Има ли право хазайна да дойде да спи в квартирата, когато реши?

• 6 083
  • 127
  •   2
Отговори
# 30
Бихте ли ме посъветвали, ако решим да се изнесем без почти веднага(до седмица или две) докато намерим друга квартира, можем да си искаме и депозита?

# 31
  • Варна
Трябва да го известите месец, преди да напуснете. Тогава е длъжен да ви върне депозита. Естествено,трябва да си заплатите и сметките.Имате ли подписан договор?

# 32
Да, имаме. И за месеца предизвестие знам. Но мисълта ми беше, че тъй като ми е натрясъл някой си в последната минута, без уговорка или поне ден предизвестие, може да го известия за търсенето на квартира и връщането на депозита, преди да е изтекъл месеца предизвестие?

# 33
Ти всичко можеш, ама той не се знае дали ще признае и има да се дърлите и разправяте... Трябвало е изобщо да не го пускате онзи, сега вече са оплетени нещата.

# 34
  • Варна
Трябва да спазиш срока.Иначе, ще го изтъкне като нарушение. Ще търси начин да не ви върне депозита. Не му плащайте следващия наем. Заявете му, че депозита ще го покрие. Друг вариант е с депозита да покрие разходите ви от ток, вода и т.н.

# 35
Накрая на септември месец с моят наехме апартамент в Пловдив. На 1 октомври се нанесохме. Използваме спалня, кухня, баня и тоалетна. Има още една стая, която е заключена. Хазайна каза, че тая стая си е използва като склад. За нас това не проблем. И така до началото на седмицата. Докато моят приятел е 2 смяна,ми звънни към 20:30 и ми казва, че хазайна е долу с негов роднина, който щял да остане да спи седмица - две. Това редно ли е и има ли право да го прави?

Свръхнаглост, хем вземат наем, хем настаняват трето лице и ви поставят пред свършен факт. Ще имате проблеми с тези хазяи. А кой ще плаща ток, вода за жилището, общи разходи за входа- ток, асансьор, чистачка, и т.н. на новия ви "съквартирант". За половин месец в жилището ставате трима човека, как ще погледне домоуправителят на това, редно е за периода да ви таксува за трима. Ама бил роднина, но дали и този родниина не плаща нещо на ръка за престоя си, не се знае.
Безумие, нарушават се клаузите в договора за отдаване на жилището под наем. Общите помещения - тоалетна, баня , коридор съквартиранта ви не трябва да ги полза, защото по договор са дадени на вас. А за почистването им и спазване на хигиената не говоря.
Но щом се е стигнало дотук, изисквате хазяите да ви опростят  част от наема за този период за създаденото неудобство и нарушаване на договора, както и част от битовите разходи.
И повече да не  повтарят!

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 07:19 от apple juice

# 36
Погледни какво точно пише в договора. В правата и задъженията на наемодателя. Споменава ли се настаняване на  трети лица? Очевадно е, че е нарушение, но ви трябва и нещо черно на бяло.
Добре сте решили да се изнесете, че не се знае още какви неприятни изненади може да ви поднесе с тая стая....

# 37
  • София
Влизането на чуждия човек е нарушение по договора.
Но не ви съветвам, изглежда че е некоректен. И може да си задържи депозита. А само със съд може да го върнете.

# 38
Ani, изпратете му sms. Напишите,че е нарушил договора. Има клауза, че няма право да се преотдава на трети лица. Вие имате право да напуснете с месец предизвестие. Обясни му, че ти дължи и депозит. Опре ли до пари и сменят оношението.😄
Преотдаването на трети лица - означава Наемателят (веднъж наел жилището) да го отдаде под наем на друг наемател. Това е клауза, защитаваща интересите на Наемодателят. И не е нейният случай.

В случая, когато хазаинът е нарушил договора, (при добър договор, не при всеки) би следвало да се прекрати веднага и без санкции за наемателят, да му се върне депозитът.

Цената на самостоятелно жилище и жилище, където споделяш обща част с други хора не би трябвало да е еднаква.

Аз на мястото на авторката, бих му звъннала и бих поискала незабавна корекция на цената, дори и за периода, в който още не сме решили какво да правим, ще се изнасяме ли, натрапника ли ще се изнася и т н. Да дойде да подпише Анекс към договора, че докато този човек е там, цената става еди- колко си.

Авторке, прочети си внимателно точката "Прекратяване на договора" - може и тук да напишеш какви са ти начините за прекратяване. Пише ли нещо за 'незабавно прекратяване'.

Иди при  хазаина и му кажи, че не си съгласна да живееш с неговия човек, дай му 3 дни от днешна дата да го изгони (писмено), в противен случай  ще бъдеш принудена да защитаваш правата си по друг начин.

# 39
  • Варна
Pepina, теорията за правата е една. Реалността е съвсем друга, уви. В някои договори има клауза, че посещението на хазяите или трети лица трябва да е само в определени дати. Естествено трябва да уведоми наемателя.

# 40
Бихте ли ме посъветвали, ако решим да се изнесем без почти веднага(до седмица или две) докато намерим друга квартира, можем да си искаме и депозита?
Не, нямате право. Но, както описваш вашия хазаин, не мисля, че имате някакъв шанс да си получите депозита, дори да сте изрядни. Освен, да го заплашите, че ще сигнализирате в общината, че той не е регистрирал договора и не плаща данъци.

# 41
Ясно. Благодаря ви много.

# 42
Ако е наеман чрез брокер има загуба и на комисиона. Да не говоря за цялата драма и загуба на време и енергия за двойно пренасяне на вещи, чистене и т.н. Аз бих предупредил хазяина, че се изнасям, бих изгонил роднината му и не бих плащал нищо, нито сметки, нито наем... ще си изкарам един месец и половина отгоре засметка на депозита и комисионата и ще се изнеса. Ако иска да ме съди, той е нарушил договора, а и нищо не може да докаже. Такъв тарикат вероятно не плаща и данък печалба и не е регистриран като наемодател и едва ли ше иска да съди.

Направете си и снимки, видео с роднината му за доказателство, че живее там.

# 43
  • Варна
Gogo,интересно ми е как ще го изгониш?

# 44
Pepina, теорията за правата е една. Реалността е съвсем друга, уви. В някои договори има клауза, че посещението на хазяите или трети лица трябва да е само в определени дати. Естествено трябва да уведоми наемателя.
това не може да мине за посещение за наглеждане на имота.
Това си е направо живеене.

Общи условия

Активация на акаунт