Край на доставките от село

• 8 084
  • 239
  •   1
Отговори
# 165
  • София
какво ти е предложението, Бела, да купуваме буркани и домати от "леля Пенка", дето не я знаем нито как произвежда, нито дали е леля Пенка ли? Ти самата вече се обърка тотално.

# 166
А защо трябва да се осигури начален старт? Живеем в пазарна икономика, не в комунизъм.
Защото пазарна икономика не означава джунгла. Защото пазарната икономика функционира в рамките на държавата с нейните социални функции. Съмнявам се, че ти самата си подчинила живота си на изцяло пазарни принципи, а ползваш социалните функции на държавата - здравно осигуряване, пенсионна система и пр.

Да не бъркаме социалната политика с пазарната икономика.
Производство и търговия не са за всеки и да, големите производители задушават малките, но такъв е пазара. И нека мислим реално - малкият квартален магазин не е на производител, а на търговец. Има и неголям брой фирмени магазини, които си имат клиенти. Но не може Сульо и Пульо с двете крави и пет овце, дето нямат никакъв контрол, да реве, че го задушават, защото не може да си продава през Фейсбук или на спирката.

# 167
какво ти е предложението, Бела, да купуваме буркани и домати от "леля Пенка", дето не я знаем нито как произвежда, нито дали е леля Пенка ли? Ти самата вече се обърка тотално.
Теб никой не те кара, но на теб ти е проблем, че Х и У купуват, а иначе си голям фен на свободния пазар.

# 168
EmmaT , глухия телефон е ясен за какво служи.
А ти за кого работиш и от какво профитираш можем да предположим. Със сигурност обаче не е с опити да произведеш нещо , но с прашките е доста неудобно сигурно ...
Толкова пък клюки и толкова пенявене ... срещу едно нормално предложение и срещу хора, които биха могли да се издържат чрез собствен труд с малко помощ и организация.
Както и да е.

Уау, не мислех, че ще се стигне до това ниво.
Също така  т.нар. нормалното предложение беше с данъците ни да се субсидират някакви хора, решили да стават земеделци, понеже били малки, пък и да не ги заминаваме с някакви неща като санитарни изисквания.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 14:10 от winni_

# 169
Привличам вниманието ви върху 2 наредби, по които тихичко изтича „обществено обсъждане“ и които, както се очертава, ще променят чувствително 4 неща:
1. преките отношения производител-потребител на местна храна;
2. посещаемостта на най-големите търговски вериги: лидл, била, кауфланд, метро и други;
3. насищането на българския пазар с вносни плодове и зеленчуци;
4. живота на дребните производители на плодове и зеленчуци в България.

Влезте, прочетете наредбите и коментарите към тях, регистрирайте се и напишете какво мислите. Да не кажат, че не сме изразили позиция, въпреки че за оставащото време чудеса едва ли можем да направим.

Тук срокът изтича на 9.11.: http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?Id=5505
Тук - на 30.11.: http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=5573

Цитирам първия пост. Моля, който има конструктивно предложение по Наредбите, да изрази мнението си където трябва. Ако можете да кажете, как и какво да се промени в наредбите, давайте на място. Доколкото разбирам, това е била целта на авторката, да даде гласност. Аз лично мнение не мога да дам, дали наредбите са добре или зле.

# 170
  • София
1231 не ми приписвай фенство. Пазарът е такъв, какъвто е - нито мога да го променя, нито нищо. Но и не може всеки с двете крави, както написа Олиа, да седне да продава. А и всички сме наясно, че без санитарен контрол ще има салмонела, ботулизъм и всичко, каквото се сетиш. И въпростата леля Пенка с шепите слага химия, пък ти си купувай двойно и тройно по-скъпо и й вярвай, че било домашно. Домашно, ама дуг път!

# 171
EmmaT , глухия телефон е ясен за какво служи.
А ти за кого работиш и от какво профитираш можем да предположим. Със сигурност обаче не е с опити да произведеш нещо , но с прашките е доста неудобно сигурно ...
Толкова пък клюки и толкова пенявене ... срещу едно нормално предложение и срещу хора, които биха могли да се издържат чрез собствен труд с малко помощ и организация.
Както и да е.

Grinning Да не си пияна?
За кого работя според теб? Какви прашки?

Уиш, точно срещу регулациите е ропота.

# 172
1231 не ми приписвай фенство. Пазарът е такъв, какъвто е - нито мога да го променя, нито нищо. Но и не може всеки с двете крави, както написа Олиа, да седне да продава. А и всички сме наясно, че без санитарен контрол ще има салмонела, ботулизъм и всичко, каквото се сетиш. И въпростата леля Пенка с шепите слага химия, пък ти си купувай двойно и тройно по-скъпо и й вярвай, че било домашно. Домашно, ама дуг път!
Значи онзи с двете крави задължително трябва да продава на някой изкупвач. Нека си има контрол, но нека да не е за сметка на тоя с двете крави.  От 30 години ядем мляко от такива с по няколко крави, най-едрите бяха с двайсетина, а доста познати се изпозаразиха със салмонела в ресторанти с всякакви сертификати.
И не бъди така загрижена за моите пари, решила съм да дам двойно и тройно, дала съм.

# 173
И какъв точно контрол е наложен на производството на това месо в Полша, че го внасят със салмонела тук многократно?
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/zachestiavat-sluchaite-na- … eso-u-nas-2237100
И все пак се яде:
"Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване."
"България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата ни."

Да не забравяме и отровните гъби от Кауфланд (пак от Полша), с които се беше натровило семейство.

# 174
  • София
тогава рекламации към съответните органи. Няма никакъв смисъл да оправдаваме едно лошо като подкрепяме друго лошо.
Този с двете крави е част от произвосдствената верига.
Абе, хора, наистина ли трябва да обяснявам такива елементарни неща! Мислех си, че тук сме все образовани хора, дори човек малко от малко да има обща култура по икономика това ще го вдене и няма да пита и да твърди някакви фантасмагории!

# 175
Купувам основно от големите вериги ( етнически храни, които тук не се предлагат нормално), но и доста неща си купуваме от село.
Ето преди 2 дни ми докараха 2 кг козе сирене, което си бях поръчала. Имам да вземам и 4 кг смилянски боб. яйцата ми са от село, кокошки и патици също.За коледа сме поръчали прасе, пак от село.
Родителите ми пазаруват така от близо 30 години, имаме достатъчно познанства и е достатъчен един тел. Ще продължа да пазарувам по този начин, все пак ме е грижа за здравето ми.

# 176
Аз си бях поръчала от познат на познат 10 кг печени чушки, не затворени във буркани, щях да ги замразявам в пликчета. Ами те се оказаха пърлени с горелка, миришеха на бензин. Много ми беше кеф че съм си поръчала домашна храна и съм хвърлила едни пари, от кеф ги изхвърлих.

# 177
тогава рекламации към съответните органи. Няма никакъв смисъл да оправдаваме едно лошо като подкрепяме друго лошо.
Този с двете крави е част от произвосдствената верига.
Абе, хора, наистина ли трябва да обяснявам такива елементарни неща! Мислех си, че тук сме все образовани хора, дори човек малко от малко да има обща култура по икономика това ще го вдене и няма да пита и да твърди някакви фантасмагории!
Обяснявай, в т.ч. защо е драма голяма и трябва да се заклеймяват всички дребни производители, ако при един е намерена салмонела и защо не е никакъв проблем, ако тая заразена със салмонела стока е внесна от Полша и се обработва термично. Имаме контрол, та дрънка но имитираме дейност, мачкайки дребните.

# 178
Всъщност подобни неща е имало в България преди комунизма. Примерно няколко собственици си купуват заедно трактор. Количеството земя, която всеки от тях притежава, не оправдава подобна покупка, но земята на всички заедно - да. За конкуренцията не съм съгласна при положение, че всеки в крайна сметка ще продава едно доста ограничено количество. Не говорим за производители, от които всеки сам може с количеството своя продукция да задоволи цялото търсене на пазара и се конкурира с всички останали, които също могат. Не намирам и защо да не си сътрудничат и производители на различни култури/животни, ако все пак има препокриване на нуждите им, примерно, от торове.

Като цяло съм против субсидиите - не само защото с тях се злоупотребява навсякъде, не само в България, което води до далеч по-лоши последици от обикновената несправедливост, но и защото това е просто начин, по който се прикрива истинската цена на храната, а всъщност и донякъде се увеличава. Грубо казано, ако без субсидии един килограм домати струва 2,50 лв., при субсидиране аз плащам на продавача 2 лв., но той чрез субсидии е получил от данъците ми още 0,50 лв, но от същите данъци са данени и на всеки произведен килограм 0,10 лв, за да се поддържа администрацията, която се занимва с раздаването на субсидиите.
Ама и аз същото казвам, идеята ми беше, че ако се търси асоциация на млекопреработвателите от община Своге, че да си пазят интереса, това няма как да стане. Те са конкуренти. И съшо така, аз говоря за санитарни проверки, няма как Млечко ООД и Краварче ЕООД да ползват един и същ документ, че базата им е чиста и хлебарките са в граници. Пък вече ако решат да се кооперират и да доставят исканите 50 касети кисело мляко в съотношение 23:27 - ми никой не ги е спрял. Ама първо трябва да докажат, че имт условия за производство, не само някакво млекоориентирано име.

За субсидиите +1.
Връщам се да чета.

# 179
  • София
123, вкарваш грешна логика. Нито едното не е добре - нито салмонелата в полското месо, нито в това на лела ти Пенка. Вместо да се правиш на благотворителка и подпомагаща малките производители тип леля Пенка, искай да се затегне контролът навсякъде, иначе хич няма да те г рее дали ядеш месо със салмонела от Полша или от Пешо.
 И не слагай ореол на малкия производител, защото това той го прави за печалба, също както и големите вериги. И двамата много си приличат, просто единият е по-голям от другия. Всеки си търси пазарната ниша, така се получават нещата. Ти и едно гадже да си намериш, пак се опитваш да покажеш нещо различно, а може до безкрайност да се ядосваш на богатите кифли, на които бащите им им дават пари.

Общи условия

Активация на акаунт