Пролапс на тазовото дъно

• 65 847
  • 633
  •   1
Отговори
# 525
Аз съм също на мнение, че  вагиналното раждане е една от основните причини за пролапс. Едър плод, дълго раждане, неправилно водене на раждане, неправилно възстановяване след раждане, възраст и т.н.. Ако пролапса към момента е лека степен, лично мое мнение, аз бих избрала да родя секцио. Но ако пролапса е в по-тежка степен и дори без планирано забременяване и раждане, подлежи на операция, тогава бих родила нормално. Никой не може да предвиди по време на бременност колко килограма ще качи, разположение на плода и какво влияние ще окаже самата бременност на тазовото дъно. Лично аз през втората бременност качих само 9кг, но бебето беше толкова ниско долу, че незнам как оцеля пикочния ми мехур. На момичетата, предстоящи им раждания и имащи някаква степен на пролапс им пожелавам лека и безпроблемна бременност и се пазете и след раждането поне 6 месеца.

# 526
Леко и бързо е възстановяването след пластична операция при пролапс, но пазенето след  това за някои неща в първите 2 месеца след нея, а за други по възможност до живот е голямо. Успех на всички!

# 527
Леко и бързо е възстановяването след пластична операция при пролапс, но пазенето след  това за някои неща в първите 2 месеца след нея, а за други по възможност до живот е голямо. Успех на всички!
Аз имам операция, включително и влагалищна пластика. След първия преглед на шестия месец ми каза, че нямам ограничение за никакви видове спорт, движения и т.н. Вдигането на тежко си остава ограничение, но то и при некоригиран пролапс пак важи, защото се задълбочава още повече.

# 528
mimi.7299,  много полезно ти е допълнението относно ограничения само за тежкото,  след като минат рисковите месеци след операция за пролапс.

# 529
Увиснала кожа на корема не може да се сравнява с пролапс на тазовите органи. Едното е само естетичен дефект, а другото функционален проблем, който се отразява на цялостното качество на живот и често изисква хирургична намеса.
Разбира се, всеки си преценява кои рискове иска да поеме и кое му е по-важно. Лесно и безопасно раждане няма. Но когато вече има пролапс, за мен е излишно да го влошиш само за да избегнеш секциото. Още повече, че после може да се наложи хирургична намеса за коригирането му. И така за да избегнеш една операция после ще си причиниш друга на по-кофти място. Лично аз, ако знаех всичко, което знам сега, нямаше да родя нормално и двата пъти, особено вторият.

А вие чели ли сте, че жените родили секцио също са застрашени от пролапс?
Не се заяждам, само питам..
Обикновено малко преди , по време и след менопауза , при жените се случва отслабване на тазовото дъно и това води до различни проблеми в тази област.
!! Независимо по какъв начин са родили първи или втори път.
Аз намерих своето решение и съм щастлива. Нека всяка от нас избере най-добрия и удобен начин за нея. 🤗🍀

Чела съм много по въпроса. Рисковете за увреждане на тазовото дъно при вагинално раждане и при секцио са несравними. Мога да публикувам и множество проучвания по въпроса. Но то и простата логика е достатъчна.
А вие чели ли сте основния тазов мускул levator ani колко се разтяга по време на раждане? И как ако той е увреден/разтегнат, операциите за корекция на пролапс почти винаги са неуспешни? Защото то нещо трябва да държи тези органи на място и това нещо са тазовите мускули и лигаменти, които се увреждат необратимо при вагинално раждане. И колко често тазовите мускули се откъсват от пубисната кост и за това няма все още операция? И аз не се заяждам, само питам.
Истината е, че щетите, които нормалното раждане нанася на тазвото дъно на жените се подценяват.

Жени, родили със секцио, също може да получат пролапс, но самото секцио няма нищо общо. Първо, бременността сама по себе си оказва съшествен натиск върху тазовите органи, второ с възрастта настъпват промени, а и начина на живот е важен. Но същите тези жени имат много по-голям риск да развият пролапс ако са родили вагинално. Вдигане на тежко, хроничен запек, менопауза си оказват влияние, но най-важния фактор за поява на пролапс си остава вагиналното раждане и особено повече на брой раждания и всички научни изследвания потвърждават това.

Разбира се и от раждане до раждане има разлика. След първото и аз нямах проблеми. Далеч съм от мисълта, че абсолютно всяка жена ще развие пролапс само след едно или дори две безпроблемни раждания. Ама не всички са леки и минават без усложнения. Има огромно значение и как ще зашият разкъсванията след това. Първото ми раждане не беше лесно, даже си беше доста травмиращо, но ме зашиха много добре и мога да кажа, че дори визуално почти нямах промяна, като усещане също. Е, вторият път доктора не се справи толкова добре.

Ох.. ами да, представете си , че съм спортист вече от 15г и някак си и да не ми се иска познавам много добре анатомията на човешкото тяло - включително фасции, лигаменти, сухожилия, които играят важна роля за правилното свързване и разтягане на тазобедрените мускули, които са още от по-голямо значение за пролапса.. а вие след като сте запозната повече от мен със сигурност знаете , че дълбоките вътрешни коремни мускули , които не се активират с обикновени коремни плеси , също взимат 50% от натоварването в лумбално-тазавата област.
А знаете ли, че и падналия свод на ходилата също може да причини изкривяване в кръста и гръбнак, оттам да се натовари корема да дърпа напред и това да доведе и до привеждане на плешките напред - сиреч неправилна форма. Последствията отново са за тазовото дъно - центъра на нашето тяло.
А пък за психологическа и енергийна нагласа, също и блокажи в тази област изобщо не ми се коментира , че там влизам надълбоко и може би малко хора ще ме разберат.
Спирам до тук с коментирането.
Ако някои се интересува от нещо , нека ми пише в коментар.
Както народната медицина, тибетските лечители са на различна практика и духовност от лекари и рехабилитатори,  то така е с нас "простосмъртните".
"Здравейте започва отвътре навън". И изобщо нямам предвид органи и мускули!
Прегръдки,  мацки! 😇🥰

# 530
mimi.7299,  много полезно ти е допълнението относно ограничения само за тежкото,  след като минат рисковите месеци след операция за пролапс.
Хирургът обясни, че тежкото не пречи на пролапса, а по скоро на шевчето на пъпа, защото може да се развие пъпна херния.

# 531
mimi.7299,  много полезно ти е допълнението относно ограничения само за тежкото,  след като минат рисковите месеци след операция за пролапс.
Хирургът обясни, че тежкото не пречи на пролапса, а по скоро на шевчето на пъпа, защото може да се развие пъпна херния.
М-да. От вдигане на много тежко човек да си докара различни видове хернии, но това е друга тема..

# 532
М-да. От вдигане на много тежко човек да си докара различни видове хернии, но това е друга тема..
Не точно по темата е, при лапароскопиите задължително единия шев е в пъпа, хирургът каза, че откакто вървят толкова лапароскопии се е вдигнал процента на пъпните хернии, които по принцип са рядък вид херния.

# 533
Моля препоръчайте ми доктор за София, които да диагностицира има ли няма ли пролапс и какво е положението ? Повечето гинеколози не са запознати. В св. Лазар ли да отида ? Мерси !

# 534
  • Sliven
Моля препоръчайте ми доктор за София, които да диагностицира има ли няма ли пролапс и какво е положението ? Повечето гинеколози не са запознати. В св. Лазар ли да отида ? Мерси !

Здравейте!В друг форум съм чела,че има много доволни от д-р. Джунков от Пирогов.За съжаление на мен София ми е доста далеч.

# 535
Някой бил ли е при доц. Елис Исмаил във Варна и да сподели мнение?

# 536
По-назад в темата някой беше писал добър отзив за лекар в Майчин дом - София. За съжаление не помня името и не знам дали е само АГ или и хирург в тази област.

# 537
Ако е Костов, директора, аз не съм във възторг от прегледа и предложените опции, за отношението да не говорим

# 538
  • Sliven
Name1, пратих Ви на лично линк към форума.Има доста коментари и мисля,че ще Ви бъде полезно.Има и доста други препоръчани лекари,но този съм запомнила.

# 539
Здравейте !
Някой подлагал ли се на този вид терапия ?

Общи условия

Активация на акаунт