Седмокласници 2020/2021 - Тема 4

• 32 987
  • 740
  •   2
Отговори
# 330
Може ли да ми препоръчате книга фентъзи за момиче, но да не е Рик Риърдън, че всичко негово вече е прочетено. Сега с това ДО с часове по 30 мин, онлайн тренировки и никакво излизане от вкъщи има много време за четене на книги.
Трилогията Легендата,  Феноменът, Героят на Мари Лу. Има я в Читанка, първа и втора част. започнет еи ще видите как ще ви тръгне. Ако ви хареса имам и трета за четене онлайн.

# 331
Аз казах, че е най-лесната част, но в интерес на истината не знам какво ще учат по-нататък. Знам само, че е геометрия, а винаги тя ми се е струвала по-трудна. Може и да не е така Simple Smile
Според мен проблем при тези дълги изрази е и това, че да препишеш грешно един минус или буква, и отива цялата задача. Отделно трябва да се досетят коя формула да ползват.
Трябва повече решаване, за да се обиграят.

# 332
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ох, момичета, голяма мъка ни е тази алгебра! Някой каза, че това е най-лесната част от математиката за тази година и почти ме разплака- ми тя за нас е много трудна. Тези формули за съкратено умножение, многочлени, тъждества и разлагания просто ме хвърлиха в тъча.
Скрит текст:
Решава, решава и накрая погледне и... бам грешен отговор. Аз гледах уча.се, решавам с него уж, обаче си е мъка голяма. Просто не знам щом това е най-лесната част, какво ще правим нататък. Много тегава тази математика при нас, изнервя ме до лудост като видя, че пак нещо е объркал в тези формули или е объркал някой минус и плюс, степен или нещо такова, просто полудявам.
Ето, преди малко гледам има час по математика. Учителката дава задача, посочва едно дете да я решава и то чисто, бързо и спретнато диктува решението. Тя казва "браво" и в 3 реда задачата е решена. Поглеждам тетрадката на сина ми- нищо общо, още на първия ред объркал ФСУ и от там още 5 реда празни решения, които доникъде не водят. Погледнах- заглушен е, че като се развихрих... Сега сме скарани и не си говорим. Бих си сипала, ако не трябваше да си прибирам другото дете от училище.
Изплаках си мъката, отивам да прибера джойстиците на ПС.

знам, че е мъка, но ако не научи формулите решаването е сложно, бавно и с повече варианти за грешка. Sad
става, но не е то.
не знам дали ще помогне
тук има формулите с решени примери
и тук
1и 2също може да се погледне.

другото, което се сещам, на едно листче да си "изнесе" формулите и когато решава и се затруднява с нещо, да си погледне. в началото ще е всеки път, по-нататък все по рядко ще му трябва листчето.

# 333
  • Варна
Rapariga, първо гледай да се поуспокоиш. Второ, формулите ги дават на изпита (доколкото знам). Трето, това, че нещо е възприето като "най-лесно" не означава, че е така за всички - на едни им е по-лесно в сметките, на други в геометрията. И не на последно място - най-важното е да сме живи и здрави -ФСУ не са най-важното в живота Wink Ако мога да ти дам един съвет относно формулите - ползвайте известно време цветни моливи/химикалки и ограждайте с тях във форма на съответната буква от формулата. От опит знам, че на някои деца им е трудно да си представят коя формула точно да изберат, но като видят нагледно кое е a и кое b сякаш се изяснява полека-лека.

За книги не мога да се включа - не чете в момента нищо моята девойка, срам не срам Sad
В такива моменти много ми липсва Моренка и нейното четящо момиче - сигурна съм, че биха дали добри съвети.

Благодаря и за пробния изпит, мисля да изчам и аз да се появят отговори или ако има някой навит - може да сравняваме (само да успея да навия ученичката да прави тест, за който нямаме отговори).

# 334
  • На морето!
Много благодаря за съветите, момичета! Gift Heart Много са полезни, сведох до знанието на жертвата.

Тази математика ме мъчеше като ученичка, сега като родител! Карма ли чистя, що ли, сигурно в предходна инкарнация съм бил мега зъл преподавател по математика и съм тормозила много деца, та в тази ми се връща.
Ще решаваме задачи тази събота и неделя, ще приложим и съветите, утре може и тренировка да пропусне, за да учи вкъщи.
Освен това съм разпечатала и едни тестове за "На прощаване", да видя там как са нещата, че вече минаха на "Немили-недраги" и в училище, и в школата.  Вероятно няма да имаме сили за ПИ, но другата седмица ще му го дам. Много ме ядоса, явно либералният ми подход няма да работи добре при него.

# 335
Rapariga, да кажа и аз моето мнение Simple Smile Ние (аз и децата) обичаме математиката, наистина! Но сме на съвсем различно мнение относно материала за 7 клас. Големия му е песен алгебрата, разбира се че се справя чудесно и с геометрията, но не му е чак толкова приятна. Аз нерви за решаване на тези уравнения нямам, но пък ми е супер интересна геометрията. Миналата година детето заспиваше а аз продължавах да търся еднаквите триъгълници в някоя закучила се задача Simple Smile Малкия освен че се справя друго за сега не мога да кажа.
Та...за всеки различно е лесно.
Формулите си ги разпечатай( в фейсбук ги има) и ги дай да решава с тях. Не е нужно да ги учи насила наизуст, то ще си дойде с времето.
Стискам палци да се случат нещата с математиката при вас. Ако ли не, значи другаде му е силата и ще наблегне на друго. Не се отчайвай и не се изнервяйте взаимно само, от това полза няма да има!

# 336
  • София
Може ли да ми препоръчате книга фентъзи за момиче, но да не е Рик Риърдън, че всичко негово вече е прочетено. Сега с това ДО с часове по 30 мин, онлайн тренировки и никакво излизане от вкъщи има много време за четене на книги.
Спец съм по поредиците. Моята девойка е пристрастена към тийн фентъзи.
Последните, които много ѝ допаднаха:

* Алеа Аквариус
* Домът на мис Перигрин за чудати деца
* Училището за добро и зло
* Книгите на Юлия Спиридонова-Юлка-: Тина и половина, Графиня Батори, Макс, Кронос тоя нещастник(ей тази и на мен ми е любима- много силна)
* Невърмур-изпитанията на Моригран Врана
Мисля че лятото тихомълком си изтегли и чете на Сара Джесика Маас някакви, но не съм сигурна че е подходяща за тях.
Дъщеря ми последно прочете Здрач /има ги в Читанка/, сега чете тези на Сара Джесика Маас, тези на Маас със сигурност се водят 16+, но не видях нещо чак толкова фрапиращо и разреших.
https://chitanka.info/serie/tymnite-mu-materii според мен са много хубави, има и филм/сериал по тях, но за мое съжаление избора на книги не е по мои предложения, а по такива на по-голяма приятелка.

# 337
  • Русе
Благодаря за предложенията за тийн фентъзито. Дъщеря ми също много хареса поредицата на Сара Дж.Маас, но не можем да намерим в електронен вариант книгата й "Острието на Асасина", ако някой знае, има ли я в електронен вариант, ще съм благодарна да ми каже в кой сайт.

# 338
  • София
Засега купихме печатни Рози и Бодли и следващата, забравих името й, не съм ги намирала електронно. То въобще има ли ги?

# 339
vesssrusss, в MailBooks има Острието на Асасина поредица Стъкленият трон.
Ако не ползваш MailBooks, мога аз да поискам да ми я пратят и после да препратя на твой имейл.

# 340
тук пише, че има 13 книги на Сара Джесика Маас, на български.
https://www.rulit.me/author/maas-sara-dzh/bg/1/date
Simple Smile

# 341
  • На морето!
MollyBy, благодаря за съветите! Завиждам за математическата мисъл. Разпечатах си формулите, той ги знае, но в прилагането зацепва. Ще пробваме и с различните цветове при решаването, пък каквото стане. Надявам се и скоро да се върнат на присъствени занимания в школата, че съм скептична към онлайн уроците.
Силата му е в езиците (на мен също), учим чужди езици с лекота, но уви, за всички ЕГ е необходим висок бал по БЕЛ и МАТ. Сестра му е математикът вкъщи- тя танцува и решава задачи, той рисува, превежда и плува.

# 342
Rapariga, сигурна бях, че силата ви е в езиците Simple Smile Аз пък завиждам на лекотата, с която учите език. Ние с мъжът ми сме дипломирани математици и очаквано и на синът ми му се отдава математиката, но езикът е голяма мъка.
В този смисъл ЕГ не ни е вариант, МГ той не иска и не знам какво ще го правим Rolling Eyes
То първо да видим, какво ще покаже на НВО... и както каза най-важното е да сме живи и здрави, пък в спортното ни искат от 5 клас  Simple Smile

# 343
И аз в редиците на децата с трудна математика. На сина ми му е много проблемна. Аз просто такъв начин на мислене не съм срещала. Моя род е техничари в три поколения. Мъжът ми също. Детето не се метнало на нас. Човек на изкуството е. Днес може да реши много сложна задача, утре да се спъне на елементарна. Решават някакъв раздел, няма проблеми... После преминават към друг и след месец не помни как са се решавали задачите от предния раздел, нищо, табула раза.. .  За пръв път се сблъсквам с такава ситуация, с такава логика. Все си мислех, че на такива хора  нещо им е  недообяснено . Да ама не. Сега мъжът ми опитва да работи с него, преди бях аз. Ако изкара петица на нво ще бъде голям успех.

Езиците са му също толкова трудни. Само рисуването му е лесно.

# 344
теста е направен.
успях да намеря купища грешки и няколко въпроса, на които и аз не мога да отговоря.
преразказа и тезата не са направени - много писане било.

ще се самонаградя с един бейлис по-късно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт