Има ли право хазайна да дойде да спи в квартирата, когато реши?

• 6 087
  • 127
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ако вторият "наемател" продължи да живее там, хазяинът ще има проблем да даде апартамента отново под наем. Нашите двама млади това не ги топли, но поне на него ще му е гадно.
Нямаме информация колко пъти стаята е заключвана, а "вторият наемател" отива някъде да чака в готовност, за седмицата след като новите наематели са се нанесли.
Simple Smile

Така че, не се знае кой наемател е "първи" и кой "втори". Да не се окаже, че аверът на дядото е много пъти "първи".

# 76
Абсолютен нещастник. Живейте докато си намерите нова кваритра, а после оставяйте сметки и неплатен наем да си оправя с депозита, понеже при такъв измекяр, не вярвам и стотинка да видите.
Смятам, че нормален човек, който схаваща идеята на даването под наем, няма да изиграе подобен номер, така че вадене на точки от закона няма да ви помогне да излезете на глава.

# 77
  • Варна
Bubolina76,самоуправство е. Но хазяина е пуснал чужд човек. Едва ли ще има скрупули за останалото.

# 78
Аз също съветвам, да не плащат нищо повече и да търсят обяснение какво всъщност се случва.
Този господин, кой ще му плаща тока и водата?

# 79
  • Sofia
Кой какво ще плаща е най-малкия проблем в случая. Да търсят ключар и да сменят ключалката без да дават ключ на никого . След това ако решат да напускат писмено предизвестие с обратна разписка до адреса посочен в договора (дори и да е на същия апартамент).

# 80
  • София
Наематели нямат право да сменят ключалка, без да дават ключ на хазяина. Все пак това е негов имот. При наводнение, пожар трябва да може да се влезе. Има бая здрави входни врати, които много трудно се разбиват.

# 81
Още при наемането наемателите са длъжни да си сменят ключалката и хазяина да няма ключ.Те ако дадат ключ на хазяина утре могат да кажат,че им е изчезнала голяма сума пари или нещо друго.Винаги когато отдаваме под наем си сваляме патрона и наемателите си слагат техен,при напускане си вземат патрона и ние си слагаме нашия.Ако искаш да си видиш имота се обаждаш и в тяхно присъствие влизаш и разглеждаш.Имота си е на хазяина,но се ползва от друг срещу заплащане.

# 82
  • Варна
Не е задължително bubolina. Моите не сменят ключалка. И де юре и де факто, собственика винаги има право да наглежда имота си.

# 83
Има право да си наглежда имота,но в присъствието на наемателите.

# 84
  • София
Още при наемането наемателите са длъжни да си сменят ключалката и хазяина да няма ключ.Те ако дадат ключ на хазяина утре могат да кажат,че им е изчезнала голяма сума пари или нещо друго.Винаги когато отдаваме под наем си сваляме патрона и наемателите си слагат техен,при напускане си вземат патрона и ние си слагаме нашия.Ако искаш да си видиш имота се обаждаш и в тяхно присъствие влизаш и разглеждаш.Имота си е на хазяина,но се ползва от друг срещу заплащане.
А ако го подпалиш или наводниш, ще платиш ли на хазяина?

Ключ има в управителя на имота навсякъде по света. Живял съм в други държави, навсякъде е така.

# 85
Никога не съм живяла под наем или давала жилище под наем, но ми се струва, че и двете страни имат тежки аргументи. За мен тогава най-добро е соломоновско решение - смяна на ключалката от наемателите като един ключ се дава на хазяина в запечатан плик ( с подписи и прочее). Така ако стане наистина нещо аварийно той ще има как да реагира. А ако наемателите решат, че нещо им е изчезнало, неразпечатаният плик ще е доказателство, че не е бил хазяинът.

# 86
  • Варна
Да и като наводнят апартамент и изчезнат, хазяина разбира, че го чака ремонт за хиляди. Имаше подобен случай със съседи.
Зависи от кректността и на двете страни.

# 87
Когато апартамента има застраховка, застрахователя плаща щетите на самия апартамент и на съседите,ако имат щети.То не може хем да искаш да вземаш пари от наем,хем да няма никакви рискове.В повечето случаи наемателите като имат намерение да напущат не плащат последните сметки и наем,но като си вземал наем няколко години ще преглътнеш едни 100-200 лева,които няма да се покрият от депозита.

# 88
Ние сега в Германия си наехме апартаментче заради ковид и си е с тази ключалка и ключ, с която си беше. Също и познати наемаха и не са сменяли ключалката.
Не знам за България каква е практиката, но си мисля, че е такава, да си се ползва наличната ключалка. Има такива наематели, дето не плащат и се измъкват по терлици, така че ми се струва редно собственикът да си има ключ.
Този специално хазяин едва ли е точно от най-почтените хора на света, но фактът, че има багаж в някаква стая, предполага, че със знанието на наемателите би трябвало да има достъп до стаята. Зависи как е описано това в договора - ако изобщо е описано.

# 89
Този конкретен наемодател да иде да се обяснява на арменския поп кой какви права има.

Общи условия

Активация на акаунт