Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 37 935
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Деси, не е от фаста, нещо друго е, защото и аз съм така от няколко дни, кз между 4 и 5, а фастове не правя, даже ям по 4 пъти на ден. 😉. Може да е от лунното затъмнение 😋.И моите кг вървят надолу полекичка, вече 6, въпреки че в момента дори не се разхождам с бебето и ме гони яка депресия, защото ще трябва да оперират голямата госпожица 😢. Втори декември подред се налага да мисля за болници, а ми се искаше да ми е по-шаренко и празнично. Само свалените кг са ми радост.
За метформиновите преперати на мен ендокриноложката ми каза, че няма наблюдения върху бременни и за това ме метна на инсулин.

# 526
Деси, чудесен прогрес ! Сигурна съм, че следващата ти бременност ще завърши с прекрасен финал 🤗
Благодаря, Лимонче! Дано е така, днес успях да мина на преглед при Сигридов и изглежда сериозно се захвана да реши моят заплетен казус и да ме подготви за една успешна бременност.
Деси, моята последна бременност се размина с медикаменти благодарение на Сигиридов, но много неща трябваше да изпълнявам - накара ме да си купя велоергометър, имаше изисквания за пулса да е около 130 по време на тренировка, храненето супер стриктно - макс 1 кисел плод на ден, без хляб, ориз, картофи и т.н. Нямаше никакви бременни апетити и лиготии. Сега малката не спи и според Начев затова цяла нощ тялото бълва кортизол и се вдига захарта. Мисълта ми е, че може да се овладее гестационен диабет. Особено велоергометъра -  Сигиридов каза, че на бедрата са най-много инсулинови рецептори и много помага това каране.

# 527
Alivi, при теб може да е от пълнолунието или пък поради друга причина, но при Деси вероятно е от яйчения фаст. Simple Smile Някои хора изобщо не вдигат КЗ, та индивидуално си е. Grinning
Аз имам подобни наблюдения от яйчения фаст върху себе си. Последния път нямах лентички, но се ориентирах по липсата на глад и по чудесната енергия която имам, че КЗ е на супер нива.

# 528
Разбира се, долче, всичко беше в кръга на шегата, мислех, че е станало ясно от емотиконите.
Аз съм от хората, които вдигат доста кз, като хапнат хляб и захар.
Споделих, че има как и без фастове, знам, че тук сте им любители, но има хора, които не могат така, аз съм от тях, поне засега и смятам, че не е нужно да издевателстваме над организмите си по начин, който не ни пасва, особено ако не е крайно наложително.

# 529
Деси, чудесен прогрес ! Сигурна съм, че следващата ти бременност ще завърши с прекрасен финал 🤗
Благодаря, Лимонче! Дано е така, днес успях да мина на преглед при Сигридов и изглежда сериозно се захвана да реши моят заплетен казус и да ме подготви за една успешна бременност.
Деси, моята последна бременност се размина с медикаменти благодарение на Сигиридов, но много неща трябваше да изпълнявам - накара ме да си купя велоергометър, имаше изисквания за пулса да е около 130 по време на тренировка, храненето супер стриктно - макс 1 кисел плод на ден, без хляб, ориз, картофи и т.н. Нямаше никакви бременни апетити и лиготии. Сега малката не спи и според Начев затова цяла нощ тялото бълва кортизол и се вдига захарта. Мисълта ми е, че може да се овладее гестационен диабет. Особено велоергометъра -  Сигиридов каза, че на бедрата са най-много инсулинови рецептори и много помага това каране.
Аз успях по чудо вчера небременна да мина през него и от сега виждам, че много неща ще изисква, но пък при толкова засукан случай като моя съм готова да го слушам. Поне с велоергометъра/кростренажора съм подготвена - и в къщи, и в дома на родителите на мм си осигурих уреди, за да мога във всякакво време да се движа и да контролирам кз.

Имам обаче питане за тези кетони - аз сега не меря кетони, не съм и бременна. Обаче в темата за гестационен диабет чета, че всички момичета много се тревожат за тези кетони и че всички ендокринолози ги карат да ядат въглехидрати и то хляб, ориз и т.н. Не можело само зеленчуци и то става някакъв порочен кръг. Ако не ядат такива качвали кетони и това било много лошо. А естествено като ядеш хляб и стоиш на миши порции си гладен, с висока захар и без кетони. Не било проблем високата кз според ендокринолозите - просто ги мятат на инсулина. Та някой знае ли защо тези кетони са толкова страшни, та целенасочено да ни бутат ендокринолозите към диабет?

# 530
Споделих, че има как и без фастове, знам, че тук сте им любители, но има хора, които не могат така, аз съм от тях, поне засега и смятам, че не е нужно да издевателстваме над организмите си по начин, който не ни пасва, особено ако не е крайно наложително.
Така Joy Аз също се опитах да вкарам шега за пълнолунието, но явно не ми се е получило Grinning
По повод на болднатите- мисля, че по отношение на фастовете малко хора в темата могат да се нарекат чак любители. Или поне моите впечатления са такива, че малко хора правим фаст (под една или друга форма). Яйчения фаст не го броя за никакво издевателство, то глад и "мъчения" (поне при мен) няма...а на другите фастове вече съм свикнала и също няма глад (постепенно избутвах часа което има значение). А и фастовете не са задължителни, разбира се. Blush
Колкото до второто болднато- съвсем не е идеята да издевателстваме над телата си по начин който не ни пасва- ами напротив- в това да намерим начин да правим фаст без да издевателстваме над телата си и по начин който ни пасва е. Blush И който ни кара да се чувстваме по-добре, а не по-зле и изтощени.
Деси, кетони мисля, че има при диабет когато не се контролира добре и затова ги е страх (не че самите нерон и сами по себе си са нещо страшно), а от друга страна да си бият инсулин без да ядат "солиден въглехидрат" май също повечето лекари не одобряват. Simple Smile Аз мисля, че може да се нагоди и приемлив режим с подходящи въглехидрати и в количества които да не те карат да си постоянно гладна. Предполагам, не е нужно да е хляб и баница точно. Лекарят ще ти каже. Може би не е ок при бременност да си на твърде ниски вгх (нещо за чувствителността на бебето към инсулин и склонност към диабет беше), но това вярвам може да се постигне и без да си изстрелваш захарта в небесата и после да се налага да си биеш инсулин, че да компенсираш. Струва ми се по-логично в храненето и движението да има някакъв баланс вместо да се замазва положението с инсулин. Thinking А има и бавнодействащ инсулин- не знам обаче дали от него изписват на бременни, но съм чувала за диабетици които се хранят нвх и си бият предимно инсулин с бавно освобождаване. А "бързия" само когато е нужно.

Последна редакция: пт, 04 дек 2020, 09:34 от dolce miele

# 531
Eндокринолозите още 9 седмица ме хлъзнаха с хляб в закуската, картофи или ориз за обяд и т.н. На Сигридов му вярвам повече, не ми е споменавал за това, а следеше всичко и имах диаграма с мастните натрупвания на бебето през месеците дори. Питай него. Много е подготвен.
Кростренажора няма да е окей при бременност, но засега да. После само велоергометър, да не предизвикваме контракции зорлем.

# 532
Със сигурност ще го питам. Просто мира не ми дава този въпрос. В “медицината” са заковали, че бременна жена трябва да приема поне по 175 г въглехидрати дневно, което доколкото разбирам изобщо не е базирано на някакви задълбочени изследвания. Вероятно е изчислено като препоръчваните от американската асоциация 300 г въглехидрати дневно на диабетици. То няма почти никакви изследвания с бременни така или иначе и затова си седим в средновековието - губим бебета и пробваме пак щото се случвало ...

Наистина ли не д ок Крос тренажора, аз сега си го взех, точно защото четох, че може да се ползва при бременност. Реално движенията са като при ходене - май ще трябва и за това да го питам.... На мен велоергометърът ми е по-неудобен даже, заболява ме “четирибуквието” на него

# 533
Лекцията му по темата "Консумация на въглехидрат" е много дълга и изпълнена с цифри и факти. Той самия каза, че 15 години не яде хляб.  Гризе ядки и боровинки, щото време за обяд при него няма. Един път го питах защо не излиза за обяд: Аз съм лекар, време за обяд нямам. И за да е съвсем Сигиридов, първата му реплика за ГД беше: "ГД е гъз глава затрива." Simple Smile)))
Питай за кростренажора.На мен ми каза велоергометър. Аз бях и инвитро и много внимавах с всичко. За четирибуквието е вярно.

# 534
Деси, така и не разбрах и аз за кетоните историята..
Аз бях на инсулин заради сутрешните нива на кз, които се увеличаваха с напредването на бремеността и не се влияеха от диетата. С другите хранения проблем нямах, кз си беше в граници, дори под горната. Ядях по 1 или 2 филийки хляб тип бонус, ориз и картофи рядко и то в малки количества, 1-2 лъжици, не всеки ден. Бобови не съм спирала, 1 плод на ден, предимно киви. Точно на бавнодействащ инсулин бях, само вечер.
Долче, явно съм останала с грешно впечатление за фастовете или съм смесила различни потоци информация. Факт е, че това не е за мен, никога не съм можела да пропусна хранене, нито на 12, нито на 22,  че и на 32 даже, а тогава едва ли съм имала проблем с кз.
Важното е да сме здрави и щастливи, пък ако може и красиви...супер ще е 😂

Последна редакция: пт, 04 дек 2020, 09:55 от alivi

# 535
Вчера чаках да чуя какво ще каже по едно предаване лекарка за метаболизма и КЗ- мисля, че беше специалистка по диабет или ендокриноложка. Чаках да чуя нещо различно като гледна точка. Ами, разочаровах се. Пак говореше диабетиците да ядяли бавни въглехидрати, растителна храна с малко мазнини, да хапвали умерено картофи и бла бла, месото подкиселявало организма... Flushed Като говорят за месо винаги използват изрази от типа "много месо прави организма киселинен, вредно е", обаче така го казват, че средностатистическият зрител остава с впечатлението, че е вредно месото, най-добре да се избягва или да се яде по мъничко там, да боднеш 2-3 пъти с виличката... Grinning Накрая като изтърси и, че полезните храни за диабетици (сваляли КЗ, представете си Stuck Out Tongue Winking Eye ) били плодовете, картофи, пълнозърнести хляб и др. и съвсем се ядосах, че съм гледала предаването. Grinning Наблегна на фибрите, ама защо пък не от зеленчуци, ами от "старите познайници" картофи, ориз, зърнени...А, и съвсем ми се срина в очите лекарката като каза, че добре контролиран диабет било гликиран хемоглобин под 7... Joy Толкова случаи има на диабетици на нвх хранене които имат гликиран хемоглобин в границите на нормата- та се питам, защо въобще диабетик трябва да яде храни които му изстрелват КЗ? Е, чувала съм и лекар преди време да препоръчва сушени кайсии на диабетици като плодове с ниско съдържание на захар и вече свикнах да не се впечатлявам чак толкова, но... Close
Шанти, ха ха, репликата за ГД ме развесели Grinning Че той този доктор си е на полу фаст май Simple Smile Оцелява се без хляб, разбира се.
Аливи, разбира се, че всеки си кара така както се чувства добре и по отношение на фастове, и с храненето. Важното е, че се изяснихме Simple Smile Това със сутрешната КЗ която не се е влияела от храненето е притеснително, но сигурно не при всеки е така. А кетони имала ли си при висока сутрешна КЗ?
Само мен ли ме дразни рекламата на Хоссо? Stuck Out Tongue Рекламирано като здравословни олио и зехтин богати на омега 9...

Последна редакция: пт, 04 дек 2020, 10:05 от dolce miele

# 536
Мда, все повече се убеждавам че съм си много добре без телевизия Grinning Тъй де, я виж какви шантави неща дават по нея, отделно че покрай ковид и новините са направо вредни за физическото и душевното здраве...
За фастовете си е индивидуално при всеки. За някои може да звучат като тормоз, а за други да се получават лесно и естествено. Аз вчера направих един непланиран, ами добре си ми беше. Не си взех обяд и щях да ходя да си взема нещо готово обаче така и не отидох... а пък аз и закуска не обичам да ям, та отиде направо на сравнително ранна вечеря вчерашното ядене. Това съчетано с ходене горе-долу двойно на обичайното ми за ден и много натоварен ден като цяло. Все се каня че ще почна да си заплювам по един ден в седмицата за фаст, ама все с каненето си оставам като че ли.

Последна редакция: пт, 04 дек 2020, 11:11 от natka

# 537
За ГД на едно момиче в Америка й бяха препоръчали след всяко хранене 20 мин разходка, случило се зима и тя марширувала в коридора, и не беше повишила кз. Имах лично от нея, за съжаление не помня името, иначе и там дават хляб на закуска.

# 538
Натка, нали? Понякога се чудя откъде ги "ловят" тези специалисти Joy Не че сигурно няма много такива които говорят същите неща, но като чуе анонса на предаването човек има очаквания да чуе нещо полезно. Пък то един голям спукан балон. "Контролиране" на диабет и понижаване на КЗ с храна която в най-добрия случай поддържа диабета на едно ниво... Grinning

# 539
И аз наскоро гледах такова предаване, същата история. Реших да прочета и какво препоръчва един виден гръцки диетолог - и той така.
Май имах един път плюсче, или 1 на кетоните и глюкоза, ама тя беше объркана, защото дадох урината 2,5 часа, след като изпих глюкозата. Мога да поровя в изследванията си, да видя ще намеря ли нещо, забравила съм, понеже това беше най-малкия от всичките ми проблеми и определено нямаше да умра от него 😂.
Всъщност при много от бременните проблемът е точно сутрешната кз, която трудно се контролира, имаше някакъв ефект на Сомоджи, или нещо от сорта, което е причината..

Общи условия

Активация на акаунт