Коментари за политика в България

• 111 306
  • 5 996
  •   1
Отговори
# 5 910
Chass, забеляза ли примерите, които посочих за кое населено място са. За Пловдив, втория по големина град в България. А сайтът е най-големият предлагащ обяви за работа. Не става въпрос за договорка между Пешо и Гошо. И за какъв по-евтин живот говориш. Вече са писали, че нещтата покриващи базови нужди са на една цена навсякъде. Защо продължаваш да изтъкваш някакви несъстоятелни аргументи, а просто не приемеш че нещата са такива, каквито са. Тоест нелицеприятни. Аз не отричам, че съществува сива икономика и така наречените пари под масата", но и това че много работещи получават минимални заплати е факт. А борбата със сивата икономика се осъществява от държавата. От една страна със законодателство /което не касае само данъците/, и от дуга страна с работещи контролни институции, които не са малко и имат стотици, да не кажа хиляди служители.

# 5 911
  • Разпиляна във въображението
Пропуснала съм новината, че предизборната кампания е започнала. Борисов промотира с държавни пари бившия вътрешен министър Младен Маринов.

# 5 912
Аз съм на обратното мнение. Точно плоският данък осветли икономиката. В момента, в който вдигнеш данъците, народа ще се изпокрие като мишка в трици и ще се върнем в тъмните времена преди Борисов - данъкът беше наложен от Станишев току преди Борисов да стане премиер. Не забравяй, че много от българите си помагат финансово отдавайки под наем жилищна площ - ако не друго, имоти българина има. По-висок данък ще удари и тях.

Българинът, който отдава имоти под наем, е точно като всеки друг българин и не българин, чиито доходи подлежат на облагане с данък.  С нищо не е по-различен. Но ако имаш някакви данни, че икономиката е изсветляла в сериозен мащаб, това изсветляване продължава, сивата икономика се свива благодарение на плоския данък и той има или продължава да има благотворен ефект N броя години след въвеждането си /инвестиции, намаляване на неравенството, изсветляване на икономиката - изобщо е изпълнил и продължава да изпълнява всички очаквания, с които е бил свързан/, ще се радвам, ако ги споделиш.

От друга страна, ако твърдиш, че  на държавата не й се занимава със сивата икономика и укриването на данъци, а просто е решила, че  й стига да взима малко, но редовно под формата на преки данъци,  без да си усложнява живота - това е друго и нищо чудно да е така. Ако наистина сме се докарали до държава, която я лъжат с лекота разни лоши бизнесмени, докато тя свенливо гледа встрани и не знае какво да направи, от това по-тъмни времена няма накъде.

Не зная защо наричаш доплащането над определената от държавата минимална работна заплата "сива икономика". Аз наричам укриването на горницата над тази заплата "на ръба на закона". С други думи, не е незаконно. Точно това е причината държавата да не се занимава с това - не, че не желае, просто няма право.

От друга страна, работниците могат, чрез съответния натиск от страна на профсъюзи и други свои организации, да натискат бизнеса да плаща реални заплати, които да водят до реални данъци и осигуровки - в крайна сметка, това касае всеки един от нас - пенсията ни държавата няма да я получава, а ще си я получаваме ние. И като работодателите ни цакат с ниски осигуровки и данъци, това рефлектира в нас.

И да, това е наша работа, не на държавата. Труд си е, обаче резултата би си струвал. Няма как държавата да ни реши всичките проблеми, защото държавата не може и не трябва да обгрижва само определени групи, в случая работници и служители - все пак и бизнесмените са част от тази държава. Няма как да се дискриминират, защото и те имат същите права като останалите. Договорът за минимална работна заплата в тристранката е единственото, което държавата може да предложи щото да удовлетвори всички - и държавата за данъците, които да получава поне върху МРЗ (вземете и тях чрез необлагаем минимум и после разчитайте на социална политика, ама другия път), и бизнеса, който се съгласява да дава със сигурност поне МРЗ, и служителите, които ще получават поне МРЗ, от която после ще вземат пенсия. Оттам нататък нещата са в ръцете на работниците и служителите, както и на бизнесмените. Лично, индивидуално, кой както си го направи.

Последна редакция: чт, 04 мар 2021, 11:25 от Chass

# 5 913
Това ли ще е критерия, кой колко може да забавлява народа!
Нали ще избираме народни представители, а не шутове. Thinking
Ама те сами се правят на шутове, то си им идва отвътре. Нещо матрялът за новото НС ще става май само за забавление - сценаристи, футболисти, тук таме актьори и местни активисти от Северозапада. А, пропуснах "синия седесарски шут" Георги Марков, който вече е в ново амплоа разбира се.

# 5 914
  • Разпиляна във въображението
Точно с Георги Марков идвам. Докъде може да пропадне човек в подмазването. Гнусна история!

Бойко, честито! Вече си СТАРЕЙШИНA на ЕНП
Приятели,
Господ е с Бойко, затова построи толкова църкви.
Орбан, както вече предрекох, излезе от ЕНП. Меркел слиза от сцената на канцлер, а не отдавна и от партиен лидер. Нашият Бойко става СТАРЕЙШИНА на ЕНП. Най-дълго управлявалият и с най-много победи. ДЖИПКАТА свърши голяма работа. ДЖИПКАТА е вече символът на ЕНП. - от фейсбук страницата му.

# 5 915
Точно с Георги Марков идвам. Докъде може да пропадне човек в подмазването. Гнусна история!

Приятели,
Орбан, както вече предрекох, излезе от ЕНП. Меркел слиза от сцената на канцлер, а не отдавна и от партиен лидер. Нашият Бойко става СТАРЕЙШИНА на ЕНП. Най-дълго управлявалият и с най-много победи. ДЖИПКАТА свърши голяма работа. ДЖИПКАТА е вече символът на ЕНП. - от фейсбук страницата му.
Приближаваме ядрото на земята, с това копане надолу. След около 30-40 години може да излезем на повърхността от другата страна. Simple Smile

# 5 916
Виждаме всички какво значи манталитет на роб, култ към личността и разни други остатъци от близкото минало.

За съжаление, новите на хоризонта ама никак не са ми надеждни.
ДБ ще вкарат Чорбанов, ИТН не позволи участие на Зайкова в БНТ в събота, което ме потресе.
Кога ще започнат предизборните дебати, за да видим още много пеневизъм.

# 5 917
Бедните румънци изпреварили унгарците по МРЗ.

# 5 918

Приятели,
Приближаваме ядрото на земята, с това копане надолу. След около 30-40 години може да излезем на повърхността от другата страна. Simple Smile
Ауууу, макактака Г.М. е изразил радост от излизането на Орбан от ЕНП! Този виден унгарофил? Може би защото ББ става "старейшина" сега! Между другото Орбан ме изкефи как си хакна китайската ваксина! Твърд човек, имаме нужда от такъв политик, ама айде, че може да ме объркате с Георги Марков по подлизурство.

# 5 919
Какво коментирате, Марков, Старейшина?

# 5 920
ИТН не позволи участие на Зайкова в БНТ в събота, което ме потресе.
Трябваше в неделя да бъде гост на Любенов. Последния го обяви в събота. Защо не са й позволили!

# 5 921
ИТН не позволи участие на Зайкова в БНТ в събота, което ме потресе.
Трябваше в неделя да бъде гост на Любенов. Последния го обяви в събота. Защо не са й позволили!
Аз чух разочарованието на Любенов, затова реших, че отказ от участие, и то в национална медия, е работа на някой началник. Тя явно е приела заявката. И после е отказала.
Мои спекулации са.
Но и ИТН не може да мълчи до безкрай, досега беше успешна тактика, вече - не мисля.

# 5 922
Таис, ИТН са отказали участие на техни кандидати и по Нова при В.Николаев, той самият го каза. Правят се на интересни, но вече работи против тях.

# 5 923
Слави Трифонов заяви, че водещите телевизии все работели за управляващата партия и техните партньори и няма да взимат участие в предизборните маратони. Абсолютно грешна тактика според мен. Тяхна си работа, не съм им фен.

# 5 924
  • Другата България
Слави Трифонов заяви, че водещите телевизии все работели за управляващата партия и техните партньори и няма да взимат участие в предизборните маратони. Абсолютно грешна тактика според мен. Тяхна си работа, не съм им фен.
В случая е прав.
За телевизиите.
Но за тактиката съм донякъде съгласна с теб.
Въпреки че неговия електорат така или иначе си гледа неговата ТВ.

Общи условия

Активация на акаунт