Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 47 957
  • 769
  •   1
Отговори
# 540
  • тук и там
На мен ми дойде вчера. Доживях да се радвам че ми  дошла менструацията.
Като правих изследвания през август ,моят естроген беше  62,48 pmol/L . Това на 3-ти ден от цикъла,тоест-фоликулна фаза.
За този период референтните са 45,4- 854.  От изследванията - излиза че е нисък. По-миналата година пак правих изследване-и пак беше нисък.Не съм имала горещи вълни все още, цикълът ми прескача от време на време-до сега поне е прескачал месец,и после си идва на датата приблизително .
Иначе си имам останалите изброени неща-напълняване, омазняване най-вече,не просто напълняване и то в коремната област(долна част на корема),слаба концентрация и влошена памет,умора и т.н . Преди 'хапчетата за отслабване" -и проблеми с нервите,избухливост,лесна плачливост,прекалена емоционалност, най-вече и предимно 10 дни преди менструация. Проблемен ми в бил винаги този период-след настъпване на  овулация -до менструация .

# 541
Естрогена на 3 ден от цикъла, във фолик. фаза трябва да е близо до долна граница, почти на нея, ако трябва да сме точни. Моят беше даже мъничко под долна. Лекаря каза - нормално е... Питах и Денис в другата тема за резултати от изследвания-тя също потвърди това.

# 542
  • Козлодуй
Kaisia, важното че всичко е наред - супер си Simple Smile И аз се боря със същите проблеми и се радвам че има кой да сподели тук Simple Smile

Последна редакция: нд, 31 яну 2021, 11:22 от pvacheva

# 543
Аз не искам да споря нито искам да бъда контра на тезата за прогестерона, просто търся обяснение защо във всички добавки за менопауза има естроген, и защо естроген винаги се споменава редом с менопаузата. Затова сме тук за да обсъждаме, не спорим. Факт- една моя приятелка на 48, която беше вече в менопауза й дадоха добавки  соеви естрогени и й премина всичко- болки в гърдите и топлите вълни. Бих искала да пробвам добавки само с прогестерон, защото сегашните ОК ми дават много странични отрицателни ефекти, но не знам кои са такива и без рецепта надали ще ми дадат нещо такова, а като питах не искаха да ми изпишат.
Не ми се струва много логично това, че всички добавки са естрогенови, че всички лекари изписват естроген доминантни ОК, и всичко при менопауза да е свързано с естроген, и в същия момент да има контра на това. Да определено медицината е много изостанала, и се правят добавки на поразия само заради печалбата, но все пак там някъде се крие истината.
Горещите вълни не могат да бъдат симптом на естрогенова доминантност, защото те се предизвикват именно от недостиг на естроген.  
Как да сме сигурни , че това наистина е така?

# 544
  • София
La Gitana, ти кои ок пиеш сега?

Аз бях на нов гинеколог, който чух, че изписва добавки преди да тръгне към хормони. Имам киста на яйчника и ми изписа агнес, див ямс и прим ойл по схема.
Отделно й казах, че от около месец приемам инофолик комби и тя каза, че е прекрасен продукт и да го приемам поне 6 месеца.
Решила съм да включа витамин Е и витамин B6 и ако може да ми препоръчате някой ще е супер🤗

# 545
.
Горещите вълни не могат да бъдат симптом на естрогенова доминантност, защото те се предизвикват именно от недостиг на естроген. 
Как да сме сигурни , че това наистина е така?
При намаляване на количеството естроген, страда хипоталамуса, който е отговорен за терморегулацията на тялото. Това придизвиква вълните при жените в периода преди и по време на менопауза, когато естествено е намалял естрогена в тялото.

# 546
Аз как си ги обяснявам нещата. При един нормално функциониращ организъм всички полови хормони са в синхрон. Естрогенова доминантност означава превес на естрогена спрямо прогестерона. Не случайно повечето мамолози казват, че бременността пази от рак на гърдата- тогава прогестеронът е в повече. И докато повече прогестерон не е проблем, многото естрогени са. Ето защо при липса или недостиг на прогестерон не е добре да се пие допълнително естроген. А ако се пие трябва задължително да се допълва с прогестерон.

# 547
  • Miami
По въпроса за естрогеновите добавки да кажа аз какво съм разбрала... По време на преди менопоаузата, когато все още имаме цикъл, нивата на естроген са високи и започва намаляването на прогестерона, наличие на хормонален дисбаланс. Когато цикълът спре, менопаузата, нивата и на естрогена започват драстично да спадат и стават много, много ниски. Тогава започват да предписват тези добавки с  фито естрогени или ХЗТ. Може би трябва  да се следят нивата на естроген, за да не се предозира. Сега кажете правилно ли съм разбрала, че полудях от четене за естрогени и прогестерони Laughing

# 548
Кори, и аз така го разбирам. Въпроса е кой доктор ще тръгне да се втелясва и да следи, да нагажда дози... На мен предната година ми казаха на цитонамазка да отида 2024 чак, няма видеозон и само ако не ми дойде 12 месеца.

Последна редакция: нд, 31 яну 2021, 16:06 от vici75

# 549
  • София
Аз не искам да споря нито искам да бъда контра на тезата за прогестерона, просто търся обяснение защо във всички добавки за менопауза има естроген, и защо естроген винаги се споменава редом с менопаузата.

Защото почти всички негативни усещания при менопауза, като горещите вълни, се дължат на спадналия естроген. Тогава започва менопаузата - когато естрогена намелее. Прогестерона намалява пръв през пременопаузата, но неговото намаляване не се усеща толкова драстично.

# 550
  • София
Обаче възниква въпросът, кое е отговорно за рака на гърдата - високите нива на естрогена по принцип или дисбаланса на естрогена и прогестерона? Защото естрогена може да е в долната част на нормата, но като не е балансиран с прогестерон да създава проблем на гърдите. Питам ей така като лаик Simple Smile

# 551
La Gitana, ти кои ок пиеш сега?
Започнах първо с тиболон. Това са стероиди за нормализиране функцията на производството на хормони, но не можах да ги издържа, защото бяха много силни. В един момент трябваше да легна на легло, защото не си усещах главата от виене на свят,и болки в тялото( имам  фибромиалгия). Спрях ги на половината от втората опаковка, цикъл не последва. Обачеееее няма да забравя никога сексуалният полов нагон който се появи, такова желание имах за секс, направо умирах за секс буквално. Действаха като женска виагра тези хапченца. 😄Ако имам възможност тялото ми да ги издържи бих се върнала отново на тях.
  През това време ми бяха изписали Клайра и ме беше страх да ги купя. Дават ги като най-добри при менопауза. 28 различни таблетки които са с такова съдържание: Две таблетки за започване с 3 милиграма естрадиол
 5 таблетки с 2 милиграма Естрадиол  и 2 мгр. диеногест,
17 таблетки с 2  ммгр.естрадиол и 3 мгр. диеногест и
2 таблетки на финала с 1 мг естрадиол, 2 бели таблетки плацебо.Доста време изчаках. Накрая ги купих и ги хвърлих настрани на изчакване. Докато един ден не издържах и налапах със замах първото хапче. Мога да кажа, че с тях ми е по-добре отколкото без тях, Макар че страничните ефекти са много болезнени. Но пак по-добре отколкото липсата на цикъл и горещите вълни до повръщане. Рано ми е още.Хубавото е, че не се пълнее от тях, даже отслабвам, ако намаля калориите и сладкото.
В заключение моята менопауза не е естествена, а е медикаментозна менопауза в резултат на неконтролируемото безсъние което имам се налага да пия много хапчета и от това вече проблема с цикъла.

# 552
Обаче възниква въпросът, кое е отговорно за рака на гърдата - високите нива на естрогена по принцип или дисбаланса на естрогена и прогестерона? Защото естрогена може да е в долната част на нормата, но като не е балансиран с прогестерон да създава проблем на гърдите. Питам ей така като лаик Simple Smile
И аз се питам точно това. Според мен липсата на баланс и най-вече високите стойности на естроген съотнесени към ниските такива на прогестерон.

# 553
Утре ще изследвам полови хормони. Дано намеря причината за косопада и болките в мишниците.

# 554
Здравейте, момичета! Следя Ви от известно време и сте ми много полезни и научих много нови неща от тази тема. Включвам се с въпрос относно удебелена лигавица на матката - на 42години съм, цял живот с обилни цикли със съсиреци, но преди 3месеца на профилактичен преглед гинеколога ми каза, че е удебелена маточната лигавица (14мм) и ми изписа за 3месеца Примолут-нор по 10 дни в месеца, изпих си хапчетата и отидох този месец пак на преглед (при друга гинеколожка) и тя категорично каза, че не се е повлияла лигавицата от лекарствата и е станала 17мм, препоръча ми хистероскопия и след нея евентуално, ако реша хормонална спирала Мирена и каза, че ако сега постави спирала щяла да се отхвърли от матката заради задебелената лигавица. Та сега се чудя дали да ходя при 3ти гинеколог и дали наистина удебелената лигавица е такъв проблем и има ли вариант да и повлияя с някакви билки? Някой имал ли е такъв проблем? Благодаря много на включилите се!

Общи условия

Активация на акаунт