Край на доставките от село

• 8 094
  • 239
  •   1
Отговори
# 150
Ядем, за да живеем, а не живеем, за да ядем. Дори да се абстрахирам от санитарния контрол, не мога да си представя да обикалям часове из села и паланки в търсене на храна. Имам други неща за вършене. Веригите спестяват първо време, а после и пари. Да не говорим, че освен промоциите, има и доста качество, но скъпо. Въпрос на избор, какъвто нямам в кварталния магазин, зареждащ евтино от Метро и борсата в Сланина.

# 151
Регионално организиране тип ТКЗС? Организации иначе има на национално ниво, но на местно не виждам как ще стане - това значи да работиш с прекия си конкурент, което в пазарна икономика е лишено от смисъл. А и как точно ще стане съвместната работа? Нали не си мислиш, че като се кооперират 5 дребни производители, ще минат с един общ сертификат?

Всъщност подобни неща е имало в България преди комунизма. Примерно няколко собственици си купуват заедно трактор. Количеството земя, която всеки от тях притежава, не оправдава подобна покупка, но земята на всички заедно - да. За конкуренцията не съм съгласна при положение, че всеки в крайна сметка ще продава едно доста ограничено количество. Не говорим за производители, от които всеки сам може с количеството своя продукция да задоволи цялото търсене на пазара и се конкурира с всички останали, които също могат. Не намирам и защо да не си сътрудничат и производители на различни култури/животни, ако все пак има препокриване на нуждите им, примерно, от торове.

Като цяло съм против субсидиите - не само защото с тях се злоупотребява навсякъде, не само в България, което води до далеч по-лоши последици от обикновената несправедливост, но и защото това е просто начин, по който се прикрива истинската цена на храната, а всъщност и донякъде се увеличава. Грубо казано, ако без субсидии един килограм домати струва 2,50 лв., при субсидиране аз плащам на продавача 2 лв., но той чрез субсидии е получил от данъците ми още 0,50 лв, но от същите данъци са данени и на всеки произведен килограм 0,10 лв, за да се поддържа администрацията, която се занимва с раздаването на субсидиите.

# 152
Не, не сме в една лодка. Всеки е на пазара. Каквото имаш като претенции, ги отправяй към отговорните фактори, които се договарят на високо ниво за квотите. Това не е моя работа. Моите проблеми никой не ми ги решава - сама се оправям.
Баш трубадурите на свободния пазар най-много пискате за регулации и то за регулиране на дейността на най-дребните, и все в интерес на големите, които не са случайни.

# 153
И как се осигурява равен старт, начален старт и честна конкуренция?
И защо трябва да се принуди част от пазара да се пренасочи, вместо да се задоволи ...

# 154
А защо трябва да се осигури начален старт? Живеем в пазарна икономика, не в комунизъм.

# 155
Ами значи немците са големи комунисти, пък ние сме умните капиталисти ... само не знам защо ходим с просешката копанка подир тези @комунисти@ ???

# 156
И защо трябва да се принуди част от пазара да се пренасочи, вместо да се задоволи ...

Ти явно идея си нямаш какво е пазар.
Но за равният старт - какво точно искаш? Не може да е равен, някой е започнал преди години, минал е през трудни периоди, развил се е и вече е голям производител или хранителна верига, а сега друг, който едва започва, мрънка, че не иска да минава през трудната част.

# 157
Естествено, че ще трябва да се пренасочи. Да не мислиш, че са случайни тия, които внасят отблокираното от чуждите резерви месо. Някакви лели от някакви села ша продават буркани.
А защо трябва да се осигури начален старт? Живеем в пазарна икономика, не в комунизъм.
Ако ще решава пазарът, оставете потребителите да си купуват, каквито душа им иска консерви, да си внасят храна от Сърбия и тям подобни, които хич не изнасят на вносителите на 20-годишно замразено.

Когато пазарът не успее да изхвърли дребните, измислят нормативи, които трудно биха покрили или направо им избиват животните и унищожават реколтата заради измислени епидемии или направо инкриминират някои дейности.

# 158
  • София
Да, всички сме в една лодка. Лодка в химическа помия. Гъбите във веригите са повече химия отколкото гъби. Докосването до производител на гъби ме отказа тотално да ги ям. Той се е отказал от отглеждане на гъби, за да не умре от химикалите и да не трови хората. Не е сложно за разбиране. Защото сме в една лодка.

# 159
Защото пазарна икономика не означава джунгла. Защото пазарната икономика функционира в рамките на държавата с нейните социални функции. Съмнявам се, че ти самата си подчинила живота си на изцяло пазарни принципи, а ползваш социалните функции на държавата - здравно осигуряване, пенсионна система и пр.

# 160
Да, всички сме в една лодка. Лодка в химическа помия. Гъбите във веригите са повече химия отколкото гъби. Докосването до производител на гъби ме отказа тотално да ги ям. Той се е отказал от отглеждане на гъби, за да не умре от химикалите и да не трови хората. Не е сложно за разбиране. Защото сме в една лодка.
Преди 15-20 години познат гледаше гъби и ми е разказвал, че се берат и експедират в малките часове, за да са годни за ядене до вечерта най-много и винаги съм се чудила какво съдържат полските гъби във веригите, че имат такъв свеж вид дни наред.

# 161
Чакайте да ви разкажа с кого сте в една лодка Simple Smile
Преди 4-5 години в групите за връзка на купувачи и производители се появи една Яна, забравих й фамилията, рекламира се като скромна и работлива баба, която ще направи зимнина за софийските деца и т.н. Събра поръчки, видя се, че има интерес, който оправдава докарването на стоката в София и се насрочи дата. Няма да ви занимавам какво се оказа на място, нови цени и т.н., въпреки, че има пряко отношение към романтичната част на сценката с малкия селски производител, изправил се срещу заводите и злите вносители Simple Smile На прибиране мм подметна нещо в смисъл "тази не е затворила и един буркан лично", но и с това да не ви занимавам. Още преди да се приберем вкъщи, в групата, където ставаше цялата организация, започнали оплаквания - по-малко бройки, невакуумирани буркани и подобни неочаквани изненади. Аз моментално правя инспекция - няколко буркана наистина вече бяха развалени, без вакуум, другите неща бяха ок. И се започнаха едни грозни панаири - "производителката" първо започва да обвинява купувачите в злепоставяне и "ти работиш за еди кой си, той ми е конкуренция". Ден-два по-късно започна да се оправдава - жената, която е правила бурканите, еди какво си, тя е виновна, не аз. С мъка я принудиха да върне някакви пари на 1-2 от най-пострадалите - имайте предвид, че повечето хора й оставиха суми между 100 и 200 лв., понеже, нали, зимнината не може да е 1 лютеница и 1 буркан боб, трябва да стигне за по-дълго време. А и цените не бяха ниски. Та върна тя някакви пари, но като видя, че няма да стане с контраобвинения, просто блокира всички с развалените буркани и си направи своя група. И съм сигурна, че още продава Simple Smile И това беше с някакви лютеници, добре, че тази гадина не е имала достъп до количества месо.

Simple Smile Та така за алтернативата на злите капиталистически вериги за храна.

# 162
Алтернатива трябва да има. Ясни регулации на дейността ѝ, а не опити за стъпване на врата, са достатъчни.

# 163
  • София
Сериозно ли го мислите това за равния старт, честния старт и подобни? че ние дори още преди раждането си сме с неравен старт - раждаме се различно красиви, различно умни, различно сръчни, дори различно семейни и различно финансово и всичко! Не мога да повярвам, че големи жени на по 40-50 години, все още бленуват и вярват в някакъв равен старт. Пазарът е такъв, какъвто е - всяко нещо се постига с борба - къде честна, къде нечестна, кой както може.

# 164
EmmaT , глухия телефон е ясен за какво служи.
А ти за кого работиш и от какво профитираш можем да предположим. Със сигурност обаче не е с опити да произведеш нещо , но с прашките е доста неудобно сигурно ...
Толкова пък клюки и толкова пенявене ... срещу едно нормално предложение и срещу хора, които биха могли да се издържат чрез собствен труд с малко помощ и организация.
Както и да е.

Общи условия

Активация на акаунт