Дистанционно обучение за учениците-Teмa 10

• 29 361
  • 751
  •   1
Отговори
# 270
... Румка, конкретно, не може да го направи без да наруши закона.

Така също, нито директорът, нито РЗИ може да карантинира цял клас, защото работят по закона. А нейното искане беше да затворят класа на децата ѝ. Няма как да го иска, без да е дала необходимото. Всички са действали според закона и нейните обвинения са безпочвени.
Класната ни беше с ковид. 2 семейства от класа сме.
Класната ми твърди, че само в нашия клас е такова положението, и никъде другаде в цялото училище. (Преди 2 сесмици е имало семейство от друга паралелка).
Но щом в нашия клас учителката е болна и 2 семейства са: смятам това за разумно искане от моя страна да се даде информация на родителите.
И да се пуснат децата онлайн.
ЗАЩОТО съвпадение или не, де да знам
 Но моето стои на 1 чин пред госпожата. А другото а карантина стои зад моето!!
Не смятам да е чак пък такова невероятно съвпадението?

Е, то е вече късно, нали?
Поне за следващите случаи да има яснота и да се действа етично. Аз за това се боря в крайна сметка.

# 271
  • София
Rumka, как като класната е била с ковид, класът не е бил поставен под карантина? Нямаше ли го разписано това в някоя заповед, насока или нещо подобно?

Извинявай, ако си го написала вече, не съм чела всичко назад.

# 272
  • София
Не се карантинира класът, защото учителите след 4кл носят маски. Защитен контакт било.
В на дъщеря ми класа 2 учителки са едновременно с Ковид, но карантина няма

# 273
  • Ямбол
А след тези две деца и учителката има ли други случаи?
Ако няма, значи правилата, такива, каквито са към момента, работят добре.

# 274
  • София
Не се карантинира класът, защото учителите след 4кл носят маски. Защитен контакт било.
В на дъщеря ми класа 2 учителки са едновременно с Ковид, но карантина няма
Това е върхът на тъпотията. Нашите носят едни шлемчета - сигурно и те се водят "защитен" контакт Joy

Доп.: изрових следното от насоките:

"Лицата, които се поставят под задължителна карантина, се определят от съответната
регионална здравна инспекция в зависимост от конкретната ситуация, но като правило под
14-дневна карантина се поставят следните лица след извършена оценка на риска и
определени като близки контактни:

o Ученици от същата паралелка – като родители/настойници се инструктират
за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за
COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар на детето и на РЗИ.

o Класният ръководител в начален етап на основно образование.

o Учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното
лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене
на защитна маска за лице."

От последния булет, с това "или" пред "без носене на защитна маска", както е написано - си вадя извод, че "с маска", но на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути - също е незащитен контакт. Не зная защо са го написали така.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 08:14 от Аш

# 275
  • Майничка
Шлемчетата тип "ченето на Вейдър" не ги ли елиминираха от картинката? При нас оцеляха не повече от седмица, след това, още преди края на септември, останаха само маски и цели шлемове.

# 276
  • София
Аз на "целите" шлемове им казвам "шлемчета" - много са ми про-форма като защита.

# 277
  • Варна
Не мислите ли, че е време да поговорите с децата си, че е време да поограничат социалните си контакти, защото е безотговорно държавата да ги ограничава чрез затваряне на училища, а вие толкова безпроблемно да им позволявате, дори нещо повече, апологирате в полза на безотговорното им поведение? То и по време на Втората световна война на никого не му е харесвала ситуацията, но са живеели в ограниченителни мерки цели шест години. В крайна сметка, възрастни сме, трябва да мислим с оглед на ситуацията, а не какво ни харесва и какво не. Ако продължаме така, един хубав и дълъг локдаун се задава на хоризонта.

# 278
Виж, няма нужда тук да се караме - гимназистите, а скоро и малките, са на ДО, защото цяло лято трябваше да тече веселба и всички да се правят, че такъв вирОс нЕма.

Аз това не мога да го осъзная. Цяло лято ни убеждаваха  ( навсякъде с пълна пара -  от политици до потребители на бг-мамма) че До е страшно зло, ковида е лека работа, психическия комфорт на децата и възможността родителите да работят са с огромен приоритет. Ааааааа и да не забравя че трябваше да спасяваме туристческия бизнес АОМММММ.
В това време ище август на много места по света започваше учебна година, болните им подскачаха , нещата се сгромолясваха министри си признаваха че това е грешка а някои подаваха отставка. Ние обаче не та не. Прилагаме на практика провалени модели и доусъвършенстваме цялата им абсурдност.
Не стана ли ясно че няма как да бъде постигнат баланс - хем хората да работят , бизнесът да не колабира, хем децата да са училище,  хем вълната болни да се държи под контрол. Аз не съм министър,консултант,политик и го виждам, и не вярвам тези които ни управляват/ лекуват/ решават проблемите с пандемията  да не го виждат. Просто всичко е игра на власт, вероятно на финанси, на сфери на влияние , на първостепенност и второствепенност ....в която ние , дето се пеним тук,  сме едни малки колелца, пушечно месо..Освен това ние умираме да бъдем спасени но без да излезем от зоната комфорта - едни не искат да се откажат от мола, други от мачовете и дискотеките, трети от сбирки по различни поводи, четвътрти ни убеждават че заведението им не може да престане да работи по една или друга причина. Има , има изключения разбира се , но те не са в състояние да повлияят хода на събитията.
Общо взето се получава че както абсурдно реагират в ситуация на пандемия нашият бг ковид щаб с всички умници , така и народа се държи неадекватно  насреща и реагира на мерките им. В резултат става мазало и всеки се мисли -само да не се случи на мен, пък там каквото ще да става.

# 279
Истината си е истина, без значение на коя дата се казва.
Липсва цялостна концепция наниво държава какво се прави в тази ситуация. Има някакви атактични и компенсаторни недосмислени решения на парче, които водят след себе си нови проблеми. Няма ясен алгоритъм за действие нито в училищата, нито в болниците, май и в РЗИ. 
Има изразена тенденция бройките да се занижават по всякакви възможни начини- едно по регламент, както по-горе се каза за т.нар. "защитен контакт", второ да не се тества по възможност /все още ЛЛ не дава направление за ПСР/, и трето, където не може да не се тества, тестовете да се правят про форма. За да не би да излязат заразени и да се наложи да се карантинират и да няма кой да работи.
 Скоро болни но на крака и положителни лекари ще бъдат вкарвани в ковидните отделения да работят, докато могат да шават. После падат на място, кой си умира директно, кой с тръба, както дойде , смитат останките и влизат нови. И докога така? Колко излишни имаме? Докато всички изпукаме на работното си място? Обаче се социализираме, та дрънка! Можете да ни завиждате просто. Само дето на края ще дойде реда на ортопеда, кожния и очния да ви лекуват ковида. А накрая и те ще се свършат. И ще дойдат доброволци /ако има такива/ от червения кръст, дето са изкарали в най-добрия случай едномесечен курс.
Скоро очаквам да им хрумне да правят сборни присъствени класове от болни / положителни учители и ученици, за да не губят социализацията си при никакви обстоятелства.
Училищата могат да работят дистанционно, болниците не могат.
Възрастта на болните пада. Вече има млади без придружаващи заболявания в списъка с умрелите. Вече има случаи на остро настъпило влошаване и смърт, дори и внезапна такава. Скоро болниците ще се напълнят само с ковидни и никакви други няма да могат да се лекуват дори и по спешност или ще е един ковиден, един опериран от апандисит, един ковиден, един с инфаркт и т.н. Положението влиза в безконтролна фаза, късно е за превенция.
Да,приказката на Вуте да му е зле. Е, аз съм Вуте и ми е зле, и не искам да пукна, кое от корона, кое от преумора.
Но щом казвате че трябва да ми е зле- ето, става.

# 280
Според испанските учени,училищата са рискови не заради децата, а заради заразени учители, които разнасят заразата. Ако всички са с маски и стаята се проветрява, рискът от зараза се свежда до минимум.
https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/staya-bar-uchilishte- … tranyava-covid-19

# 281
  • Майничка
Според испанските учени,училищата са рискови не заради децата, а заради заразени учители, които разнасят заразата. Ако всички са с маски и стаята се проветрява, рискът от зараза се свежда до минимум.
https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/staya-bar-uchilishte- … tranyava-covid-19
Не видях такъв извод от текста. "...Динамиката на разпространение чрез аерозоли в класната стая коренно се променя според това кой е заразен - учител или ученик. Учителите говорят много повече от учениците, при това говорят на висок глас, за да ги чуват всички."
Т.е., при заразен учител (без маска), рискът е  най-голям, при заразен (с маска), спада, особено ако и учениците са с маски, но няма разгледани варианти на разпространение от заразен ученик (с маска или без) в същото помещение.
Идеалните условия, да кажем, биха били да говори само учителят (с маска), учениците (с маски) да си мълчат, да има някакво проветрение през цялото време, а през междучасията всички (мълчаливо и маскирано) да напуснат помещението, за пълно проветрение.

# 282
Ами аз ме разбирам кое го налага.
Налага го липсата на достъп до лечение поради  препълване/отказ за прием в болница/липса на медицински кадри.
 С днешна дата гарантирано място в лечебно заведение при възникване на необходимост  имат само политици и по-платежоспособни бизнесмени.
 За всички останали от днес министъра щял да започне проверки и тепърва ще започне да мисли...ако дочакат/доживеят. За който не устиска  Бог да го прости.
 Та в светлината на последните обстоятелства  и  поне  докато вземат че измислят къде да иде човек като се разболее се налага мисля аз  .

# 283
  • София
Манжелка, колко си права само!
Оххх

# 284
  • Варна
Видяхте ли какво се разпространява във фейса?

Скрит текст:
За Бога, братя, не ходете без симптоми или с леки грипоподобни симптоми да си правите ПСР-тест. Бедна ви е фантазията какви проблеми ще създадете на себе си и близките си ако тестът се окаже положителен. Ще поясня, защото никой чиновник или лекар досега не е обяснил ясно и разбираемо на хората какво се случва при положителен тест. Каква е основната грешка, която правят повечето "болни"? При най-малките симптоми на настинка /кашлица, хрема/ и дори без никакви симптоми хукват да си правят ПСР-тест. Загрижени, да не би да заразят родителите си, близките си и пр. с "Ковид - 19". Стоп! Ако нямате симптоми в никакъв случай не си правете тест, защото последиците може да са страшни. Ако пък имате леки симптоми на настинка първо си останете три-четири дни в къщи и си пийте чайчетата и аспиринчета, защото дори да сте с вируса, вероятността да ви се размине без никакви усложнения е над 90%. И тъй, вие обаче не си оставате в къщи и решавате за собствено и на близките си спокойствие да си направите ПСР-тест, въпреки леките или никаквите симптоми. Представете си, че той се окаже положителен. Моментално ще поискат от вас да си кажете контактните лица. Тук идва втората грешка. Тестваният прави огромен списък с всички хора, които се е срещал в последните дни - колеги, приятели, близки и т. н. Трябва да сте наясно, че им създавате страшен проблем - всички те задължително ще трябва да ходят и да се тестват за "Ковид-19", а ако не отидат следва глоба и принудително завеждане с полиция. Освен това и вие и те попадате в капана на здравната ни система, която вече разполага със здравето и свободата ви. Внимавайте и кого давате в списъка с контактите си. Няма нужда вътре да е комшията, с който само сте се здрависали или колежката, с която заедно сте пили кафе във ведомственото барче. Под контактни лица се разбират хората, с които сте в близък продължителен контакт - колегите, с които сте в една канцелария по цял ден, членовете на вашето семейство, с които сте в едно жилище, любовниците, ако сте имали еди къв си контакт тия дни и т. н. Защото дори тези хора от списъка ви да дадат отрицателни тестове, те ще бъдат длъжни да стоят две седмици под карантина за тоя що клати гората, а ако нарушат карантината глобата е брутална - 5 бона. Същата глоба се налага и на вас, защото ако сте без симптоми или с леки симптоми ще ви предпишат задължителна изолация в къщи /т.е. същото, което сами можете да направите но за далеч по-кратко време/ само защото тестът ви е положителен, а ако попадате в рискова група /възраст, хронични заболявания/ ще ви предпишат задължителна хоспитализация с шанс да излезете с двата крака напред. Защото в болницата ще бъдете заобиколени от други болни хора в дори по-тежко състояние от вашето, смазани психически. Т. е. шансовете да се влошите са по-големи, отколкото ако си бяхте останали в къщи без да си правите доброволно ПСР-тест. Освен това губите свободата си, защото няма как да не изпълните предписанието на здравните власти за задължителна изолация или хоспитализация. Противното означава 5 бона глоба и полиция. Желая ви добро здраве и здрав разум.

Общи условия

Активация на акаунт