За принудителното дистанционно обучение

• 8 334
  • 158
  •   1
Отговори
# 90
Съгласна съм и считам, че учителите трябва да поработят над компютърната си грамотност, вместо да поднасят кофти учебно съдъжание и да мрънкат.
 Освен това, считам за задължително да се поставят условия- всеки ученик да си закупи камера и някакъв достъп до микрофон, така както си закупуват учебници. Без включена камера и микрофон да се пише отсъствие. Децата, които живеят в 21 век, в България и нямат таблет, смартфон или лаптоп са лишени от основно човешко право и такова устройство трябва да им се предостави.....
Шегувате ли се?? За часта за учениците.

Що пък да се шегува? Всяко дете в днешно време има смартфон с камера и микрофон. Дори и тези от гетото, без най-изпадналите , които и в присъствена форма пак изпадат от образователната система.  Сега друг е въпросът дали е купен или откраднат въпросния телефон на дете от гетото. Но къде по-яко е да се слушат Азис и Софка в тубата или да джиткат из фейса, от това телефонът да се използва с учебна цел. Между другото познавам и цигани, които имат много по-добро отношение към образованието на детето им, отколкото доста мои познати хора от други етнически общности. 
При преминаване на детето ми на обучение в електронна среда не са ми поставяли изискване за лаптоп с камера и микрофон, защото купената камера в училище работи и под андроид, приложението е свалено и на телефона му и може да го гледа и оттам , тоест откъдето му е удобно - телефон или компютър.
Така че ... хайде всяка жабка да си знае гьола и да си поеме отговорността за това ДО да се случи. В случая обаче, само мрънкане и претенции (от всички участници в процеса) има и нищо повече.

# 91
  • София
Не, не всяко дете има тел с камера. В училището на сина ми даже щяха още да са забранени, ако имахме достъп до домофона.

# 92
  • Варна
И моята дъщеря няма. Откъде пък дойде това схващане, че всяко дете имало смартфон?!

# 93
Синът ми - 10г.-няма телефон. Ни смарт ни несмарт.

# 94
  • Ямбол
Очевидно имат достъп и той не е наложителен да е навсякъде. Достатъчно е да имат у дома и да го ползват по необходимост.

# 95
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Само ще ти кажа, че отдавна в Англия децата носят по един таблет в училище и нищо друго, това е работната им среда, вътре са учебните материали и всичко, а в университета, като влезнеш ти подаряват един таблет, за добре доошъл. Това е. Вече дали ще учиш от вкъщи или от училище, твоя работа. Там и домашното образование е разрешено. А нашите се гърбят със 100 кг раници и това в името на "доброто образование"

# 96
Започнах да съжалявам, че писах в тази тема...Има ли начин да се отпише човек, за да не получава известия за нови отговори? Simple Smile
По безумни твърдения не бях чувала/чела...учителите не били нужни, всичко можело да си научиш сам:), стига да искаш, ама дали сме се замислили защо децата ни нямат мотивация за учене Simple Smile сега и книги нямало скоро да се печатат на хартия и ако детето няма смартфон е изостанало...Simple Smile Направо съм в шах...

# 97
  • Ямбол
Да, де, ама в съседната тема казаха, че ДО в Англия било пълна боза. Какъв е смисълът, като имат нещо, а не го ползват? Скоро ми показаха с какво се занимават седмокласниците там. Ми в тетрадки бяха и смятаха обикновени дроби.
Благодарение на учителите и родителите ДО в България се случи на, смея да твърдя, много добро ниво. Но това беше компромис тогава. Сега също го приемам като такъв. Против съм да отпадне хартията и преминаване на изцяло електронни ресурси за образование.

# 98
Ама как така обобщавате? Случило се ДО на много високо ниво...Това, че при вашето дете се е случило изобщо не значи, че на всякъде е било така. Само за пример давам личен опит: Нито 1 час онлайн, само задачи пратени в класрум за решаване и връщане до края на седмицата, без преподаване - Това ли е високото ниво?

# 99
  • София
При сина ми също ДО също беше добре след като минаха първоначалните неуредици. Но видях разликата между добро ДО и доброто преподаване на живо.

# 100
  • София
При нас - 10 и 3 клас /и те ще паднат скоро/ беше гола вода. Не очаквам подобрение. 10 клас в момента ДО се състои в слушане на урока по телефона. Уау!

# 101
И в реала, и в среда на ДО получаваш една рамка. Как ще се изпълни тя, е вече въпрос на човешкия фактор
Това е
По цял свят
10кг раници са си проблем, да. И таблета е едно хубаво решение. Което няма нищо общо с дробите в 7 клас. Това са съвсем различни неща. Ясно е, че нарочно се смесват като теми. Проблеми има навсякъде. Нека чуждите проблеми не са оправдание да не решаваме нашите

# 102
  • София
И в реала, и в среда на ДО получаваш една рамка. Как ще се изпълни тя, е вече въпрос на човешкия фактор
Това е
...
Точно за това говорех по-рано, като обяснявах, че класната на сина ми се справяше с ДО, но и на ушите си са застанеше, нямаше как да се доближи до истинското обучение - просто рамката на ДО е по-тясна, отколкото другата.

# 103
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Може би смесвам темите, но за мен съпротивата срещу ДО е съпротива срещу новото, срещу инф. технологии, срещу ученето и работата в електронна среда
Защото те са свързани - няма ДО, без комптютърно грамотни хора и преподаватели. И вместо да драпаме да бъде както преди, трябва да измислим как да го направим много по- добре иначе няма да имаме нигога промяна. Аз мисля, че децата у нас няма да тръгнат с таблети скоро на училище, най- вече заради родителите си, които винаги ще сравняват сегашното с "доброто старо" и познато

# 104
Може би смесвам темите, но за мен съпротивата срещу ДО е съпротива срещу новото, срещу инф. технологии, срещу ученето и работата в електронна среда
Защото те са свързани - няма ДО, без комптютърно грамотни хора и преподаватели. И вместо да драпаме да бъде както преди, трябва да измислим как да го направим много по- добре иначе няма да имаме нигога промяна. Аз мисля, че децата у нас няма да тръгнат с таблети скоро на училище, най- вече заради родителите си, които винаги ще сравняват сегашното с "доброто старо" и познато
Да права си. Това е бъдещето. Все повече ще се използват технологиите. Но...тук идва едно но...нещата се случват тук и сега. Детето ми е на границата прогимназия-гимназия и докато се ограмотяват директори и учители, докато се боря за ефективно дистанционно обучение, годината ще свърши и втори шанс няма да имаме. И...? Какъв е правилния ни ход? Лично за нас?

Общи условия

Активация на акаунт