Секцио или естествено раждане

• 42 818
  • 546
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Рязбирам, че хормоните говорят вместо тебе, ама защо ни се караш не разбирам... след като ти си попитала нещо, а не е дошъл у вас някой да ти говори?
Всяка раждала жена ще ти каже да слушаш лекаря си и да се успокоиш... няма как да очакваш всички да завием в хор с теб.

# 271
Престанете! Имаме си глава на раменете и причините на един може да са нищо за друг! Всеки има различен праг на болка, различни мисли и страхове! Така както някои се страхуват от секциото, така и други се страхуват от нормалното! Аз съм решила да раждам секцио по мое желание и не, не защото е някаква мода!  Имам огромен страх от нормалното и отделно заради моето заболяване има някакъв риск за развитие на сърдечна недостатъчност и ми омръзна хора, които по никъв начин не ги бърка моето раждане, да ми дават акъл как било по-добре. Да има си лекари, но аз доверие на тях също нямам, каквото си наумя това ще е, достатъчно съм се информирала и изобщо не искам да чувам за нормално раждане.
Абсолютно. Аз, например изобщо не те убеждавам да раждаш нормално. Решението си е твое. Успех на секциото. Дано всичко мине добре.
Аз съм раждала само нормално 2 пъти, без упойки, без нищо. Не знам как е секциото, виждах само жената в моята стая как се мъчеше и не можеше да стане от леглото, за да си вземе детето. Горката. Кърмата също не й слизаше. Не можеше да се изкашля от болка. Коремът не й се прибираше, щото си е рязано. Абе, кофти беше. Аз не знам за какво ни държат заедно. Много е подтискащо за секцио родилите да ни гледат как припкаме с бебетата нагоре-надолу. Ние пък да ги гледаме как страдат и не можем да помогнем. Ходят бавно превити, държат се за корема, болката им изкривила лицата. Трябва да сме в различни отделения.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 18:01 от buttercake

# 272
  • София
Раждала съм 2 пъти нормално и 2 пъти секцио. Едно с друго и 4те раждания не си приличат. Ако раждам 5ти път, ще е секцио.
Мнението ми вероятно стана ясно.

# 273
Тъй като аз отворих темата се извинявам, че се превърна в спор секцио или естествено. Не беше това целта. Точно за да не се случи това написах, че съм запозната с + и - и на двата вида раждане и за себе си съм избрала секциото. Не мисля, че има нещо общо с по нататъшното ми отглеждане на детето както една от вас ме обвини, че щом ме е страх от раждането не и се мисли за след това. Не мисля и, че жените със секцио по медицински причини или не са по-малко жени и майки от останалите родили естесвено-трудно или не.  И да търсех мнение и подкрепа в БГМАМА, но ще ми е май за последен път. Почувствах се зле, тъй като от самото начало на бременността ми попитах моя лекар дали има проблем да родя секцио и тя 9 месеца ме уверяваше, че няма. И в последните ми седмици чувам “ Ами каквото и да решиш дръж ме в течение” , “Ами ти е София ли реши да раждаш “ и т.н.  Все неща с които показва, че не и се занимава с мен и с моето мнение. Абсолютно за всяка услуга от бременността ми съм си заплатила-изследвания, витамини, прегледи, морфологии, тонове. Нищо безплатно нямах и на нея и беше добре и се държеше любезно. И сега когато идва време за раждане, което също искам да си платя, тя ме праща в София…  Благодаря на всички за мненията. Нека да спрем до тук 🍀

# 274
Е, кво! Вместо да успокоим жената, учкато изчете всички случки за заклещени бебета и шев и кройка, още по-зле ще ѝ стане!

Браво! Точно така се прави с неродилите, та да може още по-рядко да вземат адекватни за бебетата си решения!
В България няма секцио пожелание. Само по медицински причини е. Обаче, с малко "пари" минава номера. Така че, щеше да е добре, ако лекарите решаваха, както впрочем е правилното, но уви, и на тях им е все тая. Така че, която иска секцио - моля, да си намери лекар. Има такива колкото щеш.
Лошото е, че не им е все тая, а много убедително болшинството лекари обработват младите бъдещи майки за секцио, убеждавайки ги , че имат сериозни предпоставки.Това е с цел повече средства за избрания лекар и планировка на времето, а у жените настава истинско объркване, водещо до страх.
А градските легенди подхранват този страх.
Първото си дете родих в чужбина и не съм имала секунда страх, неувереност или колебание към лекаря си, думите му и самото раждане.Хората се постараха да ме накарат да се чувствам комфортно през целия процес на бременност и раждане.
Знаеше се, че
нося голямо бебе, с два пъти увита пъпна връв.Казаха, че ще направят секцио по спешност ако се наложи в хода на раждането.
Е, бебето се роди бързо и без усложнения,4200кг.,55см. Тест Апгар показа 7 от 11, което е супер статус за новородено.
После в БГ. пак родих нормално, но заявих на лекаря си, още от самото начало че
ще раждам така, да си знае, че няма как да ме обработва.
Родих бебе 4кг.53см., предизвикано раждане за около 3 часа от системата до израждането.Без почти никакви болки.
Евала мацка, куражлия си, браво !
И аз много се страхувах да не ме резнат. Първият път синът ми си беше вдигнал ръката " Здравей живот", и аз напъвам, той подпира, пак напъвам, абе, не става, не излиза. И една стажантка като ми скочи на корема и бебчо се изтреля като ракета. Ох, такива облекчение и благодарност изпитах. Вторият път с щерката, перфектен екип по женски, пълен синхрон, 2 напъвания и излезе. При все, че тя беше по-тежка: 3.700 кг, 51 см, а синът 3.400 кг, 51 см
Еми с нея нито един шев. С него, доста, но лигавицата се самовъзстанови след година някъде, но не ми е било проблем.
Ако раждам 3-ти път, дано всичко мине пак нормално. Аз на моят гинеколог му бях казала, че съм готова на всичко, само да не ме реже.

# 275
Мен не ме беше страх от нормалното раждане. Няма да разказвам как мина в подробности, но почти се отказах от второ дете.
Ако някога се навия за второ, ще е секцио.

# 276
Мен не ме беше страх от нормалното раждане. Няма да разказвам как мина в подробности, но почти се отказах от второ дете.
Ето такива думи плашат нъдвщите майки.
Не знам каква ни е такава културата, но аз от дете слушам страхотии за раждането.Много съм щастлива, че то се случи извън Бг., където хората го приемат за нещо нормално и положително ,и никой не ми разказваше случки да ми изправя косите.

# 277
  • София
Ето такива думи плашат нъдвщите майки.
Не знам каква ни е такава културата, но аз от дете слушам страхотии за раждането.Много съм щастлива, че то се случи извън Бг., където хората го приемат за нещо нормално и положително ,и никой не ми разказваше случки да ми изправя косите.

Абсолютно съм съгласна.
На 20-25 бях ужасена от факта, че нещо трябва да излезе от там. Обаче животът ме срещна с хора, които се занимават професионално с консултиране на жени, лекари, акушерки и много дълго време около мен се говореше за това колко е нормално. Погледах малко училища за родители, в които се рязказва за анатомията и по какъв начин тялото ни реално цял живот се подготвя за точно тези месеци и точно този момент. Та си мисля, че ние сме доста неинформирани в България, а здравната система с нищо не подпомага това... не може да ни е страх от неща като дишането, храненето - все нормални неща, за които сме създадени

# 278
Аз също съм приемала нормалното раждане за нормално и все още го приемам за такова, споделям собствения си опит, както са направили и други.

Във всяка чужбина има форуми за майки, в които се разказват подобни истории. Това, че вие не сте ги чела, не значи, че ги няма.

Не може да се говори само колко лесно и приятно е нормалното раждане, как няма рискове, колко по-добре е за майката и детето.
Ами не, не винаги е така. И не винаги възстановяването е много по-лесно от секциото.

# 279
  • София
Подготвих се като гледах много клипчета за нормалното раждане и ми казаха че това може да продължи 1ч може и 2 дни примерно
Веднага след като родих си казах,, никога няма да раждам вече" е да, ама не!
Сега као трябва да избирам как да родя, второто, което е на път пак ще избера нормалното раждане защото възстановяването после е скорострелно!
Без да плаша не знаещите НОРМАЛНОТО МНОГО ЗВЕРСКИ БОЛИ!!

# 280
  • Sofia
Мен пък в три от петте ми раждания не ме боля, контракциихе бяха като подготвителните вкъщи. И в болницата не съм видяла жени да пищят, а доста време съм прекарала там. С добър лекар, упойки.. раждането може да бъде приятно преживяване

# 281
Разбира се, че може. И за мен няма нищо по-хубаво от нормалното раждане, ако протече без проблеми.
Не разбирам защо само се отхвърля опита на останалите, защо всеки иска да наложи своите мисли и преживявания като единствени и най-правилни. Колкото раждания - толкова различни истории.
Нека се споделят мнения и опит, но разберете, че не винаги нормалното раждане протича толкова лесно и безпроблемно, както на много от вас се е случило. Защото при много други не е било така. Не може на база само собствен опит да се твърди толкова категорично каквото и да е било.

# 282
  • пак там
Скрит текст:
Тъй като аз отворих темата се извинявам, че се превърна в спор секцио или естествено. Не беше това целта. Точно за да не се случи това написах, че съм запозната с + и - и на двата вида раждане и за себе си съм избрала секциото. Не мисля, че има нещо общо с по нататъшното ми отглеждане на детето както една от вас ме обвини, че щом ме е страх от раждането не и се мисли за след това. Не мисля и, че жените със секцио по медицински причини или не са по-малко жени и майки от останалите родили естесвено-трудно или не.  И да търсех мнение и подкрепа в БГМАМА, но ще ми е май за последен път. Почувствах се зле, тъй като от самото начало на бременността ми попитах моя лекар дали има проблем да родя секцио и тя 9 месеца ме уверяваше, че няма. И в последните ми седмици чувам “ Ами каквото и да решиш дръж ме в течение” , “Ами ти е София ли реши да раждаш “ и т.н.  Все неща с които показва, че не и се занимава с мен и с моето мнение. Абсолютно за всяка услуга от бременността ми съм си заплатила-изследвания, витамини, прегледи, морфологии, тонове. Нищо безплатно нямах и на нея и беше добре и се държеше любезно. И сега когато идва време за раждане, което също искам да си платя, тя ме праща в София…  Благодаря на всички за мненията. Нека да спрем до тук 🍀

Мария, не се спичай! Тук всяка си говори каквото й падне.

Намери си лекар, на когото вярваш, и му се довери. Ако не можеш (и това се случва), просто се довери на интуицията си. Успех ти желая!

# 283
  • София
Нито е лесно, нито е приятно раждането. Не видях някой да ги твърди. Единственото, което се теърди, че е естествен физиологичен процес, на който медицината помага, когато има нужда.

# 284
Имам две естествени раждания извън Бг.
Моите раждания бяха дълги и болезнени - 44 и 38 часа. 

Вчера говорих с приятелка с две деца, първото е родила за 40 минути, второто за 10мин, за малко да роди в колата.

Преди първото раждане, ходех на курс за подготовка за раждането. От 20 жени, една роди със спешно секцио, 0 с планово, останалите нормално. Включително една със седалищно, роди по естествен път.

Не умирам от кеф по раждането. Финалът естествено е уникален, но процесът за мен беше тежък. И казват, че се забравя. Бе помня си. 😅Въпреки това, нямам добро мнение за секцио без медицински показания. Не се става майка лесно и това е естественото начало на нещата. Минаването през родовия канал и целия процес имат своя смисъл в здравословен аспект и са част от големия пъзел на съвършенството на природата.

Секциото е по-лесно за майката психологически. Няма го стресът от очакването на неизвестното в неясен момент, няма напъване, родилни болки, няма лично участие - отговорността се слага в чужди ръце и се чака готовия пакет. За мен, няма как коремна операция и спонтанно за бебето изваждане от корема на майка му, да имат предимства пред естествения процес (при липса на показания за секцио).

Общи условия

Активация на акаунт