Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 16

• 45 011
  • 764
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря за съвета, ще пробвам Wink
Четох назад по темата, ами аз съвсем наобратно ползвам къната - винаги на мръсна коса с добавки масла и винаги мия с шампоан след това, но цвета си хваща. Не мога да не мия с шампоан, защото не успявам хубаво да отмия къната и ми оставя много дискомфорт по скалпа и ръся песъчинки, гадна работа.. има още какво да уча. Отдавам го на 10тината си бели косъма и на като цяло тънка и мека коса, която лесно лови цвета. Винаги съм искала по-рижа и ярко червена коса, но съм с тъмна основа и съответно не става.  Само със Сахара Тазарин съм докарвала по - ярък оттенък, но Еко мама отдавна не я зареждат. Някой да я е ползвал и купувал наскоро?
Някой има ли рецепта за подсилване на червеното, която не включва кислородна вода? Загледах се в Камала и хибискус - и двете са непробвани от мен добавки, ще се радвам да чуя отзиви. Благодаря Flowers Hibiscus

# 541
Имам спомен че съм пробвала да добавя хибискус, ама беше преди години. Щом не съм продължила да го правя, вероятно не съм била впечатлена. Я от цвят, я от трайност... твърде отдавна беше. Даже и пакетът с хибискус на прах не съм изразходила ами наскоро го намерих на дъното на един шкаф и го изхвърлих.

И моята я харесвам по-ярка, естественият ми цвят е светло кафяв и пак си става червена де, не само на слънце оттенък. По-ярко - тепърва като побелее още, че за сега нямам планове да спирам с къната. А вече имам доста бели коси, цели кичури са. В момента както са, стоят като кичури с по-ярък цвят, разпилени из цялата коса и поне на мен ми харесва. Но и цялата да става по-ярка само с къна, хич не бих се оплакала.

# 542
  • Paris, France
Отмиването на къната е най лесно в дълбок леген или кофа. Пълните с хладка към топла вода, навирате тиквата и клатите наляво и надясно (главата, не легена 🌞). Първите 2-3 минути не трябва да се реше, защото има места със засъхнала къна. Тежката, мокра къна пада на дъното. При много дълга коса е по-лесно във ваната. Трябва търпение, като всичко, свързано с къна.

Суданките седят с къната докато изсъхне и после само махат праха, без да мият косата. Пробвах веднъж като беше много горещо и сюрприз, сюрприз, озовах се с по-малко прах и песъчинки, отколкото като се киснат и пличкам по 1 час. Естествено, нарочно напълних един лефен да видя какво ще падне вътре и си наврях кратуната. Нямаше нищо. Нищо. Нито прах, нито песъчинки. Само цветът на водата леко се промени. В студа не става.

Още ползвам Sahara Tazarine. Всички алжирски, нигерски и тунизийски къни, които съм пробвала са долу горе като нея като оцветка, консистенция (лигави). Наскоро ми донесоха една тунизийска, от района на Gabes, същата е. Само дето не беше толкова фина и трябваше да я пресявам.

Не зная каква добавка може да даде по-оранжев цвят трайно. По принцип африканските къни с времето почват да кафенеят с времето, особено ако човек се къпе с гореща вода (моят случай), ходи по сауни, суши с горещ сешоар. Ако се ползва маша стават направо черни. За оранжево трябва да се правят с киселина, да се слагат студени само в корените, да се отбягва горещина и да се полива с киселина след миене на косата.

Майка ми се правеше с хибискус. Слагала съм хибискус, но която къна оранжевее си оранжевее и с него, а която е червена си червенее с него и без него. Разлика в цвета между правена с чай, кафе, хибискус итн аз не виждам.

# 543
Това за топлината беше интересно. Имало е периоди, когато ми е изглеждала по-приглушен цвят косата ми през зимата, все смятах че си въобразявам. А то явно не е било така - тогава се къпя с доста гореща вода и тогава  използвам сешоар винаги.
Колко му е пък да пробвам да я облея с оцетена вода накрая, при следващото къносване.
Тази която използвам, се отмива много лесно - смляна е до фин прах, като брашно направо. Та това не е проблем, измивам си я под душа все едно че шампоан отмивам, просто плакна по-дълго. Е, чистене на банята го планирам да е точно след къносването, но това са подробности Grinning

# 544
Ако само отмия къната е абсурд да среша косата. Слагам балсам и чак тогава.

# 545
Четох назад по темата, ами аз съвсем наобратно ползвам къната - винаги на мръсна коса с добавки масла и винаги мия с шампоан след това, но цвета си хваща. Не мога да не мия с шампоан, защото не успявам хубаво да отмия къната и ми оставя много дискомфорт по скалпа и ръся песъчинки, гадна работа.. има още какво да уча. Отдавам го на 10тината си бели косъма и на като цяло тънка и мека коса, която лесно лови цвета. Винаги съм искала по-рижа и ярко червена коса, но съм с тъмна основа и съответно не става.  Само със Сахара Тазарин съм докарвала по - ярък оттенък, но Еко мама отдавна не я зареждат. Някой да я е ползвал и купувал наскоро?
Някой има ли рецепта за подсилване на червеното, която не включва кислородна вода? Загледах се в Камала и хибискус - и двете са непробвани от мен добавки, ще се радвам да чуя отзиви. Благодаря Flowers Hibiscus
Почти 1:1. Все едно аз съм го писала с изключение на къната Сахара Теразин, която не съм ползвала.

# 546
От къде купувате африкански къни? Аз основно от Зоя пазарувам, но са все индийски. Не че не ги харесвам, но цветът е винаги тъмен махагон при мен и взе да ми писва. От Еко мама си бях взела доста неиндийски къни и бях доволна. Сахарата си я забърках по рецепта, чаках да оксидира 12 ч и намазах на чиста коса и преспах с нея. Резултата беше много як. Сега основно ползвам къна за подхранване, много ми допада на Ayumi сместа за подхранване с къна и билки, доволно си оцветява. Наскоро правих и странен глас с много масла и къна - арган, ЯЧРМ, масло от ему и ЕМ розмарин, лавандула и мащерка. Чудесна комбинация е за мен - леко оцветява, много подхранва и много лесно се отми. Май така ще процедирам занапред, че много пострадах от следродилен косопад и съм като проскубано пиле в главата. Ноо къната не бих сменила с нищо, е няма по-добро за моята тънка коса. Винаги дава всичко което ми шипсва-обем, плътност и най-вече чист и спокоен скалп Blush

# 547
Nevena Virolan, а откъде се сдобиваш със Сахара Тазарин?

# 548
  • Paris, France
Nevena Virolan, а откъде се сдобиваш със Сахара Тазарин?

От невзрачен дюкян на адрес:

396 Rue Gabriel Péri
Colombes 92700
France

В парижкия район се намира. Обслужва се от трамвай номер 2 и автобуси 304 и 178. Спирка Victor Basch. На 2 преки от мароканското консулство, между бар и фризьорски салон. Отваря към 10. От края на юли до края на август магазинчето не работи. Зарежда само Sahara Tazarine в жълтата опаковка от по 100г. Разфасовки в друг грамаж няма, а зелената я имаше само веднъж. От 15г пазарувам само от него. Къната му винаги е прясна и ярко зелена. Само веднъж попаднах на поостаряла къна с по-кафеникав цвят, но човекът ме предупреди и предложи да ида след 3 дена, когато ще е заредил нова. Купих я, все пак, защото бързах и нямаше да мога да ида. Оцвети страхотно и даже урината ми леко позеленя, а къната си беше развалена от горещината, с цвят, какъвто придобива след едногодишен престой в кухнята ми 🌞. От прясна ST урината ми е зелена по три дена, което показва ясно много високо количество лаусон.

Ако искате мога да потърся телефон, защото често има само един или 2 пакета.

Къносвала съм се със забравени по 3-4 години Sahara Tazarine по куфари из мазето и балкони и пак оцветява бели коси и доста по-успешно от пресни Zarka и даже Jamila. Това е единствената къна, която не пресявам и на лошо пресята или небоядисваща не съм попаднала досега за 30-40г.

Ако оранжевееща къна ви устройва или търсите за рисунки по кожа, препоръчвам Sahara Tazarine с 2 ръце. 

Единственият недостатък, който и намирам е, че за разлика от индийските къни, веднъж забъркана не може да бъде хакната в хладилник или фризер и после да се ползва след дълго време, изфирясва. Друг лек недостатък е, че много се наслагва и кафенее, но за мене това е плюс, защото така правя само корените без да се налага да слагам отново по вече боядисано. 

Не знам защо не е по-популярна и трудно се намира.

# 549
Боже, ако урината ми позеленее ще умра от ужас Fearful
Добре де, това означава, че през скалпа оцветяващият агент прониква в тялото?!

Нещо, което четох наскоро и беше ново за мен:
- след като се сложи къната на косата, главата трябва да се затопли. Но как?!
- къносва се чиста коса. Косата не се мие веднага след къносване, а 3 дни след това. Това не си го представям. Ако не я измия и не сложа балсам, ще е трудна за разресване и оформяне. Буквално е като заплетена. Тук някакви идеи?

# 550
  • София
И мен това с позеленялата урина леко ме шокира. Не предполагах, че е възможно. А дали е безвредно? Просто от любопитство питам, дано не се приеме за заяждане.

# 551
- къносва се чиста коса. Косата не се мие веднага след къносване, а 3 дни след това. Това не си го представям. Ако не я измия и не сложа балсам, ще е трудна за разресване и оформяне. Буквално е като заплетена. Тук някакви идеи?
Просто не го спазвам и всичко е точно.

# 552
  • В полите на Пирин планина
За затопляне се увива и после може да се нагрява със сушоар - никога не съм го правила! Simple Smile

Винаги съм се мила с шампоан след къносване и съм слагала балсам. Косата ми е чуплива и се заплита - абсурд е само да измия къната с вода. Това, доколкото знам е за по-добро и трайно покритие, но аз такъв проблем не съм имала. Предпочитам да направя глос след 2 седмици, отколкото да не мия.

# 553
  • Бургас
Естествено,че през скалпа,през кожата изобщо, много вещества могат да проникнат в тялото.
Къна/боя се слага в големи количества,има продължителен контакт с немалка площ от тялото...Главата всъщност,но това няма значение,организмът е едно цяло.

# 554
Боже, ако урината ми позеленее ще умра от ужас Fearful
Добре де, това означава, че през скалпа оцветяващият агент прониква в тялото?!

Нещо, което четох наскоро и беше ново за мен:
- след като се сложи къната на косата, главата трябва да се затопли. Но как?!
Последно изплакване с вода с оцет обикновено помага, почти като балсам действа. Е няма как да е съвсем същото, но приглажда пак. И тази вода да е хладка де, не гореща. И аз моята я търпя странна по два-три дни веднага след къносване. Гледам да я вържа да не ме дразни на работа и каквото - такова.
Затоплянето при мен си става и само - като сложа найлон и увия после в дебела кърпа, главата ми се затопля. Можеш и отгоре върху кърпата да обдухаш със сешоар ако искаш или сметнеш че има нужда.

Общи условия

Активация на акаунт