Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 май 2020, 12:59 ч.

Великобритания - тема 82 Лятна Малко Коронована

 • 21 427
 • 622
 •   3
Отговори
 • Манчестър
 • Мнения: 1 732


Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: http://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): www.bulgarianfood.co.uk

Къде в Англия е добре за живот и какви са наемите там?

Най-лесна представа ще добиете, ако разгледате сайтове за обяви за жилища под наем - например, www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk Въведете желания град, задайте нещата, които ви интересуват (например, къща или апартамент, брой спални, да има двор или не и т.н.), и ще видите резултати с цени. Разгледайте вътре в обявите, за да видите какви примерни изисквания имат повечето агенции за недвижими имоти (изисквания за документи, такси за разглеждане на кандидатура, депозит и т.н.)


Други саитове: www.gumtree.com

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че живеете някъде поне временно)
1) NINo
2) банкова сметка
3) постоянна квартира, ако е нужна
4) личен лекар
5) училище за децата
6) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. От януари 2014 не искат доказателства, че в момента активно търсите работа или работите.
Не е необходимо да имате НИН, за да работите, въпреки че има работодатели, които искат работниците им да имат НИН. Сайтът на gov.uk за НИН.


Как да си направя банкова сметка?

Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.

Квартирата - location, location, location!

Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/


Как да се запиша при личен лекар?


Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт.

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.


Ofsted Reports - http://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - http://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

http://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): http://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
 

to be continiued.
Стари Теми
Скрит текст:
до мамите в Англия
Бъдещи и настоящи мамчета във UK
Бъдещи и настоящи мамчета в UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенда на гости в Кралството-тема 6
Тема 6
Козунаци и яйца се правят на Англйска земя-тема 7
Англйска тема-8
Родители в UK - 9
Родители във]Великобритания, 10-та тема
ВеликоБритания, 11-та празнична
Великобритания - тема 13, нe-фаталнa
Великобритания - тема 14, пролетна
Великобритания - тема 15, почти юбилейна
Великобритания - тема 16-та, сладка и лятна
Великобритания - тема 17-та, мигновена, но лятна
Великобритания - дъждовна, но празнична, тема 18-та
Великобритания - тема 19-та, последна тийнейджърска (пак празнична)
Великобритания - тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!
Великобритания - Cнежна тема 21!
Великобритания - тема 22, пролетна
Великобритания - тема 23, Великденска
Великобритания - тема 24
Великобритания - тема 25
Великобритания - тема 26
Великобритания - тема 27
Великобритания - тема 28
Великобритания - тема 29
Великобритания - тема 30
Великобритания - тема 31 Лятна и Приятна
Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна
Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска
Великобритания - тема 34 Великденска
Великобритания - тема 35 Лятно-Морска
Великобритания - тема 36 И замириса на море
Великобритания - тема 37 Есенен листопад
Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка
Великобритания - тема 39 Зимна Коледна Приказка
Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна
Великобритания - тема 41 Зелено-Пролетна
Великобритания - тема 42 Лятна И замириса на море
Великобритания - тема 43 Лятно - Есенна
Великобритания - тема 44 Зимно - Коледна
Великобритания - тема 45 Коледно - Новогодишна
Великобритания - тема 46 Пролетно - Лятна
Великобритания - тема 47 И замириса на море
Великобритания - тема 48 Есенно Зимна
Великобритания - тема 49 Коледно-Новогодишна
Великобритания - тема 50 Пролетна
Великобритания - тема 51 Зелено Лятна
Великобритания - тема 53 Още е лято
Великобритания - тема 54 Есенно - Зимна
Великобритания - тема 55 Есенно - Коледна
Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска
Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена
Великобритания - тема 59 Лятно Морска
Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна
Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна
Великобритания - тема 62 Зимно Великденска
Великобритания - тема 63 Истинско Великденска
Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна
Великобритания - Тема 65 Много Лятна Най-Лятна Много Морска
Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна
Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна
Великобритания - Тема 68 Зимно Пролетно Зелена
Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна
Великобритания - Тема 70 Юбилейна
Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна
Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна
Великобритания - тема 73 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 74 Пролетна-Лятно Морска
Великобритания - тема 75 Лятно Морска Ваканционнa
Великобритания - тема 76 Есенно към Зимно Коледна
Великобритания - тема 77 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 78 Пролетно Лятна
Великобритания - тема 79 Есенно-Зимна Коледна
Великобритания - тема 80 Юбилейна; Предколедна; Коледна; СледКоледна
Великобритания - тема 81 Пролетно КоронованаПоследна редакция: ср, 13 май 2020, 16:11 от Ave

# 1
 • Мнения: 1 414
Благодаря 💐

# 2
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 9 350
Благодаря Аве 💐 дано все по-малка да е короната Wink

# 3
 • Варна
 • Мнения: 285
Благодаря Ave Wink

Моят малкият e Year 6. Пише на сайта на училището, че ще се свързват с родителите да разберели броя на децата. Не ги схванах много. Те броя го знаят, може би евентуално да разберат дали ще си пуснем децата или не Rolling Eyes

# 4
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 9 350
По скоро второто, колко родители ще пуснат децата. Ние имахме подобно запитване от градината, дали ще ги пуснем както са ходели до сега, ще ги пуснем но ще променим часовете или ще ги задържим в къщи. Още няма яснота дали ще отворят обаче.

# 5
 • Мнения: 9 946
Благодаря за темата.

# 6
 • ENGLAND
 • Мнения: 3 399
Благодаря за темата.
Аз не виждам как мога се върна на работа преди септември, пък и след това, cover teacher съм в secondary. Най-много като разделят децата в класовете да ме викнат да преподавам, но хич не ми се иска. А и къде ще намерят толкова стаи, то и сега училищата са претъпкани. То ще е някакъв абсурд, няма класни стаи, няма учители, как ще се спазва дистанция като пуснат хиляда ученици в едно училище.

# 7
 • Оптимист по принуда
 • Мнения: 11 348
Ave, HeartFlowers Cherry Blossom
Мога ли да си позволя един съвет за началния пост? Старите теми може да са в скрит текст. Blush

# 8
 • UK
 • Мнения: 1 228
Благодаря за темата!

Пътувания не плануваме ние, няма смисъл да рискуваме карантина, заболяване. Имаме платена почивка края на Май и средата на Август. За майската чакаме рефънд, лятната ще видим какво ще се случи, но на мен лично не ми се пътува със самолет.
Познати от сега плануват пътуване до Бг с кола, търсят даже да наемат Вили по морето.
Ако отворят училищата и градините, аз ги пускам моите, но се съмнявам в това. Ако не съкратят лятната ваканция не виждам никакъв смисъл да отварят за няколко седмици. Говорих със съседка Учителка и тя мисли че няма да отворят.
Размишлявах над въпроса "защо първо най-малките?" та измислих, че те се контролират най-лесно. Държат ги на малки групички, водят ги често да си мият ръцете и тн. И повечето праимърита са локал, не се налага пътуване с автобус, влак и тн. Докато гимназиите и студентите пътуват повече, събират се на групички след училище, паркове, градинки. Това са мои лични разсъждения.
Нас разхлабването на локдауна не ни влияе. ММ си работи от вкъщи, цялата им компания работи, не правят планове скоро да се връщат в офиса. Аз няма да се върна на работа, лошото е че тъкмо бяха почнали да ми звънят за интервюта, сега с тази криза не виждам кога ще почна да си търся пак работа.
За класовете в училище исках да напиша, че дъщеря ми, У4, каза че още преди да ги разпуснат са разделяли класа на две части. Едни те на килима другите на чиновете, едните на вън, другите на обяд и тн.

# 9
 • Bristol
 • Мнения: 8 162
Дано наистина да е по-малко коронована!

Сондират в момента училищата, колко деца ще имат и дали да отварят въобще.
Започват с малко на брой класове и деца, за да видят какво е възможно и какво не на практика. Ситуацията е нова за всички и ще сме на принципа проба грешка, но трябва по някакъв начин да се нагодим. Затова й непрекъснато повтарят, че ако се забележи нарастване на заболелите и смъртността, пак ще се върнем в изходна позиция. Дано не се налага.
Смисълът на отворена гимназия за няколко седмици пак може би е да пробват как ще стане, а не тепърва септември на практика да разиграват различни варианти, вместо да се концентрират над обучението в училище или дистанционно, каквото се получи...

# 10
 • Мнения: 6 428
Благодаря за новата тема!

От нашето училище нямам още нищо по-конкретно, но вероятно приоритетно контактват родителите на деца от ресепшън, у1 и у6.

# 11
 • UK
 • Мнения: 1 228
Само да кажа че са стартирали програмата за помощ при само наети лица.
И току що прочетох, че чайлдмайндъри ще почват да работят, ако се грижат за деца от едно семейство, може да е полезно на някой.

# 12
 • След завоя в дясно
 • Мнения: 1 037
Благодаря за новата тема!

# 13
 • Мнения: 2 229
Благодаря за темата. Не живеем в Англия,  но вече платихме място за бординг скуул за дъщеря ни от септември за Year 9. Тъй като границите бяха затворени,  така и нямаме представа къде се намира какво е що е и т.н, аз дори не съм стъпвала в Англия (скоро ще се поправя 🤓). Та приехме офертата на сляпо, дано всичко е наред.
В темата се записвам за да Ви следя как са нещата,  надявам се мерките лятото да се охлабят и да може от Септември дъщеря ми физически да е в Англия и училищата да работят нормално, а не дистанционно. Тъй като законово тя трябва да е физически там в Англия до края на годината и училището да я регистрира преди Брекзит,  ако не е там, то тогава ще трябва да плаща пълна такса от следващия семестър. Не знам дали се изразих правилно, та си имаме притеснения дали училищата ще са отворени физически да работят нормално 😣
Ще имам сигурно и 100 въпроса 😁 Приятен ден!

# 14
 • Мнения: 831
Казват, че малките имат повече нужда от рутината и привичките в училище. А и явно е трудно с по-малките да се учи вкъщи и да има някакъв ефект.

Общи условия

Активация на акаунт