Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 48 637
  • 769
  •   1
Отговори
# 630
  • В градината...
re_ge, пушка си с изследванията.
Аз имам сърцебиене и проблеми, когато съм с високо кръвно. Но не знам кое е първопричината - кръвното или пременото.
Аз реших да спортувам, даже се записах в темата за тренировки в домашни усковия. Мотивирах се здраво и по малко започнах. Да, ама на 5-тата минута започва едно сърцебиене, после цял ден съм с по-високо кръвно и уморена. На мускулите ми се отрази супер и имам мерак за още /за пръв път от 15 години/, а не мога, какво да правя?!?!?

# 631
  • оттам, откъдето започва България
perunika, би ли споделила темата за тренировки?

# 632
Ако има дами на ХЗТ, моля да споделят как им се отразява. Предварително благодаря!
Досега освен мен незнам за други дами. Писала съм по нагоре. Цикълът ми беше спрял за 2 год. без видима причина или някакви образувания.
Аз минах на Хзт сред консут с ендокринолог. Нямам негативи. Като ползи отчитам възстановяване на съня, овладяване на кръвно налягане и цялостно подобрение на качеството на живот.

А с какви оплаквания бяхте преди дач ви предложат ХТЗ?

# 633
Ами честно казано и аз не знаех точно какво ми беше. Страдах почти от всичко без високо  кръвно, буквално ходех всяка седмица в спешното, докато накрая не ми се накараха, че не съм за там с оплаквания за лошо ми е, адски ми е лошо, причернява ми, лошо ми е припадам, не мога да дишам, много чести диарии до обезводняване на тялото, адски болки в стомаха и червата. Не добро усвояване на храната, липса на апетит. Забравях да ям, защото не огладнявах.Невъзможност за изправяне след клякане. Умора голяма. Болка в мускулите. Чупливост на костите, счупих си крака без да падам. Косата и кожата ми се скапаха . Ноктите също. Зрението ми изведнъж се влоши, винаги съм имала орлов поглед вече взех да не виждам. Като сложа първи диоптър ми идва добре.Вагинална сухота. Общо взето влошаване качеството на живот .Тръгнах по изследвания, започнаха да се намират леки проблеми, но не е така, както се чувствах за големи проблеми. Все още продължавам с изследванията. Предстои ми гама изследване на щитовидната жлеза. И невъобразимо горещите вълни, които много ми пречеха и ме мъчиха.

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 08:25 от La Gitana

# 634
  • В градината...
perunika, би ли споделила темата за тренировки?
Заповядай https://www.bg-mamma.com/?topic=1298534.msg42289273#new
то там са направо професионалисти, ама да не ти прави впечатление. Можеш да ги ползваш за мотивация.

# 635
Какво ли не измислят хората.

# 636
Пусках скоро такива тестове, които намерих в бг. сайт.
Момичета, някой с опит с повишени андрогени... Как да ги намаля?

# 637
  • В полите на Пирин планина
За тренировките да кажа - може да се пробва йога за начинаещи, без твърде много натоварване, но раздвижва. Лично аз правя една програма PIYO, която е комбинация между йога и пилатес.

# 638
  • В градината...
За тренировките да кажа - може да се пробва йога за начинаещи, без твърде много натоварване, но раздвижва. Лично аз правя една програма PIYO, която е комбинация между йога и пилатес.
Погледнах. Аз започнах с пилатес и упраженията, които правя са по-малко интензивни от тези. Но не издържам със сърцето. Явно трябва нещо съвсем умряло. Никога не съм предполагала, че ще се случи така. Започнах да ходя последните седмици - водим децата пеша на градина и ги вземаме пеша - това са 40 минути ходене, плюс през деня още половин час - това за мен е супер след лежането месец-два, докато бяха затворени градините и си седяхме само у дома. Пробвам и с изотонични упражения /пише, че са противопоказани за сърцето/.
Но с тях не се изморявам, а имам мускулна треска /постоянно съкращаване на мускулите, без аеробно натоварване/.

# 639
  • В полите на Пирин планина
Програмата PIYO на Шарлийн Джонсън е много хармонична - не е съвсем бавна, но и няма кардио.
(Има я в Замунда, но аз я имам изтеглена и мога да я пратя на мейл, ако имате интерес. Имам и една хубава йога на клипче и пилатес, също.)
Но оформя много добре мускулите, без да ги очертава твърде, защото всичко е със собствено тегло. Другото, което харесвам е да карам велоергометър - пускам си някакъв филм и въртя, колкото ми харесва, като сменям темпото, но това е предимно за издръжливост и крака. Някога и аз се зарибих от темата за тренировките, а после тръгнах групово на йога, но с пандемията груповите тренировки отпаднаха и трябва да действам сама. Иначе всичко ме боли, заради заседяването.

# 640
  • В градината...
Ще видя в Замундата. Но аз като клекна два пъти, здраво се запъхтявам, докато възстановя сърдечния ритъм. Направо се чувствам инвалид. А мускули имам и то доста здрави. Покрай децата съвсем заякнах /освен от тренировките преди години/.

# 641
  • Mediterraneo
Перуника, и аз съм като теб. Тренирам постоянно от октомври насам, правя най- различни упражнения 5 дни в седмицата. Мускулите ми се очертаха и заякнаха, но кардио просто не мога да правя- задъхвам се, сърцето ми ще се пръсне. Последните 2 седмици правя дълги обиколки с кучето, включват се два огромни баира, прибирам се умряла за въздух.

# 642
Имаше период в който само като погледнех бягащата пътека, и ми скачаше пулса 🥴

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 07:10 от Lemy

# 643
Хич не обичам кардио, по принцип съм си с ускорен пулс. Като тренирах, беше с тежести или собствено тегло и даже ми падаше кръвното.

# 644
  • Пловдив
Аз пък имам проблем с килограмите - вървят нагоре и това е! Sad

Физически съм доста активна: всяка сутрин гимнастика и малко йога, ходя на работа и из града навсякъде с колело, вечер след вечеря си правя доста големи разходки в квартала, уикенда съм или два дни на преходи в планината по над 20-25км на ден с голяма денивелация, или това е единият ден, а другия - 20-25 км с колелото и обикновено малко фитнес.
На хранителен режим съм без глутен, пържено и кафе, ограничила съм много млечните, сладкото и бирата/виното. Калориите ми са около 1500/ден, има и дни с по-малко.
С хашимото съм от 6м.

Не знам вече кво да правя! Нищо почти не ям и пак дебелея!
Уф, оплаках се!

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 12:23 от *Бенджи*

Общи условия

Активация на акаунт