Предколеден локдаунски бюлетин с аромат на канела. 209-та немска тема.

• 29 493
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
Тъкмо чета, че в административните съдилища има вълна от жалби срещу мерките от собственици на бизнеси. Това е едно от малкото неща, заради които харесвам германците. Жалби до дупка, много често успешни. Работата е там обаче, че много често от решенията могат да се ползват само подалите жалбите, какъвто беше скорошният случас с единайсетте собственици на клубове в Берлин.

https://www.tagesschau.de/inland/corona-beschraenkungen-klagewelle-101.html

# 121
Аз пък се чудя за тези жалби. Все едно да ни люшне земетресение и да се оплакват, че помещението им е порутено.
Мерките са заради бедствие. В случая, вирус.  Няма как да не се вземат мерки, ясно е, че ситуацията е кризисна.
Според мен, много хора отказват да приемат факта, че трябва да се самоограничат, че трябва смирено да приемат, че сме изправени пред изпитание. И че само отказът от " живот", спасява Живота.
От цялото ми обкръжение, близки, познати, колеги, няма човек, на който животът му да не е " преобърнат".
Колкото по- бързо човек се примири, толкова по- лесно ще се напасне на актуалната действителност. Която не е ясно колко още ще се проточи.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 01:26 от Катерица

# 122
За мен далеч не е така и няма нищо общо със земетресение или бедствие. А мерките са безумни, но явно в почти цяла Европа се състезават по безумни мерки.

# 123
За мен далеч не е така и няма нищо общо със земетресение или бедствие. А мерките са безумни, но явно в почти цяла Европа се състезават по безумни мерки.
Като написа " безумни", се замислих какви мерки биха били по- малко безумни ( т.е. по- правилни, по- добри, по- ефективни)  предвид безумния вирус.
Пандемия за теб не е ли бедствие? Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 01:42 от Катерица

# 124
Аз знам само,че в обкръжението си имам много приятели,които се занимават с изкуство ,някои от тях са на свободна практика и мерките със забрана за концерти и представления е пагубна за тях! Става ми мъчно,като гледам колко са отчаяни! Говоря за хора в Бг и в Де... Учиш за нещо от 5 годишен и накрая  се оказва,че нямат нужда от теб,щом не произвеждаш нещо материално!

# 125
  • Немция
Затова, тъй като всички много знаят, Европа тотално ще се оплеска в тази пандемия.

Тогава хайде да си живеем без мерки, без стратегия, като разпасан катун, хубавко да се заразим и да оцелява, на който му е писано, да не можем нито на лекар, нито на зъболекар да идем, нито ако почнем да се задушаваме, да имаме възможност за обдишване.
Като в Иран, които са с население колкото в Германия, но с 10 пъти по-нараснала и направо изпусната епидемия. Там за успокоение на народа са понамалили бройките на починалите, както правителството им призна наскоро- цифрите са манипулирани с 2 пъти и половина надолу.

На никой не му се живее в криза, но е факт и ще има своите последствия.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 08:18 от Бибит

# 126
Бибит имено, на същото мнение съм, но видно е, че полюсите на гледните точки са супер контрастирани.
Моята ЛЛ ми каза, че като почнат да падат и тук хората по улиците, тогава ще се усетим за драстични мерки, но ще бъде късно.
Може би това са единствените правилни мерки? Супер драстичните. И затова сега са " безумни", понеже са доста леки?
Каза ми го още юни- юли, прозвуча ми брутално, но се замислям, че има право.

# 127
  • Берлин
Катерица, разбирам те. Постовете ти на тема корона са все такива апокалиптични, но всеки преживява тези трудни времена по свой начин. Но съвсем добронамерено го пиша- вредиш си на психиката.
Нашите болни са в кооперация на 4 етажа с апартамент на всеки етаж. Всички са положителни, само двама имат обаче симптоми и засега карат леко. Дано всички така карат.
Аз се чудя дали да слагам противогрипна, нещо интуицията ме спира тази година. Вие как сте по темата?
...
Момичета, трябва ми речник (онлайн ли , приложение ли, не знам кое е по- добре), където ясно да се вижда думата с определителния член. Племенникът ми (на 9) самоинициативно почна да учи немски. В Бг е, курсовете му са онлайн. Аз ползвах Понс, но беше немски-английски и за него не е опция.

# 128
Хората които остават без работа, а в някои семейства са и двамата . На тях как се отразява това? А на децата им? До вчера правили планове за къща или жилище и подреждали детски стаи , а сега дали ще имат коледни подаръци тези деца и как се отразява на тях?
Ако искаме солидарно пазене от вирус и респект, то трябва да има и солидарна взаимопомощ. Ако на някой не му отпада дохода защото такава му е професията , не е зле според мен да се опита да подпомогне поне малко местния малък бизнес и култура.
За Коледа вместо лего може да се взимат книги, филми, музика ... да се участва в онлайн представление, концерт или да се поръча празнична вечеря от местен ресторант, вместо от Лидл ... и без това на шефа на Лидл се е увеличило състоянието в корона времената с 10% очаква се на свръх богатите да се увеличи с по още 20 % в короната сега второто затваряне.

И вече амазон, гугъл , нетфликс обявиха резултати ... ОК. Явно нямат нужда от подпомагане.

Според мен е добре да се види как може да се помогне с местна, крартална и междусъседкса помощ. Огледайте се. Много вероятно да имате съседи, които остават без поминък.
Айде ако всички няма да ходим на театър ... солидарно, да сме солидарни на всякъде.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 09:33 от bella_ciao

# 129
  • Deutschland/HE
Папурче,
на мен ми харесва речника в dict.cc и като съм на компютър ползвам него, за приложение на телефона не мога да препоръчам, ползвам De-Bg Dictionary, но сигурно има и по-добър.

От днес българското консулство във Франкфурт е на нов адрес: Rheinstrasse 29, 60325 Frankfurt am Main
и отново нямат паркинг, но били близо до спирка на метрото и градския транспорт (като гледам картата не са много далеч и от гарата)

# 130
Папурче, аз харесвам този, с превод на няколко езика е, но не и български. На мен ми върши идеална работа. Има синоними, антоними, примери в изречения, за глаголите претеритум и партицип 2.
https://play.google.com/store/apps/details?id=livio.pack.lang.de_DE

Този е на български, има род на съществителните, но няма другите гореизброени екстри и според мен не е супер надежден речник. Става де.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.msvdevelopment.debulgar.free

Ако на някой не му отпада дохода защото такава му е професията , не е зле според мен да се опита да подпомогне поне малко местния малък бизнес и култура.
За Коледа вместо лего може да се взимат книги, филми, музика ... да се участва в онлайн представление, концерт или да се поръча празнична вечеря от местен ресторант, вместо от Лидл ... и без това на шефа на Лидл се е увеличило състоянието в корона времената с 10% очаква се на свръх богатите да се увеличи с по още 20 % в короната сега второто затваряне.

И вече амазон, гугъл , нетфликс обявиха резултати ... ОК. Явно нямат нужда от подпомагане.

Според мен е добре да се види как може да се помогне с местна, крартална и междусъседкса помощ. Огледайте се. Много вероятно да имате съседи, които остават без поминък.
Айде ако всички няма да ходим на театър ... солидарно, да сме солидарни на всякъде.

Аз в Лидл не стъпвам както по обективни причини, т.е. качеството, така и по субективни. Непонятно ми е как с продажба на боклуци се става най-богатият човек и то точно в Германия, където уж качеството е на пиедестал. И в Кауфланд вече не ходя, защото пак са негови.

За солидарността си права. В Кьолн вече хора организират други хора да подкрепят местния бизнес, с онлайн поръчки на храна например, но не само. На работа от март месец насам шефът поръчва всеки понеделник храна за всички от близко семейно ресторантче. Цените са супер ниски, не злоупотребяват хората.
От друга страна, не мога да не поръчвам от Амазон и Заландо и да не гледам Нетфликс, където даже всичко изгледах и почнах в Амазон Прайм. Просто няма кина, концерти и въобще нищо, а магазини за покупки не ми се обикалят.

Онзиден гледах по американска телевизия интервю с Влад Тенев, който е най-богатият българин. 34 годишен варненец, от малък живее в САЩ. С приятел са направили приложение за залагания по стоковите борси. От началото на пандемията състоянието му се е удвоило, като и преди това е бил милиардер. На такива се радвам.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 10:35 от Анонимен

# 131
Аз се ядосвам на двойните стандарти,не съм срещу мерките,естествено! Но да забраниш изцяло концерти и театър,където е възможно да си с 1,5 м .  отстояние от другите,а да ти е позволено да пътуваш със самолет на 5 см . от спътника си ми се вижда несправедливо! И като видиш учителя по музика на детето ти да свири на улицата,защото е назначен на тайлцайт и получава пари,колкото да си плати наема,ти става мъчно,повярвайте ми...

# 132
е, оказва се че можеш да скокнеш до църквата да попееш с останалите и да ти дръпнат една проповед ... само където и църквите не са от нуждаещите се.

# 133
Да, защо оставиха църквите, като даже имаше няколко случая на масово заразяване?

# 134
  • Немция
Разбирам тези със засегнатите бизнеси, но ... ще има несправедливости, това е положението, учим се в движение! Специалисти по форумите - много, отстрани лесно се ръсят мъдрости.

Ако се ограничим с малко, ще избегнем големите ограничения.
Проблемът е, че и тези, които кризата конкретно не ги е засегнала, са във фаза на отрицание, пак ритат срещу мерките и искат да си живеят живота, както преди. Няма емпатия, има една слободия. Затова и свободолюбива Европа ще загази. Безразсъдство и безотговорност, това са основните фактори.

Постовете на Катерица ми се струват реалистични, а не апокалиптични. Драстични мерки в някои азиатски страни за известен период от време  се оказаха най-сполучливи. Яка карантина, мащабно тестване и много строг контрол по границите. Нова Зеландия, Австралия също.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 11:31 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт