Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 68

• 42 751
  • 791
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте дами, от 21,12 започвам химиотерапия  в Надежда. Първата ми среща беше с д-р Жбантов, понеже проф. Тимчева ще  бъде болничен до 01.21 г. Каза ми, че започвам с 3 пъти Циклофосфамид (Ендоксан) и Епирубицин. След това още 3 ХТ Доксорубицин. Обясни ми, че не е нужно да вземан никакви медикаменти, нито да бъда на специален режим на хранене и т.н  Ще остана една нощ за наблюдение, понеже ми е за първи път и като ме изписват ще ми дадат рецепта какво да си вземам в къщи. Чета в интернет какви ли не неща и съм доста объркана. Не разпознавам какъв цвят са тези ХТ. Може ли съвети от тези от Вас които са минали през тези ХТ и в тази болница. Какво да очаквам първият път, трябва ли нещо предварително да направя, което ще ме облекчи, чета и за някакви "портове"/трябва ли да се поставят, не трябва ли...за или против тях/ . И всичко, което искате да споделите от ваш опит и знания. Благодаря Ви!

# 541
Зори,
На мен ЯМР също много ми се проточи. Имах чувството, че са ме забравили в този тунел и са отишли в обедна почивка. Както и при теб, първо ме движиха в тунела напред-назад около 30 минути, а после ми вляха контраста и стоях още около 15 минути. Мъжът ми навън беше решил няколко судоку-та и вече си гризеше ноктите и се чудеше какво става.
Мен не са ме мерили на килограми преди ЯМР. Явно ми се довериха.

Меги 1126, не се притеснявай за ХТ.
Епирубицин/Циклофосфамид е т.нар червена терапия, защото единият от двата препарата е червен на цвят. За страничните ефекти можеш да прочетеш, но при различните хора са различни. Най-често позиви за повръщане, повдигане. Аз изкарах две такива вливки и изобщо не съм повръщала. Просто зависи от организма, само няколко пъти, на 3-4-5 ден след всяка вливка, винаги около обяд, ми прилошаваше, все едно току що съм слязла от люлките по панаирите. Имах позиви за повръщане 1-2 пъти през нощта. След първата вливка най-вероятно ще ти направят контролно кръвно изследване за нивата на левкоцитите. Ако са занижени ще ти сложат специална инжекция, която ще ти помогне да вкараш нещата в норма. Такава инжекция при мен не се  наложи, докато бях на червената терапия. За сметка  на това от бялата (там имах 4 вливки) много се скапвах и всеки път трябваше да съм с инжекция. Инжекциите са Зарзио, Зиекстензио, Лонкуекс. Зависи какво ще реши конкретния лекар.
След първата вливка сама ще прецениш, по какъв начин ти влияе препарата. Можеш да се посъветваш с онколозите в Надежда, съобразно симптоматиката, какви добавки или препарати да приемаш. От опит мога да кажа, че никога не отказват консултация и са много любезни.

Момичета,
Предстои ми да ми дадат протокол за хормоналната терапия, та в тази връзка се чудя, от нея пълнее ли се или се отслабва или няма съществена промяна? И какво е усещането - като преди цикъл, т.е. ПМС или като след цикъл или като критическа? Много ме тормози и мисълта с хормоните, но на преден план имам да мисля за Лъчетерапията, която почвам в първия работен ден на 2021.

Последна редакция: чт, 10 дек 2020, 16:29 от Lea_Lea

# 542
Зори спокойно на таза си е около час с контраст. Те реално само те снимат не те диагностицират на момента. Евентуално ако се размърдаш може да повторят и от там да дойде забавяне.

# 543
  • София
Като критическа е, ако не си я минала по време на химията още - топли вълни, нощно изпотяване, напълняване. Но минава бързо принципно - за няколко месеца, после нещата се успокояват. Ако спазваш хранителен режим и се движиш - няма да напълнееш /но наистина много стриктно трябва да се следиш и да се движиш, иначе става неусетно/.

# 544
Зори, да, дълго продължава. Защо ти сложиха контраст, обясниха ли?

# 545
  • София
Меги и аз правих химията в Надежда,бях на същите химии като вид и брой.Първата мина добре,но кръвното ми стана доста ниско.Втората много ме събори.Не съм повръщала от нито една химия,но ми беше много зле.За третата казах на лекарите,че втората ми е разказала играта и ми намалиха дозата,та беше по-добре.Следващите три са белите и аз лично се родих с тях.Не че нямат странични ефекти,но нямаше никакви гадене и това ми стигаше,не ме правеше парцал и си бях в състояние да излизам.Не знам дали са ти обяснили - трябва като отидеш,да си вземеш веднага номерче.После по ред на номерата ви викат за регистрация и взимане на кръв.След това отново взимаш номер и като станат кръвните,по ред на номерата има среща с онколог и това чак е химията.

За хормоналната - още със започването на Золадекса се появиха топли вълни ,но с Нолвадекса има много обилно изпотяване.Никога не се бях будила от то,че цялата съм вир вода,а с него беше всяка вечер така.Обаче не пълнеех.Смениха ми го с Аримидекс (направи ми гинекологичен проблем Нолвадекса) и изчезна потене,вълните са рядкост и почти неусетни,обаче дебелия здраво.Определено не ям много - овесени трици за закуска (правя ги само с вода),за обяд салата с извара или месо ,или яйца  .Проблем ми е вечер - мъжът ми като си резне кашкавали и мезета с винце и аз си боцкам, плодове ям ,лятото и сладолед. Иначе хляб не ям изобщо или рядко .,но пица ядем всяка събота,като аз ям 2 парченца(децата по 4 ).Готвя си отделно и без мазнина и подправки тип "кубчета " и други такива смески,рядко ям картофи,ориз изобщо.Чат пат прегрешавам с нещо сладко ,но не е ежедневие.
 Тя лекарката ,не че толкова се кара,даже беше много мила,но ми показа ,че не е ок.Каза, че освен за самочувствието,влияе и на естрогена и за това не е добре.Тимчева също ме беше предупредила да спортуват и да внимавам да не качвам.Може би наистина спирането на спорта повлия,но аз съм голям мързел и в нас ми е трудно да се организирам.Ако ходя в зала- нямам проблем,но в нас все се каня и нищо не правя.Платих си преди седмица за едни тренировки в домашни условия и още не съм ги започнала.
 Люба,висока съм ,но и килата вече са бая - бях 60 като свърших химията,хормоните започнах на 62,а днес кантара ме застреля - 75кг.При мен яко на шкембе се трупат.

Бела,нямам представа.На теб без него ли ти правят?Мен в Надежда ми слагат абокат и ми дават контраст,а в онкото в Дървеница ми правят ЯМР-а.Легнах и този взе да ме връзва,питах няма ли да сложат контраст и ми каза,че по-късно слагали.

# 546
Зори на ЯМР е така първо снимат без контраст и към края го слагат или от машина или с инжекция.

# 547
А от какво зависи дали ще предпишат Золадекс, Нолвадекс или нещо друго?

# 548
  • София
Ако рака е хормонозависим, то задължително  има хормонотерапия.Каква да бъде тя,зависи  от възрастта, дали жената вече е в менопауза,кои стадии е също.

# 549
Благодаря ти Зори,
А какво да очаквам в моя случай, аз съм на 42 години, не съм в менопауза нито пък имам индикации, че ще влизам в критическата.
Със сигурност ще имам хормонотерапия, обещаха ми да ми напишат протокол в края на годината. Simple Smile

# 550
Зори, не са ми слагали контраст. Но аз си го плащам ЯМР, а само контраста е 100лв. Обяснявали са ми, че ще слагат контракт, ако има нещо да огледат по-добре. По здравна каса обаче се полага контраст и го слагат всеки път.

# 551
  • София
Благодаря ти Зори,
А какво да очаквам в моя случай, аз съм на 42 години, не съм в менопауза нито пък имам индикации, че ще влизам в критическата.
Със сигурност ще имам хормонотерапия, обещаха ми да ми напишат протокол в края на годината. Simple Smile

Обикновено в този случай е Золадекс /инжекции всеки месец/ заедно с Нолвадекс /Тамоксифен е активната съставка/.

# 552
  • София
И аз  мисля,че това ще ти изпишат.Аз бях на 37 и първо това ми дадоха.

Последна редакция: чт, 10 дек 2020, 22:41 от zori_g_n

# 553
  • София
Хоп и аз в групата на дебелите! 😆 И аз съм 15 кг. отгоре след края на химията. Силно се надявам като спра Дексаметазона края на януари, да се нормализират нещата. Иначе нищо не помага, в момента успявам само да задържам, без да качвам.

Лейди, честит рожден ден! Да си мнооого здрава и да забравиш всички проблеми! ❤️❤️❤️

# 554
Лейди, честт рожден ден и от мен.

Момичета, а защо се е налагало  да приемате Дексаметазон толкова продължително?

Общи условия

Активация на акаунт