Образователен Говорилник - какво ли ще се случи в тема 8?

• 19 607
  • 771
  •   1
Отговори
# 60
  • в страната на чудесата
Моят претовари Simple Smile
Каза ох дай да го науча отечество любезно, че ще ме заболи глава от компа
Simple Smile

# 61
  • София
На мен в първия момент ми беше сложно да схвана кое точно може да му се обърка на "котарак" Joy
Моите като нищо ще напишат кутарак или кутърак Joy

# 62
Представи си сега какво животно може де е кутъракът. Радичков ряпа да яде.

# 63
На мен в първия момент ми беше сложно да схвана кое точно може да му се обърка на "котарак" Joy
Моите като нищо ще напишат кутарак или кутърак Joy
С глас се смея Joy Поне не е кутърък.

Наскоро се оплаквах и аз от БЕЛ. Тази година много неща са ми пълна загадка.Точно тези синекдохи, антитези, инверсии, хиперболи и др. имаха наскоро.
Девойката ме пита защо "Сам юнак на коня" било хипербола? (от "Вятър ечи, Балкан стене")

# 64
  • София
няма как да е кутърък - последният гласен звук а се чува прекалено ясно Simple Smile

Хиперболата не е ли преувеличаване? Как така "Сам юнак на коня" да е хипербола? Нищо не вдявам вече. А едно време знаех дори защо Моканина е повторил цели девет пъти "Ще я видите, чедо, ще я видите" Confused

# 65
Моканина и друго е казал, което е много подходящо и за учебниците, особено по български:
"Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!"

# 66
Защото юнакът е сам, но е символ на всички, които ще въстанат на борба и така образът му е преувеличен Stuck Out Tongue Winking Eye
А това било антитеза:
"И тъй ний много претърпяхме,
но стига толкоз да търпим"
А аз мислех, че антитеза е нещо обратно на тезата, а не било баш така.

# 67
Ами в точните науки е това, което си мислиш, а в литературата е противопоставяне на два образа или твърдения или противоположности, за да се постигне по-голяма изразителност на речта 😃😀
Ама писателите и поетите като сядат да пишат, едва ли си казват - тук сега ще използвам антитеза, пък сега ще му прасна една метафора, а тук ще бъде класически ямб. Тези теории са ги измислили хора, дето не могат да пишат. Който може да пише - пише, а който не може, обяснява какво е искал да каже авторът и какви похвати е използвал,😀

# 68
  • Русе
Както се казва - Explanation Kills Art.  Литературата и българския език затъват все повече в несъщественост и теоретизиране, които биха довели до щети, ако някой им обръщаше внимание.Не че пак не водят до щети в грамотността.  Скоро попаднах на биография на Дарвин. Не се е справял особено добре в училище, което се е свеждало най-вече до литература, докато вече е правел записки по геология и  дискутирал с университетски светила. Което не му е попречило да опише по-късно , според биографът му Ъруин Стоун - блестящо, околсветското си пътешествие, както и да завърши образованието си по избраните от него науки.

# 69
  • в страната на чудесата
Хора, закъсахме го!
Вождът с корона. Ами сега.

# 70
Верно ли?! Дай линк де.

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 15:49 от Татко Мецан

# 71
  • София
Хора, закъсахме го!
Вождът с корона. Ами сега.

Абе, него три папи са го галИли по главата, една корона ли ще го прекърши Bowtie

# 72
# 73
  • София
A другото вожд? Нещо много притихнал след Естония?

# 74
  • София
Ох, аз за 4323-ти път да ви благодаря за всичкото хумор и интелект, който споделяте и на низшите духом кат мен така безценно помагате да си преодолеят паденията, емоционални и ментални Simple Smile
Проверявахме досега домашно по БЕЛ и ми просветна, че в поста си съм объркала правилото - ама така е, кат не е разбрано, не е научено. Не мисля, че сме го учили навремето и направо се чудя как сме го автоматизирали тез гласни, а настоящите и прясно завършилите, като са го учили, що няма при тях никакво автоматизиране...
Както и да е. Опропастяването на материала по БЕЛ не е от вчера. И колкото по- го изкелефещват, толкова по-неграмотни деца завършват. Като няма наистина свестни и образовани да помислят като как се компенсира масовото нечетене, ще сме си така. Убедена съм, че на запад са го измислили, ама нали пак трябва да има истинско желание и професионализъм да се проучи, отсее, приложи... офф, айде стига пенсионерска проповед! Какво викате за голямата тиква?

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 16:43 от Milenita

Общи условия

Активация на акаунт