Дистанционно обучение за учениците-Teмa 10

• 29 408
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Румка, децата ти имат ли симптоми?
Ако имат, тогава наистина има смисъл да се тестват и  да карантинират класовете, ако са положителни.
+1

Ако нямат симптоми, няма смисъл от тестване и спиране на съучениците от училище. Около мен има вече няколко деца с ковид - все някакъв симптом има всяко едно от тях (кашлица, температура, хрема).

# 166
  • Бургас
В групата на учителите по ИТ във Фейсбук пише, че има още една починала учителка от Шумен. Качили са линк към отворено писмо до институциите за преминаване към ДО. Който иска да го подпише.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVwIDAARkU7J0nyKvepod2 … 1EJbIpZA/viewform

# 167
  • София
Лесно може да го накара  - притиска го емоционално, нали това дете утре ще продължи да учи там.

# 168
  • София
В групата на учителите по ИТ във Фейсбук пише, че има още една починала учителка от Шумен. Качили са линк към отворено писмо до институциите за преминаване към ДО. Който иска да го подпише.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVwIDAARkU7J0nyKvepod2 … 1EJbIpZA/viewform
Много са ми преувеличени всякакви петиции, отворени писма и т.н. напоследък.

"Считаме, че преминаването към обучение в електронна среда ще спаси живота на хиляди хора, ще намали значително заболеваемостта и ще облекчи здравната система."

Можеха простичко да кажат, че всеки един живот на учител е непрежалим.

Наистина ли вярват, че ОЕСР ще спаси живота на хиляди хора, ще намали значително заболеваемостта и ще облекчи здравната система.

# 169
  • София
Искам да ви питам - кажете ми искреното си мнение: смятате ли, че ако в класа има семейство с Ковид-19, трябва да бъдат уведомени останалите родители. И родителите да вземат решение дали да се учи онлайн или офлайн в следващите 3 седмици? А не както е сега - ръководството да прикрива, и да взема решение вместо родителите.

Моля ви за честно мнение.

Вярвам, че е напълно нередно да се крие информация, която може да коства здравето и дори живот на други хора.
Нашето училище не предоставя информация и смятам да пиша всяка седмица на директора, защото всички ме увряват, че ТРЯБВА да получаваме седмичен отчет.

Добре де, нали има мобилни екипи, които срещу заплащане ходят да изследват пациенти на адрес? Човек дори е да е затворен в апартамента, защото в болен, ако има възможност да плати, би могъл да си изследва децата.

Мои познати така и не дочакаха мобилния екип, постоянно обещавали за другия ден, така 3 или 4 дни чакане и накрая се качили на колата и отишли сами в лаборатория :/

# 170
Мобилни екипи има в София, може би Пловдив и Варна. В някои градове няма лаборатория, която да тества, да не говорим за мобилни екипи.

# 171
  • пустинята Гоби
В Стара Загора има също, не говорете наизуст. Реално не знаем откъде е Руми, аз говоря принципно.

# 172
В нашето училище уведомяват. Когато имахме карантинирани класове, ни писаха в Школото. Иначе всеки понеделник на сайта се публикува информация за предходната седмица, дори когато нямаме нови случаи. Аз съм твърдо ЗА родителите да бъдат информирани, за да може всеки да направи това, което е най- добро за семейството му. Ако родителят знае, че в училището има болни деца и учители, а в семейството му има човек с рисково заболяване,  може, например, да вземе решение детето му да мине на обучение в електронна среда. А който не вярва във вируса или не се чувства притеснен от него, просто ще пропусне информацията и ще си кара, както знае. Не разбирам  като сме се омазали вече до ушите, какво има да крием. Болниците пълни с хора, които не са отишли там на курорт, места няма за хора в тежко с състояние, лекари не достигат, учители умират, болни от Ковид, а ние сакън да не обявим някой нов случай! Все едно ще повярва някой, че навсякъде има заразени и болни, но в училищата няма.

# 173
...

Значи, децата са недоказано болни, но реално СА болни. А паралелката си ходи в училището
Ако много те е грижа за децата, докажи, че твоите са болни и ще карантинират другите. Но ти не го правиш и съответно училището и РЗИ нямат право да спират другите.

По отношение на уведомяването, училището уведомява кой е болен и кой е в карантина, но не уведомява на кого родителите му са болни.
И как да ги тествам, като не можем да излизаме от нас???

А РЗИ не отговарят на телефоните вече втора седмица??????

Май и ти си от ония учителки, на които им е съобщено да пазят честта на училището на всяка цена??
Жалко, имах по-добро мнение за теб.

# 174
Хаосът в образованието и здравеопазването става все по-голям. Кой е виновен за проблемите при учителите и лекарите? Организацията на двете системи е просто трагично. В репортажа на БНТ видяхме нещо, за което най-малко са виновни лекарите и сестрите, човечеца-пазач и санитарката. Всеки си прави каквото знае и както дойде. Докато някои лекари изнемогват, други се чудят как да се скатаят. Тези безумия със свободните легла, трафик на линейки, може спокойно да се уреди със софтуер. Някой беше се изказал отвратително за програмистите, негов си е проблема, че толкова разбира, но имаме изключително способни младежи, които могат да облекчат хаоса. Само, че ИТ в подобни сектори стават Гичка и тем подобни недоразумения, източват се милиони и системите не работят. Кой е виновен, глупостта на неразбиращите или онези, които се облажават от крадените парички. При учителите се получи обратното, въпреки целия хаос, системата заработи онлайн. На светлинни години е пред тази в здравеопазването. Защо ли? Отговорът е простичкък. Но защо учителите и родителите трябва да решават дали да се учи онлайн или не? Това не е тяхна работа, не е в тяхната компетенция. Работата е на управляващите системата да осигурят възможно най-безопасна среда на обучение - ще се разделят на блокове, ще се редуват ли, това не е работа обикновените хора. Управляват ни хора без управленски способности и съвест. Училището е институция, болницата също - трябва да се управляват от способни хора. Политически назначения, корупция, всички сме потърпевши. Майка ми беше медицинска сестра, с пенсия от 280 лева е, но винаги е работила със сърце и душа. Не беше заплатата решаваща как да работи, а системата беше работеща, жизнена.

# 175
Не съм съгласна с теб.
Лични въпроси, като здравето на децата ми и на домакинството ми, не са в ресора за решаване от някой, който не ме знае и познава.

Дали директорката в училище, или някой народен представител, отде накъде ще решават вместо мен?

Родителите трябва да имат отговорност и да вземат решение. Като имат информация. А не да я покриват, да се правят че всичко е ток и жица в училището. Щото не е. И щото тая безотговорност ми коства много?

# 176
  • София
rumka833, в нашето училище има пълна информираност относно заболелите от ковид деца, карантинираните класове и децата, карантинирани заради контакти с положителен член от смейството. Тази информация се актуализира ежедневно в електронния ни дневник. В същото време знаем кои са болните учители. Отделно родителите сме в контакт по други канали и сме горе-долу наясно къде какво става. И все пак по-масовата нагласа сред родителите е обучението да продължи присъствено. Така че едната гола информираност не означава автоматично минаване към ОЕСР на цялото училище, дори ако се даде възможност на родителите сами да решат. Най-малкото, мнозинството предпочита присъствено. Мисля, че всеки който не иска да учи присъствено, ще може да си остане вкъщи, защото не вярвам в тази ситуация да се заяждат за неизвинени отсъствия, а не е и като да не може да се вземе бележка от ЛЛ.

# 177
  • Ямбол
Румка, заключенията ти спрямо мен са неверни и моля, да не ги правиш, поне за мен, за другите си балалайствай колкото щеш, така или иначе аз не ти вярвам, защото многократно си пускала тук невярна информация, но не си позволявай да ме изкарваш някаква, каквато не съм. На мен никой нищо не ми е казвал, нито да мълча, нито каквото и да е друго за да прикривам нещо си, което е само в твоята глава.
Освен това, вашата карантина вече има поне 10 дни и съучениците на децата ти досега биха показали някакви симптоми, ако са били заразени след контакти с твоите деца. Сега и да ги тестваш, няма смисъл, защото те нямат контакти. Тестването е можело да стане още при установяване на заболяване на съпруга ти, тогава можеше да си тестваш и децата и като съвестен гражданин да предпазиш другите, ако те бяха дали положителен тест. Но ти не си го направила, а сега много знаеш. Това, че са те посъветвали да си траеш, не го вярвам. Нас никой не ни съветва да си мълчим, напротив, осведомяваме.

# 178
В по-горния пост момичето пише, че осведомяват родителите. Нас не ни осведомяват.
А по отношение на твоята забележка, не желая да коментирам, тъй като ти имаш склонността да се заяждаш постоянно с мен.
И, не, физически не ни беше възможно да ги тестваме. Да не говоря, че би струвало още 300 лв.
Но- те предната седмица не бяха добре, и ги бях спряла от училище.(може би понеже все пак имам съвест някаква).
Веднага се обадих и в двете училища да информирам.

Но нищо не стана. Те съвестно уведомяват РЗИ, но не уведомяват останалите родители от класа. А не смятам за редно заради някакви недомислени правила, директорът или който, да вземат решение вместо мен. Не мисля, че имат подобни право.

Може и да реша да ги оставя присъствено, но може и да реша друго. Това решение трябва да е на родителя, не на непознат за мен човек. Защото никой не знае у нас на какъв хал съм.

Едното момче от класа остана сираче, и живее с баба си. Ами ако тя вземе, че умре, защото никой не я е уведомил за непосредствения риск?

# 179
Румка, вашето уведомление за влошено здраве на децата ви няма как да има реални последствия. Положителният тест е този, който задейства системата. Тест на пряко включен в контакта. Не вашите да задействат карантина на контактните на децата ви. Дори училището няма за какво да сезира рзи.  Посоката е обратната.
Ако на системата не й е важно да установява броят на позитивните, на болните самият тест би му бил от значение само ако иска да стане дарител на кръвна плазма. Лечението ще си бъде според симптомите с или без резултат от теста.

Общи условия

Активация на акаунт