Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 13

• 42 789
  • 792
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, някой може ли да коментира тези резултати, защото в момента не знам към кого да се обърна..
Виждам, че трябва да си вдигна витамин Д, но най-много ме притеснява високия Д димер?
Другото е, че не мога да усвоявам Фолиева киселина, а в същото време ми е така висока..

# 106
Може ли някой да ми помогне с вит Д? Купих си ето тези от аптеката, но отпред пише 2000 iu, а отстрани пише 50мг? Кое е дозата реално? Трябват ми 4000единици дневно.

Ася, пиши в коя седмица си, защото стойностите са различни за д димер.

# 107
Може ли някой да ми помогне с вит Д? Купих си ето тези от аптеката, но отпред пише 2000 iu, а отстрани пише 50мг? Кое е дозата реално? Трябват ми 4000единици дневно.

В 21г.с съм, гледах стойностите в perinatology.com, но не мога да преценя заради различните мерни единици.

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 16:11 от Ася М. 627612

# 108
Момичета, някой може ли да коментира тези резултати, защото в момента не знам към кого да се обърна..
Виждам, че трябва да си вдигна витамин Д, но най-много ме притеснява високия Д димер?
Другото е, че не мога да усвоявам Фолиева киселина, а в същото време ми е така висока..

# 109
  • София
Ася, фолата ти е супер. Може да разредиш приема. Няма такова нещо като да не усвояваш фолиевата, възможно е да имаш намалено усвояване, но не е сигурно.
Б12 ти е нисък, хубаво е да го допълниш.

# 110
Момичета, здравейте! Дойде и мой ред да се присъединя към бойните редици. Току що разбрах, че съм бременна след успешна ин витро процедура. Преди това съм била на консултация при доц. Русев и си имам следните мутации:

PAI 1 - 4G/5G - хетерозигот
MTHFR - c667t - хетерозигот

Към момента съм на ежедневен аспирин като при положителен тест имам препоръчана терапия от Клексан или Фраксипарин 0.4 през ден и редуване с аспирин.

Имам няколко въпросчета. Първо, доколкото четох това редуване на НМХ с аспирин не е много препоръчително, необходимо ли е да търся корекция?

Второ, кога е редно да започна терапията?

И последно, виждам че в момента положението с НМХ е много сложно. Задължителна ли е терапията при нискорисковите мутации като моите и намират ли се варианти за алтернатива на препоръчаните лекарства?

Все още е каша в главата ми и се надявам да не се повтарям с вече зададени и дискутирани въпроси.

# 111

Ако едно впръскване е 2000 IU ви трябват 2 впръсквания на ден за 4000ед. Аз имам назначени 5000ед на ден и отпред на хапчетата ми пише 5000 IU (125 mcg). Нека и някой друг да потвърди.

Според тази информация също трябва да са 2 впръсквания.

# 112
Мерната единица за дозирането на вит.Д е IU. Тоест от тези конкретно трябват две таблетки. Само да вметна, че този на таблетки се усвоява по трудно. Най-добре е ако е на течност - капки или спрей.

phoenix_fire задължително потърси второ мнение на човек, който му е ясно, че такава терапия през ден с НМХ няма. Туй все едно на човек с високо кръвно един ден да му дават хапчета, един ден не. Или на диабетик - един ден инсулин, един ден не.

Ася фолиевата ти не е висока. Висока е когато мине горна граница. Твоята е супер. Можеш да разредиш малко приема - например през ден.
Според мен вит.Б12 ти е по-зле от Д-то и трябва да му обърнеш внимание, защото е важен за напреднала бременност. Д-то също, но там не са ти критични стойностите.
Д-димер за тази седмица е повече от добре.

# 113
phoenix_fire имам същите мутации като твоите, че даже и другата MTHFR пак хетерозигот + хетерозигот Фактор 13.
След изчетеното под път и над път (и консултациите) за тромбофилии и мутации и особено за нашите (моите) ще ти кажа, че освен, че тази терапия през ден наистина е безсмислена (вече са ти го потвърдили момичетата), според мен и да беше всеки ден, такава схема от + тест е презастраховка и не се знае дали изобщо е необходима - по-скоро даже не е. Консултирах се с генетици на две места и с хематолог (доц. Динева, която работи заедно с проф. Паскалева в НКБ) + АГ. Доц. Динева беше категорична, че на етап преди/ранна бременност не е необходима терапия, нужна е тогава, когато АГ прецени - следейки бременността. Аспиринът е спорен, но знам, че се изписва и той по-често. Моето АГ каза, че може да ми изпише ниска доза ако се наложи и то по-скоро защото аз все обяснявах за мутациите, та нещо като плацебо ефект.
Естествено важно е дали имате ситуации в семейството, за да се види дали наследствено има случаи на проблеми с тромбофилия, кръвосъсирване и т.н.
И последно, особено сега, когато чета, че не се намират никъде фраксипарин и клексан, е важно да не се паникьосват хората с нискорисковите мутации. За мен фактът, че ти го е изписал през ден, ясно говори, че нямаш нужда от него. Дано ти помага моето мнение Simple Smile

# 114
Благодаря ви за вит. Д! От аптеката това ми дадоха, ще редувам с капки освен като свършат.....
Аз досега не съм пускала контрола на витамините, АГ каза, че няма смисъл и да си пия както досега всичко. Обаче нещо В12 ми е тревожен като витамин и информация ако се предозира.. И се чудя на своя глава да изследвам ли. Колко бързо се променят стойностите? Защото аз пия витамини от септември, явно затова АГ казва, че няма смисъл, понеже толко бързо едва ли ще ги кача толко много.

# 115
Благодаря ви за вит. Д! От аптеката това ми дадоха, ще редувам с капки освен като свършат.....
Аз досега не съм пускала контрола на витамините, АГ каза, че няма смисъл и да си пия както досега всичко. Обаче нещо В12 ми е тревожен като витамин и информация ако се предозира.. И се чудя на своя глава да изследвам ли. Колко бързо се променят стойностите? Защото аз пия витамини от септември, явно затова АГ казва, че няма смисъл, понеже толко бързо едва ли ще ги кача толко много.

Тук даже съм объркана какво да напиша. Като начало ще кажа, че почти няма лекар, който да оценява важността на витамините. Аз затова си ги следя и изписвам сама.
Друго важно е, че без следене няма как да се прави правилна дозировка. Покачването зависи от вида витамини, които сме избрали и конкретно как тялото ни ги приема, както и от дозата. Никой няма как да знае, ако примерно сме били в дефицит и приемаме по 4000 единици дневно - дали ще качим за 1 месец или
за 10. Именно затова са толкова важни контролите.
Аз лично правя контрола всеки месец когато съм на прием, а на мъжът ми на около 3 месеца. На детето на около година, но тя е с добри нива и не приема допълнително витамини.

То е все едно да боцкаме НМХ и да не правим контрола. Как тогава ще разберем ОК ли ни е дозата, не е ли, трябва ли ни, не ни ли трябва...

# 116
phoenix_fire имам същите мутации като твоите, че даже и другата MTHFR пак хетерозигот + хетерозигот Фактор 13.
След изчетеното под път и над път (и консултациите) за тромбофилии и мутации и особено за нашите (моите) ще ти кажа, че освен, че тази терапия през ден наистина е безсмислена (вече са ти го потвърдили момичетата), според мен и да беше всеки ден, такава схема от + тест е презастраховка и не се знае дали изобщо е необходима - по-скоро даже не е. Консултирах се с генетици на две места и с хематолог (доц. Динева, която работи заедно с проф. Паскалева в НКБ) + АГ. Доц. Динева беше категорична, че на етап преди/ранна бременност не е необходима терапия, нужна е тогава, когато АГ прецени - следейки бременността. Аспиринът е спорен, но знам, че се изписва и той по-често. Моето АГ каза, че може да ми изпише ниска доза ако се наложи и то по-скоро защото аз все обяснявах за мутациите, та нещо като плацебо ефект.
Естествено важно е дали имате ситуации в семейството, за да се види дали наследствено има случаи на проблеми с тромбофилия, кръвосъсирване и т.н.
И последно, особено сега, когато чета, че не се намират никъде фраксипарин и клексан, е важно да не се паникьосват хората с нискорисковите мутации. За мен фактът, че ти го е изписал през ден, ясно говори, че нямаш нужда от него. Дано ти помага моето мнение Simple Smile

Kari, безкрайно съм благодарна за подробното обяснение! Точно от това имах нужда. Със сигурност нещата ще се следят изкъсо, но не ми се иска да се вкарвам в приключение от самото начало (особено при създалата се ситуация в момента).

Пожелавам успешни и безпроблемни бременности на всички с най-прекрасните гушкави финали.

# 117
  • София
С Б12 няма проблем с предозирането, но с вит. Д трябва да се внимава.

Правят се контролни изследвания, когато се взимат високи дози витамини.

# 118
Това изобщо не е вярно. Много зависи от мутациите и от това как реагира тялото. Ако някой не е имал проблем или е млад и мутациите не са ми се проявили е едно. Някои мутации са свързани със сериозен риск именно от ранни аборти и ранното започване на терапията е жизненоважно. Лично Паскалева ми е предписвала терапия при опити и включване на нмх от + тест въпреки откровеното пренебрежение към мутациите ми, които тогава бяха 2 защото бях пуснала основния пакет, а се оказаха 6. Вече имам 3 загуби при това 2 от тях с терапия, но започвана по-различно. Вече наистина се изумявам на някои лекари. Проф. Лисичков изрично ми е подчертал, че колкото по-рано се започне терапията, толкова по-добре, защото понякога се образуват микро тромби в началото и опропастяват бременността на по-късен етап. При жени с анти-фосфолипиден синдром терапия се почва с нмх още при опити. А при инвитро и тромбофилия от трансфер.

Не е редно да се пише така. За твоя случай може да няма нужда от терапия или да ди попаднала на лекари, които напълно пренебрегват проблемите, свързани с тромбофилия. Други момичета може да се подведат и да не идат да се Консултират на време и да платят тежка цена, защото техния случай е различен. Презастраховката е това, което е дало на много момичета в тази тема шанс за дете, което иначе никога не биха могли да износят.
А това аг да изписва аспирин за плацебо ефект е вече върха на глупостта. Изумявам се какви лекари има. Аспирин и нмх имат различно действие. Аспиринът създава доста проблеми, но при други ситуации е задължителен - като например риск от прееклампсия

# 119
А, какво мислите за комбинацията от прогестерон, който изписват след трансфер и аспирин? Аз не съм питала моя доктор, но винаги съм смятала, че аспирина е като протекция. Особено при жени с мутации високите дози на прогестерон дори може да са опасни. Дали е така?

Общи условия

Активация на акаунт