Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 16

• 44 915
  • 764
  •   1
Отговори
# 555
  • София
- къносва се чиста коса. Косата не се мие веднага след къносване, а 3 дни след това. Това не си го представям. Ако не я измия и не сложа балсам, ще е трудна за разресване и оформяне. Буквално е като заплетена. Тук някакви идеи?
Просто не го спазвам и всичко е точно.

За да измия по-лесно на късен етап, в сместта на къната добавям малко глицерин, мед или алое вера.
Освен това немиенето с шампоан не пречи да се слага балсам.

Къносвам винаги на чиста коса, стоя по цяла нощ и на сутринта след като отмия основната каша, слагам 1 път балсам в корените, заедно с него отмивам остатъка от къната и накрая слагам балсам на краищата.

Мен ме интересува коя къна оцветява най-ярко червено. С повечето става много оранжева косата и особено първите няколко дни е много бозаво. Само няколко пъти съм успявала да докарам ярко към студено червено и много се харесвам така, но след това не успявам да го повторя.

# 556
  • Paris, France
Проникналите през скалпа или друга част на кожата вещества от къната не са вредни сами по себе си и даже имат полезни свойства. Къната сваля телесна температура, действа противовъзпалително, диуретик е, трепе най-различни бактерии, вируси и паразити. Сваля кръвна захар и триглицериди 🌞 почти толкова добре, колкото стандартните дози лекарства през устата. Пуснете "lawson henna green urine" в търсачка и четете!

Не всеки ще види зелена урина. За зелена урина трябва къна с много лаусон, да се държи дълго и урината да е алкална. Алкалната урина променя цвета на нафтохинона лаусон от червен на зелен.

Никой не спира да яде червено цвекло заради това, че придава червен цвят на урината и даже понякога нарочно ям повечко за цвят 😻. Оцветяващото урина свойство е описано още в 12ти век в Иран. Егати и чистите, бели кенефи са имали! 🌞.

Няма значение на мръсна или измита коса се слага къната. Ако е много мазна  косата трябва да се измие, защото мазнината държи лаусона в суспенсия и пречи да се оцветят корените, които и без това хващат по-трудно. Не виждам разлика, но мия преди къносване, защото ми е по-лесно да намажа мокра коса, а и после нали не мия по 3 и 4 дена 🥳. Някои къни не се махат без балсам и слагам. Е, ако пресея е по-лесно, но йеменските са като едро смляно кафе (натка,  🔊)

Това за измиването преди къносване, забъркването с киселина, задължителното чакане да пусне цвят, седенето с дни, отмиването без шампоан и балсам и чакането да оксидира го прочетох преди 20г в сайта на Катрин и оттогава съм го прилагала без да видя разлика в резултата с предишния ми начин. Даже се опитвах да се самоубедя, че задължително трябва да плескам по 200г суха къна, забъркана гъста като кал, от която не можеше да иде навсякъде и ме болеше главата от тежестта + найлоните и хавлиите. 30-50г ми стигат.

В миналото по средиземноморието са я слагали в обществените бани. Забърквали са я с гореща вода, може би малко лимон и са я слагали веднага. Майка ми е разказвала, че туркините я бъркали с кисело мляко. Силно се съмнявам, че преди масовото навлизане на перални някой си е увивал тиквата в кърпи и хавлии. В арабските бани бъркат с гореща вода, слагат на косата и докато перат, къпят деца, трият се са на горещо. Забъркана с вода тя оксидира веднага и няма нужда да се чака 3 или 10 дена.

Едно време са си миели косите веднъж седмично максимум, като в цикъл не са се къпели изобщо, извън подмиване, стъпала и ръце, лице, зъби, защото не е хигиенично да идат на баня. 

За затоплянето - йеменската къна я стоплям в микровълновата и я слагам гореща. Sahara Tazarine нещо не понася микровълнова.  В сместа слагам джинджифил и канела за мирис и лют червен пипер. Лютия пипер загрява скалпа, джинджифилът също. В банята е горещо и поседявам 30 мин във ваната. После седя 1 или 2 часа да поизсъхне, с открита коса и така не тече като нахлузя найлонов плик и детски панталон. Сушила съм със сешоар, обаче от горещината се разтича, а с лютия пипер не е приятно.

Лятото слагам къната студена и не грея. Пак боядисва.

Най-яркочервено оцветяват йеменските и омански къни. С тях косата е червена и е червена ако ще и 10 пъти да я намажете. Трябва да се правят с дестилирана вода или да се сложи малко лимон. Пробвала съм ги с твърда вода, пак става червено, но леко лилавее на някои светлини.

# 557
Благодаря на всички включили се Hug
Ще пробвам вода с оцет, вместо балсам.
Невена, твоите постове са винаги атрактивно-информативни. Къде ме върна в детството, когато майка ми ни водеше на обществена баня (турска) Simple Smile))

# 558
  • волно калдъръмче

Преди и след къна. Снимките са с различни устройства, но са напълно реалистични.

Оксидирам къната най-малко 12 часа. В добавка има лъжица лимонов сок (не всеки път слагам), капки масла карамфил и иланг иланг. Почти нямам търпение да се видя след къна и не губя време с предварително миене на косата. Използвам много стилизиращи продукти и сух шампоан, затова преди къносване гледам да е измита на предния ден, но ако не съм прекалила, се мажа веднага.

Този път открих нещо фантастично. На измита на предишния ден коса намазах олио за коса, забравено в шкафа. Преди съм правила това упражнение с кокосово масло, но бях забравила ефекта. Много по-лесно нанесох къната, косата се подчиняваше и не се заплиташе. Идеално си хвана цвят. Усещам я жива и подхранена.

# 559
Вяра, много хубав цвят. Защо се слагат маслата илан- иланг и карамфил?
Ако някой знае вид къна и трик, за да придобия цвят като на заглавната снимка, ще съм много благодарна.

# 560
  • волно калдъръмче
Ако някой знае вид къна и трик, за да придобия цвят като на заглавната снимка, ще съм много благодарна.
Слагам каквото имам налично за аромат. Този цвят се постига само със Сахара Тазарин. Убийствен е.

# 561
  • София

Преди и след къна. Снимките са с различни устройства, но са напълно реалистични.

Оксидирам къната най-малко 12 часа. В добавка има лъжица лимонов сок (не всеки път слагам), капки масла карамфил и иланг иланг. Почти нямам търпение да се видя след къна и не губя време с предварително миене на косата. Използвам много стилизиращи продукти и сух шампоан, затова преди къносване гледам да е измита на предния ден, но ако не съм прекалила, се мажа веднага.

Този път открих нещо фантастично. На измита на предишния ден коса намазах олио за коса, забравено в шкафа. Преди съм правила това упражнение с кокосово масло, но бях забравила ефекта. Много по-лесно нанесох къната, косата се подчиняваше и не се заплиташе. Идеално си хвана цвят. Усещам я жива и подхранена.

Вяра, а каква марка къна ползваш - много ми харесва розово малиновия оттенък?

# 562
  • волно калдъръмче
Обикновена внос от Турция. Преди се придържах строго към Хенафокс, Кхади и Аюми. Тази е по-бюджетна и върши същата работа. По гладка е. При разбъркване коагулира за разлика от останалите, което за мен говори само за добро качество. Другите стават просто на гладка каша, тази е лъскава и наподобява желе.

# 563
Обикновена внос от Турция. Преди се придържах строго към Хенафокс, Кхади и Аюми. Тази е по-бюджетна и върши същата работа. По гладка е. При разбъркване коагулира за разлика от останалите, което за мен говори само за добро качество. Другите стават просто на гладка каша, тази е лъскава и наподобява желе.
Искаш да кажеш, че цвета по-горе е постигнат с тази къна от Турция, така ли?
Ох, страхотен цвят! И аз искам такова наситено червено, но не става. И аз си купувам насипна турска къна в последно време. Какво да добавя, по дяволите вътре?!?

# 564
  • волно калдъръмче
Кипвам вода от филтрираща кана или дестилирана. Изчаквам малко да изстине и забърквам къната в метална купичка, като добавям лимонов сок около супена лъжица. Оксидирам 12 часа най-малко. Преди мазане накапвам на око етеричните масла. Нямат отношение към цвета, добавям ги за аромат или с терапевтична цел (розмариновото и канеленото, например).

Има много варианти, според настроението, възможностите и времето. Забърквала съм я с отвара от хибискус, портокалови кори, карамфилови връхчета, звезден анасон, джинджифил, корени от коприва. Забърквани във всякакви комбинации. Добавяла съм сок от червено цвекло. Няма кой знае каква разлика. Просто инвестираш повече време.

Ярките кичури са бялата ми коса.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 16:00 от Вяра

# 565
Хаха, а иначе в статиите твърдят, че къна не трябва да престоява в метален съд.

# 566
  • София

Сега, ако кажеш и от къде точно я купуваш, за да мога да се сдобия и аз с нея.
И аз имам доста бяла коса.

# 567
Кипвам вода от филтрираща кана или дестилирана. Изчаквам малко да изстине и забърквам къната в метална купичка, като добавям лимонов сок около супена лъжица. Оксидирам 12 часа най-малко. Преди мазане накапвам на око етеричните масла. Нямат отношение към цвета, добавям ги за аромат или с терапевтична цел (розмариновото и канеленото, например).

Има много варианти, според настроението, възможностите и времето. Забърквала съм я с отвара от хибискус, портокалови кори, карамфилови връхчета, звезден анасон, джинджифил, корени от коприва. Забърквани във всякакви комбинации. Добавяла съм сок от червено цвекло. Няма кой знае каква разлика. Просто инвестираш повече време.

Ярките кичури са бялата ми коса.
То и аз си имам доста бели косми, ама не се оцветяват така като при теб. Някъде назад иначе бях писала, че тази турска къна, която купувам, оцветява една идея по-червено. Взимам я насипна аз. Единствената разлика, която виждам в твоето описание е, че я разтваряш в метален съд, аз я разтварям в пластмасов. Па ше взема да я сложа и аз метален. А, и лимон не съм добавяла, сега ще добавя.
Страхотен цвят ти се получава!

# 568
  • волно калдъръмче
Хаха, а иначе в статиите твърдят, че къна не трябва да престоява в метален съд.
Да, преди и аз забърквах в порцеланова купа поради тази причина. След като видях в клип, че индийка препоръчва метала заради това, че задържа топлината по-дълго. Едва ли е тякакъв фактор. Аз не виждам разлика. Просто си купих нарочен метален съд за това и си го ползвам.

Сега, ако кажеш и от къде точно я купуваш, за да мога да се сдобия и аз с нея.
И аз имам доста бяла коса.
Магазинчетата на "Бахарика".

# 569
  • Paris, France

Маслата се слагат за мирис, основно. У нас момчетата се оплакват, че къната им мирише на лайна 🤐. На опърничавата тийнка все и мирише лошо като е на моята коса. Ако е за нейните рисунки по ръцете, винаги мирише прекрасно 🌞👍.

Цвета на заглавната страница се постига с абсолютно всяка чиста, отгледана на горещ климат къна, честно. Цаката е в цвета, от който се почва и светлината, на която е снимано. С майка ми сме се къносвали заедно със суданска, йеменски, марокански къни, забъркани еднакво. На нейната коса те винаги, винаги изглеждат по-студени отколкото на моята, на която всяка, абсолютно всяка къна оранжевее на слънце. Разликата е видима и по белите косми, които би трябвало да изглеждат еднакво, защото прозрачното си е прозрачно и няма цвят. Майка ми е била с гарваново черна коса в младостта си, а моята беше светлокестенява. На майка ми веждите си оставаха черни и без боядисване, дори след година сахарско слънце и живот почти на тропици с редовно печене на плаж. Моите стават не руси, ами невидими след 2 седмици на слънце. Също и косата ми изсветлява ако не е къносана, но не колкото веждите.

Има много лека разлика в разцветките, но става дума за нюанс, а не разцветка. Има разлика в развитието във времето, във време за подготовка на сместа, в температура  на която къната действа най-оптимално, но всичко това е променяемо и зависи от нас.

Ако естествената коса е много тъмно кестенява или черна, то няма къна, която да даде цвета на заглавната снимка и косата трябва първо да се изруси. Та, цаката е в кислородната водица в някои случаи 🤩. Ще е добре да се пребоядисат и веждите за да няма грозен контраст.

Пускала съм в стара тема снимки на кичури от коса на един и същ човек, отрязани заедно и оцветени с различни къни. Изначално са доста русоляви, почти бели. Има снимки на светло, на сянка и снимки на плитка, направена от кичурите заедно. Пускам линк към статията отново за "око да види"

https://www.nightblooming.com/2018/09/29/6-types-of-henna-contro … ng-on-human-hair/

Лично аз разпознах безотказно йеменската къна на почти всички снимки След оксидация и ми изглежда най-червена. Интересното е, че веднага след отмиване изглежда най-непокривна. Вие какво мислите?

Sahara Tazarine наистина би докарала цвета най-лесно и бързо, но ще си личи само първите дни.

Вяра, страхотен цвят! 💐. Наслюнчих се докато четох смеските ти.

Общи условия

Активация на акаунт