Край на доставките от село

• 8 094
  • 239
  •   1
Отговори
# 45
Deni-meni  Защо? За да приравня моето мнение с твоето? Ами не искам. Нека всеки си има своето. Аз не ти казвам на теб да направиш нещо друго от това, което правиш. Нали? На мен ми стигат 4 ябълки и 4 круши и 2 манго и 4 райски ябълки , а не на по 2 кг. и да изхвърлям половината спарушени или изгнили.
Значи ти можеш да наричаш нещата които аз харесвам прахосъбирачки и да се изказваш против, а аз не мога да кажа, че предпочитам да не влизам във вмирисания на застояло супермаркет и да купувам каквото ми предлагат от където са си избрали да се снабдят?
Аз си купувам само 2 кг ябълки, защото това мога да си позволя. Не 2 кг ябълки, 5 мангота и 1 кг райски ябълки. И нищо не изхвърляме, всичко се изяжда. А на предложените от теб седмични пазари ще мога да си купя или само 4 ябълки или 2 ябълки и 2 круши за 4 човека за цяла седмица. Толкова ми е бюджета, не като теб.
А тонът ми е същия като твоя. Някои хора имате възможности, други нямаме и не ни харесва да наричат храните ни боклуци.
Извинявам се за оффтопика.

# 46
Фантастико към някоя голяма международна верига ли е или си е само за себе си ? Знае ли се дали е купен?
Сами са,на пазара.

# 47
Deni-meni на теб и на --Галинор-- отговарям. Значи написах, че в дискаунтерите има възможност човек да си накупи нудели по 29 цента и фишщебхен за 1,50 или кутия равиоли ... за да може с оттаналите пари да си купи цигари и алкохол. НЕ писах че всички пазаруващи от там така правят .
И визирах на какво съм се нагледала в сипермаркетите. Например майка слага на лентата бири, цигари , 2 бели хлебчета и евтин салам от този за 80 цента , детето реве за шоколадово яйце, но няма ... сега си мисля, че ако майката си спести бирите и цигарите може да направи доста добър обяд на детето си и на себе си и за шоколадово яйце да остане.
Друг случай с бивши съседи пращат детето да го гледа бабата за ваканцията . Бабата по цял ден стои на балкона и пуши цигара след цигата и ако излезе от в къщи едвам ходи защото пие ... .  Детето играе пред кооперацията и по едно време казва отивам да обядвам . НА въпроса какво има казва / както винаги равиоли . попитах баба добре л иправи равиолите и той ми каза да, вади ги от консервата . Консервата равиоли е под 1 евро . Цигарите ги знаем колко струват и алкохола също.

Затова казах, че в тези дискаунтери може да се намери такава храна, че да може дори хора с ниски доходи да си купуват цигари и алкохол. Ако ги няма вътре боклуците за почти без пари , то няма да имат толкова за цигари и алкохол. И също така написах, че от тази политика някои правят големи пари.
Никъде не казах че всички които пазаруват в Алди пазаруват само боклуци.

Това за разяснение защото на няколко пъти се хващате.
Като цяло тезата ми е , че не е правилно да се разсипе поминъка на доста хора за да се протежират големите вериги, печалбите им и акционерите им.

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 14:44 от bella_ciao

# 48
Ама Билла, Кауфланд, Фантастико, ТМаркет, Пацони, Дар, Хит, Метро не са дискаунтери, въпреки че имат собствена марка, а собствената марка не значи непременно лошо качество.
Между другото и не съвсем между другото, оборот се прави или с малко и скъпа стока, или с много и евтина. Обаче - качеството не се различава, ако става дума за верига<>малко магазинче, а в магазинчето пак са по-скъпи нещата. Това не е защото са по-качествени или продавачът по-усмихнат. Всъщност малките магазини зареждат от по-евтиното и с цел по-висока надценка, а собствениците са едни цупльовци, дето светът им е крив. И да им оставя и 25% отгоре (проверено) за ниско качество заради цупенето и високите цени няма да стане.
Другото 'между другото' и пак не съвсем, че цената на основните продукти рядко има връзка с качеството, да не кажа почти никога. По-скъпото месо, домат, брашно не ти гарантира качество, но пък ако рекламният отдел си е заслужил високите заплати, ти като клиент може да повярваш, че купуваш нещо невероятно добро и марково, а е всъщност плащаш за брандирано средняшко качество.
И третото 'между другото', е че пълно доверие мога да имам само ако аз съм го омесила, отгледала, готвила и прочее. В останалите случаи - сори, ама ми се вижда безумие да дам двойна цена за същия бял хляб, само защото не е в найлонка и на етикета под него пише 'Селски хляб по немска рецепта' примерно.

# 49
Досега имало ли е подобни наредби? Ако - да, с какво се различава проекта от предишните? Ако - не, как точно се е регламентирала тази дейност? Закупуването на домашни продукти от производители на юнашко доверие не знам точно, как ще се спре с новите Наредби.

# 50
  • France
Бела, не мисля, че е коректно да сравняваш живота в България и в чужбина. Не е същото. А и не виждам защо даваш за пример разни маргинали от крайните квартали. Те пък какво общо имат с българската домакиня, която се опитва да слепи бюджета на семейството.
А и между другото, на въпросните коледни базари, голямото мнозинство от продукти идва от Китай.

# 51
Ама Билла, Кауфланд, Фантастико, ТМаркет, Пацони, Дар, Хит, Метро не са дискаунтери, въпреки че имат собствена марка, а собствената марка не значи непременно лошо качество.
Между другото и не съвсем между другото, оборот се прави или с малко и скъпа стока, или с много и евтина. Обаче - качеството не се различава, ако става дума за верига<>малко магазинче, а в магазинчето пак са по-скъпи нещата. Това не е защото са по-качествени или продавачът по-усмихнат. Всъщност малките магазини зареждат от по-евтиното и с цел по-висока надценка, а собствениците са едни цупльовци, дето светът им е крив. И да им оставя и 25% отгоре (проверено) за ниско качество заради цупенето и високите цени няма да стане.
Другото 'между другото' и пак не съвсем, че цената на основните продукти рядко има връзка с качеството, да не кажа почти никога. По-скъпото месо, домат, брашно не ти гарантира качество, но пък ако рекламният отдел си е заслужил високите заплати, ти като клиент може да повярваш, че купуваш нещо невероятно добро и марково, а е всъщност плащаш за брандирано средняшко качество.
И третото 'между другото', е че пълно доверие мога да имам само ако аз съм го омесила, отгледала, готвила и прочее. В останалите случаи - сори, ама ми се вижда безумие да дам двойна цена за същия бял хляб, само защото не е в найлонка и на етикета под него пише 'Селски хляб по немска рецепта' примерно.
За малките магазинчета и по-високите цени може да поспорим с теб.А именно ,в магазина на сестра ми цените са по- евтини когато в Кауфланд дадените артикули са на промоция ти да видиш.И още луканка на дадена марка когато е на промоция качеството е друго не 100 а 1100% гаранция.Така за собствените марки, отива шефа при транжора и   и му казва  да направиш разценки за цена ,примерно кебапче 25 или 30ст,както и за 50 и 60ст е дали ще са едни и същи А????Така е и с салами суджуци и квото се сети човек.

# 52
Кебапчета не ям. Всички без изключение, които съм яла, скъпи, евтини, от будка за сандвичи, от магазин, редовна цена, промоция, от фирмен магазин, от супермаркет - всичко е хрущяли. Баща ми два пъти за моите 33 години помня да е правил суджуци, излязоха му златни, вкусът е друг, ама не му се занимава за тая себестойност. Та дай да не даваме примери с преработено купешко, особено месо - то винаги, ама винаги е с по-ниско качество.

# 53
Пак да попитам: как тези Наредби ще повлияят на производителите, ако те и досега са спазвали всички условия и имат необходимите сертификати? Нали това е проблемът, че ще ги съсипят, как? Досега контрол и регламент не е ли имало?

# 54
Говорите за дискаунтърите, но съм сравнявала цените - големите вериги, "промоциналните цени" са по-високи, или в най-добрия случай равни  на цените в кварталните магазинчета.
За мен тези 'промоции" са търговски психологически трик, в по-голямата си част.

ПС Извинявам се за спама.

# 55
Говорите за дискаунтърите, но съм сравнявала цените - големите вериги, "промоциналните цени" са по-високи, или в най-добрия случай равни  на цените в кварталните магазинчета.

Сподели кои са тези магазинчета, защото аз в София не съм попадала на такива. Като цяло подкрепям мнението на Галинор и ми е много странно умилението, като се спомене "малки магазинчета" или "дребни производители", сякаш това автоматично прави 1. стоката по-качествена; 2. собствениците по-морални хора.

# 56
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Говорите за дискаунтърите, но съм сравнявала цените - големите вериги, "промоциналните цени" са по-високи, или в най-добрия случай равни  на цените в кварталните магазинчета.

Опитвам се да пазарувам от кварталните магазинчета, тясно е, продавачките изглеждат недружелюбни, отделно едната, в това, в което влизам, кашля от поне две години, и някак си не ме предразполага да съм там. Влизам в по-голям магазин за да не се блъскам с още трима човека, и да си избера стоката. Иначе с месарницата,  две, три млекарници, и един плод-зеленчук се оправям в квартала. Във веригите пазарувам хляб, някакви препарати, кухненска и свещената тоалетна хартия Grinning, и разни неща, които са ни харесали.

# 57
Изчетох само първа страница. Напълно подкрепям, че трябва да има малки производители. Колкото повече, толкова по-добре.
Обаче и аз не купувам от непознати хора месо, млечни, яйца, насипни маслини и пр. Нямам и грам вяра на зеленчуците и плодовете на пазара, които се рекламират като български, а всъщност са от прекупвачи.
Купувам мляко от проверен познат човек от село. Яйца също.
Ама да си поръчам такива от група във фейсбук, няма как да стане.
Плодове и зеленчуци купувам от кварталните магазинчета, защото могат да се избират. Не си правя илюзии, че са чисти. Като купя от пазара, после половината са за хвърляне, но и от там пазарувам понякога.

Между другото, имаме познати, които бяха производители на домати и краставици в Русенско. 40 пъти беше пръскал едно лято, като е имало случаи да пръска и да изнася продукция след 1-2 дена.
Имаме и познат био производител там. Определено е по-добре положението, въпреки че знаят кога са проверките и се съобразяват.
Та, с едно наум за всчко, което човек не е произвел сам.
Фантастико към някоя голяма международна верига ли е или си е само за себе си ? Знае ли се дали е купен?
Фантастико е българска верига в София. Собственикът е един и бизнесът се движи от децата му.

Българско месо е много относително казано. Свинското в голяма степен е внос и просто е транжирано в България от месокомбинат Ловеч например. Така се води произведено в България, но не и отгледано тук.

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 16:12 от Дъждец

# 58
  • София
не това е принципа, а на даване на възможност и подпомагане , вместо директно отричане и унищожаване ... но като не се разбираме ок.

няма такъв филм в бизнеса. Като клиент купувам това, което ми е изгодно като под изгодно разбирам не само цена, а и други неща.  Не ми е работа да подпомагам малкия магазин, защото пазарът е за всички - щом е отворил магазин, той го отваря за печалба и значи си е направил сметката да влезе в този пазар. Или е  в играта, или не е. Няма тук  подпомагане - да излезе с достатъчно добра оферта и тогава ще си купя неговата стока.

Ти сама забърка голяма каша със смесването на "от село" и "ферма". Фермите подлежат на регулация, трябва да спазват определени изисквания, включително като производители. Да отвориш малка мандра пак е бизнес и трябва да отговаряш на изисквания, включително санитарен контрол. И не, не ми обяснявай как не го спазвали, защото те колкото и да не го спазват, пак е по-добре от никакъв контрол тип една баба от съседното село прави сирене и продава". Хайде, да речем, че домашните животни подлежат на ветеринарен контрол, но едно де да произвеждат за себе си, съвсем друго е да произвеждат за продан. Доматите не знеш с какво ги пръска в градината си, колкото и да ти обяснява "точно от тези домати онзи ден направих салата за внуците".

# 59
защото на холандския домат му знаеш и родословието и биографията ... та и медицинския картон.
същото важи за белгийския и пр.

Общи условия

Активация на акаунт