Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Великобритания - тема [84] Зимно Коледна Много Коронована Локдаунска

 • 24 821
 • 753
 •   1
Отговори
 • Манчестър
 • Мнения: 1 874Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: http://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): www.bulgarianfood.co.uk

Къде в Англия е добре за живот и какви са наемите там?

Най-лесна представа ще добиете, ако разгледате сайтове за обяви за жилища под наем - например, www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk Въведете желания град, задайте нещата, които ви интересуват (например, къща или апартамент, брой спални, да има двор или не и т.н.), и ще видите резултати с цени. Разгледайте вътре в обявите, за да видите какви примерни изисквания имат повечето агенции за недвижими имоти (изисквания за документи, такси за разглеждане на кандидатура, депозит и т.н.)


Други саитове: www.gumtree.com

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че живеете някъде поне временно)
1) NINo
2) банкова сметка
3) постоянна квартира, ако е нужна
4) личен лекар
5) училище за децата
6) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. От януари 2014 не искат доказателства, че в момента активно търсите работа или работите.
Не е необходимо да имате НИН, за да работите, въпреки че има работодатели, които искат работниците им да имат НИН. Сайтът на gov.uk за НИН.


Как да си направя банкова сметка?

Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.

Квартирата - location, location, location!

Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/


Как да се запиша при личен лекар?


Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт.

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.


Ofsted Reports - http://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - http://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

http://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): http://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
Starch - Нишесте
 

to be continued.
Стари Теми
Скрит текст:
до мамите в Англия
Бъдещи и настоящи мамчета във UK
Бъдещи и настоящи мамчета в UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенда на гости в Кралството-тема 6
Тема 6
Козунаци и яйца се правят на Англйска земя-тема 7
Англйска тема-8
Родители в UK - 9
Родители във]Великобритания, 10-та тема
ВеликоБритания, 11-та празнична
Великобритания - тема 13, нe-фаталнa
Великобритания - тема 14, пролетна
Великобритания - тема 15, почти юбилейна
Великобритания - тема 16-та, сладка и лятна
Великобритания - тема 17-та, мигновена, но лятна
Великобритания - дъждовна, но празнична, тема 18-та
Великобритания - тема 19-та, последна тийнейджърска (пак празнична)
Великобритания - тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!
Великобритания - Cнежна тема 21!
Великобритания - тема 22, пролетна
Великобритания - тема 23, Великденска
Великобритания - тема 24
Великобритания - тема 25
Великобритания - тема 26
Великобритания - тема 27
Великобритания - тема 28
Великобритания - тема 29
Великобритания - тема 30
Великобритания - тема 31 Лятна и Приятна
Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна
Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска
Великобритания - тема 34 Великденска
Великобритания - тема 35 Лятно-Морска
Великобритания - тема 36 И замириса на море
Великобритания - тема 37 Есенен листопад
Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка
Великобритания - тема 39 Зимна Коледна Приказка
Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна
Великобритания - тема 41 Зелено-Пролетна
Великобритания - тема 42 Лятна И замириса на море
Великобритания - тема 43 Лятно - Есенна
Великобритания - тема 44 Зимно - Коледна
Великобритания - тема 45 Коледно - Новогодишна
Великобритания - тема 46 Пролетно - Лятна
Великобритания - тема 47 И замириса на море
Великобритания - тема 48 Есенно Зимна
Великобритания - тема 49 Коледно-Новогодишна
Великобритания - тема 50 Пролетна
Великобритания - тема 51 Зелено Лятна
Великобритания - тема 53 Още е лято
Великобритания - тема 54 Есенно - Зимна
Великобритания - тема 55 Есенно - Коледна
Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска
Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена
Великобритания - тема 59 Лятно Морска
Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна
Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна
Великобритания - тема 62 Зимно Великденска
Великобритания - тема 63 Истинско Великденска
Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна
Великобритания - Тема 65 Много Лятна Най-Лятна Много Морска
Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна
Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна
Великобритания - Тема 68 Зимно Пролетно Зелена
Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна
Великобритания - Тема 70 Юбилейна
Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна
Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна
Великобритания - тема 73 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 74 Пролетна-Лятно Морска
Великобритания - тема 75 Лятно Морска Ваканционнa
Великобритания - тема 76 Есенно към Зимно Коледна
Великобритания - тема 77 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 78 Пролетно Лятна
Великобритания - тема 79 Есенно-Зимна Коледна
Великобритания - тема 80 Юбилейна; Предколедна; Коледна; СледКоледна
Великобритания - тема 81 Пролетно Коронована
Великобритания - тема 82 Лятна Малко Коронована
Великобритания - тема 83 Много Лятна Малко Коронована

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 23:00 от Ave

# 1
 • На острова
 • Мнения: 855
Благодаря за темата! Ее, нивгаж не съм била първа в тема 😆

Мислех по едно врeме, че до Коледа вече “Корона” няма да фигурира в заглавието, но.. Хайде да почваме да украсяваме за Коледа тогава.

И аз нещо се разкашлях днес. Казах ви, че снощи ми беше студено и ми духаше на врата.. ще пия чай сега. До миналата седмица ми текоха сополи и подсмърчах.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 00:15 от ~Миа~

# 2
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 2 353
Мерси за темата, Аве Wink

Миа, не се излагай с този чай - за такива болежки се пие греяно вино Grin

# 3
 • На острова
 • Мнения: 855
Миа, не се излагай с този чай - за такива болежки се пие греяно вино Grin

Хаха, а рецепта изпитана? Изпих чая, имам и червено вино, да сменя освен. 

А какво става с пътуванията, трябва да проверя. Не, че сме тръгнали нанякъде. Майка ми голям късмет, успя да дойде и да си тръгне тамън навреме преди четвъртък. Сега като знам, че не мога да ида и изключително много ми се ходи в България.

# 4
 • ENGLAND
 • Мнения: 3 555
Благодаря за темата, Аве.
Днес бяхме с дъщерята на шопинг в съседното село, ами направо ужас, опашки навсякъде, трафик, такова чудо не съм виждала.
Очаквахме днес да почнем работа в креша на Икеа, а те ни сервираха редунданс. Дано не затворят училищата, че съвсем ще издъхна. Миналия локдаун времето беше хубаво, постопли се накрая, що работа свършихме в градината, а сега това депресиращо време, не ми се мисли как ще издържим.

# 5
 • Мнения: 3 009
И аз мисля да почваме с украсата за Коледа. Ей така, за настроение и позитивни емоции. И червено вино разбира се ....

# 6
 • София
 • Мнения: 1 131
Станах рано тази сутрин и отидох до кварталният Coop за яйца, исках да направя баница за закуска, а бяха свършили. Влизам и вътре народ! Бяха останали малко яйца - взех, пак няма брашно, съвсем малко останали кухненска хартия и тоалетна хартия.
Към 11 докато карах, минах покрай Morrison’s u Lidl и народ! Не съм и опитвала да вляза. Не разбирам защо е това, хем обясниха, че няма нужда да се презареждат...

# 7
 • Варна
 • Мнения: 298
Ние на Лидъл ходихме сутринта. Влязохме нормално, но като си тръгвахме беше започнала да се образува опашка за влизане в магазина. Иначе имаше почти всичко заредено.

# 8
 • Bristol
 • Мнения: 8 333
И аз в новата тема. Благодаря, Ave!

В петъка напазарувах и Gousto ми пристигна, та за сега сме ок. Да видим към края на следващата седмица как ще е...
Аз се писах да работя на 25ти и 26ти декември още по време на първия локдаун. Уж дневна смяна, те какво правили стрували, нощна смяна съм. Мислех даже да се откажа, но сега с този нов локдаун, добре ще ми дойде за разнообразие, че в къщи ще си омръзнем съвсем 🤪 Ние по принцип не работим между Коледа и Нова година, затварят всичките ни офиси официално. Само по обекти навън се използва моментът да се работи.
Аз гледах за ски февруари, само Швеция беше останала без карантина в двете посоки, но кой знае до февруари какво ще стане. Не съм купувала билети нито резервирала нещо, малко депресиращо така, като нямам планирана почивка, да чакам 😔

# 9
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 2 353
Миа, мен само ми го правят, хич не съм наясно как точно обаче Grin Да живее мъжа ми, и неотменната му подкрепа в снабдяването ми със всичко що включва захар, кафе и вино Satisfied

За карантината имам само две въпросителни - ще може ли малкото да стигне до зъболекар все пак, и ще можем ли да пътуваме спокойно за дневни излизания.
Зъболекаря вече става наложителен, и тъкмо наближаваше час за нас, сега ще го отложат. Ама ще ги преследвам, какво да се прави.
А излизанията с колата за ден до някакви дестинации, като океана, или забутан парк, и подобни, много ни спасяват цялото семейство. Та ако това можем да го правим, ще откретаме някак до Коледа...

# 10
 • UK
 • Мнения: 1 482
Добро утро! ☕☕☕
 Благодаря за новата тема🌷

Аз снощи погледнах слотовете за Сейнсбъри, че от там пазарувам онлайн, ми то всичко fully booked чак до петък. Пак явно полудяха хората. Но и март месец всичко трая около седмица две, после магазините влезнаха в ритъм и те.
 Но, за толкова години тук съм забелязала че денят след Хелоуйн шоппинга придобива друг смисъл,  започва се едно лудо Коледно пазаруване от сутрин до вечер. Аз днес трябва да пазарувам, дано да няма опашки.
 Мен ме притеснява и идващи Брекзита, казаха със сигурност че ще има няколко седмичен недостиг на стоки, заради вноса от ЕС. Те всъщност до къде стигнаха със преговорите,нищо не съм чела напоследък?
 
Ина, на пресконференцията БД каза, че NHS ще си работи без да се канселират часове и тн. То това им е целта, не както март месец замрази ха всичко и после Юни, Юли стана лудница по болниците от отложените часове. Имам съседка дермо сестра, Юни се бяха съсипали от работа, толкова много отложени операции имаха.
Малката ми дъщеря в петък има час за скан и се надявам да не го отложат. А аз трябва да запазвам час за зъболекар, днес ще звънна да видя дали ще мога.
 
За карантината мисля, че са разрешени пътуванията само до работа, където не е възможно да се работи от вкъщи, хранителен магазин/аптека и болница/джпи. За кратки разходки в парка или спорт не мисля, че има проблем🙅🙅🙅.

La Catrala, пиши как си, дано си по добре, не коронована🌷

П. П при нас още от няколко седмици има къщи с коледни закачки по прозорците.

# 11
 • London
 • Мнения: 3 989
Добре съм, мерси. Нагъвам поничка и кафе да не заслабна хах. Четох до късно и сега ще имам нужда от двойна доза кафе за да се събудя.

# 12
 • Мнения: 6 899
В събота късно вечерта букнах слот за следващия понеделник, т.е. 9/11. Имаше и по-ранни, но същия ден имах доставка и нямах нужда от по-ранен слот. Гледам сега ботуши за детето, които да стават и за училище или поне за разходки в по-влажно време.
В началото на първия локдаун съвсем наивно мислех, че ще е до Великден, най-много до края на април, а сега този не вярвам да е само 4 седмици.
Какво става с кръвните тестове? Възобновиха ли ги?

# 13
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 9 596
Благодаря за новата тема Simple Smile

Аз почвам да се настройват за празници, следват РД у дома, после Коледа, не искам да се стредирам, така или иначе нищо те мога да променя.
Детето днес с огромно нетърпение тръгна на училище, беше много щастлива Simple Smile

# 14
 • Leeds, UK
 • Мнения: 1 723
Ave , мерси за темата!💐
Не съм писала отдавна, че с това местене, работа и учене едва се оправих, но ще пиша по-подробно скоро. Сега имам един бърз въпрос, че ме изненадаха приятно, ако можете да ми дадете инфо. Майка иска да ми предведе по сметката голяма сума пари. Имаме документ на български, че са дарение. Банките тук искат ли документ на английски за произход на парите или това, че идват от друга банка, която е проверила вече произхода им е достатъчно? Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт