Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 616
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Принципно всяко едно хранене вдига малко или много, ако ще и само пържола да е... То и затова се набляга и да не се подхапва през два часа, щото интервалите между храненията са също важни да се свали инсулинът на гладно.
Точно тези плодове се водят уж по-безобидни за нас, на повечето не им пречат, особено съчетани с нещо мазничко и протеин, примерно квасена сметана или от сорта. Ако под мляко имаш предвид прясно мляко обаче, то е по-проблемно от самите плодове. Вдига си инсулина сериозно.

# 376
Зависи и от количествата. Понеже кутийка боровинки всеки ден не ми се струва ок. Или пък кофичка кисело мляко (то също може да вдига инсулина)...

# 377
  • София
Имам идея за до 30 гр къпини (имам замразени) и примерно 150-200 гр кисело мляко или заквасена сметана. Не повече. И най-много два пъти седмично, колкоти да си убия желанието за различна храна.

# 378
  • Paris, France
Живо ме интересува - къпини, малини и боровинки вдигат ли инсулина?
Искам да ям мляко с тях, но ако го вдигат няма да си позволя.

Не зная дали го вдигат, но са много полезни и си ги ям като ям кето. Зависи и от количеството. Изяждал съм над кило малини дневно и се чувствам много добре, но ги ядяха без мляко. Млякото е по-инсулиногенно от горските плодове.

Докато слабеех не съм яла малини и къпини, нито други плодове, но след това от 6 години си ги ям, дори когато бях с все още много висок инсулин на първи час при ОГТТ и инсулинът си падаше.

Важно е ВХ от храната да се изгарят веднага след изяждане.

# 379
Кило малини дневно? Не се ли пос.а бре? Satisfied

Плодове тип "бери" може, но в ограничени количества - шепа, но не и кила, дори за здрави хора.

# 380
  • Paris, France
Кило малини дневно? Не се ли пос.а бре? Satisfied

Не, за съжаление 😊. А така ми се искаше..........

Само малини ядох и нищо друго. Чувствах се отлично и. На втория ден ..... бях в кетоза, представи си. Това не мога да си го обясня.

# 381
Кетони мери ли или само по усещане разбра, че си в кетоза?

# 382
Просто е изпаднала в кетоза от глад, май.

# 383
  • Paris, France
Кетони мери ли или само по усещане разбра, че си в кетоза?

Мерих кетони в кръвта и КЗ с домашен апарат на Abott. От съседка го взимам. Знаеш, че нямам вяра на усещания и кетони в урина. И друг път, обаче съм яла плодове като манго и папая по цял ден и не съм измервана кетоза.

Просто е изпаднала в кетоза от глад, май.

Ми, не. Изобщо не бях гладна.

Това с малините беше, защото пазарът беше залят и ги продаваха по 2€ щайгата от 1.250 кг. Купих 5 щайги и ги домъкнах. Раздадох на съседи, познати, но никой не поиска повече от 4-5 пластмасови кофички с по 125гр малини всяка. Домашните хапнаха, но не се оказаха особено ящни и въодушевени и ги почнах аз, защото иначе трябваше да ги хвърлим, че се развалят много бързо.

Другите ми плодови дни са когато свекърите пратят тонове манго и папая. Не е често 😎.

# 384
Бе не знам, ама тъпкане с толкова плодове определено не ми звучи никак здравословно. Ако е веднъж на няколко години може и да няма грижи, но редовна консумация на толкова съзнателно, не е нормално. В природата, предците ни никога не са разполагали с такива количества, освен през последните няма и 100-тина години.

Друг е въпросът, че храносмилателната и отделителната ми система ще бъдат в състояние на бедствие. Определено имам по-интересни занимания от висене в тоалетната Smiley

Как си била на малини и в кетоза, не знам, аз лично нямам теория както и как не си имала "разстройствие". Всъщност второто ме учудва повече Trollface

# 385
Ох, сега ми се доядоха малини 😀

# 386
  • Paris, France
Миоки, кетозата вероятно е била от ниските калории. Понеже в малините има доста ВХ ходех повечко през тези дни. Реално съм изяла около 600-700 калории на ден от тези малини, едва ли е било повече. Не ядох нищо друго.

По принцип не съм склонна към разстройство. Когато всички околни се осират от някой гастроентерит аз драйфам, но си оставам запечена. Другото е, че 4 дена с малини се случиха скоро след диетата, декември някъде 2014г и явно в двата месеца без ВХ доста видове бактерии в червата ми са измрели.

1 и повече кила малини са си напълно възможни за намиране по нашите ширини, но само по време на сезона, разбира се, дори за примитивни ловци и събирачи .

Не препоръчвам такова ядене за човек с все още наднормено тегло, нито да се ядат редовно, но обяснявам, че инцидентно е ОК за някои хора.

Малини с мляко или друго млечно или месо, в един и същ ден не бих яла.

# 387
Миоки, тук явно всеки защитава своята истина, която му изнася.Да, предците ни са яли диви плодове.Аз пък не мисля, че е нормално да се яде само месо, без нищо друго.Според мен не е здравословно, и мантрата "да холестерола ми е висок, но това е ок", не ок! Както не ок да ти спре цикъла, от ниски въглехидрати.Тялото си го казва.Всяка крайност не ок.И какво ако си нормализираш инсулина и повредиш сума ти други неща.

# 388
Е, някои си защитават и пиенето на алкохол. Ама и това не е ок за всеки. Simple Smile Според мен, всеки с ИР е добре да си напасне подходящ режим, с подходящи за него ниво на вгх, зеленчуци, с или без плод. Не е въпроса в това кой какво защитава, всеки споделя какво работи при него и не е казано, че това ще е едно и също за всеки. Но съм склонна да се съглася, че предците ни не са яли по кило малини на ден- освен ако това не е била единствената достъпна в момента храна. Да не говорим и, че горските плодове са били сезонни. Simple Smile

# 389
Да не забравяме, че предците са живеели по 35 год.  макс.Всяка крайност не е ок, както и няма пълно здраве, оправяш едно и прецакваш друго.

Общи условия

Активация на акаунт