Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 13

• 43 643
  • 792
  •   1
Отговори
# 540
Привет Дами, едно питане от мен. В 17 г.с. съм, бях на аспирин 100 мг до нова година, с проследяване на димер, фибриноген и аптт на 3 седмици, всичко беше в норма дори за небременни освен аптт на моменти (но лекари ми казаха че то се гледа "най-малко" и да не се притеснявам). Фибриногенът и димерът си се покачваха, както се очаква, но си стояха в граници.
От нова година съм на аспирин 150 мг и вчерашните ми резултати са интересни: фибриногенът е спаднал почти до долна граница за небременни - 1.97 при реф.ст-ти 1.8-3.5; аптт за първи път е толкова високо, пак на горна граница почти - 29.8 при граници 23-31.9; Т.е. фибриноген и аптт сочат, че кръвта е по-"разредена" обаче димерът, изненада: 0.73 при граница до 0.5 за небременни.
Не ме притеснява самата стойност на димера толкова, знам, че съм в границите на стойностите за бременни - но се чудя как така фибриноген и аптт сочат, че кръвта е разредена при положение, че досега си показваха постоянно "сгъстяване" както е при бременност, а димерът показва точно обратното. Възможно ли е по-високата доза аспирин да влияе само на тези 2 показателя а не на димера?
Ще се радвам на всякакви съвети Simple Smile

# 541
Здравейте,
Включвам се с питане. Anti fXa така спряганото  тук анти ха ли е?
Питам, понеже не съм в София и следващия ме АГ го поиска, като допълнение в проследяване на дозировка на клексан. Simple Smile

# 542
  • София
Същото е. Анти-фактор-десет-А.
Важно е да се изследва точно 4ч след поставяне на инжекцията, при ежедневна терапия, и да сте поставяли в този час поне седмица.

# 543
Същото е. Анти-фактор-десет-А.
Важно е да се изследва точно 4ч след поставяне на инжекцията, при ежедневна терапия, и да сте поставяли в този час поне седмица.

Благодаря! Simple Smile

# 544
Момичета,
Моля за съвет как да подходя!
Бременна съм в 21гс след инвитро, без проблеми до момента.
След направени изследвания се установи следното:
Хитерозигот MTHFR C677T
Хетерозигот MTHFR A1298C
Хетерозигот ACE I/D
Хомозигот b-Fibrinogen (c.-455G>A)
Хомозигот TAFI (c.+ 505A>G)

Ще обсъдя резултатите с доц. Русев, но май ми трябва и хематолог.

# 545
Момичета,
Моля за съвет как да подходя!
Бременна съм в 21гс след инвитро, без проблеми до момента.
След направени изследвания се установи следното:
Хитерозигот MTHFR C677T
Хетерозигот MTHFR A1298C
Хетерозигот ACE I/D
Хомозигот b-Fibrinogen (c.-455G>A)
Хомозигот TAFI (c.+ 505A>G)

Ще обсъдя резултатите с доц. Русев, но май ми трябва и хематолог.

Направо хематолог.
И изследвания за витамини от Б група - Б12 и фолиева киселина, както и Д. Имаше още един от Б група, но не съм сигурна за номерчето.

# 546
Bels, като за начало сменяй всички б витамини които приемаш с метилираната им форма, защото не обработваш синтетичнта.
Пуснала си някакъв странен микс от гени, но не и основният пакет, затова е хубаво да пуснеш и  R506Q Factor V Laiden, 20210G>A (protrombine), PAI. Тези се водят най-рисковите и повечето лекари назначават терапия ако имаш тях. Ако излезе мутация в ПАИ се пускат АСЕ и фактор 13. Ти имаш хетеро в АСЕ, но то само по себе си не е достатъчно за терапия.
ТАФИ също е високорисков, но не се приема от повечето лекари като такъв. Според мен най-добре да пуснеш трите които изброих и да отидеш на консултация при доц Русев. Ако отидеш с тези, той ще те насочи да ги пуснеш така или иначе.

# 547
Витамините ( В6, В9, В12, Вит Д и хомоцистеин) съм ги изследвала още при + тест и взимам необходимите форми.
Но чак сега по направление на доц. Русев пуснах разширен пакет за тромбофилията и излязоха последните 3 мутации.
Коригирам се и качвам самите изследвания:

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 20:20 от Bels

# 548
Аа, това е друго нещо. По принцип аз съм с ПАИ и хомо АСЕ, хетеро фактор 13 и въз основа на тях имам терапия с клексан от проф Паскалева, доц Русев и тн.
Това е достатъчно за терапия, но например проф Паскалева може и да не ги приеме като опасни.

# 549
Jessito, Паскалева има часове чак за март. Във вторник ще ходя до Русев да му ги покажа, но искам и хематолог да ги погледне и да ги обсъдим.
Реално 5 месеца съм била без терапия, но нямам идея дали моите мутации не са опасни в последните месеци.

# 550
  • София

Чакам мнение от АГ, но да се допитам и тук. Д-димер го проверих и е в стойности за втори триместър, ама се притеснявам. 22гс съм, а др седмица съм извън София и затова питам, че няма как да отида на лекар ако се наложи. Благодаря

# 551

Чакам мнение от АГ, но да се допитам и тук. Д-димер го проверих и е в стойности за втори триместър, ама се притеснявам. 22гс съм, а др седмица съм извън София и затова питам, че няма как да отида на лекар ако се наложи. Благодаря

Олеее, Вики, честитооо Heart Eyes къде съм дрямала и съм изпусналаааа новината 🥰🥰🥰🥰 лека бременност и до пухкав финал 😇

# 552
Момичета,
Др Тончев от Св.Иван Рилски подходящ ли е за преглед на бременни с тромбофилия?
От толкова четене вече не знам към кого да се насоча 🤦🏼♀😅

# 553
Момичета,

Да, абсолютно.
Аз през седмицата ходих при проф. Лисичков и останах възхитена от него, вниманието, препоръките и обясненията.

# 554
Момичета,

Да, абсолютно.
Аз през седмицата ходих при проф. Лисичков и останах възхитена от него, вниманието, препоръките и обясненията.
Не мога да се свържа с болницата за Лисичков от няколко дни. Иначе исках при него като първи вариант.

Общи условия

Активация на акаунт