Седмокласници 2020/2021 - Тема 4

• 32 933
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Благодаря за хубавите думи, момичета :heart
Dive, наистина май ще е добре да пробва да пише с лявата ръка - сам изрази готовност, дано никога не се налага да приложи наученото  Joy
navyblue, много полезно итфо, благодаря ти. Ще го споделя с него, тъкмо ще видя дали знае. Последният път когато уж му поднасях нова информация той ми каза : "Мамо, първо си поправи молбата - думата "дирекгор" няма женски род, т.е директорка" Stuck Out Tongue Winking Eye
molive, ще изчакам да свърши курса му/в момента тече/ и ще снимам.
П.П. Намерих "план"-а в телефона си, прикачвам.

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 18:25 от beb4o_fb

# 121
  • София
моля ви да прехвърлите ковида в темата за него.
не за друго, стреса тази година и без това е достатъчно голям.

аз продължавам да преживявам ученето на тезите наизуст.
днес подслушах, че тезата оформя голяма част от оценката.
колко голяма? че Горинич очевидно няма да се примири да учи наизуст. то и аз няма да настоявам много, много. Sad Sad

и да ви поразсмея - в готовите тези навсякъде е "лирическият герой", нашият го заменил с "лирическият говорител".
няма лошо, но ми стана интересно защо и попитах.
отговорът е: защото не искам да повтарям каквото те са написали.
леко му подсказах, че "герой" е с 5 букви, а "говорител" с 9 и би могъл поне отвреме на време да си улеснява писането.
Simple Smile подсказката мина.

"Лирическият герой" и "лирическият говорител" са различни лица. И разликата е съществена. И смесването им води до сериозно намаляване на оценката. "Говорителят" е разказвачът / нараторът. "Героят" е този, за когото се говори.

В класа на Врячо днес е имало 13 деца (от 28). Две от учителките са болни (не се споменава от какво). Имали са 4 часа - история, физика и 2 часа физическо... нормално имат 6 и после още 2 "по интерес" химия...

# 122
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в тезите, които прочетох, двете са заменяеми.
което и е направил, но от инат, а не по някаква основателна причина.
настояват за учене наизуст, утре сигурно пак ще си говорим по въпроса.
бебчо, благодаря. Simple Smile последните 0,5 точки ги отписвам още сега.

# 123
Бебчо, благодаря и аз. Тази теза ми се струва абсурдно някое дете да я създаде. Предполагам, че затова трябва да се учат наизуст. Отсега се прощавам с тези точки... Аз пък през цялото време се хабя да обяснявам, че всичко трябва да се изразява със свои думи и възможно най- просто....

# 124
Моят син ми каза , че нито в училище, нито на курсовете искат тезите да де учат на изуст.Още от моите ученически години мразех литературата заради любовта на моята учителка към дългите и напоителни разсъждения какво е искал да каже лирическия герой. За това и аз май ще ги прежаля тези 6 точки, той и без това не обича да чете книги и съответно му липсва дар слово.😒

# 125
  • Варна
И при дъщеря ми не са искали учене на теза нито учителката в училище, нито тази на школата. А и да бяха, детето ми не би го направило. Точкуването, което е пуснала Бебчо ми се струва хубав ориентир относно структурата и съдържанието на тезите. Само ми беше останало в ума, че искат 3-4 изречения, а тук виждам повечко...
Днес на школата са върнали оценените преразкази, които имаха за домашно преди няколко седмици. Изключително приятно съм изненадана и от подхода на учителката, и от оценката. Всички точки са разбити по критериите за оценка, така че да е ясно къде трябва да наблегне. Признавам, че не съм ги разгледала подробно, че се зашеметих от точките, но ако за някой би представлявало интерес, ще споделя за какво колко точки дават/вземат според нашата учителка.

# 126
Има ли субективизъм в оценяването по БЕЛ в частта с преразказа?  Моят син винаги върти около 29-30т в преразказите и не мога да преценя това добре ли е? Аз  този предмет съм го оставили да се оправя сам , че не  мога да помагам - даже не знам какво учат. Чакам да направят ПИ  в някоя друга школа, различна от неговата, за да се ориентирам в нивото му.Надявам се да не е късно .На изпита след първия модул в неговата школа изкара 81т , според учителката било добре като за първи изпит , но той иска в НЕГ или 73- то - за там няма да му стигне този бал.

# 127
Разгледах няколко теста на НВО от оредишни години и в частта за създаване на текст задачата е някакъв вид преразказ, а останалото са въпроси на които верният отговор се загражда. Не видях къде в темите на НВО се иска писане на теза, а щом има скала за точкуване явно е някакъв задължителен елемент от изпита. Може ли да ме ориентирате какво пропускам.

# 128
  • София
Тезата е последната задача от първи модул/част и обикновено се оценява с максимални 6 точки.
Напр. през 2019:
25. Запишете в текст от 3 – 4 изречения какво внушават думите на Бай Ганьо:
Какво ще ù гледам на Виената, град като град...

# 129
# 130
В нашия клас класната и едно дете са с положителен тест за корона вирус. От четвъртък по-следващия понеделник са онлайн. Дано да няма други болни.

# 131
  • София
И при дъщеря ми не са искали учене на теза нито учителката в училище, нито тази на школата. А и да бяха, детето ми не би го направило. Точкуването, което е пуснала Бебчо ми се струва хубав ориентир относно структурата и съдържанието на тезите. Само ми беше останало в ума, че искат 3-4 изречения, а тук виждам повечко...
Днес на школата са върнали оценените преразкази, които имаха за домашно преди няколко седмици. Изключително приятно съм изненадана и от подхода на учителката, и от оценката. Всички точки са разбити по критериите за оценка, така че да е ясно къде трябва да наблегне. Признавам, че не съм ги разгледала подробно, че се зашеметих от точките, но ако за някой би представлявало интерес, ще споделя за какво колко точки дават/вземат според нашата учителка.

Да, моля, много даже представлява интерес!

# 132
  • Варна

По тази таблица са оценени преразказите. Доста сходна е с тази, която е пуснала Дидева, но може да не е официалната, по която оценяват на НВО. Раздали са им я още в началото, заедно с другите учебни материали, но до вчера не знаех за нея. Та така, има да работи малко по пунктуацията, пресъздаването на пряката реч и използването на уместни лексикални форми.

# 133
  • София
Момичета, да ви попитам нещо - ако сте записали децата на школа, но не ви допадне, може ли образно казано да се отпишат. Първият модул е платен, той приключва скоро. Малките не искат да продължат там и затова питам.

# 134
beb4o_fb, в нашият договор имаме записано при какви обстоятелства може да се прекрати и една от клаузите  е:  "Договорът може да бъде прекратен по взаимно съгласие след приключване на първи модул на обучение"

Общи условия

Активация на акаунт