Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 146
  • 844
  •   1
Отговори
# 315
То няма много значение дали сега или януари, лихвите не са фиксирани. Ако ще скачат, ще скачат и за нови, и за стари.

ПП: Извинявай за любопитството, но каква е цената на този апартамент, че си се навила да теглиш всичко като потребителски?

Апартаментът е 50000 лв. Интересно ми е каква ще му е данъчната оценка. 59 кв. м чиста площ. Три стаи + баня + тоалетна.

# 316
ЧС, абсолютно съм на твоето мнение. Хайде стига сме мрънкали! Нищо толкова не е станало. Поне в България кой знае каква криза няма. Никой не е затварял държавата изцяло. Всички малко или много работиха и работят през цялото време. Около офисът ми пролетта  затвориха няколко заведения за бързо хранене. Е, сега има 4 нови на тяхно място, пред които на обяд се вият опашки за храна. Мои познати със заведение пък се счупват от работа да разнасят храна по офиси, болници и домове. Имат повече работа от преди К-19. Така че и уж най- пострадалият бизнес  си е добре. Отделно, че яко се подкрепят от разни програми. Да, някои бизнеси спряха за малко, но пък някой тази ситуация им отвори нови врати.
Не е така като мислиш. Това, че твой познат се справя добре не значи, че при всички е така. Цели сектори са почти занулени или поне със сериозни спадове на приходите. Десетки хиляди търговски обекти са с трагични обороти и много от тях са пред фалит. Не само в моловете е трагично, а и в останалите магазини, ресторанти и въобще търговски обекти влизат много по-малко хора. Много хора ги е страх и не влизат в закрити помещения без специална нужда, а това означава, че ходят само до аптеки и хранителни магазини.

# 317
Просто като искаш бизнесът ти да не зацикля, не стоиш да ровиш в телефона по цял ден и да чакаш някой друг да ти решава проблемите. Взимаш се в ръце и променяш нещата спрямо новата ситуация, така че да печелиш от нея.  Иска се иницатива и гъвкав бизнес.
Така написано наистина звучи много добре, но според мен реалността е доста различна. Потвърждава ми се мнението, че всеки си живее в собствен балон. Работя до The Mall, само Хермес парк сме 6000 човека, Мегапарк още 3-4000, сега там дали има и 1000. Един обяд беше 10-15 лева и в обедната нямаше място къде да седнеш, а сега е пусто. В мола няколко заведения затворени, магазини също. Не знам на кой може да доставят, като хората са от цяла София. Изобщо колко хора си поръчват редовно храна в това време.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/11/14/ … ata_ot_mai_nasam/
109 хиляди нетно безработни от март. Колко са на ръба на оцеляването не е ясно. Хората с високи доходи не са засегнати, проблемът е с другите.
Отворих да видя наемите в Младост 4 - та то вече има двустайни по 500. До преди коронавируса бяха над 750.

# 318
  • София
Понеже масово в тези офис сгради хората са хоум офис, затова и заведенията там са пусти. Бизнеса който беше около офис сградите, ресторанти, кафенета и фитнеси пострада от затварянето. Но те,  там, с години държаха тройни цени, та едва ли са загинали. Наемите около бизнес парка е също  нормално да паднат. И без туй бяха раздути.

# 319
Ооо, добре! Страшна криза е, идва края на света и цените падат яко! Хайде на покупките на апартаменти и къщи без пари! МГ!

# 320
fatalina нямате и идея за какво става въпрос. Франция, Австрия сега ...

Непрестанно се тества и се точат здраво касите ... това , което още не е източено. А от къде се взеха тези масови тестове изведнъж? И колко струват и колко се плаща ...
това е от днес и е само пример

Reiseverband hat 28 Milliarden Euro weniger Umsatz
06:59 Uhr

Die deutsche Reisebranche hat durch die Corona-Krise mit milliardenschweren Umsatzausfällen zu kämpfen. "Die Unternehmen der Reisewirtschaft verzeichnen mehr als 80 Prozent Umsatzausfälle, dies entspricht einer Größenordnung von 28 Milliarden Euro für 2020", sagte der Präsident des Deutschen Reiseverbands, Norbert Fiebig, dem "Handelsblatt". Die finanzielle Lage der Branche sei "höchst angespannt, Insolvenzen sind die Folge".

11.000 Reisebüros, 2300 Reiseveranstalter und Tausende touristische Dienstleister sind demnach derzeit "de facto geschlossen". Reisewarnungen und -beschränkungen hätten den touristischen Reisemarkt mit wenigen Ausnahmen "zum vollständigen Erliegen gebracht", sagte Fiebig. Nach seiner Einschätzung werden die Reiseunternehmen weit bis ins nächste Jahr hinein von den weitreichenden Einschränkungen des Reiseverkehrs betroffen sein. Fiebig forderte deshalb mehr Unterstützung der Bundesregierung, um die 2,9 Millionen Arbeitsplätze in der Reisewirtschaft zu sichern.

# 321
Вярно е, че има криза и спад на оборотите, особено в някои браншове. Но и не е чак толкова крайно положението. Който има нужда от телевизор или дреха ще отиде в мола. Няма да отиде обаче ей така, да позяпа, да хапе, да гледа кино. Затова тълпата е по-малка. Те преди моловете бяха станали място за разходка и социален живот, не само за пазаруване:-) Та истината е някъде по средата, но е вярно, че животът не е спрял и повечето бизнеси се адаптират към ситуацията (колкото да преживеят, не да просперират). Говоря за бизнесите, не за тези хора, които са останали без доходи.

# 322
В България винаги всичко идва със закъснение, включително предишната криза. Тук нямаше едва ли не, точно както сега.
В Европа се чудят какво да правят, но ние сме добре за сега.

# 323

Без екскурзии и заведния ще живеем, но без храна и без жилище няма как. Това за всеки е ясно вече.
Като затворят Мола къде ще идеш? Stuck Out Tongue Winking Eye И как ще живеете 4 души в 2 стаи, хоум офис + дистанционно обучение за учениците?

Ще разбереш, че има и други места за разходки освен мола.
Когато има нужда хората се нагласят както може не както им се иска. Колко семейства според теб са си сменили жилището с по-голямо, понеже заради ковид им е отесняло? Според мен не са особено много, не защото не искат, а защото това изисква пари, време и енергия.

Ковид ни научи че какво искаме и какво можем да си позволим вече са две различни неща. И аз искам да се карантинирам на голяма яхта насред карибите с няколко мацки, но жена ми не дава, щото не ни било по джоба Grinning

# 324
  • София
Смяната на жилище не е като да си купиш пакетче солети. И да го замениш за такива със сусам.
Ясно, че не всеки ще смени жилище за 6 месеца. Ако не му е било планирано. Но установяването, че по-голямо жилище е по-удобно и има по-голяма маржинална полза от 3 ексурзии в Гъция на година + 15 ресторанта на месец, ще остави трайна следа в съзнанието.
И някой ден като се за-купува жилище, или децата тръгнат да купуват, тази установена истина ще се прояви.

# 325
  • София
ЧС, абсолютно съм на твоето мнение. Хайде стига сме мрънкали! Нищо толкова не е станало. Поне в България кой знае каква криза няма. Никой не е затварял държавата изцяло. Всички малко или много работиха и работят през цялото време. Около офисът ми пролетта  затвориха няколко заведения за бързо хранене. Е, сега има 4 нови на тяхно място, пред които на обяд се вият опашки за храна. Мои познати със заведение пък се счупват от работа да разнасят храна по офиси, болници и домове. Имат повече работа от преди К-19. Така че и уж най- пострадалият бизнес  си е добре. Отделно, че яко се подкрепят от разни програми. Да, някои бизнеси спряха за малко, но пък някой тази ситуация им отвори нови врати.
Не е така като мислиш. Това, че твой познат се справя добре не значи, че при всички е така. Цели сектори са почти занулени или поне със сериозни спадове на приходите. Десетки хиляди търговски обекти са с трагични обороти и много от тях са пред фалит. Не само в моловете е трагично, а и в останалите магазини, ресторанти и въобще търговски обекти влизат много по-малко хора. Много хора ги е страх и не влизат в закрити помещения без специална нужда, а това означава, че ходят само до аптеки и хранителни магазини.
Подкрепям мнението на Нико. Откакто се върнах преди месец ми прави впечатление, че хората работещи в София нямат много реална представа за икономическия чук, който ни удари. За тях няма особена разлика, повечето си минаха хоумофис и виждат спад само по хората в МОЛ-а. А реално огромни сектори от икономиката пострадаха брутално и рано или късно това ще стигне и до програмистите, защото всичко е свързано.
Да не ставам баснословна, обаче ще ви дам елементарния пример със Слънчев бряг. В агломерацията там миналото лято работеха 50к човека, повечето от тях на заплати 800-1000лв от селата, които разчитаха на 6 месеца работа за да изкарат годината. Само оттам се вливаха 2млрд в окономиката. Това лято някои се опитаха да си запазят персонала и без работа и да кажем работеха 20к човека. Догодина със сигурност ще е по-зле. Погледнете секторите на енергетиката и машиностроенето- всичко е замряло.
И след няколко месеца като свършим тегленето на заеми и спре да се налива в икономиката, положението ще стане много, много тежко.

Понеже разгледах сайтовете на ЧСИ тата в нашата област, и останах направо учудена колко имота са изкарани напоследък, и то на брутално ниски цени някои (някои от тях). Не съм запозната с процедурите и веднага потърсих справка в Google . Oткрих това нещо : https://pravatami.bg/2610, но честно казано ме обърка още повече. Да не кажа че ме и отказа. Прекалено засукано и несигурно ми се вижда, с доста подводни камъни. Искам да попитам дали някои от вас е запознат, но от първо лице единствено число ( а не от интернет). Мога ли да препродам в последствие имота ?
Никакъв проблем няма със тези имоти. Излизат по-чисти от покупката. Няма как да ви излъже съдията. Плаща се 3% на него и още 1% ако трябва да ви въведе във владение

# 326
Никой не казва, че ще се сринат. Доста хора са извадени от пазара. Системата е имала един баланс, а сега го няма. Какво ще се случи ще видим. Най-малко като са паднали толкова наемите, някой ако купува за даване под наем, не е ясно на сегашното положение дали ще му излезе сметката и дали ще купи изобщо. Или като наемател досега си плащал 700-800 наем за двустаен, а ипотеката на такъв е 900, лесно ще се навиеш да си го купиш. А когато наемът е 500, а ипотеката остава 900, някакси по-трудно ми се струва.

# 327
  • София

Без екскурзии и заведния ще живеем, но без храна и без жилище няма как. Това за всеки е ясно вече.
Като затворят Мола къде ще идеш? Stuck Out Tongue Winking Eye И как ще живеете 4 души в 2 стаи, хоум офис + дистанционно обучение за учениците?

Ще разбереш, че има и други места за разходки освен мола.
Когато има нужда хората се нагласят както може не както им се иска. Колко семейства според теб са си сменили жилището с по-голямо, понеже заради ковид им е отесняло? Според мен не са особено много, не защото не искат, а защото това изисква пари, време и енергия.

Ковид ни научи че какво искаме и какво можем да си позволим вече са две различни неща. И аз искам да се карантинирам на голяма яхта насред карибите с няколко мацки, но жена ми не дава, щото не ни било по джоба Grinning
Веднага ти отговарям. Отдаваме 2 жилища. И двете си смениха наемателите в последните месеци. И в двете дойдоха хора , които са се измъчили затворени 2 месеца в една стая ( в единия случай), в общо жилище с друга двойка в другия случай. Grinning  Млади семейства са. Едните, след няколко месеца живеене при нас, взеха да питат мен и мъжа ми при всяко чуване, дали не продаваме жилището. Много им харесва. Или ако чуем друг да продава  в нашата кооперация , да им кажем Grinning Много симпатични иначе , млади. Но мисля , че леко полека са разбрали че вместо 15 чифта маратонки по 200 лева + две коли , паркирани пред входа, май по-добре да се инвестира в жилище.
Другата млада двойка дойдоха, след предишните, които ме питаха дали няма да им продам, после си купиха в Дружба свое жилище .
Сега тези, живеят в жилището, още не са казали,  че търсят свое жилище. Но това , което ме изуми, аз им предложих ако им затворят пак магазина в който работят, да им намаля малко наема. Казаха , че нямало нужда засега Grinning И те от друго ще спестяват, но от жилището не. Grinning

Последна редакция: пн, 16 ное 2020, 12:11 от Cabo San Lucas 40

# 328
  • София
Споменах туризма, защото в него за заети 350 хиляди човека. Обаче машиностроенето също е занулено, както и всякакво производство на части за западните заводи. Енергопроизводството е 25% назад, транспортът е мъртъв. Обшо взето всички сектори без програмистите, банките и аутсорсинга е пострадал жестоко. Скоро ще се прехвърли всичко от здравата на болната глава, помнете ми думите.
Като друг пример давам моя приятелка, която разбра, че и без няколко човека в офиса им, работата си върви. Та скоро от хоум офис, ще са на борсата и те.
Над 100к безработни при 1.5млн работещи (махам държавните и общински хрантутници) са сериозно перо. А много, много скоро ще се увеличат още...

# 329
Смяната на жилище не е като да си купиш пакетче солети. И да го замениш за такива със сусам.
Ясно, че не всеки ще смени жилище за 6 месеца. Ако не му е било планирано. Но установяването, че по-голямо жилище е по-удобно и има по-голяма маржинална полза от 3 ексурзии в Гъция на година + 15 ресторанта на месец, ще остави трайна следа в съзнанието.
И някой ден като се за-купува жилище, или децата тръгнат да купуват, тази установена истина ще се прояви.

аз пък съм за мобилност и необвързаност. защото какъв е смисъл на живота да заменим мечтите си и жизнерадостта за стени и сметки за отопление и вода ... както и ежемесечни вноски в банката ... с лихвите

Общи условия

Активация на акаунт