна пародия, лекарката беше много изнервена, през цялото време пуфтеше и офкаше, че бебето много се въртяло и не ми каза абсолютно нищо. Не каза, че всичко е наред, не каза дали има нещо притеснително, изпрати ме да ми вземат кръв и така разбрах, че всъщност прегледът е приключил и няма да ми каже нищо повече. После резултатите ми ги даде момичето на рецепция и каза ми всичко изглежда наред с рисковете, довиждане. Да бе, ама аз дадох 160лв и очаквах поне лекар да ми ги разчете и да ми обясни кои числа какво значат?! Та, доста се притесних, бях на БХС в 13+5 и нямаше за кога да ходя на втори преглед при друг лекар и затова пуснах пренатест. Сега отчитам като грешка, че пуснах най-разширеният и според мен тест за Даун е достатъчен, защото деугите синдроми са с по-изразени белези и се виждат по-лесно на ехограф. Има немалко случаи на Даун при добър резултат на БХС и ходене на ФМ след това, които не са го хванали, така че бих пуснала Даун поне. А иначе резултатите от БХС са статистически по размери на бебето, възраст и фамилна обремененост на майката, така че 1:1000 може да е здраво бебе, а 1:10000 - не. Проблемен резултат от пренатален тест се потвърждава с амниоцентеза така или иначе, но е много по-точен от статистиката на БХС.

Относно синините - взимаха ми кръв сигурно 10 пъти в последната половин година и веднъж ми посиня и ме болеше доста после. Според мен просто лаборантката беше по-груба от другите и затова така се получи. Но ако се случва твърде често е хубаво да се пуснат изследвания, недостиг на витамин К също може да влияе на образуването на такива синини и кръвонасядания.

# 498
За скрининга - при тези резултати бих правила пренатален тест САМО, ако имам едни много излишни пари. Как се тълкуват резултатите от скрининга - той отчита РИСК, а не диагноза: със стойности като Вашите едно от 3225 бебета е болно и 3224 от 3225 бебета са здрави. Рискът никога не е 0, той винаги съществува. Даже и пренаталните тестове ще ви дадат резултат при 99% вероятност.

За кървенето и синините - приемате ли някакви кръворазреждащи препарати?

# 499
За Даун сподед мен си струва. Има много случаи на изненадани млади момичета, аз пуснах и не съжалявам, 600лв е, но да, все пак са си пари.....

# 500
Според мен тук трябва да вземете предвид и личния характер на въпроса, ако смятате че ще предприемете "мерки" ако излезе Даун - да направете пренатест и бъдете една спокойна бременна, но ако въпреки резултата ще си гледате  детето при всички лоши и добри обстоятелства - тогава няма смисъл.

# 501
  • София / Виена
Момичета, много ви благодаря за насоките, които ми дадохте! Бих направила пренаталния тест за мое спокойствие най-вече, въпреки че АГ-то каза, че резултатите ми са супер, но все пак едното е някаква статистика, докато другото си е резултат с 99.8% точност, което е съвсем различно. А и говорим за здравето на бебчето, както и на нас като млада двойка, която за пръв път ще си има детенце, та ми беше интересно, защото от едни хора чувам, че само БХС е достатъчно, други смело заклеймяват ползата от БХС и задължително препоръчват и пренатален тест поне за Даун.
Във връзка със синините от вземане на кръв: може да не съм имала късмет при лаборантките; като цяло и при двете си ме заболя, а месец и малко по-рано за ЧХГ теста жената все едно не ме пипна, нищо нямах: нито синина, нито болки, а както и тогава силно натисках за поне 7-8 минути. Възможно е да е и заради много тънка кожа: вчера говорих с моя приятелка татуистка, която като ми видя кожата, каза, че е супер хидратирана, мека и тънка, точно като на бебе и дори тя ако тръгне да ме татуира някога, ще трябва да внимава. Та може би има някаква закономерност. Иначе за наличието на витамин К ще гледам скоро да пусна изследвания, макар че особено последните месеци съм като маймунче - вкъщи винаги има банани.
Още веднъж - Златни сте!! Не знам дали аз съм се притеснила излишно или заради това, че ми е първа бременност и гледам всичко да е наред, но се притеснявам да не пропусна нещо от съществено значение и гледам да се информирам, докато е време.

# 502
Жизел8, аз съм на същия хал в момента и съм в голяма чуденка какво да предприема. Миналата седмица пуснах втори БХС по преценка на лекаря, защото на ехографа всичко е Ок, но първото БХС излезна с висок риск на 34 г. съм.  Чакам резултат всеки момент. Според лекаря, трябва да ходя на амниосцентеза за по - сигурно, но и аз като теб се чудя за пренатеста за Даун. Аз не знам и кой показател дава отклонение при мен

# 503
Жизел8, аз съм на същия хал в момента и съм в голяма чуденка какво да предприема. Миналата седмица пуснах втори БХС по преценка на лекаря, защото на ехографа всичко е Ок, но първото БХС излезна с висок риск на 34 г. съм.  Чакам резултат всеки момент. Според лекаря, трябва да ходя на амниосцентеза за по - сигурно, но и аз като теб се чудя за пренатеста за Даун. Аз не знам и кой показател дава отклонение при мен
Аз си правих пренатест и съм много доволна. Аз за себе си не бих скачала от бхс на аминоцентеза директно, защото има риск от аборт от няколко процента.
Затова съм фен на пренатест - сигурен резултат и безвреден, и вече ако потвърди даун, си правиш инвазивни.

# 504
Аз си правих пренатест и съм много доволна. Аз за себе си не бих скачала от бхс на аминоцентеза директно, защото има риск от аборт от няколко процента.
Затова съм фен на пренатест - сигурен резултат и безвреден, и вече ако потвърди даун, си правиш инвазивни.
Второто БХС е с нисък риск. Смятам да си направя една фетална морфология в по - горните седмици и вече да не чета и да не се шашкам, защото си вредя супер много

# 505
Коя седмица горе долу може да се определи пола на бебчето? Утре съм на преглед и влизам в 11 седмица..тайно се надявам да кажат нещо😁

# 506
12-13та, при това, ако говорим за хубав ехограф 3D.

# 507
По-сигурно е при втория ФМ между 19. и 23. седмица. Тогава вече са оформени половите органи и грешката при определяне на пола е минимална.

# 508
Аз не се колебах и си пуснах само пренатест за Даун, тогава бе 500лв, бхс изобщо не съм пускала, само теста и фм💜направих го за мое спокойствие и ако имам 2 дете отново бих го направила, мъжът ми също бе За.На 32г родих,февруари 2020.

# 509
Момичета, ваксинирането срещу Ковид 19 по време на бременност не е препоръчително нали?

Общи условия

Активация на акаунт