ОСМИ клас 2020/2021 - От чина или от вкъщи - осмокласникът на речника (не) се мръщи

• 25 902
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
  • София
При всички случаи на сегашните седмокласници в големите градове няма да им е лесно. Сегашната ситуация с ДО за сега не ги засяга, освен за посещенията на школи, но най-вероятно и тях ще ги затворят скоро, ще преминат и те на ДО. Най-вероятно няма да има отпадане на материал за НВО, а самото НВО ще бъде елементарно, като последните две години. Ще има пак много близки балове във високия спектър и борбата ще е неистова.

# 571
Не съм сигурна, че ще можем да сравним резултатите от НВО - не се знае какъв материал ще включи, нивото на трудност. В последните години има увеличаване на баловете за прием, но дали се дължи на по-подготвени деца или по-лесен изпит, или и двете...кой може да каже?
                  Поне информативно може да се определят причини за скок или падане на резултатите.Не претендираме за научен анализ въпреки,че няма да е много трудно.Като се има едно на ум,че доста математици и българици са в отпуски,болнични или основно разискват ДО и мерките срещу ковид-а в час очакванията са ми песимистични.И точно в този момент се пресмятат отпуските на учителите и има нареждане ,който има отпуск да излиза и ще работят заместници,а там където са ДО - също.Не съм убедена ,че сега е времето да ползваш отпуск при положение,че останал отпуск може да се ползва до юни 2021.Не знам какво точно ще се получи със заместниците.
                   При нашия седмокласник отсъстват и двамата учители по МАТ и БЕЛ и заместник - няма.Прескачат се уроци и не вярвам да се наваксат някога.Учителката по МАТ е казала на дъщерята,когато и е звъняла,че ще отсъства дълго и "ще им изпраща " в Школото задачи .Е, как става това като те не са взели този материал на мен не ми става ясно.Или ние ще преподаваме или частен учител.Избор нямаш.И после ми обясняват колко ефективно е ДО.Да,ама не могат да ме убедят.За сега са присъствено,но се говори за ДО.Те не могат да осигурят учители заместници  ,отправят се апели да се осигурят технически средства за децата и.....не очаквам само с голи апели да се свърши работата качествено.

# 572
  • у дома...
Дидиа, то така си беше ДО-то по математика миналата година при нас. Така, че грам не ме учудва. Поне сега по-рано цъфват дефицитите за да може родителите да предприемат някакви мерки и да търсят частни учители или школи.

Вчера всичко е минало като в училище. Само госпожата по испански се "оплаквала", че са много тихи и не е свикнала така. Иначе само две деца не са могли да се включат. Всички други са си били на линия и са ги препитвали както и в час.

# 573
  • София
А ние тъкмо му ремонтирахме стаята на набора. Брат му като замина, каза да му я правим само за него и е чисто нова. Лепихме тапети с мъжо , боядисвахме, клепахме, всичките мебели сами сглобихме, стана страхотна, и тъкмо да започне да се нанася и с това ДО пак ще обитава хола, защото там е компютъра,  а лаптоп няма.
Иначе на контролното по философия има първата четворка в живота си, а даже е 3,60. Най-високата в класа била 4,60. Или доста са неглижирали предмета, а то с толкоз учене по НЕ е почти невъзможно  да обърнеш внимание на всичко, а сигурно и учителката малко ги е пуснала в дълбокото след три часа препопадаване. Вчера и рисунка представя. За сега поне по ФВС само ще им изпраща материали.  Дано не ги карат онлайн да подскачат, че комшиите ще ни изнесат.Stuck Out Tongue Winking Eye
С всички ръце ще се подпиша под писмото, макар че нагласите на децата са по-скоро на другия полюс. Приемат го на шега, като ваканция. В последния присъствен ден след училище се разходили по Витошка и ги интервюирали от Бг онеър. Моят е избягал, но групичката казали, че не се спазват мерките в училище  и искат ваканция.Astonished И това, като го извадят от контекст журналята и чакайте да прекратят ДО. Детска им работа, с набора много се ядосахме.

# 574
  • Между гори и планини
Ваканцирате ли момичета?
Моя хубостник си направи домашното по математика към урока който ще има късният следобед и сега разхожда кучето. Времето е само за седене пред камината с книжка.
Поръчах и му пристигна сборника и една книга за четене. Може да ударим едно Монополи следобед.
При нас часовете онлайн минават като часовете в училище, но по- тихо. Дори в междучасията са с изключени микрофони. Пускат камера само когато ги изпитват за оценка.
По философия нали се чудих телефон ли да му дам, или да го прави по старомодният начин?
Оказа се, че само той е писал на лист. Има 4, колкото толкова. Другите пълни шестици. На следващия час учителката вдигнала страшен скандал - всички преписвали от Уикипедия , при толкова глупаво, че сложили директни линкове 🤣🤣🤣 И това пред нея в час. Имали и групов Вайбър и здраво си подсказват там. Съответно шестици няма 🤪
Само моя с неговия допотопен телефон ни преписва, ни подсказва.

# 575
liani, според мен децата не са излъгали, че не се спазват мерките в училище. Колко родители пуснаха децата си на училище с хрема, с болки в гърлото и т.н , ? И всички бяха убедени, че това не е коронавирус. Дори и тук някои са споделяли, че ги пускат. Разбирам ги, защото в тази важна година, в която се учи нов език, не беше осигурена възможност за болните да се включват от домовете в реална класна стая. Ако беше помислено за това, нямаше да се увеличават случаите в училище и би могло да не се стигне до ДО.  Дано го проумеят това от МОН и след две седмици да се осигури тази възможност, за да си пазят и учителите, и децата. И да има присъствено обучение за по-дълго.

# 576
  • софия
Черно на бяло пише, че статията е от Константин Вълков. Rolling Eyes
Значи грешката ми е била вярна. Обърках се.

# 577
  • Пловдив
Аманд, ами не знам, в училището на моите девойки се спазват, колкото може, мерки. Със сигурност са отделени учениците от различните класове и това поне е много важно. Онзи ден карантинираха дете от класа на средната щерка, веднага започнаха с лаптопа да преподават синхронно и то си беше във всички часове. Хем са 3 клас. Даже ми стана много смешно, по компютърно моделиране учителката разказва лаптопа 3 етажа, за да може детето да е в час, не че няма лаптопи в компютърната зала, но явно не са пригодени. А можеше да си го спести поне тя, но на. С две думи, правят и невъзможното и не мисля, че може повече да се иска от тях. Другото е отговорност на родителите. И в нейния клас имаше кашлящо дете, о какво да кажа, може детето да е с алергия. Моя мъж подкашля така постоянно, ами той яено е перманентно с корона, от 6 години вече. Та, нещата са максимално ок, другото е едно желание и нищо повече.
Иначе, отпускат се с ДО,спор Няма. Онзи ден видях познато момче, иначе много умно и работливо, завърши в Дания Маркетинг, но тук записа 2 висше право, а работи като програмист он лайн от дома. И ми вика, еххх, за 1 път вземам стипендия за успех, с това он лайн обучение. Гаджето му, студентка, 2 курсс, друга специалност, му пише проектите 😀. И той вика само не знам как ще вземам държавните изпити, дано и те са он лайн. Та те така. 🤣

# 578
От всичко казано и изписано, изводът е един - резултатие зависят от отношението на човека към целта му, от желанието му да постигне дадената цел, от съвестното му отношение.
И без до сега да е имало ДО наблюдаваме в голямата си част какви са "специалистите". Да го е страх човек да отиде на доктор, да си извика "майстор" вкъщи и т.н.
Колкото повече хората изискват повече от себе си, толкова по-ефективно ще се справя обществото като цяло.

В момента наборът пише код по зададена от баща му задача. Част от кода не му работи, ядосва се - пише, брише, но продължава да мисли какво да направи. И през ум не му минава да "препише" от интернет, защото знае, че това си е за него. Ако иска да стане добър в това, с което е избрал да се занимава, трябва да знае.

Трудно е на всички ни по различни направления. И силно се надявам да се намери оптимален вариант за разрешавана на настоящата ситуация и да има приемственост най-вече. Simple Smile

luba_rizova, как сте?

# 579
От всичко казано и изписано, изводът е един - резултатие зависят от отношението на човека към целта му, от желанието му да постигне дадената цел, от съвестното му отношение.
И без до сега да е имало ДО наблюдаваме в голямата си част какви са "специалистите". Да го е страх човек да отиде на доктор, да си извика "майстор" вкъщи и т.н.
Колкото повече хората изискват повече от себе си, толкова по-ефективно ще се справя обществото като цяло.

Ми не, не е един изводът. Изписаният по-горе такъв е просто едно лично субективно твърдение, което не може дори да има претенциите за общовалиден извод по токлова съществен въпрос. Той  е доста непълен, поради което и невалиден.
Не зависи само от тези показатели качеството на образованието и "резултатите", а и от редица други детайли, вкл. обезпеченост на образователния процес с технологии, представяне на материала в подходящ вид и форма, съобразно възрастта и състава  на аудиторията, своевременна и качествена обратна връзка, направена въз основа на обективна проверка за усвоеното, подготвеност на преподавателския състав и никак не без значение - от личното отношение на участниците в процеса спрямо него и един спрямо друг, за което личният контакт е особено съществен.
Хората столетия /и хилядолетия/ се занимават с въпросите за възпитанието и образованието и не смеят да извадят такива кратки и категорични заключения. И слава Богу. Училищата са институции, осъществяващи И ДВЕТЕ функции, вкл. по закон. И е добре часто това да се напомня, понеже услужливо се забравя. Дистанционно по настоящия модел, доколкото изобщо има такъв единен и общовалиден за държавата /за мен такова едно твърдение е реално абсурдно/ може донейде да образова, но с другата функция никак не се справя. И домашното възпитание не може да замени онова, което е предназначено да се получи от тези институции.
Иначе аз отдавна знам, че на тези, които управляват държавата от години, не им пука ни за едната, ни за другата функция. Личи от резултатите от международни проучвания твърде ясно.
Ако зависеше само от тези три фактора /първите два не са и съвсем различни един от друг/ - да я закриваме цялата система на образованието и всеки ще се образова, според "отношението ... към целта му, ... желанието му да постигне дадената цел, от съвестното му отношение". Особено при непълнолетните това е крайно недостатъчно. Всеки редови детски психолог и педагог ще ви го каже. Стига да има опит в работата си, а не само диплом.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 14:36 от Judy

# 580
Аз не говоря единствено и само за отношението към образованието, а за абсолютно всичко и за това съм използвала думата "цел".

Но нека да ползваме образованието като пример.
Ако искаме да сме доволни от образователната ни система, то би било добре:
1. Родителят да изисква от себе си да има необходимото отношение към ученика - как се справя, има ли нужда от неговата помощ и т.н. (тук повечето родители казват "нямам време" или "това е работа на учителите")
2. Ученикът трябва да е наясно, че е негова работа да учи и да придобива знания и умения, да трупа опит, а не да преписва или просто да изкарва някакви оценки и това да му е оптималният вариант на постигнатия резултат.
3. Учителят трябва да е наясно, че трябва да даде най-доброто от себе си (включително да придобива непрекъснато нови знания и умения) за да може да преподава адекватно материал.
4. Директорът на училището трябва да е наясно, че е негова функцията да управлява добре повереното му училище и от него зависи как ще управлява целия процес и хората включени в него. Да съумее да управлява качествено ресурсите, с които разполага, а ако не разполага с такива да намери решение.
И т.н. по веригата.
И когато всеки изисква първо от себе си, а след това от другите може с чиста съвест да застане пред някой, който не го прави и да каже: "Аз съм си свършил работата както трябва, защо ти не си свършил своята, така че да не куца процеса по веригата?"
Иначе отиваме на любимия цитат на премиера - "Е пъ ти пъ като че ли си много 'убав!"

Надявам се се схваща идеята...

# 581
Целеполагането е сложен процес и при дори младите хора е незавършен. Абсурдно е да се залага само на него.
Твърде сложен компилат е образованието и възпитанието, за да се обобщи в няколко изречения. Хората с години учат, за да станат учители и истинските професионалисти учат цял живот. Нито едни специалист няма да намерите, който да препоръча замяната на личния училищен контакт с настоящия му заместител. Дето дори не сме наясно какъв е. Щото е пълен фолклор - на места има, на места няма, на места - както се случи, по 30 минути, по 10 минути... фарс пълен! Само от темите като се разщъка човеку може да го установи съвсем спокойно.

# 582
Целеполагането изобщо не е сложен процес. Изпълнението и отношението на целите затруднява хората.
Ясно може да се види къде има такъв тип хора, които са взискателни първо към себе си - там се забелязват винаги добрите резултати. Как едни директори могат да управляват блестящо училища, а други само се чудят как да лавират между капките?

Как дадени държави може да се справят успешно с пандемията (за справка Тайланд, на който му се занимава да провери как), пък останалите хаотично прилагат мерки и съмнителни резултати.

Очевидно е, че е възможно, само, че изисква самодисциплина и определен мироглед.

# 583
Ти направо уби когнитивната наука. Laughing Тези процеси са в постоянно изграждане в цялата детска и юношеска възраст. Няма как да е просто, след като се учи с години. И не може да се разчита на някаква улегналост  на тези процеси при деца, а често и при млади хора. Да не упоменавам, че и редица възрастни имат проблеми в тази насока.
Скрит текст:
Е, децата на самоуверените майки правят изключение, разбира се, но основно за майките си. Те също се подчиняват на природните правила. За съжаление на същите тези майки. Човек е склонен към инерция. Малките деца - съвсем.
Но за да не ставам досадна просто ще препоръчам научна литература по когнитивна психология. До тук съм с разясненията - специалистите по психология и педагогика знаят за какво говоря. Не се каня да преливам от пусто в празно, при положение, че всеки човек, който се интересува от образование и не е паниран от настоящата истерия, е наясно, че настоящото положение е изцяло в ущърб на образованието и възпитанието на децата. И че колкото по-бързо приключи, толкова по-добре.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 14:11 от Judy

# 584
Ах колко е дразнещо това "моето дете знае и никога няма да препише..." И хайде да си похвалим собствените деца, че на тях учители не им трябват, те сами се справят, защото го искат...и защото родителите им са ангажирани и обясняват всичко неразбрано...
И ако децата и родителите са си свършили добре работата, но от там нагоре веригата е скъсана? И никой не го интересува, че го питаш защо не си е свършил работата? Какво тогава?

Общи условия

Активация на акаунт