Пролапс на тазовото дъно

• 65 871
  • 633
  •   1
Отговори
# 510
Ами за това най-вероятно ще избера секцио. Хич не ми се иска. Беше много бързо възстановяването предишния път при естественото, но ако рискувам да влоша нещата … не знам
Пролапса се задълбочава и от самото износване на плода при всяка следваща бременност също. А в повечето случаи и без втора бременност, просто с времето тазовата мускулатура ако не се тренира се отпуска доста.

# 511
Със секцио пък рискуваш да не ти се прибере корема изобщо. Аз съм като дъска отпред, но тази част от пред от секциото си остана така за винаги необратим дефект. Като леко провиснало над разреза. Дори като поддържах 15-18% мазнини на тялото, пак си стоеше този дефект. Така че помисли и за това.

# 512
Пролапса се влушава, цистоцелето се влушава , ректоцелето също .
Аз ако знаех , че ще стане така въобще нямаше да раждам естественно бебе близо 4 кг .
За второ задължително секцио , за да не стане по- зле положението .
Сега на 04.03 съм на Аг да коментираме цалостната картинка .

# 513
Секциото не дава гаранция че няма да ств с пролапс. Аз някога родих секцио и до сега нямах проблеми. Чак сега на 50 започнаха промените. Рано или късно се стига до пролапс.
М-да. И на мен ми се появи, когато започна менопаузата, на 52 години. Иначе съм  с нормално раждане воденето , на което бе перфектно, но и това не е гаранция, че няма да получите.
Идеята е да не се получи на 30г., както има вероятност да се случи.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 13:44 от Name1

# 514
Благодаря, но просто не ми звучи логично това… не знам. Ако е в много лек стадии, как още едно раждане и травма няма да влоши положението. Пролапса нали има степени - 1,2,3 и 4. Ако е първа степен, няма ми вероятност да стане 2ра, например. Мен същото ми каза един гинеколог, но сега ще отида при уролог.
И за мен нямаше логика, но след като 3ма различни АГ и един уролог го потвърдиха, нямам избор и вярвам.. ☺️

# 515
Увиснала кожа на корема не може да се сравнява с пролапс на тазовите органи. Едното е само естетичен дефект, а другото функционален проблем, който се отразява на цялостното качество на живот и често изисква хирургична намеса.
Разбира се, всеки си преценява кои рискове иска да поеме и кое му е по-важно. Лесно и безопасно раждане няма. Но когато вече има пролапс, за мен е излишно да го влошиш само за да избегнеш секциото. Още повече, че после може да се наложи хирургична намеса за коригирането му. И така за да избегнеш една операция после ще си причиниш друга на по-кофти място. Лично аз, ако знаех всичко, което знам сега, нямаше да родя нормално и двата пъти, особено вторият.

# 516
Имате ли мнения за д-р Бойко Димитров от св. Лазар ? Виждам, че се занимава с такива проблеми.

# 517
Не съм раждала със секцио, но  то е сериозна коремна операция и не може да се сравнява с корекция на тазовата статика , която е много лека пластична. Пазенето след операция за цистоцеле след това е много голямо, за някои неща до живот, но и секцио без медицински показания, също не е желателно...

# 518
Увиснала кожа на корема не може да се сравнява с пролапс на тазовите органи. Едното е само естетичен дефект, а другото функционален проблем, който се отразява на цялостното качество на живот и често изисква хирургична намеса.
Разбира се, всеки си преценява кои рискове иска да поеме и кое му е по-важно. Лесно и безопасно раждане няма. Но когато вече има пролапс, за мен е излишно да го влошиш само за да избегнеш секциото. Още повече, че после може да се наложи хирургична намеса за коригирането му. И така за да избегнеш една операция после ще си причиниш друга на по-кофти място. Лично аз, ако знаех всичко, което знам сега, нямаше да родя нормално и двата пъти, особено вторият.

А вие чели ли сте, че жените родили секцио също са застрашени от пролапс?
Не се заяждам, само питам..
Обикновено малко преди , по време и след менопауза , при жените се случва отслабване на тазовото дъно и това води до различни проблеми в тази област.
!! Независимо по какъв начин са родили първи или втори път.
Аз намерих своето решение и съм щастлива. Нека всяка от нас избере най-добрия и удобен начин за нея. 🤗🍀

# 519
Не съм раждала със секцио, но  то е сериозна коремна операция и не може да се сравнява с корекция на тазовата статика , която е много лека пластична. Пазенето след операция за цистоцеле след това е много голямо, за някои неща до живот, но и секцио без медицински показания, също не е желателно...
Хич не е лека пластична и в повечето случаи е неуспешна. И как да не си вдигаш детето.

# 520
Имате ли мнения за д-р Бойко Димитров от св. Лазар ? Виждам, че се занимава с такива проблеми.

Освен, че изражда, д-р Димитров е много добър оперативен гинеколог. Като цяло оперативната и естетичната гинекология в Свети Лазар са много добре развити. Имам опит с процедура в това отношение.

# 521
Хич не е лека пластична и в повечето случаи е неуспешна. И как да не си вдигаш детето.
Лека е , пластична и , ако хирургът е добър , е успешна., но след това трябва много да се пазите.
А , докато детето не порастне достатъчно много, за да не трябва да го вдигате , няма смисъл да си я правите.  Успех на всички, независимо от решението, което ще вземат .

# 522
Аз също не мисля, че операцията е толкова лека, но може би не винаги е успешна или е неуспешна от неправилно пазене. Не вярвам че нормално раждане може да предизвика пролапс, ако беше така всички по-млади жени щяха да се жалват от подобни проблеми. Аз родих нормално на 32 г., до 55 ми година нямах пролапс, след това започна да се проявява. И тук беше голямата ми грешка, че обръщах по-голямо внимание на ежедневните задължения, здравословни проблеми на мъж, и пренебрегнах себе си, а с подходящи редовни упражнения можех да задържа положението до минимален пролапс. Поне нямам изпускане на урина, по-скоро изпитвам трудност, но цялостното усещане е изключително неприятно. Но пазенето след операция е изключително трудно и запазването на резултата изисква много внимание към различни натоварвания.

# 523

А вие чели ли сте, че жените родили секцио също са застрашени от пролапс?
Не се заяждам, само питам..
Обикновено малко преди , по време и след менопауза , при жените се случва отслабване на тазовото дъно и това води до различни проблеми в тази област.
!! Независимо по какъв начин са родили първи или втори път.
Аз намерих своето решение и съм щастлива. Нека всяка от нас избере най-добрия и удобен начин за нея. 🤗🍀

Чела съм много по въпроса. Рисковете за увреждане на тазовото дъно при вагинално раждане и при секцио са несравними. Мога да публикувам и множество проучвания по въпроса. Но то и простата логика е достатъчна.
А вие чели ли сте основния тазов мускул levator ani колко се разтяга по време на раждане? И как ако той е увреден/разтегнат, операциите за корекция на пролапс почти винаги са неуспешни? Защото то нещо трябва да държи тези органи на място и това нещо са тазовите мускули и лигаменти, които се увреждат необратимо при вагинално раждане. И колко често тазовите мускули се откъсват от пубисната кост и за това няма все още операция? И аз не се заяждам, само питам.
Истината е, че щетите, които нормалното раждане нанася на тазвото дъно на жените се подценяват.

Жени, родили със секцио, също може да получат пролапс, но самото секцио няма нищо общо. Първо, бременността сама по себе си оказва съшествен натиск върху тазовите органи, второ с възрастта настъпват промени, а и начина на живот е важен. Но същите тези жени имат много по-голям риск да развият пролапс ако са родили вагинално. Вдигане на тежко, хроничен запек, менопауза си оказват влияние, но най-важния фактор за поява на пролапс си остава вагиналното раждане и особено повече на брой раждания и всички научни изследвания потвърждават това.

Разбира се и от раждане до раждане има разлика. След първото и аз нямах проблеми. Далеч съм от мисълта, че абсолютно всяка жена ще развие пролапс само след едно или дори две безпроблемни раждания. Ама не всички са леки и минават без усложнения. Има огромно значение и как ще зашият разкъсванията след това. Първото ми раждане не беше лесно, даже си беше доста травмиращо, но ме зашиха много добре и мога да кажа, че дори визуално почти нямах промяна, като усещане също. Е, вторият път доктора не се справи толкова добре.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 22:36 от A-L-I-N-A

# 524
Аз родих с форцепс, бебето също беше тежко. Развих тежък пролапс, всички лекари бяха категорични, че това са двете причини за него.

Общи условия

Активация на акаунт