Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 535
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Desii_123 ,Каква е тази диета? Може ли да дадеш някакъв линк

# 151
Деси, сподели името на тази лекарка, моля те. То цяло чудо да попаднеш на такава!

# 152
Аз съм на такъв тип диета - месо, яйца, здравословни мазнини и млечни (с изключение на прясно мляко).
Когато съм на това хранене, газове и подуване на корема нямам. Получавам такива от ядене на зеленчуци и пиене на прясно мляко. Не за 2 седмици, 2 години съм на този режим и нямам оплаквания.

# 153
Получавам такива от ядене на зеленчуци и пиене на прясно мляко.
Миоки, какви можеш да ядеш, за да не се подуваш?

# 154
Не съм експериментирала, за да проверя, но общо взето всички по всяка вероятност.
Просто ги отрязах всички и спрях да се подувам. В няколкото случаи, в които ядох се подух, така че си продължавам без тях. Нямам установени дефицити, дължащи се на липса на зеленчуци за момента.

# 155
Объркала съм името на диетата - fodmap се казва. Снимам инфо от къде идва съкращението. Беше много мила и приятна лекарката, много добре обяснява. Д-р Михаела Петрова, мед. Й център е на Струма 6. Има позволени и забранени храни от всяка хранителна група, вкл. Плодове и зеленчуци. Съветът й за плодовете беше насочен в посока проблеми с кръвна захар и здраве на черния дроб.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 13:51 от Desii_123

# 156
Малката ми дъщеря (12 г.) има признаци на раздразнено дебело черво, от малка още. Оттогава търся читав гастроентеролог, който да не ми казва, че пълнозърнести, хляб и картофи може да яде Rolling Eyes . Като не яде никакви тестени и пие мляко без лактоза (в разни напитки, които си прави), просто не я боли корем... Уж няма установена непоносимост обаче. Ще взема да й запиша час при тази.

# 157
Деси, дай примерно меню по този режим, че нещо не ми става ясно.
Пище, че и зеленчуци се изключват.

# 158
Деси, дай примерно меню по този режим, че нещо не ми става ясно.
Пище, че и зеленчуци се изключват.
Не е изключена нито една хранителна група . Даден ми е списък с позволени и забранени храни и вече аз решавам какво от позволените ям. Позволяват някои плодове (недобре узрял банан, ягоди, малини, лимон и други), но примерно ябълки, круши, праскови, диня, зрели банани - не може. Мисля зависи от нивата на фруктоза в тях. Може зеленчуци като зелени чушки, броколи, спанак, айсберг, домат, но за някои има ограничения в количеството (напр. Не повече от 15 маслини). Има забранени зеленчуци - сред тях любимите гъби и авокадо (авокадо може, но много малко). Зърнени неща и паста няма какво много да ги коментирам - не са изключени напълно, но всичко позволено е без глутен. Не е задължително да ги яде човек де Simple Smile
От млечните са забранени тези, богати на лактоза - прясно и кисело мляко и, пресни сирена. От месо и яйца - забранени са само преработени тип колбас. От ядките  - повечето може, вкл. Може чия и ленено семе, само кашу и шам фъстък са забранени.
Мазнини, масла и подправки - може.
Малко опростено го описвам, но най-общо това е. Таблица с позволени храни - временно да ям само тях, за да спре подуването. После ако ми действа добре идеята е периодично да редувам - обичайната си диета с една седмица такава, за да се успокояват червата.
Само, че сред позволени/забранени зеленчуци не са изброени всички зелении, които ям и сега ще трябва да търся в нета може ли.
Ако съм се ориентирала правилно в дните на спазване на тази диета ще ям това, което и сега ям като махна: киселото мляко, маскарпоне, моцарела, сметана, авокадо, гъби, лук, чесън и карфиол.

# 159
А авокадото пък защо? Съмнявам се фруктоза да има. То даже е мазно и е за нашия режим.
А гъбите пък защо.
А готвено прясно зеле?
Маруля.

# 160
Зелето не е коментирано - нито в позволени, нито разрешени. Аз сурово зеле не ям от години, защото имам колит и се подувам много от него. Може би имат тези “галактани” или “полиоли”, или ферментират много в стомаха. Напълно непозната ми е още тази диета. Интересно е, обаче, че пише, че тази диета може да намали инсулиновите нужди (всякаква захар и тесто са забранени, та вероятно от там). Препоръчва се също 3 храненета на ден, но ако не закусваш по принцип - казват да не се вкарва закуска специално заради режима.

# 161
Аз вече мога (тихичко) да се похваля с -15 кг. Blush
Скрит текст:
Стиснете по едно палче утре най-накрая да сменя и първата цифричка от показанията на кантара... Wink 
Деси, физически усещаш ли го това подуване, или пък вижда ли се? Thinking

# 162
Усеща се и се вижда, то от доста години си имам такива проблеми, заради колита. В момента не съм много зле де, от опит се научих кое най-много ме подува и не го ям

# 163
Малката ми дъщеря (12 г.) има признаци на раздразнено дебело черво, от малка още. Оттогава търся читав гастроентеролог, който да не ми казва, че пълнозърнести, хляб и картофи може да яде Rolling Eyes . Като не яде никакви тестени и пие мляко без лактоза (в разни напитки, които си прави), просто не я боли корем... Уж няма установена непоносимост обаче. Ще взема да й запиша час при тази.
Мда, познато... моята лекарка и тя се опита оня ден да ме сложи на диета от препечен хляб, ориз, картофи и никакви мазнини. То аз съм си виновна де, реших да кривна от нормалното си хранене и ядох пица. На вечеря, сравнително късно и бях изморена и прегладняла и само дето не кълвах и гълтах като мисирка... Не стига че тесто ами и гъби и мръвки и сирена и какво ли не, всичкото заедно. Стомахът ми пълна стачка удари, това нещо ми застана на топка и там си остана с часове, докато не го изкарах обратно принудително. Мда, скоро няма да ми хрумне пак да ям такова.
Съответно на другия ден се обаждам на личната да я питам какво да взема, че още си усещах стомаха раздразнен. А пък аз поначало съм си добро прасе и такива дертове храносмилателни нямам, не знам какво се взема и прави. Разбрахме се за Омепразол и чай от джоджен, ама като почна за "диета" да ми говори и минах на учтиво кимане, макар и само по телефона. Не губих време да обяснявам как се храня последните години, жената със сигурност е достатъчно заета. (Иначе чест й прави че настояваше да отида да ме прегледа и ме разпитва сума време за всякакви видове други симптоми, не както повечето лекари сега да отказват да се срещат с пациентите си, хресвам си я като цяло.)
Че ми беше подут и раздразнен стомахът, беше. Ама да ям още тесто и нишестета и то като основно изхранване с дни, това нямаше как да стане. Тя жената с най-добри намерения, просто не знае че по принцип не ги ям тия неща и не е времето да ги въвеждам за редовно ядене. Взех си голям пакет солети, за два дни май близо половината изядох, без тях ми беше по-добре просто. Никой не е умрял без храна за ден-два, а пък аз установих че и без кафе не се умира. Зарязах и солетите, и джоджена и две вечери след пицата се "захраних" (абе направо си се нахраних аз) със свинско с кисело зеле без никакви дертове... споменах ли какво добро прасенце съм? Grinning
Скрит текст:
По-интересното е че в такъв ден като не ям нищо, липсата на кафе не ми докарва главоболие както би станало обикновено. Ако някой ден реша да отказвам кафето отново, ще знам вече как става номерът да мина без главоболието. Макар че пък предния път го бях отказала понеже не можех да откажа купищата захар в него, а пък сега не ми пречи с нищо като е чисто и в умерени количества.

Деси, тази диета интересно звучи, не знам ако човек действително има проблем какво пречи да се спазва и за по-дълго, поне от тая снимана страница доколкото видях. Нищо нямаше написано там дето да не може да се живее пълноценно без него, като че ли. Ферментиращите храни евентуално да са по-широка група ама останалото не е страшно.

Долче, браво! Ще станат нещата полека-лека, какво е някаква си цифра там?

# 164
При раздразнен стомах решението е най-лесно - глад. Много по-добре отвсякакви теста, солети, сухари и тем подобни. Само водичка и чайче евентуално и да, без кафе най-добре.

Общи условия

Активация на акаунт