Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • столицата
 • Мнения: 2 303
Интересувам се от "вътрешна" информация?Simple Smile Как е обучението? Има ли немски лектори, осъществява ли се обучението в Германия сега? Изобщо всяка информация ще ми е от полза.

# 1
# 2
 • столицата
 • Мнения: 2 303
Г.Д., нещо се засичахме по "немските "теми😁
Но никой не иска да сподели информация.

# 3
 • Мнения: 2 537
Да. Малкия е в Германия, но аз винаги съм имала интерес към този факултет. Интересно ми е какви переспективи дава.

# 4
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 420
Има/ше огромни разлики м/у специалностите, трябва да уточните коя специалност гледате, бак или маг.

# 5
 • столицата
 • Мнения: 2 303
За момента всяка ин формация ще е полезна. Дори като качество на самия факултет, ангажираност на преподавателите, обмена и т.н. Ако имате наблюдения от конкретна специалност, ще съм благодарна да споделите. Интересувам се за след средно образование.

# 6
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 420
Завърших бакалавър машиностроене там преди вече... 10 години. Като гледам обаче, с изключение на най-новите попълнения на сайта на факултета, на 80% преподавателите са същите, даже Детелина (секретарката на специалността) си е още там. 😃

До моеро завършване имаше само 2 специалности - машиностроене и информатика, като магистър вкараха и някакъв инд. мениджмънт, сега разбирам, че май го има и като бакалавър вече.

Започвам от индустриалния мениджмънт (маг, за бакалавъра нямам преки впечатления): беше сложена като специалност за тези, които не можеха да завършат още едно машиностроене, защото инженерните и точни науки им идваха тегави. Изкарваше се лесно, кой ли не го записа и завърши, работейки си нещо на пълен раб. ден.

Информатиката, поне преди, не изкарваше равноправна немска диплома, а само някакво удостоверение за приравняване и еднаквост на дипломите, след това май го промениха инаправиха ново партньорство с ТУ Брауншвайг, който обаче не се слави като някой от топ немските унита. Дали получават немска диплома и дали още стои това партньорство и в каква форма, може да се види на сайта на факултета. Като цяло, ако искаш да учиш информатика, учи я където трябва - в Софийския. Там са истинските зубъри, там е и истинската школа, ненапразно там отиват и възпитаниците на СМГ.

С машиностроенето нещата са други. Факултетът, още когато се създава, се създава като факултет за машиностроене, всички други специалности са последстващи. Съответно и добрите преподаватели са именно тези, водещи инженерните предмети.

Машиностроене винаги са/сме взимали истинска немска диплома, от Карлсруе (KIT), който от години е в топ 3 на унитата за тази специалност в Германия, първите 3 се въртят общо взето, зависи коя статистика и класация четеш.

Сещам се само за 2 негатива на немския факултет:

1. Понеже е част от ТУ, ТУ изисква от всички специалности да учат задължително 2 или 3 семестъра спорт, останало явно от едни други времена. Това си е малко загуба на време, а базите са кофти. Няма оценка, но се изискват присъствия, за да завериш семестъра - повече от 1-2 пъти нямаш право да липсваш.

2. Някои от преподавателите нямат супер високо ниво на немски. Говорят, разбират, но не са на ниво филолози и съответно някои обяснения се налага да довършват на български. Това е и плюс, де, но все пак очаквах малко повече език да владеят. Пак казвам, има и такива с чудесен немски, но не са всички.

Това се сещам засега, а и ми е трудно да пиша от тел. Ако нещо друго ви инт, питайте. 😃

# 7
 • Мнения: 2 537
Криси, благодаря много за споделеното. Яд ме е, че синът ми, който толкова много го искаше това машиностроене си изгори шансовете в ТУМ и занапред няма да може да запише точно тази специалност в Германия. Говорихме за варианта ТУ (бак) тук, но... кой да слуша.  Сега му предстои ново кандидатстване, и надявам се... прием за летен семестър.

# 8
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 420
Г.Д., ако запише в ТУ, вероятно ще си получи карлсруйската диплома, защото надали някой ще се сети да проследи, че го е учил някъде другаде преди. Имах колеги, които се беше наложило да прекъснат след години в Германия и си взеха дипломи на Карлсруе като всички останали. Не говоря за единствен или единичен случай. Wink А в България имах колеги, които се явяваха по 13!!!! пъти на материалознание, няма ограничение в броя опити...

# 9
 • Мнения: 2 537
На този етап планът му е  директно автомобилостроене на бак.   в приложния технически в Мюнхен. Нямаме никакъв поглед върху този университет. Само времето ще покаже дали е взел правилното решение. Факт е , че  не иска да мърда от Мюнхен.

Общи условия

Активация на акаунт