Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 36 978
  • 844
  •   1
Отговори
# 660
Мандаринке, не разбрах защо написа този ферман? Явно и ти имаш кола, която ползваш, когато се налага. Ми много хора са така и затова търсят удобна локация, но все пак и място за паркиране. Ако няма места за паркиране повечето хора не биха купили, особено пък жилище с претенции за, ако не лукс, то над среден клас.

# 661
Защото се говори не само за паркиране, но и за ежедневно ползване, при наличие на метро почти до кооперацията. Но много новодомци дори не си го и помислят като вариант.
 А, и да не забравя, ако ще се паркира на улицата, претенциите са да е почти пред входа.
Ами не, за мен това е прекалено.
Ако си в къща с двор - направи си и 5 гаража, ако имаш място и пари. Като си в града, не можеш да очакваш, че ще ти бъде осигурено място за 1 или дори за 2 коли.
Да не говорим, че в доста от скъпите квартали - в и около центъра, с много СС, гаражи/паркоместа има само в новите кооперации.
Сега вече се търси не само паркомясто, но и улицата да е широка, че да не става задръстване. Е, ами трябва да се избира - или повече жилища, или по-широки улици. Мястото е едно.

# 662
Защото се говори не само за паркиране, но и за ежедневно ползване, при наличие на метро почти до кооперацията. Но много новодомци дори не си го и помислят като вариант.
 А, и да не забравя, ако ще се паркира на улицата, претенциите са да е почти пред входа.
Ами не, за мен това е прекалено.
Ако си в къща с двор - направи си и 5 гаража, ако имаш място и пари. Като си в града, не можеш да очакваш, че ще ти бъде осигурено място за 1 или дори за 2 коли.
Да не говорим, че в доста от скъпите квартали - в и около центъра, с много СС, гаражи/паркоместа има само в новите кооперации.
Сега вече се търси не само паркомясто, но и улицата да е широка, че да не става задръстване. Е, ами трябва да се избира - или повече жилища, или по-широки улици. Мястото е едно.

Аз не забелязвам масово да се говори за ежедневно ползване без нужда. Но и да не се ползва, и точно когато не се ползва, си трябва гаража/паркомясто. И не говорим за заварено положение (родила си се в стара къща и няма), а за избор на нов апартамент. Нима не е нормално човек да има претенции? Вярно е, че в много скъпи квартали няма възможности за паркиране, ама и точно затова (макар и не само) никога не съм имала аспирации за района около Докторската градина. Аз си исках НС, с гараж/паркомясто, изолации, нови системи и т.н. И явно има хора, готови на по-крайни квартали, но да получат останалото в пълен размер (моята теза, че локацията не е всичко).

# 663
Ама защо мислите, че метрото в София покрива всички човешки нужди?
Като те накарат да подпишеш декларация в градината, че няма да водиш детето с ГТ, голям праз, че имало тролей или метро под входа на жилищната ти сграда. Аз водех пеш, но има хора, които водят на дълги разстояния, в съседен или по-далечен квартал.

# 664
Защо искат такава декларация в детската?

# 665
Защо искат такава декларация в детската?

Сериозно ли? Ковид-мовид, вирусче едно.

# 666
Ами сериозно - детето ми е голямо и доколкото знам градините са затворени. Освен това не ми е известно юридическо основание за изискването на подобна декларация.

# 667
Аз пък нямам дете. Но доскоро бяха отворени и по пътя на логиката, няма друга причина да изискват такова нещо.

В работата на баща ми спряха всякакъв обществен транспорт, може да се пътува само с лични автомобили. Надали и те имат юридическо основание.

# 668
# 669
  • София
Уж стресирани от COVID-19, българите смело теглят заеми за жилище.
Цитат
Ръстът на ипотечните кредити в пандемичната 2020 г. започна да се ускорява и ако продължава още няколко месеца така, има голяма вероятност тази година да има рекорд по изтеглени жилищни кредити, показа проверка на “24 часа”.
Тия хора пак не са разбрали, че има криза.

# 670
Внезапно са решили че им е по-изгодно да купят вместо да са под наем Grinning По скоро рекордно ниските лихви карат младите хора да теглят кредити, но дали осъзнават че тея лихви може да се променят и в комбинация с рекордно големи кредити месечните им вноски може да скочат много.

Причините за интереса са ясни, няма какво да се чудим. Много млади хора с добри и високоплатени професии решават, че могат да плащат вноски и купуват. Въпроса е защо чак сега са се сетили, а не преди ковид. Защото сега по-трудно се ремонтира и обзавежда и ще губят пари за наеми.

# 671
Днес четох, че печалбата на банките намалява. Може точно сега банките да са станали по-отворени и сговорчиви?
Иначе лихвите да растат да растат, колко да пораснат? 1, 2 или 3 % (почти невъзможно). А заплатите у нас растат с по 10% годишно. Та млади хора с котиращи се професии могат да си позволят жилища. Ако чакат и цените ще се вдигнат.

# 672
Според мен това не е никаква информация. Ипотеките се били увеличи, но като стойност, а не като брой. Най-малкото цените на имотите растат всяка година. Отделно, това жилища ли са или имоти като цяло? Само няколко големи фирми да изтеглят заеми и да си ипотекират по няколко имота и ще изкривят данните. Или пък няколко строителя като ипотекират за започване на нов строеж. В този сбор на ипотеките влизат и тези, които ипотекират, защото нямат пари.

# 673
  • София
Който и да ипотекира, малки, големи фирми, бедни, богати; щом ипотекира, то и строи и купува нови жилища.
А това е основният въпрос. Има ли криза в жилищата, или няма.
Никой не е твърдял, че всеки ще си купува жилище, включително и безработните. Твърдяхме, че няма да се срутят цените наполовина, и да има масови разпродажби, които няма кой да купи.

Същото важи и за повишаването на цените.
Щом има рекордни ипотечни заеми, с по 10% повече от миналата година, която също е била рекордна, значи парите се въртят, хората купуват, едни пари се плащат, за да се закупят имоти.
Ако това не е най-същественият аргумент в полза на поддържането на цените и на търсенето на имоти, не виждам кое е. Кой и кога е твърдял, че непременно ще върви бизнеса с имоти евтино, та да се продават много квадрати на ниски цени. Ако цените наистина са се вдигнали, то това аргумент за какво е? Според мен, че има стабилно търсене, има купувачи, има продажби и бизнесът върви.

# 674
По скоро рекордно ниските лихви карат младите хора да теглят кредити, но дали осъзнават че тея лихви може да се променят и в комбинация с рекордно големи кредити месечните им вноски може да скочат много.

Мислиш ли, че някой, който тегли кредит за 30 години не осъзнава, че лихвите не са фиксирани? Много подценявате "младите хора", това ми е любимо клише като "злите езици говорят".

Общи условия

Активация на акаунт