Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 510
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Хора, когато стартирахте вашите режими правихте ли си веднъж седмично зареждащ ден с полезните въглехидрати - всяка неделя (примерно) по един плод, кафяв ориз и овесени ядки? Как мислите, че випсе отразяват?Аз така правя от 1 месец (старта на режима ми) и съм си минус 6.
ЗДРАВИ и трениращи хора, които се хранят мноооого стриктно ВМНВХ към кето и мноооого дълго време го правят.
Идеята е, че висок инсулин трябва за някои хормони. НО в никакъв случай не е веднъж седмично (по спомен трябва минимум 10 дни строго кето за кетоадаптирани), следователно се пада на няколко месеца ЕДНО хранене последвано от минимум 18-20 часа глад.
За съжаление не мога да посоча изтичника тъй като Андрей Димитров архивира ФГ и така изчезна много материал,  преведен от добри хора.
Сега, ако сте здрави, храните се ВМНВ от много време, кетоадаптирани сте, физически активен , порция ориз с мляко (най-препоръчвано въглехидратно зареждане) по всяка вероятност дори не извежда от кето или е за кратко (от шведите един беше правил опит).
Аз лично предпочитам да имам някакво изключение по някакъв повод. Нещо като 95% храненето ми е ВМНВ и имам някакви 5% храна-напитка удоволствие.  Но се храня така повече от 10 години и нямам ИР и не искам да имам, за това наблюдавам темата.

# 211
Бих казала кой е, но за да не му петня името и да не му направя антиреклама ще го спестя, защото виждам, че от казаното немалко хора тук останаха с негативни отзиви за него, но клиентите му и във фитнеса редовно само чувам думи за него как разбирал от храненето по - добре от всеки друг диетолог и как насърчват клиентите да му се доверят.За това взимам насериозно препоръките му а като го попитам ами за хора с ИР или други болести ми казва, че е учил много биохимия и да му се доверя и, че въглехидратите просто се превръщали в мазнини, но не било фатално, че повече движение ми трябвало , за да се изгорят и, че когато синтеза на лептин спаднел под определено ниво, тялото преминава в режим на глад и автоматично спира да изгаря мазнини.Че приема на полезните ,диетични въглехидрати само един ден в седмицата по време на диета, нормализирали нивата на лептин.Но овесените ядки да са с мляко примерно и повече от един плод и бял ориз и такива ми е забранил.
Това ми казва той поне, колко е вярно, не знам.

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 15:39 от annabelle_the_doll

# 212
Поне аз бих била скептична като чуя че според някого еди какво си е добре за всички. Може да е добър в работата си и нещата да важат в общия случай, разбира се. Човекът не е виновен, те и не всички лекари обръщат достатъчно внимание на храненето при ИР. Само че човек с ИР... метаболизмът му не е като на здравите хора и това с "просто трябва повече движение" също е нещо дето повечето в темата са го слушали, че и пробвали.
Тръгнал да ти разправя при нисък лептин как ще спреш да изгаряш мазнини. А при висок инсулин не става ли същото че зорлем да си го вдигаш всяка седмица?

# 213
Вярно е Simple Smile И аз докато съм там тренирайки с него и в почивките между сериите и кардиото и слушайки го как говори с други клиенти и клиентки  на мен ми прави впечатление, че на абсолютно всички дава едни и същи съвети, едни и същи насоки в храненето и общо взето еднакви режими им изготвя.Май подценява индивидуалността.Но просто това спестявам да си го кажа там, защото в очите на всички той е човекът, който винаги е знае и напълно си разбира от работата,а не искам да навлизам в спор с никого.

# 214
Когато човек се сблъска челно с ИР е друго. Минала съм етапа на сваляне на кг с диети, включително и с повече вгх. Само че действат до един момент и оттам нататък нещата се забавят все повече. Сега нещата стават доста по-бавно и трудно, дори и с подходящ режим...Бонусът е, че тялото се оформя по много приятен начин и реално на външен вид се забелязват като повече свалени кг.

# 215
Погледнах какво пишат по въпроса сега за да видя има ли нещо ново.
Няма нищо ново. За здрави и трениращи хора е.

https://www.bb-team.org/articles/5147_zarejdasht-den-i-mrasen-de … -razlichni-neshta
от фитнес инструктури.
И "моя" фастинг-инструктор е писал за това ( за здрави и трениращи хора) , но с течение на времето изчезва желанието за такива "зареждания". Остават само някой и друг празник/изключение.

# 216
Не е само индивидуалността, в случая говорим за разлика между зрав човек и човек с метаболитно нарушение. Все едно едни и същи тренировки за здрав човек и за някой с контузия - не звучи ОК, нали?
Ти си решаваш дали да се придържаш към режим изготвен от него. При всяко положение да свалиш тегло си е прогрес за теб и косвено и за ИР. Но ако разровиш старите теми, ще видиш колко много от пишещите тук са минали през същите съвети как трябва още движение, как трябват въглехидрати "за мозъка", как овесените ядки полезни били, плодовете са безобидни, накрая само дето не ги икзарват мързеливи задето с тези методи все са дебели. После става още по-трудно, ако си сваляла със стандартни диети, а не може все повече и повече да гладуваш че да не качиш. Тялото ти ще го помни това и ще ти го върне.
Строги диети не съм спазвала никога, но и чувството да съм дебела и все да не съм се наяла е толкова неприятно че няма да го забравя и него. Предпочитам да си държа инсулина що-годе под контрол, ако и общите схващания да са че от "толкова много яйца и месо" ще се гътна, вероятно още тая година.

# 217
Елора, предишното ми питане беше за ЧИЙТ ден.Този път питах за ЗАРЕЖДАЩ ден.Между чийт и зареждане има огромна разлика ако не знаеш.
И споделих, че със зареждане веднъж седмично аз все пак свалих 6 кг за 1 месец и да попитам на някой друг отразява ли му се зле на кз, инсулин или забавено темпо с теглото?И причината да питам е, че моят фитнес инструктор с който работя ежедневно и ми помага за тренировки и съвети за хранене го препоръча.Което в никакъв случай НЕ е чийт.Има си определени грамажи, които трябва да спазвам и други въглехидрати освен овесените ядки, плода и кафявия ориз не употребявам.

За човек с ИР между чийт и зареждаш ден няма кой знае каква разлика, ако не знаеш.
Щом ти е по-важно да сваляш кила, а не да контролираш ИР си е лично твой проблем.
Впрочем познавам дебели жени, които са отслабнали, но с неподходящ режим. Сега имат диабет.
Но ако ти е важно да хапваш въглехидрати, майната им на кз и инсулин.
Смело яж всичко Grinning

# 218
  • Paris, France
Бих казала кой е, но за да не му петня името и да не му направя антиреклама ще го спестя, защото виждам, че от казаното немалко хора тук останаха с негативни отзиви за него, но клиентите му и във фитнеса редовно само чувам думи за него как разбирал от храненето по - добре от всеки друг диетолог и как насърчват клиентите да му се доверят.За това взимам насериозно препоръките му а като го попитам ами за хора с ИР или други болести ми казва, че е учил много биохимия и да му се доверя и, че въглехидратите просто се превръщали в мазнини, но не било фатално, че повече движение ми трябвало , за да се изгорят и, че когато синтеза на лептин спаднел под определено ниво, тялото преминава в режим на глад и автоматично спира да изгаря мазнини.Че приема на полезните ,диетични въглехидрати само един ден в седмицата по време на диета, нормализирали нивата на лептин.Но овесените ядки да са с мляко примерно и повече от един плод и бял ориз и такива ми е забранил.
Това ми казва той поне, колко е вярно, не знам.

Не знам пткъде да започна за 105ти път.

1. Нивата на лептина се определят от наличната складирана енергия. При много излишни мазнини те са високи.

2. При дълго задържане на наднормено тегло тялото привиква към високите нива на лептин и започва да не ги отчита, точно както свиква с високите нива на инсулин. Развива се лептинова резистентност.

3. При лептинова резистентност няма нисък лептин и се слабее бавно, трудно.

4. Как да се справим с лептиновата и инсулинова резистентност пише в първия пост. и не е със зареждащи дни и чийт.

5. Ако ти имаше нисък лептин щеше да слабееш без проблем. Моят лептин е обикновено нисък и ако кача 5-6 кила с преяждане винаги ги свалям за нула време. Хората с нисък лептин нямаме нужда от ВХ на ВМ режим и обратното.

6. На мене явно ми е паднал лептина като съм отслабнала рязко, защото се сдобих с хипоталамична аменорея. Да, ВХ ми вдигнаха Т3 и ми докараха цикъл, но за да не си влошавам ИР клъцнах млечни, местни, плодове и мазнини и ходех след всяко ядене на ВХ. 

Отслабването след зареждащи дни се дължи на падналия инсулин и влошената ИР в 6те НВ дни, след което захарният удар предизвиква повишаване на КЗ, което организмът бори с изпикаване, обезводняване и после с дни гори глюкоза, която произвежда от собствени мускули,защото не я ядеш.

В резюме - при ИР и диабет 2, придружени с омазняване и/или затлъстяване мазнините и ВХ си пречат взаимно. ВХ не са чума, но ИР не можем да ги ядем често когато ядем мазнини или сме дебели. Трябва да внимаваме и с мазнините.

Много видове спорт влошават ИР и трябва да се внимава. При голям % телесни мазнини е невъзможно да се качва мускулна маса и затова интензивни силови упражнения са излишни. Наднорменото тегло е по-добре да се  свали с кетогенна или пълен глад до под 25-30% и тогава да се мисли за силови.

Отдавна не съм ИР. Толерирам кетогенна и високо ВХ еднакво добре, но нищо междинно.

Треньорът ти определено не разбира от физиология и биохимия, още поалко от ИР и лептин.

Много ИР в други групи си докараха диабет със спорт и зареждащи дни и си седят диабетици и на кетогенна. Едни други се подкокоросват да ядат повече масло, да намаляват протеини и си се влошават.

Отслабване при висок инсулин = загуба на мускул. Диабет 1 го откриват често след рязко отслабване. И диабет 2 понякога отслабват, запазвайки корем и изтънявайки крака и ръце.

# 219
Елора, ами да отслабна до един бал на който съм поканена ми е важно Joy То още има време до месец май,ама Grinning Да, наистина зора ми е повече за външния вид, отколкото за здравето,признавам.Едни приятели започнаха директно да ме диагностицират, че за теглото, което съм (спрямо ръста) , че заради факта, че за 7 години съм с все с кила над нормата (които с годините се покачваха и постепенно стигнаха до 20 над нормата) било почти сигурно , че имам ИР и направо да следвам такъв режим.А мен ме е страх да ходя по болници за изследвания заради коронавируса.Отвсякъде ги отбягвам сега покрай този опасен период.
Това е общо взето.

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 16:52 от annabelle_the_doll

# 220
Аз ти писах, че на мен ядене на неподходящи или повечко въглехидрати ми действа много зле на кръвна захар, индиректно и на инсулина (усещам ги по повишен апетит) за дни напред и ми стопира слабеенето (един такъв ден и 2 седмици не свалях), което при мен не е приоритет. Имай предвид, че:
1. Аз не се храня кето, а ниско въглехидратно. Ако беше подходящо за целите ми, бих минала на кето временно, защото би ми елиминирало много по-бързо проблемите.
2. ИР при мен е още в много лека форма. Ендокринолозите не смятат за нужно да правя каквото и да е ...
3. Наднормено тегло нямам - леко имах качени мазнини в коремната област.
При всичко изброено ядене на въглехидрат ми действа много зле - виждам го по глюкомера и кантара.
Ако преди си се хранила неподходящо, е нормално да сваляш; при промяна в калорийния прием или физическото натоварване - също. Важно е обаче да е устойчиво. Търси режим, който да си следваш цял живот, а не да броиш калории и да чакаш дни за захранване, щото така всичко ще е временно.
Пробвай да слушаш в нета лекциите на някои от споменаваните в темата имена и се ограмоти кое от какво се влияе. При висок инсулин се дебелее - и по 500 калории на ден да приема човек пак ще почне от един момент на сетне да дебелее с висок инсулин.
От изброените от теб храни нито една не ми звучи много полезна и нужна - не съдържат нищо особено ценно. Евентуално някой и друг плод от време на време - ако ти се яде, взимай си малко малини (говоря за няколко малинки) или къпини. Онзи ден дори гастроентерологът в прав текст ми каза да НЕ ям плодове. Ако ям плод, за мен това е почерпка. Цитирам я “основната причина за масовото затлъстяване е фруктозата; също така фруктозата причинява омазняване и увреждане на черния дроб подобно на злоупотребата с алкохол”!
 Овесените ядки са храна за добитък за мен и не съдържат нищо смислено - ако ти се яде нещо подобно, то по-добре чия и ленено семе (имат много по-малко въглехидрат, много повече фибри и дори омега 3). Оризът ми докарва всеки път хипогликемия - никоя друга храна не ми го причинява това.

# 221
Елора, ами да отслабна до един бал на който съм поканена ми е важно Joy То още има време до месец май,ама Grinning Да, наистина зора ми е повече за външния вид, отколкото за здравето,признавам.Едни приятели започнаха директно да ме диагностицират, че за теглото, което съм (спрямо ръста) , че заради факта, че за 7 години съм с все с кила над нормата (които с годините се покачваха и постепенно стигнаха до 20 над нормата) било почти сигурно , че имам ИР и направо да следвам такъв режим.А мен ме е страх да ходя по болници за изследвания заради коронавируса.Отвсякъде ги отбягвам сега покрай този опасен период.
Това е общо взето.

Ами тогава може би не си за тази тема, а за някоя тема с диета за бързо отслабване.
С комплексите си също трябва да се справиш и с повърхностното си мислене.
Това е тема за ИР. Тоест ИР е заболяване.
Тук се стремим към лекуване на ИР. Отслабването е на второ място. То е резултат от лекуването.
Имах една глупава колежка, която изкара шоколадовата диета. За месец свали 30 кила.
Що не пробваш тази диета? Нали целта е само килцата Rolling Eyes     
Е, същата разви диабет скорострелно след това, но теб това не би трябвало да те плаши, щото не ти дреме за здравето.
Дори познатите са ти казали най-добронамерено, че трябва да отслабнеш с НВ, не заради външния си вид, а заради заболяването си.
Но ти явно не си стоплила и това.
Това ми е последния пост към теб.
Съжалявам, не обичам да говоря на стената и да си губя времето.
Иначе успех със свалянето на килцата до бала. Пък после...е после не  е важно.

# 222
Това е общо взето.
Това сега е несериозно... здравето не ти е важно, страх те е от вируса и не би се изследвала ама редовно да ходиш във фитнеса? Че мен там би ме било гнус и без вируси наоколо, освен ако не видя как се почиства пред мен всеки уред след като някой друг го е пипал и се е потил и кашлял по него.
7 години казваш наднормено тегло, ама тоя вирус дето от година го слушаме те спира да се изследваш? Чудесна логика, няма що. (Правят се в лаборатория, между другото, не в болница изследванията.) Режим като на повечето тук няма да ти навреди дори и да не си с ИР, така че не са нужни такива оправдания.
Оправи си приоритетите първо, досега не бях останала с впечатление че си тийнейджърка, да беше почнала с това направо че да не очакваме зрели разсъждения и да си губим времето взаимно...

# 223
Не ме изкарвайте ковидиот, една позната на майка ми била изкарала вируса много тежко.И като слушахме тия последните рекорди с по 4000 на ден и на училище ме беше страх да ходя, добре,че минахме на дистанционно, страх ме е и да минаваме на присъствено след това.Във фитнеса не е като да сме 20 човека в една стая и да е пълно с болни , както е по болниците и медицинските центрове.И там където ходя обикновено е празно, слава богу.След всеки уред се дезинфекцирам.
Какво им е на тийнейджърите,обаче? Много хора ме поздравяват и казват, че се радват, че точно на тези години някои хора взимат мерки, за разлика от хора , които стоят затлъстяли до 20-30-40 годишни и се сещат да наблегнат на килограмите си когато вече е късно Simple Smile
Елора, след 30 кг само за месец 100 процента има йо-йо ефект,а аз не искам това.Целя минус 20 кг до месец май.Бързите отслабвания не са ефективни и трайни.Всъщност още преди да затегна режима и да мина на НВ започнах да отслабвам с картофи, плодове, ориз, леща и разни такива манджи всеки ден, но в стриктни порции и да следя калории и грамажи и чрез калориен дефицит свалих 4 кг в рамките на 2 месеца.Просто предположих, че с НВ и следвайки съветите на инструктора ще е по-ефективно и може би една идея по - бързо, но не съм почитателка на такива от сорта 10,30 кг за месец и прочие.Една приятелка ми предложи диетата японско чудо и ми гарантира че ще свалям 10 кг на всеки 2 седмици.Не поисках.Знам, че това не е ефективно.

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 18:19 от annabelle_the_doll

# 224
Нищо им няма на тинейджърите. Освен разсъждения от типа, че 1) някой съзнателно "стои затлъстял" до 20-30-40 и 2) тогава едва ли не вече е късно. Simple Smile Аз лично не мисля, че има възраст в която е вече късно човек да си подобри здравето. Изключвам категорията хора на които просто не им пука особено как изглеждат, приели са, че е нормално с годините да се чувстват все по-зле и си ядат каквото и по колкото искат- даже и да знаят, че им вреди...

Общи условия

Активация на акаунт