Дистанционно обучение за учениците-Teмa 10

• 29 420
  • 751
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Сега проверих Школо. Имам точно 1 съобщение при първия случай на Ковид. След това нищо. Информация за дезинфекцията получаваме по Вайбър.

Бившите учители от градината казаха, че имат случаи, в които родителите водят децата докато чакат теста. След като имат положителен резултат от следващия ден ги спирали.

Аз ако имам съмнение, че съм положителна няма да заведа децата на училище/ясла. Всичко опира до съвест.

# 181
  • София
Лично аз мисля, че е хубаво да има информираност в училището - колко заразени, колко спрени заради контакти и т.н. Не е хубаво това, че някои училища не разпространяват тази информация на фона на пандемията в момента. Наистина може да има родители, които на база на информацията биха предпочели самосиндикално да спрат децата си от училище, за да не поемат риск, който им идва в повече. Дори, ако в класа на детето няма дете с положителен ПСР и съответно РЗИ няма основания за карантина. Сега точно ми се струва безумно да се гонят родители за това, че някой се е уплашил от данните и не си пуска детето на училище. Или пък да се крие информация. Глупаво е. Няколко потребителя споделят как училищата им не казват нищо. Други с радост и гордост твърдят как при тях болни няма. Това си е чисто скатаване от страна на училищните власти.

# 182
Да, Аш, точно така смятам и аз.

# 183
  • София
Да, покриването на информация е проблем. В стремежа си да не нагнетяват обстановката, всъщност се получава точно напрежение. Всеки трябва да има правото да реши за себе си и семейството си.

# 184
  • София
Страх ги е да казват, защото това поне на теория означава, че могат да им отидат на проверка - я, да видим, вие защо тук имате толкова заразени, а миете ли, а дезинфекцирате ли, а учителите с маски ли са, а децата смесват ли се... А кой обича да го проверяват?

# 185
  • Ямбол
Скрит текст:
В по-горния пост момичето пише, че осведомяват родителите. Нас не ни осведомяват.
А по отношение на твоята забележка, не желая да коментирам, тъй като ти имаш склонността да се заяждаш постоянно с мен.
И, не, физически не ни беше възможно да ги тестваме. Да не говоря, че би струвало още 300 лв.

Но- те предната седмица не бяха добре, и ги бях спряла от училище.(може би понеже все пак имам съвест някаква).
Веднага се обадих и в двете училища да информирам.

Но нищо не стана. Те съвестно уведомяват РЗИ, но не уведомяват останалите родители от класа. А не смятам за редно заради някакви недомислени правила, директорът или който, да вземат решение вместо мен. Не мисля, че имат подобни право.

Скрит текст:
Може и да реша да ги оставя присъствено, но може и да реша друго. Това решение трябва да е на родителя, не на непознат за мен човек. Защото никой не знае у нас на какъв хал съм.

Едното момче от класа остана сираче, и живее с баба си. Ами ако тя вземе, че умре, защото никой не я е уведомил за непосредствения риск?
Не е необходимо да се уведомяват останалите родители за всякакви други заболявания. Ти реално си нямала никакво доказателство, че децата ти са болни с Ковид. Мен също ме уведомяват, когато някой ученик ще отсъства, поради здравословни причини, но аз не съм длъжна, даже е нередно да уведомявам другите родители. Единствено при доказани ковид болни трябва да уведомя и то официално. Това го прави директорът чрез Школо и сайта на гимназията ни. Правилата не са недомислени, напротив. Добре че не ги мислиш ти, че щеше да карантинираш цялата държава с контактни на контактни на контактни на контактни на ... до н-контактни, където н е от 1 до безкрайност.

# 186
  • Бургас
Ами, Лиляна, как на Румка децата й да имат доказателство като не са тествани. Да, правилата наистина са тъпи, защото като има болен родител карантинират децата и не ги тестват от РЗИ. И така тези деца се водят под карантина, защото са контактни и не е нужно да се карантинират класа. Но дефакто ако се тестват и децата и се окажат положителни ще трябва да карантинират класа. По този начин се оказва, че има малко карантинирали класове, следователно в училищата не се разпространява ковид, следователно всичко е шест.

# 187
  • Ямбол
Страх ги е да казват, защото това поне на теория означава, че могат да им отидат на проверка - я, да видим, вие защо тук имате толкова заразени, а миете ли, а дезинфекцирате ли, а учителите с маски ли са, а децата смесват ли се... А кой обича да го проверяват?
Нас така или иначе ни проверяват често. Дотук поне 4 проверки от РЗИ и 2-3 от РУО за едно и също - дали се спазват мерките. Така че този довод го изключи.

# 188
При нас уведомяват за карантинирани деца заради болен член от семейството.
Мисля и в заповедта на МОН го пишеше.

# 189
Момичета, предлагам мир.

С дрънкане тук нищо няма да променим.

Явно някъде, в зависимост от директора, се дава гласност. Зависи от директора колко е притеснителен или морален или с личната му преценка.  Другаде се покрива, както при нас, и се пише че епидемичната обстановка е спокойна и всичко се спазва и няма проблеми. Което очевидно не е вярно, но е на принципа разделяй и владей. И така и ще си остане, докато централно нещо не се промени.

Това няма как да го променим, но поне си сверих часовника.
В двете училища на двете ми деца, постъпиха по идентичен начин. И родителите и на двете места не знаеха. Отсъстваха по 2 деца от всеки от класовете. На единия, класната е с ковид с тест. Мисля, че имаме право да знаем какво става.

Квото, такова. Аз вече минаха по пътеката.

# 190
При нас уведомяват за карантинирани деца заради болен член от семейството.
Мисля и в заповедта на МОН го пишеше.
Вероятно имаш предвид насоките, защото няма такава заповед.  Училищата нямат задължение да уведомяват за карантинирани деца заради болен член от семейството. Информация се дава при наличие на болен ученик, учител или служител - брой заболели, от кой клас са или с кои класове работят ( ако става дума за учител).

# 191
  • София
Скрит текст:
Стига, де, не мога да повярвам, че на позитивни родители децата им ходят на ясла!

представям си как едно 2-годишно бодро крачи само към яслата... щото родителите му са позитивни и не могат да го заведат. Grinning

# 192
  • София
Не мога да разбера какво толкова се впечатлявате, че едно две годишно може да бъде заведено от карантиниран родител. Щом директора на яслата не получава информация за карантитинирани родители всеки действа според морала си.
Тук може да четат само съвестни хора, но всички знаем, че не всички са такива. Лятото имаше подобен случай в една ясла в Дружба. Родителите бяха казали, че детето има нужда от социализация. Когато липсва ефективен контролен орган (въпреки че не знам в тази ситуация как може да има) всеки може да прави каквото иска. Колко шофьори на тирове хванаха лятото.

# 193
  • Бургас
Вероятно имаш предвид насоките, защото няма такава заповед.  Училищата нямат задължение да уведомяват за карантинирани деца заради болен член от семейството. Информация се дава при наличие на болен ученик, учител или служител - брой заболели, от кой клас са или с кои класове работят ( ако става дума за учител).

При нас ги има само като брой положителните учители/ученици, без инфо от кои класове са или с кои класове работят. Пише ли го тава в насоките като задължителна за подаване информация или насоките нямат правна тежест като заповедта например. Не съм наясно.

# 194
  • София
Насоките са скрепени със заповед на здравния министър, която изрично препраща към тях, така че имат същата сила.

Общи условия

Активация на акаунт