Край на доставките от село

• 8 135
  • 239
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Именно, че няма какво да обясняваш - ние не пасем трева.

# 136
Индустриално, индустриално, но едно е да е прясно месо, а друго прясно размразено от полския военен резерв от 1992-ра година. И в Гърция, и в Сърбия месото е в пъти по-хубаво от това, което се предлага на нашия пазар. Опитвала съм и вериги, и магазинчета. Производител на мляко нашите намериха, преди от друг човек взимаха извара, масло, кашкавал, но производител на месо така и не открихме, а не е работа всеки път да вкарваш контрабандно от Сърбия.

# 137
Сърбите за техен късмет не са в ЕС и не са длъжни да ядат боклуци и да си продават зеленчиците без пари, защото формата им не била в норма и краставичките били криви, а марулите ни не били айсберг ,,,

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 09:34 от bella_ciao

# 138
Няма да обяснявам като на детската градина.
Помисли си сама.

Подобно фръцкане е типично точно за детската градина.
Иначе, ако мога да обобщя мненията ти, ти ползваш "домашно" произведено, фермерско или каквото там се води в чужбина и се облабодетелстваш от санитарните мерки, които са наложени на тези производители, за да произвеждат безопасна продукция. Тук обаче искат да въведат контрол над малките производители и в България и ти започваш да мрънкаш за "мачкането" им от лошите големи производители.
Също така не разбирам позицията по отношение на подпомагането от държавата. Защо някой, който е решил да се занимава със земеделие или да отвори мало магазинче, е по-специален от останалите граждани, които са решили да се занимават с други неща? Значи ако аз например запиша курс за работа със софтуер, благодарение на който след това си намеря по-добра работа, държавата не само няма да ме е подпомогнала, но и взима от моите пари, за да ги дава на някого, чиято стока и услуги аз мога изобщо да не искам.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 11:26 от winni_

# 139
Сърбите за техен късмет не са в ЕС и не са длъжни да ядат боклуци
Гърците са доста време преди нас в ЕС, но и там храната е хубава, но е по-скъпо от Сърбия и на нас ни е по-далече. Каквото и да си говорим, храната, която се предлага масово в България, не става и това е причината хората да търсят алтернативни източници. Покрай короната тая година положението е хептен зле. Добре, че рядко ям месо и не ми липсва.

Помисли си сама.
Също така не разбирам позицията по отношение на подпомагането от държавата. Защо някой, който е решил да се занимава със земеделие или да отвори мало магазинче е по-специален от останалите граждани, които са решили да се занимават с други неща? Значи ако аз например запиша курс за работа със софтуер, благодарение на който след това си намеря по-добра работа, държавата не само няма да ме е подпомогнала, но и взима от моите пари, за да ги дава на някого, чиято стока и услуги аз мога изобщо да не искам.
Елементарно е, Уотсън! Продукцията на нашите производители се конкурира със субсидираните стоки, произведени от чужди производители. Благодарение на това, държавата, чиято земя някога е изхранвала империи, сега не може да произведе достатъчно, та да изхрани под 7 милиона души. Абсурдно е, че внасяме плодове и зеленчуци, за чието производство от Бога имаме перфектните условия. Тука сеем рапица и лавандула, а внасяме домати от държави с по 3 седмици лято.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 09:50 от +-123

# 140
Помисли си сама.
Питам те за факти. Моето мнение е върху такива - субсидии за производителите, контрол върху хигиената и здравето на културите и животните и пазарните закони на търсене и предлагане. Твоето мнение на какви факти почива?

# 141
Аз така и не разбрах каква е позицията на Бела Чао. Много ясно, че трябва да има програми за подпомагане на малките. Обаче кой да ги направи, потребителите ли?  Властта предпочита да издига лозунги как ще накарат лошите вериги да купят на дядо Иван 50те кг картофи и ще ги разпределят по 1 картоф във всеки филиал. И като им кажат, че дядо Иван нито може да си позволи тестване на картофите, нито има транспорт да ги достави, нито достатъчно картофи, патриотите почват да кълнат как веригите ги ограбват. Ама, то се иска  мозък, а не популизъм, да организираш пазара според възможностите и нуждите на участниците в него.

Другото е търговията във фейсбук групите. Ми, там продават месо в буркани, сушени наденици, сирене и др.
Кой как го е затварял това месо?  Минало ли ветерианрен контрол? Млякото в сиренето е сурово. Ако не е узряло добре сиренето, патогените остават в него. Та, Бела Чао, какво предлагаш? Потребителите да ги купуват тези стоки на собствен риск само за да спасят тези производители?

В Гърция месото е по-хубаво, но киселото мляко не. По-голямата част от млякото им в магазините е с някакви добавки.

Мляко се намира сравнитело лесно в БГ. А и прясното мляко винаги може да го свариш по-дълго и да го подквасиш. Обаче има храни, в които продуктите са си сурови и няма как без контрол.
А разни хора от село, които правят сирене за тях и продават на 3-4 познати човека, пак ще си продават на принципа на добросъседските отношения, без да се налага да си изкарват разрешения.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 10:29 от Дъждец

# 142
Дъждец ами аз много пъти написах какво предлагам. Защо ме питаш дали предлагам това, което ти пишеш?
Сигурне е много по-елементарно и много по-бизнесизгодно да се мине с една проверка по някаква наредба и да се санкционират хората, да се създадат програми и да се организират регионално хорара, които произвеждат и искат да предлагат продукция. Да се организират местни пунктове за проверки и контрол и продажба. Явно има търсене дори при описаните от теб условия. Явно има и предлагане ... Защо да не се разработи?

# 143
  • София
123, в тази игра са всички - като не им харесва да искат субсидия и те или да се отказват. Аз съм потребител, а не благотворителна организация и купувам това, което ми е изгодно и хич не ме интересува кой е субсидиран и кой не. Имат си организация - да изискват.
Бела, не си в час, ама изобщо не си в час. Каквото ще да става, аз няма да купя от неидентифициран източник месо в буркани или каквото ще да е там домашно затворено в буркани, защото има едно нещо, което се казва ботулизъм. Кой ще ги проверява и как ще ги проверява - това е единствено РЗИ. Няма как хем да си прави Мария буркани с "домашно произведено месо" и да ги продава по интернет, а по магичен път някой да им прави санитарен контрол. А ти като си толкова знаеща - разработвай - тъкмо ще подпомогнеш родното произвоство. Ама не щеш, нали? Само приказваш.

# 144
Докато аз пиша А , а ти четеш и ми коментираш Б , защото така си искаш не виждам за какво да дискутирам с теб.
Не съм написала това и много добре го знаеш.
А собственото производство го субсидирам, не се коси, само да разкарат короната че ме бърка страхотно и съм по селата ... и със седмици не стъпвам в никакви супермаркети в БГ. т.е. изобщо. И в моловете също не.
И се прибирам в Германия в цветущо здраве.
Нямам намерение да споря в глух телефон. Написала съм конкретно какво мисля. Може да има много аргументи да не може да се направи, но да ми пишете че съм казала съвсем друго нещо ... не ми харесва.

# 145
Регионално организиране тип ТКЗС? Организации иначе има на национално ниво, но на местно не виждам как ще стане - това значи да работиш с прекия си конкурент, което в пазарна икономика е лишено от смисъл. А и как точно ще стане съвместната работа? Нали не си мислиш, че като се кооперират 5 дребни производители, ще минат с един общ сертификат?

# 146
  • София
В момента това, което пишеш е една манджа с грозде - смесваш различните производства.

# 147
Не е съвсем така --Галинор-- .
 Конкуренти са ако всички отглеждат едно и също

# 148
123, в тази игра са всички - като не им харесва да искат субсидия и те или да се отказват. Аз съм потребител, а не благотворителна организация и купувам това, което ми е изгодно и хич не ме интересува кой е субсидиран и кой не.
А щеше да е добре да те интересуваше, защото всички сме е една лодка. На теб може да са ти много изгодни полските домати, които не са виждали слънце и ябълките, които са намазани с нещо като парафин, гъбите, които не гният с дни, но на мен не ми все едно какво ям и държа да е произведено наблизо, когато е възможно. Бог ни е дал прекрасни условия да се изхранваме от земята си, а ние я обърнахме на сметище и огромна заслуга за това имате точно тия, на които ви е по-изгодно да не виждате по-далече от носа си.

# 149
  • София
Не, не сме в една лодка. Всеки е на пазара. Каквото имаш като претенции, ги отправяй към отговорните фактори, които се договарят на високо ниво за квотите. Това не е моя работа. Моите проблеми никой не ми ги решава - сама се оправям.

Общи условия

Активация на акаунт