Коментари за политика в България

• 111 538
  • 5 996
  •   1
Отговори
# 5 805
Уф, както нямам нищо за вечеря, а ме мързи да го мисля, че и да ходя да приготвям, приемам оферта и за кИбапчета за довечера, тройка на човек за четрима, като и гарнитура искам, я хората под 50 не падат.....
Никога, никога не се излъгаха да предложат нещо, ни на мен, ни на родата.......аз всъщност не познавам човек, на когото са платили или поне предложили. Сега, както се нароиха един билюк партийки, дано пък се активизират с предложенията, че и аз да усетя загриженост!

# 5 806
  • инфантилно и разглезено хлапе
Най-строго пазената тайна в момента

15-ти февруари
https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/pravitelstvoto-poe-n … g-ot-300-mln-leva
Правителството пое нов дълг от 300 млн. лева
-------------------------------------------
1-ви март
Още 200 милиона дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъдат изтеглени идния понеделник, става ясно от обявата за аукцион, публикувана на сайта на Българската народна банка.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 18:55 от BlueIce

# 5 807
  • София
Вторият линк не се отваря. Оправи го, моля Simple Smile

# 5 808
Както вече написах, докторът не е бил прав - потвърдено е от министъра, РЗИ и каквото там се сетиш. Трябва само да имаш ЕГН и личен лекар. А ти може да си фантазираш каквото ти се иска.

Няма как да имаш личен лекар, ако не си плащаш здравните осигуровки тук. Не е ли така?

Сега да се изясним - здравеопазването в нашата страна е уредено НЕ като право, а като привилегия. Разликата между право и привилегия е, че право може да има всеки, а привилегия само този, който ОТГОВАРЯ НА ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ. В този смисъл хората, които не са здравноосигурени, следва да си плащат на частно. За ваксините обаче, нещата стоят различно - правителството, поради кризата, излезе с решение да се ваксинират всички хора, които желаят. Да подразбирам ли, че тези хора трябва да имат постоянен адрес в България (това включва постоянно пребиваващите чужденци у нас, защото те имат такъв)? И съответно ако това е така, на какво основание хора, които имат постоянен адрес в чужбина идват да се ваксинират тук?
Конституцията е на различно мнение, но какво тук значи някаква си Конституция!

Не, не е на различно мнение Конституцията. Там е казано, че всеки има право на здравеопазване. Но не е указано КАК. Wink И тук идва моят пост, на който си отговорила, който обяснява как се случват нещата - чрез НЗОК (привилегия), или на частно (право).
На различно е, а твоят пост са свободни интерпретации без картинка!

# 5 809
В онуй нещо, наречено "Национален план за ваксиниране", пише други работи:

Ваксините срещу COVID-19 и прилагането им са безплатни за населението без значение
на здравноосигурителния статус на лицата.

За кое население? Wink

П.С. Което живее постоянно в България ли или за кое'т се сетиш световно население?

# 5 810
приемам оферта и за кИбапчета за довечера
Предлагам тройка кибачитъ и кифтетъ за всеки който гласува за партията за която ще гласувам.
Очаквам кандидатите на лични.

# 5 811
Ако пък никой не се сети да ни обгрижи с кебапчета в замяна на гласа ни, ето един начин по който да се ориентираме.
А сега сериозно, защото е мрачно и по-лошото е, че е тъжната истина.
https://afera.bg/%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%b … 0%b5%d1%89%d0%b0/

# 5 812
Уф, както нямам нищо за вечеря, а ме мързи да го мисля, че и да ходя да приготвям, приемам оферта и за кИбапчета за довечера, тройка на човек за четрима, като и гарнитура искам, я хората под 50 не падат.....
Никога, никога не се излъгаха да предложат нещо, ни на мен, ни на родата.......аз всъщност не познавам човек, на когото са платили или поне предложили. Сега, както се нароиха един билюк партийки, дано пък се активизират с предложенията, че и аз да усетя загриженост!
Аз познавам. И точно 50 лв. беше таксата. Момичето каза, че си е взела парата на входа, но е пуснала празна бюлетина.

# 5 813
Скрит текст:
Аз познавам. И точно 50 лв. беше таксата. Момичето каза, че си е взела парата на входа, но е пуснала празна бюлетина.

Ами.......късметлийка! Simple Smile

Mr. Smith пък пуснал оферта, ама откак нахраних домочадието! Те и политиците са така, все не навреме! Joy

# 5 814
Вие па, само кебапчета. Аз на по-малко от една пълна мешана скара не скланям, с кърначе и двойка кюфтаци от едновремешните, по рецептата на Балкантурист. Така и така се затруднявам да си избирам политици, откак никой вече не свири на китара.

# 5 815
  • Другата България
Само не се смейте, моля!

https://www.dnes.bg/izbori-za-ns-21/2021/03/02/svetyt-govori-za- … na-krizata.481769

# 5 816
...

Сега да се изясним - здравеопазването в нашата страна е уредено НЕ като право, а като привилегия. Разликата между право и привилегия е, че право може да има всеки, а привилегия само този, който ОТГОВАРЯ НА ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ. В този смисъл хората, които не са здравноосигурени, следва да си плащат на частно. За ваксините обаче, нещата стоят различно - правителството, поради кризата, излезе с решение да се ваксинират всички хора, които желаят. Да подразбирам ли, че тези хора трябва да имат постоянен адрес в България (това включва постоянно пребиваващите чужденци у нас, защото те имат такъв)? И съответно ако това е така, на какво основание хора, които имат постоянен адрес в чужбина идват да се ваксинират тук?

За ваксините нещата са уредени в Закона за Здравето, в член 82, който засяга медицинските услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на българските граждани.

Той гласи -
Всеки български гражданин ползва:
1. ваксини за задължителни имунизации и реимунизации, ваксини по специални показания и при извънредни обстоятелства, специфични серуми, имуноглобулини и други биопродукти, свързани с профилактиката на заразните болести, както и техническите средства за прилагането им.
2. пълен обем от противоепидемични дейности;

Т.е. всеки с българско гражданство, независимо от това дали и къде си плаща  осигуровките и какъв е постоянният му адрес.

# 5 817
  • Другата България
Това се обясни досега многократно от няколко човека.
Каузата е загубена.
При това доста отдавна.

# 5 818
Една подробност, гражданите на ЕС ползват услугите на здравеопазването където и да са.Ако чужди граждани се лекъват тук, то и  българи ползват услуги където са в рамките на съюза.Идеята му е да е една държава, някога.
Това не е във връзка с ваксините, то е обяснено, във връзка със здравето  е.
Сметките се уреждат  на държавно ниво, аналозите на Здравни каси.Последни сведения, че дължим ,не те да ни дължат.
Свързани сме с две думи,обменят се услуги.
И като изравним доходите си, няма да изтича работна сила.Разходите са почти изравнени, с плюс-минус тук там.
Стига с тези имигранти.
Ако не са те ще почнем кой с по-високи вноски да е пръв.
Ама няма да чисти боклуците ни този с високите вноски.
Всеки има мястото си  и  е нужен.

# 5 819
...

За ваксините нещата са уредени в Закона за Здравето, в член 82, който засяга медицинските услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на българските граждани.

Той гласи -
Всеки български гражданин ползва:
1. ваксини за задължителни имунизации и реимунизации, ваксини по специални показания и при извънредни обстоятелства, специфични серуми, имуноглобулини и други биопродукти, свързани с профилактиката на заразните болести, както и техническите средства за прилагането им.
2. пълен обем от противоепидемични дейности;

Т.е. всеки с българско гражданство, независимо от това дали и къде си плаща  осигуровките и какъв е постоянният му адрес.

Благодаря за отговора на въпроса ми, доверявам ти се - няма да преглеждам законодателството във връзка с ваксините срещу Ковид. При това положение възниква следващият ми въпрос - защо българските граждани, живеещи в чужбина, си идват да си поставят ваксините в България? Не е ли там по същия начин уреден този въпрос и ако не е, започвам да се чудя дали наистина нашата система на здравеопазване е тооооолкова лоша, колкото някои от тук пишещите се опитват да изкарат? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт