Октомврийче чака право под елхата Дядо Коледа да дойде на вратата.Тема 9

• 19 436
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Благодаря Joritto99, просто се страхувам да не му навредя като изчакам или пък да не го пришпоря. Ще видя въпросника.

# 661
Здравейте! Не съм се включвала от много отдавна. Моята дъщеря е на година и почти 4 месеца и още не ходи. Има ли други непроходили? Знам,че е индивидуално ,но все пак като всяка майка се притеснявам за важни и неважни неща. Живеем в Англия и тук нито има редовни консултации,нито можем да се доберем до специалист. Имало ли е около вас други дечица,които късно са проходили или такива при които това се е дължало на проблем? Тя дори не се опитва. Изправя се по мебели и ходи ,опирайки се на тях. Ходи и за една ръка,но като я пусна свива коленете всеки път. Сама да се изправи или задържи на краката си не може. Не е падала да е изплашена. Може би е страхлива повече от другите. Не знам до колко време да чакам и да си казвам,че е нормално. Чета до година и половина. А то не остана много . Надявам се до тогава да се случи, а аз освен да се успокоявам,че още не се налага да тичам след нея навсякъде.

# 662
Miroslava Gafita, не се притеснявай. Малката има едно приятелче, което е родено март 2019 и проходи преди месец и нещо. А тези дни вече тича и не можем да го стигнем Wink

# 663
Sandra и аз мисля че нищо му няма на детенцето, ще започне да сочи.
Толкова мн неща прави, ако имаше някакъв сериозен проблем щеше да се разбере и по други неща, а не само сочене.
Показвай му неща, повтаряй му ги някопко пъти и после го карай да ги показва къде са.
Аз дори купих една Бяла дъска за рисуване и всеки ден му рисувам: пчела, пеперуда, къща, снежен човек и т.н и му казвам какво е това, също и букви и цифри и го карам да ги посочва кое какво е.
Навън също му казвам: ето там е дърво, там са коли, къщи и обикновенно след ден вече е запомнил и ги посочва, обаче точно същите, в началото не правеше връзка, че и другите къщи са къщи Grinning

# 664
  • Белгия
Честно казано, по твоите думи Сандра, и аз мисля че бебока нищо му няма. (Не съм специалист, просто по описанието нищо не звучи алармиращо.)

Ние също имаме тази черна и бяла дъска от Икеа (MÅLA) и една малка магнитна дъсчица за рисуване - 

Постоянно рисуваме ежедневни предмети, гледаме книжки с реалистични картинкии навън също като Америкас, сочим и казваме какво минаваме - Какво е това? - Това е входна врата. - Какво е това? - Това е прозорец. - Какво е това? - Това е котка.

# 665
Sandra,
посочвай ти много пъти и казвай името на предмета. Може би просто не е видяло този жест или не е обърнало внимание. Моят голям син проговори по-късно и също много съм се притеснявала. Ако искаш ми пиши на лично.

# 666
  • София
Благодаря, Shanti, ще ти пиша Simple Smile

# 667
Мирослава,едно изречение ми се наби от коментара ти "дори не прави опити " а според мен доста опити прави щом се подпира на мебели и се придвижва по тях и върви за ръчичка ..моят син четири месеца се придвижваше по мебелите за ръка не искаше да го водим и като го хванех ревеше ядосано ..един ден просто се пусна и тръгна в момента вече бяга ..но беше мн щастлив че го е направил ..успокоите се и вярвайте в детето си всичко се случва когато трябва !!!
Моето дете не иска да учим нито животните нито каквото и да е ..имаме книжки-реалистични ,със звук ,под формата на игра ..имаме животни от фермата ..и не та не в момента в който решиш да му ангажираш вниманието или бяга или се изнервя и започва да ги хвърля на земята подхода ми трябва да е друг но какъв ...

# 668
Мирослава, за прохождането от кинези терапевт знам, че до година и 6 месеца е нормално да проходят. Ако след това време още не са се пуснали сами, е добре да се направи консултация, за да видят как могат да подпомогнат прохождането - да го стимулират.

Щом ходи по мебелите значи прави опити. Сигурно не се чувства много стабилно детето още и се страхува. На моя близка приятелка детето проходи на 1г и 3 месеца от раз. Както не искаше изобщо да се пусне, просто на една разходка се пусна и после не се спря

# 669
Малката и тя доста  време така само се подпираше и ходеше за ръка. Един ден дойде моя приятелка на гости и както си играха я пусна и тя направи няколко крачки сама. Беше на година и почти 2 месеца тогава. Тръгна още същата вечер и не е спряла. Сигурно го е страх твоето бебче още . Моята беше същата , пусна ли я веднага сядаше. Щом ходи по мебели и за ръка ще се престраши скоро . 🙂

# 670
Likeawind, с моят синковец учихме животните от книжките и макар да имаше някакъв успех ставаше бавно. Един ден докато пътувахме и му беше скучно намерих две приложения на телефона AnimalChatter и FarmSounds. И с двете можеш да покажеш снимката на животно и като натиснеш върху нея издава реалния звук. Аз не съм привърженичка на използването на смартфони от деца, но малкият беше толкова възхитен, че за два дни научи всички животни. Сега като иска да му ги пусна ми дава телефона и ръмжи като лъв хахах. Но гледам все пак да си играем така 1-2 пъти на ден.

# 671
.

Последна редакция: нд, 31 яну 2021, 06:06 от BMR

# 672
Да, прави сте,че и ходенето по мебелите е вид опитване. Просто доста ми натякват близки и приятели,че тя още не ходи,ама не тръгва ли след нещо или към теб,ама не се ли изправя,ама да не е падала,ама още ли кърмиш ,вечните въпроси и взе да ми писва. А тя за сметка на неходенето,говори много.

# 673
Да, прави сте,че и ходенето по мебелите е вид опитване. Просто доста ми натякват близки и приятели,че тя още не ходи,ама не тръгва ли след нещо или към теб,ама не се ли изправя,ама да не е падала,ама още ли кърмиш ,вечните въпроси и взе да ми писва. А тя за сметка на неходенето,говори много.

Аз съм чувала че колкото по-късно проходи, няма да се спъва и да пада 🤷. Колко е верно не знам, но ще ти дам пример с мен проходила съм на 10 месеца и съм доста спъната в краката на равното се спъвам дори. ММ е проходил на година и нещо и не се спъва. Това за прохождането е малко, като за зъбите, колкото по късно излезнат толкова по-добре. Защо никой не знае 🤷.

# 674

Аз съм чувала че колкото по-късно проходи, няма да се спъва и да пада 🤷. Колко е верно не знам, но ще ти дам пример с мен проходила съм на 10 месеца и съм доста спъната в краката на равното се спъвам дори. ММ е проходил на година и нещо и не се спъва. Това за прохождането е малко, като за зъбите, колкото по късно излезнат толкова по-добре. Защо никой не знае 🤷.

И аз го знам това и май е вярно . Малката на година и почти 2 М.  проходи и е доста стабилна . Даже тича вече . За няма месец страшен прогрес , чак се очудвам. Аз съм проходила на годинката и съм доста спъната . 🤷🏼♀ За зъбите обаче не мога да намеря логика , как ще са по- здрави като излязат по- късно .

Общи условия

Активация на акаунт