Пубертетът при момчетата - тема 9

• 54 772
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
В смисъл да продължава да работи самостоятелно нищо, че има възможност да преписва и сигурно изглежда като глупак пред съучениците си. Че важни са знанията , а не оценките и т.н.
Ами, в такъв случай, значи го учиш на ценности, въпреки и имено поради условията, в които е.

# 136
  • София
Мен ме е страх да мисля как ще се справят другата година, когато ще учат разказвателните на английски, с това ДО подготве тази година. Много искам след НГ да ги върнат в училище вече. То за 2020 г реалното им присъствие в училище е 1 месец.

# 137
  • пак там
Заплашиха до края на януари да бъде ДО-то...

# 138
При нас до сега беше изцяло присъствено обучението. В сряда излязоха в локдаун, слят с коледната ваканция, който ще продължи до 10 януари.
Лично мен тази игра на руска рулетка много ме натоварваше и ми идва в повече; предпочитам докато броят на заразени не се овладее и не спадне значително, да няма повече присъствено обучение.

# 139
  • пак там
Броят ще спадне едва когато минат границата от 70% от населението -- преболедували. Това вече е азбучна истина - признават го, макар и с половин уста и не толкова често, дори паникьорите от правителството. И честно казано, не виждам как това ще стане с тези мерки днес, поне в България.

Освен на хората да им писне и да започнат да се завират сами близо до ковид-болни, като с варицелата...

Само че докато това стане, децата ще се измъчат. Моят син е на 12 - предпубертет. И вече ми е трудно да го насилвам да си легне в 11 часа в петък вечер. Обикновено го хващам, че си лежи тихо, докато заспим, и после става. И то не само в петък вечер. Скоро ще започне и да проспива часовете.

# 140
  • София
Честита Коледа момичета. Много здраве и късмет желая 🤗

Един въпрос - може ли да ми препоръчате интересна книга на английски за 14 годишен, която да е подходяща за ниво В1?

# 141
  • Deutschland/HE
Ето тази книга е хубава Един от нас лъже. Нивото е между Б1 и Б2.
Тези двете четоха в училище: https://www.amazon.de/-/en/Sherman-Alexie/dp/312578042X/ref=sr_1 … %2C201&sr=8-1 и https://www.amazon.de/-/en/dp/B015YN0JCG/ref=sr_1_4?crid=3MZ0S2K … %2C203&sr=8-4. Те имат и други издания, това са училищните.

# 142
  • София, Лагера
Честита да ви е новата 2021 година! Да донесе много здраве, удовлетворение и ... здрави нерви на вас и на хлапетата ви Simple Smile
Момичета, връхлитам в темата с въпросче: Споделят ли момчетата ви, когато се влюбят? Моят младеж е на 13 и още не се е влюбвал, интересно ми е дали ще ми каже, когато това се случи. Иначе много споделя, близки сме, разговаряме постоянно (само по негова инициатива, той си ме търси сам). Говорим за всякакви екзистенциални неща, за пубертет, за промените в него (физически и психически), в мотивацията му, отношението му към определени въпроси, емоциите му и схемите за справяне с тях, пита за моя личен опит и този на мои познати... В момента просто е фокусиран в училище и не го занимават любовни въпроси.
Та, споделят ли? С майките си, с бащите, приятели, някой друг близък?

# 143
Единият споделя, казва си всичко, обсъжда подробности, иска съвети.  Другият мълчи кат партизанин, ама мълчи, мълчи, мълчи. И накрая снесе някоя бомба, като например " гаджето ми ще дойде да гледаме филм след 15 минути ".  Нито знаем че има гадже,  нито че харесва някоя, нито е излизал от вкъщи от седмици.  Туйто, кот доди. Grinning

# 144
На 15+още не се е влюбвал. Но имаше едно момиченце от ДГ, за което говореше години наред. Тя беше поразителна красавица, точно като от приказките. Най-красивата в ДГ и най-красивата в  началното училище(др паралелка), ама колкото и красотата да е субективно определена, с ръка на сърце никой не би посмял да "номинира" друга красавица....А синът ми, макар и чаровник, не е баш най-впечатляващ "претендент". После последва обожание на девойка, с 2г по-голяма и с ус пешно развитие в изкуството, после "любов" към "госпожата по БЕЛ" - която го ценеше, но му праскаше двойки за 3 поредни "без домашно', а в гимназията вече имаше еднократна среща с много уговорки от страна на девойката, обаче дойде първото ДО и любовта приключи. А и момата се преместила в др училище.
За мен също е любопитна темата за първата любов. Има устойчиви на времето детски любови, има и огромни разочарования и за жалост, дори с тежък край. Важно е децата да разчитат на нас. Ама колко сме им дали увереност да разчитат, че ще ги подкрепим в избор и в  грешка, вече те си знаят.

А за споделяне, споделя, да. Но то при него не е имало и особено за споделяне

# 145
За много години!🍀👍🍀
Здраве на момчетата ви и на вас !
Темперамента на моето момче се оформя като потаен/ плах,  срамежлив и скрит. Освен това, предпочита да споделя с баща си. Опитвам се да го окуражавам да е по- контактен, открит, ама му е трудно.
Аз съм много контактен човек, всъщност, от семейството,  най- контактната съм аз .

Като беше малък, играеше с удоволствие с момичета. Сега тази тема е табу.

# 146
Бъдете здрави и с ведри сърца, момичета!

Нашият момък споделя, по своя инициатива, дори ме изненада, защото въобще не очаквах да обърне внимание на момиче скоро (преживя разочарование преди година някъде). Наскоро ни каза, че харесва момиче от класа си и се чудеше дали да ѝ каже. Поговорихме по темата - държеше да ѝ каже, че я обича и въпреки че му казах, че това са доста силни думи, особено ако не е сигурен в чувствата на другата страна, той си реши, че ще ѝ го каже...Засега няма обратна връзка - съди по външни белези и поведение и според него също го харесва, но мълчи...
Окуражавам го да споделя и засега има успех - надявам се така и да остане, макар че като поотрасне още, се съмнявам...Ще видим.

# 147
Здравейте, колежки! За много години!

Моето момче скоро ще навърши 13г. Научих го да си прави закуска(мюсли), да си сипва и топли обяд и вечеря, да си прави сандвичи. Цял ден си е в стаята, учи, играе с приятели игри, говорят си, занимава се сам. Даже вече няма нужда да го подканян за зъби и лягане.

Чудя се това добре ли е, значи ли че е станал самостоятелен или аз съм лоша майка? Той все едно живее сам. Дали не се отчуждава. Май и момиче има намесено, споделил с мъжа ми, слуша музика, ту плаче, ту се смее...хормона го гони яко.

Вие как сте с вашите момчета?

# 148
  • Перник
Здравейте, момичета!

И моят 13-годишен се оправя сам, когато съм на работа - приготвя си храна, взема си дрехи, баща му нарочно го кара да върши разни неща из къщи, за да се учи. Но, когато съм хоум офис е голямото глезене - "направи ми закуска", "нарежи ми ябълка, по-вкусна е ти като ми я нарежеш" и т.н. Положението с оценките в дистанционното училище е като описаното от вас - тези, които присъствено едва връзват тройки, сега са отличници. Учителите започнаха да се усещат (или по-скоро да го показват) и изпитват "отличниците" след контролно. Калоян не преписва и често има петици. Нямаме търпение да се върнат в училище, но явно няма да  е този месец Sad
За споделяне - ако го питаш нищо не казва - той трябва да си реши, че иска да говори. Като се прибера вечер се мъкне след мен из цялата къща и ми разказва разни неща, в повечето случаи - какво е гледал в ютюб, резултати от английското футболно първенство (гади ми се вече от тоя футбол)...общо взето глупости, ама това го вълнува Simple Smile

# 149
  • София
Елинор, има го момента с дистанцирането в определен момент от пубертета. Доказват си на себе си, че са големи мъже и могат да се справят и без майките си. Но за мен това е нормално. Какво по-хубаво от това, че е самостоятелен? Рано или късно това ни чака, не искаме да отглеждаме мамини синчета, нали? Но като премине вътрешната му несигурност, че общувайки си с теб е "бебе" ще бъдете отново близки. Пък ти ежедневно ще доказваш, че може да разчита на теб - вече не да му забъркваш мюслито и да му събираш чорапите, а да му избършеш сълзите или да дадеш съвет за момичетата. На 13г. има още бая да поживее, за да може без мама - имаш време, но щом иска да е голям - отнасяй се с него като към голям.

Общи условия

Активация на акаунт