Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 13

• 42 734
  • 792
  •   1
Отговори
# 60
Момичета, моля за коментар и мнения, тъй като още не съм отишла до хематолог и ще търся/тичам тези дни.
Никак не съм на ти с аптт, фибриноген и Д-димер. Виждам, че са в рамки, но в контекста на тромбофилии не знам как да се тълкуват:

Фибриноген - 1.89g/L - Норма 1.8-3.5
APTT - 26.6 sec - Норма 23-31.9
Д-димер < 0.15 µg/ml FEU Норма <0.5  (FEU=еквивалентни на фибриноген 2 FEU=1 D-DIMER)

Благодаря ви предварително!

# 61
BellaMoma, за нея от основния пакет Фактор V Leiden (R506Q), Протромбин (20210G>A) са важните. Аз също имам нискорисковите уж, но тъй като съм инвитро и съм със загуба в късен месец веднага ми назначи изследвания за придобита тромбофилия и после терапия. Никога не е казвала че не ми зачита мутациите. Понеже съм го чела много пъти тук, според мен при естествено забременяване и без загуби, тя казва че мутациите не са проблем.
Хубаво е да се консултирате за да знаеш как да действаш при бременност, но ако си от "леките" случаи е възможно наистина да не обърне внимание.

Kari88, не съм експерт но ми изглеждат добре.

# 62
  • София
Много благодаря за отговора! Моята първа бременност беше естествена и тогава не знаех, че имам тромбофилии, въпреки че е имало сигнали за това и слава богу всичко си беше наред накрая. Сега съм бременна от ин витро и треперя и се притеснявам малко повече. Та явно ще си направя консултация.

# 63
Ами моите са 4g/5g, хетерозигот АСЕ и MTHFR, хомозигот фактор 13. Тя ме попита кой ми е назначил клексана след като нямам тромбофилия. Като и казах се подсмихна и ме попита “и само заради това ти го изписа?”. Каза, че не съм за клексан.
После пуснах Анти Ха и Аспи тест, и така и не разбрах тези резултати дали са ОК, защото не ги обсъдих с нея, а ми изпрати отговор по имейл на следващия ден.
Но след изследванията ми каза да продължавам и аспирина и клексана, та затова питах тук дали има нещо нередно...
Анти Ха ми е 0.25, като ниско и високо профилни граници почват все от 0.2...

А Аспи ми е 12 (4-30 граници) 🤷🏻♀

# 64
  • София
Разбирам!  А тези допълните изследвания, тя ли ги назначава? Аз съм на кантар дали да си записвам час при нея или да си чакам следващата ФМ и тогава да видя дали ще ми назначат терапия.

# 65
Здравейте, момичета! Имах няколко неуспешни бременности и при последната пуснах изследвания за тромбофилия. Откриха този проблем(резултати: хомозиготен тип 4G/4G за PAI и херетозиготен C/T за 677С>Т). Останалите  Фактор V и Протромбин са с нормален генотип. Лечението ми го назначи гениколожката( фраксипарин и в последствие клексан) и след няколко месеца се появи моето бебче. Това е и причината, че нямам възможност да прочета предходните теми, за което се извинявам. Не съм се консултирала със специалист, освен с гениколога ми, но ми се иска вече да го направя като превантивна мярка. Препоръчаите специалисти в Пловдив и според вас има ли място за притеснение от тук нататък?

# 66
Аз също съм със загуба заради късно започната терапия 5+5 + прием на дуфастон миналия месец. Преди това имам бременност продължила до 23 седмица, без да знам за тромбофилия и без никакви терапии, дуфастон и т.н. пиех само фолиева киселина, но загубих бебето заради скъсена шийка. Вчера за първи път пуснах изследвания на витамини б12 и Д и за съжаление са  в недостиг.. трудно щях да изкарам бременността с тези липси... Моля за съвет какви витамини да пия сега преди да започна с нови опити.. Искам при четвърта бременност всичко да е наред! Три загуби много ми дойдоха... Днес си поръчах някакви капки витамин Д. Прочетох, че по-бързо се усвояват, а в момента пия зелена енергия на аквасорс и в нея има б12.

# 67
Аз също съм със загуба заради късно започната терапия 5+5 + прием на дуфастон миналия месец. Преди това имам бременност продължила до 23 седмица, без да знам за тромбофилия и без никакви терапии, дуфастон и т.н. пиех само фолиева киселина, но загубих бебето заради скъсена шийка. Вчера за първи път пуснах изследвания на витамини б12 и Д и за съжаление са  в недостиг.. трудно щях да изкарам бременността с тези липси... Моля за съвет какви витамини да пия сега преди да започна с нови опити.. Искам при четвърта бременност всичко да е наред! Три загуби много ми дойдоха... Днес си поръчах някакви капки витамин Д. Прочетох, че по-бързо се усвояват, а в момента пия зелена енергия на аквасорс и в нея има б12.
вероятно си изследвала какво ли не вече, но в изследванията за тромбофилия дали бе включена mthfr и mtfr мутация - свързани са с неусвояване не витамини от б групата. Ако имаш такава мутация трябва да приемаш само метилирани форми на б-витамини (фолат/ метилирана фолиева; и метилколбаламин за б12). Това са бионаличните форми, другите вредят

# 68
Аз съм на малко по-различно мнение за тази мутация за неусвояването. Аз я нямам, обаче когато не съм на метилирани форми и нивата ми са ниски. Моето лично мнение е, че всички жени с тромбофилия трябва да взимат метилирани форми.

Дими, витамин Д-то в е краен недостиг и може да е част от причината за последната ти загуба. Изключително важно е в първите седмици. Трябва да го вдигнеш възможно най-бързо. Имай предвид, че дозите на опаковките са смешни и няма да ти помогнат. Трябва да взимаш около 8000-10000 единици на ден и да правиш контрола всеки месец.
Б12 също е зле, но витамин Д в момента ти е критично важен и заради Ковид.

# 69
Аз съм на малко по-различно мнение за тази мутация за неусвояването. Аз я нямам, обаче когато не съм на метилирани форми и нивата ми са ниски. Моето лично мнение е, че всички жени с тромбофилия трябва да взимат метилирани форми.

Дими, витамин Д-то в е краен недостиг и може да е част от причината за последната ти загуба. Изключително важно е в първите седмици. Трябва да го вдигнеш възможно най-бързо. Имай предвид, че дозите на опаковките са смешни и няма да ти помогнат. Трябва да взимаш около 8000-10000 единици на ден и да правиш контрола всеки месец.
Б12 също е зле, но витамин Д в момента ти е критично важен и заради Ковид.
Да и аз мисля, че може и липсата на витамини да е оказала влияние за последната загуба. Радвам се, че поне ги изследвах и ще взема някакви мерки. Гледах едно предаване с доктор Сигридов той говореше за това, колко е важен витамин Д още преди забременяване... Иначе и аз нямам мутацията за неусвояване на витамини, въпреки това предпочитам мета фолиева.

# 70
Пробвай и мета- б12, това са така или иначе по-добрите форми. Прибавена е напълно права.
Доктор Сигридов иска и б12, и Вит Д на Горна граница, за б12 дори леко над. Много са важни, само с фолата трябва да се внимава, да не се предозира

# 71
Пробвай и мета- б12, това са така или иначе по-добрите форми. Прибавена е напълно права.
Доктор Сигридов иска и б12, и Вит Д на Горна граница, за б12 дори леко над. Много са важни, само с фолата трябва да се внимава, да не се предозира

А имате ли информация как седят нещата с В6?

# 72

А имате ли информация как седят нещата с В6?
на мен ми е изписвал капки б6, заради мутацията и заради завишен хомоцистеин. На biocare.

# 73
dimi1987 витамин Д влияе на качеството на яйцеклетките, имплантирането и формирането на ембриона в първите седмици. Б12 е по-важен след това и най-вече към края на бременността. За него не съм чела толкова много, колкото за Д-то, така че може да има влияние и в началото, но не знам какво точно.

# 74
Здравейте! Някоя от вас срещала ли се е с д-р Гергана Николова от Токуда. Моята АГ ми я препоръча. Може ли да споделите впечатленията си?

Общи условия

Активация на акаунт