Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 13

• 43 613
  • 792
  •   1
Отговори
# 570
Кринон гел вече няма в Турция. Беше по-евтин от тук. Едната версия е, че е спрян от производство и не се знае дали ще го подновят. Някой има ли калкулатор на мерните единици за D-dimer mg/L  в µg/mL FEU . Търсих в гугъл, но без успех.
Водя се по референтите стойности в perinatology.com по триместри, но там няма за  mg/L.
И някой има ли идея дали стойностите по триместри на хомоцистеина са верни за MTHFR?

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 20:10 от fia37

# 571
Dawn, не са ми правили серклаж и не мога да дам отзив. Но ето тук е темата за д-р Христов (даже е тема 2), и там със сигурност ще видиш мн казуси и обратна връзка от преминали процедурата

https://m.bg-mamma.com/?topic=1051402

Успех и до пухкав финал!

# 572
cherry_blossom имаш един хомо и два хетерозигота. Като хетерозиготите са на гени, които са свързани с оформянето на плацентата и други сложни процеси по време на бременността. Според мен със сигурност ще си на терапия.
Направи консултация с хематолог, за да се знае кога и какво трябва да се прави.

Ще имам консултация с д-р Русев другата седмица, той дали може да вземе отношение или е по-добре да потърся точно хематолог? Все още не правя много разлика между имунолог, ендокринолог и хематолог, без да се обижда, някой ако е такъв Simple Smile.

Не очаквах да излязат толкова неща извън основния панел честно казано. Благодаря ти *PrimaVera* адски много, че ме насочи към тях! Ако не беше ти и като цяло форума, нямаше и да ми хрумне да ги изследвам. А дори и да не са те причината за аборта, то поне ще знам че за в бъдеще съм намалила доколкото е възможно потенциалните рискове за бъдеща бременност. Благодаря ти Flowers Hibiscus Flowers Four Leaf Clover!

# 573
cherry_blossom не мисля, че тези мутации са за Русев. При него терапията е еднаква за всички. Няма никакво значение какви са мутациите.

VEGFA и TAFI са специфични и според мен е нужен хематолог, който да е добре запознат с тромбофилиите.

# 574
Значи ще си запазя час и при проф. Лисичков, видях добри мнения за него тук във форума.
Но терапията не е ли една и съща по принцип при тромбофилии? Всеки ден инжекции фраксапин или бъркам?

# 575
Значи ще си запазя час и при проф. Лисичков, видях добри мнения за него тук във форума.
Но терапията не е ли една и съща по принцип при тромбофилии? Всеки ден инжекции фраксапин или бъркам?

Ами като цяло е едно и също - НМХ. Обаче кога да ги започнеш. Дали да е само НМХ или и аспирин. Колко да е дозата. Това са все важни неща.
Аз например от началото съм на доза 0.8, защото с по-малка губя бременността.

Освен това той има навика да дава на всички НМХ 0.4 и аспирин, като обичайно са през ден - един ден аспирин, един ден НМХ. Това говоря за така наречените ниско-рискови мутации.

# 576
Dawn аз съм ползвала утрогестан вагинално през цялата бременност, от 6-7 седмица до края на 8м. В рисковите за скъсяване на шийката моменти, мисля около 17-20гс и по 6 на ден. Вагиналният прием е ефективен и няма ефект върху кръвосъсирването. В този период следяхме на 2 седмици дължината на шийката, за да видим има ли скъсяване. Аз съм с конизация. Виж и в темата лежащи мами, там повечето момичета са със серклаж. И разбира се, консултирай се с лекар, д-р Христов е чудесен избор.

Аз се включвам с един въпрос малко встрани от темата. Имм тромбофилия и дъщеричка на 9м. От седмица съм с ковид, сравнително леко го караме. Не пия аспирин заради кърменето. Някой карал ли го е и назначена ли му е била терапия с НМХ заради тромбофилията? Съвети за добър съдов хирург или ангиолог за онлайн консултация? Под карантина сме и няма как да направим преглед. Благодаря предварително!

# 577
Благодаря ви, момичета!
Запазих час при др. Христов.
Поздрави и успех на всички! Simple Smile

# 578
Мили момичета, ще съм много благодарна ако ми кажете дали тези стойности на АПТТ са лоши... при прегледи с доплер всичко е наред и няма проблеми с кръвотока, но сега този резултат не знам как да го разчитам. Още не ми е излезнал Д-димер. Другата седмица имам час при д-р Сигридов и за това и пускам тези изследвания. Какво мислите? Много благодаря предварително ❤

# 579
Щом бебето върви ОК и няма проблем с кръвотока, няма какво да ги гледате тези изследвания. Всички тези показатели се влияят физиологично лт бременността и никой лекар няма как да каже от какво е промяната. Затова терапия с НМХ и аспирин се следи с чест доплер и само два теста - анти Ха и АспиТест.

# 580
Лиило, нисичък ти е АРТТ, което показва, че кръвта се съсирва по- бързо, но все пак трябва да се вдидят и референтните стойности за бременни в съответния триместър. Както Примавера ти е казала- важент е кръвотока към матката съграсно доплера. Моят АПТТ също беше нисък като твоя докато бях на фракси 0,4, но Паскалева ми го вдигна на 0.6 и сега съм в норма.

# 581
Много благодаря за отговорите, странно как ми се съсирва бързо кръвта, предвид, че си чакам по 15 минути да спре да ми тече след взимане на кръв... Паскалева на мен ми следи само анти Ха, фибриноген и д-димер... аптт не е пускала. Имам час при нея началото на март. Ще видим тя какво ще каже. Аптт пуснах сега само заради прегледа при Сигридов, иначе Паскалева ми каза да не лудвам с пускане постоянно на изследвания през 3 седмици и аз не съм... та не знам, подозирам, че може и да е грешен резултат... възможно ли е?

# 582
Не вярвам да е грешен резултат, но АРТТ показва скорост на съсирване, а Д димер и фибриноген- гъстотата на кръвта. Фактор анти Ха е за дозата на НМХ.

# 583
Здравейте на всички днес получихме с жена ми резултатите от тромбофилия какво означава това и на какъв специалист трябва да обърнем моля дайте някакъв съвет,благодаря

# 584
Cengiz, от Геника могат да ви направят безплатна консултация с генетик и да ви обясни подробно. Жена ви има една мутция на целия ген. Много от нас са на терапия и само с мутация в половината, но това нищо не значи. Може след това да се консултирате с хематолог. Хубаво е да поискате от него да ви пусне изследване и за придобита тромбофилия.

Общи условия

Активация на акаунт